Laden..
Mulch: Waarom een mulchlaag en zelf mulchen

Mulch: Waarom een mulchlaag en zelf mulchen

Iedereen wil graag een mooie en gezonde tuin en goed zorgen voor je planten en de bodem hoort daarbij. Wist je dat mulchen hier heel goed bij kan helpen? Wij vertellen je graag alles over mulch, wat mulchen kan doen voor je tuin en hoe makkelijk dit eigenlijk is!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wat is mulchen?

Mulchen is het bedekken van de grond in je tuin of moestuin. Je kunt hier ook het bedekken van de bodem met bodembedekkers zoals boomschors, houtsnippers en cacaodoppen onder rekenen. Lees hier alles over in onze blog “Tuin bodembedekking: boomschors, houtsnippers of cacaodoppen?” Deze bodembedekkers worden vaker als meer permanente bodembedekking toegepast. Onder mulchen valt ook het afdekken van de bodem met karton of landbouwplastic. In deze blog zullen wij mulchen toelichten waar het gaat om organische mulch met bodemverbetering als voornaamste doel.

Wat is mulch?

Mulch is versnipperd tuinafval en andere organische materialen uit de tuin. Denk hierbij aan bladeren, snoeiafval, gras en alles wat van planten, struiken en bomen af komt. Ook stro en zaagsel vallen onder mulch. Mulch is meestal klein gesnipperd, omdat het de bedoeling is dat het binnen afzienbare tijd op de natuurlijke manier vergaat.

Waarom een mulchlaag in je tuin?

Een mulchlaag is eigenlijk een heel natuurlijke manier om je tuin te onderhouden. De natuur doet het precies zo! Door mulch op de grond te laten verteren door het bodemleven, zoals wormen, pissebedden, duizendpoten, bacteriën en schimmels, ontstaat humusrijke grond vol voedingsstoffen voor je planten. Daarnaast graven wormen gangetjes en wordt de grond lekker luchtig. Lucht en vocht dringen beter door in de bodem, waardoor regenwater makkelijker wegloopt. Een mulchlaag zorgt daarnaast voor een isolerende laag en beschermt de grond tegen vorst, warmte en uitdroging door de wind. Hoe dikker de laag, hoe beter de bescherming. Ter illustratie: de temperatuur van de bodem zonder mulchlaag kan tijdens een hittegolf, met een luchttemperatuur van 30 graden, oplopen tot 50 graden. Met een mulchlaag van 2 cm blijft de bodemtemperatuur gelijk aan de lucht en met een laag van 10 cm blijft de bodem zelfs (ruim) onder de luchttemperatuur.

Ook kan mulchen de groei van onkruid tegengaan, doordat je de bodem afdekt. Dit werkt het beste met mulch van grover organisch materiaal wat minder snel vergaat, zoals boomschors, houtsnippers en cacaodoppen. Met mulch van kleiner organisch materiaal moet je hiervoor een flinke laag hebben, anders vergaat het snel en groeit het onkruid er alsnog gewoon doorheen.

Buiten de voordelen voor je planten doet mulchen ook een hoop voor de biodiversiteit in je tuin. Allerlei soorten dieren en insecten vinden het namelijk heerlijk om door de mulch te scharrelen en vinden er schuilplekken en voedsel. Je vindt er de dieren die het materiaal verwerken en die trekken op hun beurt ook dieren als loopkevers aan, die gek zijn op wormen en slakken. Lieveheersbeestjes en oorwurmen schuilen graag tegen de kou tussen de mulch.

Een voordeel voor jou: je hergebruikt je tuinafval, waardoor je minder hoeft af te voeren. En door je eigen tuinafval te gebruiken zal je ook minder bodemverbeteraars hoeven te kopen.

Mulchen in je moestuin

Mulchen is niet alleen voor je voor- en achtertuin, maar ook zeker voor je moestuin! Heb je bijvoorbeeld groenten, zoals courgettes of pompoenen, die op de grond liggen en dreigen te rotten? Een mulchlaag van stro eronder gaat dit tegen! Bij aardbeien is het ook zeer gebruikelijk om een laag stro onder de planten te leggen.

Mulchen in je plantenbakken

Voor planten in plantenbakken biedt mulchen dezelfde voordelen als in open grond. Sterker nog: planten in bakken hebben het altijd al wat zwaarder, dus vergeet deze vooral niet! Zij kunnen de extra bescherming en voedingsrijke grond goed gebruiken.

Wat en wanneer mulchen?

Mulchen is het hele jaar door een goed idee, alleen in het voorjaar moet je oppassen dat je opkomende planten niet afdekt. En na het zaaien wil je ook je nieuwe plantjes natuurlijk niet belemmeren! Elk seizoen biedt zijn eigen natuurlijke mulch producten. Uiteraard kun je de meeste ook in elk seizoen kopen, met name stro en zaagsel, maar liever gebruik je natuurlijk je eigen tuin.

