Laden..
Waar moet je op letten als je een nieuwe plant koopt?

Waar moet je op letten als je een nieuwe plant koopt?

Een nieuwe plant kopen is vaak hartstikke makkelijk, maar ervoor zorgen dat die plant het in jouw huis goed gaat doen is soms een uitdaging. Er zijn een paar dingen waar je over na kunt denken terwijl je in het tuincentrum staat, zoals bijvoorbeeld hoeveel licht er in jouw huis is, of het voor jou belangrijk is of de plant niet giftig is en hoe je hem het best kunt vervoeren. Met deze dingen in het achterhoofd, weet je zeker dat je de juiste planten kiest!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Je kent het vast wel, je bent in het tuincentrum en je wordt helemaal verliefd op een plant! Heerlijk zo’n liefde op het eerste gezicht. Je neemt hem mee naar huis en neemt je voor om goed voor de plant te zorgen. Misschien heb je geluk en heb je de ideale plek voor deze plant, maar dat zou ook zomaar anders kunnen lopen. Dan kom je er bijvoorbeeld thuis achter dat je plant veel meer licht nodig heeft dan je hem kan geven, of speciale zorg nodig heeft om hem mooi en gezond te houden. Daarom is het altijd belangrijk om van tevoren even onderzoek te doen naar de soort plant die je in huis haalt. Deze blog helpt je daarbij.

11.99
Erwtenplant in hangpot (Senecio rowleyanus) D 14 H 30 cm
14.99
Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) D 15 H 30 cm
21.99
Geldboom (Pachira aquatica) D 19 H 90 cm

Hoe kies ik de juiste plant?

Niet alle planten zijn even makkelijk te verzorgen, en of een plant gelukkig wordt in jouw huis is ook afhankelijk van de plek waar je hem neerzet en hoeveel natuurlijk licht daar is. Begin je net in je planten avontuur? Kies dan liever voor makkelijke planten dan voor planten die kwetsbaar zijn. Hiermee voorkom je dat je wordt teleurgesteld door een plant die niet goed groeit. Planten die er fragiel uit zien, met dunne bladeren en fijne uitlopers, zijn over het algemeen gevoeliger dan planten met stevig blad en een ferme stam. Door te beginnen met makkelijke planten bouw je meer ervaring op in de verzorging, waardoor je al snel de kwetsbare planten ook kun uitproberen.

Kies liever nog niet voor: Calathea’sAlocasia’s of een Begonia.

Licht

Ga na hoeveel licht de plant die jij op het oog hebt nodig heeft. Een zonaanbidder kan je beter niet in de schaduw zetten, dan zal je plant langzaam verpieteren. Heb je dus een specifieke plek waar je een plant neer wilt zetten, wees er dan ook zeker van dat je de juiste plant daarbij kiest. Je kunt het licht dat je huis binnenvalt in verschillende categorieën indelen. In PLANT! lees je meer over deze categorieën. Kies je de juiste plant voor de hoeveelheid licht, dan heb je de eerste stap naar een gelukkige plant al gemaakt!

Een aantal planten voor de volle zon zijn: cactussenvetplantenbananenplantStrelitzia

Deze planten houden van indirect licht: EpipremnumCalatheaAlocasiaBegoniaPilea peperomioides

Schaduwliefhebbers zijn: SansevieriavarensZamioculcas

Groene kamerplantenGroene kamerplanten

Water

Bedenk ook hoe vaak je aandacht wilt geven aan je nieuwe huisgenoot. Sommige planten hebben aan één keer per week wat water genoeg, waar andere planten misschien wel elke dag gesprayd willen worden. Ben je iemand die regelmatig vergeet om je planten water te geven? Kies een stevige plant die het niet zo erg vindt om een tijd droog te staan. Geef je altijd teveel water? Dan is een Spathiphyllum of Papyrus de plant voor jou!