Bladafval, in de herfst

De natuur zorgt in de herfst voor een goede mulchlaag, doordat de bomen hun bladeren laten vallen. Laat dit vooral liggen, haal het blad alleen van je gazon en looppaden met een gazonhark of bladblazer en verspreid dit tussen je planten. Dit is het makkelijkste maar ook het belangrijkste moment om te mulchen, het helpt je planten de winter door én het scheelt jou een hoop werk. Laat die bladeren dus vooral lekker liggen! Het is wel aan te raden de resten van deze mulchlaag in de lente weer op te ruimen. De planten krijgen dan lucht en ruimte om te groeien. Maart is een mooie periode, maar het ligt er ook een beetje aan hoe koud de winter is. Als het nog erg koud is kun je beter even wachten. Kies een dag waarop alles enigszins droog is en het niet net heeft geregend. Pak de nog losse bladeren voorzichtig met je handen en leg ze een half dagje uitgespreid op de tegels. Eventuele bewoners kunnen dan een nieuw onderkomen zoeken. Daarna kun je het tuinafval in je compostbak of GFT container doen.

 

Bladafval in de herfstBladafval in de herfst

Snoeiafval, het hele jaar door

Heb je gesnoeid? De takken kun je verwerken tot mulch met een hakselaar. Heb je geen hakselaar? Kleinere takjes kun je zelf in kleine stukjes knippen en het blad kun je ook gebruiken. Alleen dikkere takken zal je dan alsnog moeten afvoeren. Leg houtsnippers van snoeiafval niet bij eenjarige planten, want hout onttrekt stikstof aan de grond als het verteert en dat hebben deze plantjes juist hard nodig.

Plantenresten, in het voorjaar en zomer

Je kunt zaadonkruid gebruiken als mulch, mits er nog geen zaden zijn gevormd. Ook blad van groenten uit je moestuin kun je prima als mulch gebruiken. Dode tuinplanten of planten die je niet meer wil kun je ook prima gebruiken om te mulchen.

Gras mulchen, in het voorjaar en zomer

Als je je gras hebt gemaaid hoeft dit helemaal niet de GFT container in, je kunt dit als mulch gebruiken in je borders! Maak de laag niet te dik, want dan wordt het een vieze slijmerige massa. Zorg voor voldoende lucht. Heb je een grasmaaier met mulchfunctie? Dan kun je het fijngemalen gras gewoon laten liggen op je gazon! Let erop dat dit niet teveel wordt en de gras mulch laag je gras niet verstikt. In dat geval kun je een deel wegharken en tussen je planten leggen.

Hoe dik moet de mulchlaag zijn?

De dikte van de ideale mulchlaag is afhankelijk van het gekozen mulch materiaal. Hoe fijner de mulch, hoe dunner het laagje. Je moet vooral kijken dat er nog voldoende lucht door de mulch heen kan, zodat de laag niet gaat rotten. Een laag gras moet dus een stuk dunner en een mengsel van bladeren en takken mag heel wat dikker.

Wat beter niet gebruiken als mulch?

Plantenresten van wortelonkruid kun je beter niet gebruiken, want je kunt hiermee onbedoeld nieuw onkruid door je tuin verspreiden. Ook etensresten en groente- en fruitafval kun je beter niet gebruiken, dit trekt dieren als muizen en mollen aan en die wil je liever niet in je tuin.

Nadelen van mulchen

Met al die voordelen, zijn er ook nadelen aan mulchen? Elk voordeel heeft ook zijn nadeel: de mulchlaag kan ook minder gewenste beestjes aantrekken die schade kunnen aanrichten aan je planten. Mulch blokkeert onkruid, maar kan hiermee ook de groei van gezaaide of opkomende planten hinderen. Mulchen is dus pas een goed idee als je gewenste planten al aan het groeien zijn! En bij verkeerde toepassing loop je het risico de grond te verstikken, ongewenst onkruid extra te verspreiden of onkruid juist extra voedingsbodem te geven. Maar: al deze eventuele nadelen wegen niet op tegen te voordelen. Natuurlijk tuinieren is de toekomst en dat is niet voor niks. Toch lekker gaan mulchen dus!

Reacties (3)
H
Harald
3 februari 2022, 17:44
leuke ideën en veel goede voorstellen voor mij compostvat, dat ik reeds 2o jaar in mijn tuin heb staan. Maar ook goed eens over MULCHEN gelezen te hebben. Bedankt !
K
Kris
10 oktober 2023, 18:39
Fijne uitleg! Bedankt
N
Nancy
14 oktober 2023, 08:39
Leuk om te lezen dat ik dus eigenlijk al jaren heel goed bezig ben, zonder te weten dat het mulchen heet. Zonder kennis van tuinieren (en nog minder van mulchen) heb ik vanaf dat ik een tuin kreeg gemulcht, gewoon omdat me dat het beste leek voor de tuin. Dat bleek ook wel. Mijn tuinplanten hebben het altijd al opvallend beter gedaan dan bij buren en vrienden die al hun tuinafval weggooiden.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top