Controleer je nieuwe plant

Je wilt een mooie, gezonde plant mee naar huis nemen. Daarom is het goed om je plant in de winkel even goed te controleren. Kijk of de plant niet te veel of te weinig water heeft gekregen. Bij te veel water is de aarde doorweekt en dat kan de wortels aantasten. Bij te weinig water zullen de bladeren slap hangen. Je plant kan hier meestal wel van herstellen, maar voorkomen is nog beter.

Schrijf ook de naam van je nieuwe plant op en bewaar deze goed. Vaak zijn dit Latijnse namen, die je snel weer vergeet. In veel gevallen staat de naam op het plantenlabel, maar anders kun je altijd een winkelmedewerker vragen. Dit is belangrijk, zodat je later altijd nog extra informatie over je plant op kunt zoeken. Zonder de juiste naam kom je meestal niet zo ver.

Bedenk dat sommige planten giftig zijn bij inname

Heb je thuis kleine kinderen of huisdieren die graag aan je planten zitten? Dan is het goed om na te gaan of een plant niet giftig is. Dit is vooral belangrijk als er aan je plant geknabbeld wordt. Aanraking kan over het algemeen geen kwaad, behalve natuurlijk bij de prikkels van een cactus! Als op de verpakking van de plant geen informatie staat kan je online zoeken op de naam van de plant om uit te vinden of de plant giftig is. Veilige planten zijn bijvoorbeeld de CalatheaPachira aquatica en Peperomia’s. Wil je toch een plant die niet helemaal veilig is? Zet deze dan buiten bereik van je kind of huisdier. Een prima oplossing zijn bijvoorbeeld hangplanten, of maak een plankje aan de muur waar je je planten op zet.

Groene kamerplantGroene kamerplant

Vervoeren en wennen

Nu weet je zeker dat je de perfecte plant voor jouw huis hebt gevonden en kan het bijna niet meer verkeerd gaan. Alleen nog even naar huis vervoeren.

Bescherm je plant tegen de wind als je hem op de fiets vervoert. Stevige wind kan de bladeren van je nieuwe plant makkelijk beschadigen. Ook houden kamerplanten helemaal niet van kou. Zeker als het vriest, moet je je plant goed inpakken en zo kort mogelijk buiten laten zijn. De bladeren van tropische planten sterven snel af door de kou. Dit wordt soms pas na een paar dagen zichtbaar, dus pas goed op. Koop je plant liever niet wanneer het buiten vriest, of vervoer hem in de auto.

Wanneer je plant net in je huis staat, zal deze zich nog even moeten aanpassen aan de nieuwe omgeving. Het is ook niet niks, van een heerlijk verwarmde kas en de perfecte hoeveelheid licht en water, naar een winkel en dan door weer en wind naar huis. Thuis zijn de omstandigheden nooit zo perfect als in de kas, maar gelukkig kunnen planten zich goed aanpassen. Als er in deze periode een enkel bruin of geel blaadje ontstaan, dan is dat nog geen reden tot paniek. Zodra je plant gewend is aan jouw huis, zal hij weer vrolijk door gaan groeien.

Is je plant goed gewend aan de nieuwe omgeving, dan is het beter om hem niet te veel meer te verplaatsen. Sommige planten zijn hier gevoelig voor en kunnen door veel veranderingen blaadjes laten vallen. Wel kun je je plant zo nu en dan een klein stukje draaien, zodat hij aan alle kanten belicht wordt.

Geniet!

Het voelt zo fijn om te zien dat je nieuwe plant zich goed aanpast aan z’n nieuwe plek. Vanaf nu wordt het genieten van de nieuwe bladeren die ontstaan en, wie weet, zelfs wel bloemen die gaan groeien. Maak een foto van je plant als je hem net hebt, zodat je over een paar maanden goed kunt vergelijken hoe hij is gegroeid. Loop regelmatig een rondje langs je planten om wat gele blaadjes weg te halen en nieuwe groeit te ontdekken. Door je hier bewust van te zijn geniet je nog meer van je planten.

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (22)
A
Annick De Praeter
9 november 2024, 19:47
Ik geef mijn planten de zaterdag water het was een uitdaging. Want ik zit op het noorden en heb droge lucht. Ik heb er nog een codonanta crassifolia om op noorden op te hangen.ik weet veel van planten ondanks dat ik mijn hobby niet kan uitvoeren.
I
Intratuin
12 november 2024, 08:27

Hi Annick,

Omdat de lucht bij jou droog is, kan regelmatig sproeien helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Een vast watergeefsysteem (zoals je wekelijks water geven op zaterdag) is ideaal om de planten gezond te houden, maar let goed op de individuele waterbehoeften van elke plant, wellicht kan een vochtigheidsmeter je hierbij verder helpen.

Succes!

Liefs,

Intratuin

 

a
annelies de Winter
24 februari 2024, 11:06
Waar ik erg veel moeite mee had is het hele kleine plantje dat ik voor mijn verjaardag kreeg. Niet meegenomen omdat ik van alles moest downloaden. Niet fijn als je met een volle kar met 100€ aan spullen staat!
I
Intratuin
26 februari 2024, 14:22

Hi Annelies,

Vervelend dat je dit zo ervaren hebt! Als je thuis de tijd hebt om Intratuin Extra te activeren, kun je profiteren van de volgende voordelen, die zeker de moeite waard zijn om te activeren:

- Ontvang exclusieve vouchers afgestemd op jouw interesses: hoe hoger je level, hoe hoger de korting.

- Krijg een cadeautje op jouw verjaardag en die van je hond of kat.

- Ontvang altijd 10% korting op Intratuin Premium dierenvoer.

- Krijg regelmatig een scherpe horeca deal.

- Maak gebruik van member only deals, in de magazines.

Succes!

^Intratuin

P
Petra Engwerda
10 februari 2024, 11:36
Wat een leuke blog, dank zij de handige app doen mijn kamerplanten het supergoed! Ik ben van plan om een moestuintje te beginnen, zou het niet mooi zijn als jullie ook verzorgingstips en notificaties voor beginnende tuiniers op de app zouden zetten?
I
Intratuin
12 februari 2024, 15:10

Hi Petra, 

Bedankt voor je enthousiaste reactie en goede tip! We gaan het bij onze collega's voorleggen en in gedachte houden voor de ontwikkeling van de app.

Een fijne dag gewenst!

^Intratuin 

M
Margaret verhagen
7 januari 2024, 16:39
Ben altijd zeer tevreden alleen de planten van intratuin doen het bij mijn goed
w
wilma
21 oktober 2022, 12:11
Grappig, ik ben al jaren geïnteresseerd in kamerplanten en bij het zoeken naar de conditie van een bepaalde plant op google, kwam regelmatig haar naam naar boven en dat ze verbonden is aan intratuin (waar ik ook kom) en o.a.ook op youtube te zien is met diverse video's en daarnaast nogal wat boeken heeft geschreven over kamerplanten. Dus kijk/lees ze, je steekt er altijd wat van op.
C
Corrie
25 maart 2021, 11:20
Geweldige tips, ben ik heel blij mee.
C
Carry Meijs
9 januari 2021, 16:10
Veel geleerd, dank!
E
Els Wiertz
7 januari 2021, 16:13
Wat een leuke en interessante site! Graag zou ik er meer van willen zien en lezen!????????????????????????????
S
Suzan
7 januari 2021, 07:25
Mooie blog
J
Joe
5 januari 2021, 07:42
Sinds kort een plantenliefhebber en probeer een jungle van mijn huis te maken dus alle leesvoer is welkom. \ Doe natuurlijk ook de gratis cursus die intra aanbied. \ Mama Botanica volg ik ook waar ik maar kan . \ Erg leuk allemaal !! \ Mvgr.Joe (Nw.Pekela)????
L
Lou
3 januari 2021, 14:46
Goede blog
L
Lou
3 januari 2021, 14:45
Interessante en eenvoudige blog.
T
Tonie
2 januari 2021, 09:10
Heel blij met deze informatie, Heel erg bedankt!!
?
À.J. van der Waals
30 januari 2020, 22:59
Ik mis de uitleg dat verwarming een gevaar is voor planten in de vensterbank staan, met CV verwarming onder de vensterbank.
R
Reginald Piternella
4 februari 2024, 10:54
Een belangrijk punt!
D
D. van der Woude
18 februari 2024, 11:21
Ik heb een warmtepomp die constant op 20.5 staat. Nu heb ik 2 philodendron planten die het heel slecht doen. Nieuwe bladeren zijn klein en gevlekt en vele gele bladeren. Wat te doen?
I
Intratuin
22 februari 2024, 11:17

Beste,

Als je philodendron planten niet goed gedijen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele mogelijke redenen en oplossingen:

  1. Licht: Philodendrons hebben helder, indirect licht nodig. Controleer of de planten voldoende licht krijgen. Als ze te veel direct zonlicht krijgen, kunnen de bladeren verbranden. Aan de andere kant, als ze te weinig licht krijgen, kan dit leiden tot langzame groei en kleine, bleke bladeren. Verplaats de planten indien nodig naar een beter verlichte locatie.

  2. Water geven: Hoewel philodendrons van vochtige grond houden, is het belangrijk dat de grond niet te drassig wordt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en gele bladeren. Laat de bovenste laag van de potgrond tussen gietbeurten door opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Zorg ervoor dat de potten voldoende drainage hebben en dat overtollig water goed kan weglopen.

  3. Temperatuur: Philodendrons gedijen goed bij normale kamertemperatuur. Als je warmtepomp constant op 20,5°C staat, zou dit geen directe invloed moeten hebben op de gezondheid van de planten, omdat deze temperatuur binnen het gebruikelijke bereik voor kamerplanten ligt.

  4. Luchtvochtigheid: Philodendrons gedijen goed bij gematigde luchtvochtigheid. Als je huis te droog is, kan het helpen om de luchtvochtigheid rond de planten te verhogen. Dit kan worden bereikt door regelmatig te sproeien, een luchtbevochtiger te gebruiken of de planten op een ondiepe schaal met water te zetten gevuld met kiezels of grind.

  5. Voeding: Als de planten langere tijd geen voedingsstoffen hebben gekregen, kan het nodig zijn om ze te bemesten. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking.

Door deze factoren te controleren en aan te passen, kun je hopelijk de gezondheid van je philodendron planten verbeteren. Let op eventuele veranderingen en pas de verzorging van de planten indien nodig aan.

Succes!

^Intratuin

I
Intratuin
22 februari 2024, 11:18

Beste,

Als je jonge perenboompje twee takken heeft vanaf de entplaats, is het meestal het beste om er een te selecteren als de dominante tak en de andere te verwijderen. Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Energieverdeling: Wanneer de boom meerdere takken heeft die vanaf de entplaats groeien, verspreidt de energie van de boom zich tussen deze takken. Door slechts één tak te laten groeien, kan de boom al zijn energie concentreren op die ene tak, wat kan resulteren in een sterkere groei en ontwikkeling.

  2. Structuur en vorm: Het is belangrijk om de structuur en vorm van de boom te sturen terwijl deze groeit. Door slechts één tak te behouden, kun je de gewenste vorm van de boom bevorderen en eventuele problemen met overmatige vertakking verminderen.

  3. Concurrentie verminderen: Als beide takken vanaf de entplaats blijven groeien, kunnen ze elkaar in de weg zitten en concurrentie aangaan voor licht, water en voedingsstoffen. Door een van de takken te verwijderen, verminder je deze concurrentie en geef je de overgebleven tak meer ruimte om te groeien.

Als je besluit om een tak te verwijderen, kies dan de gezondste, sterkste en best geplaatste tak om te behouden. Verwijder de andere tak voorzichtig met behulp van scherpe, schone snoeischaar en zorg ervoor dat je de wond goed verzorgt om de kans op infectie te minimaliseren.

Succes!

^Intratuin

J
J:B: den Haan
29 januari 2020, 10:41
Leuke en interessante blog. \ Met vr gr Jo den Haan
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top