Laden..
Ontwikkelingsfases van een puppy

Ontwikkelingsfases van een puppy

Het eerste levensjaar van een puppy is een periode van enorme groei en ontwikkeling. Gedurende dit jaar doorloopt je pup verschillende fases, waarbij elke fase zijn eigen kenmerken en mijlpalen heeft, van de eerste stapjes tot het ontwikkelen van sociale vaardigheden. In de verschillende fases kan het gedrag van je puppy ineens veranderen. We nemen je graag mee door de verschillende ontwikkelingsfases, zodat je het gedrag van je hond beter kan begrijpen.

  • Delen: Deel dit artikel:
8 minuten leestijd

Timeline ontwikkeling

Op basis van de leeftijd van jouw pup, zie je precies in welke levensfase jouw vriendje zich bevindt. 

 


Van geboorte tot socialisatie

Prenatale fase: voor de geboorte 

De gedragsontwikkeling van je puppy begint al tijdens de zwangerschap van de moederhond. Naast erfelijke factoren kan ook het gedrag van de moeder tijdens de zwangerschap effect hebben op jouw pup. Als de moeder bijvoorbeeld veel stress ervaart, komt het stresshormoon cortisol in haar bloed, wat ook bij de pups terecht komt. Dit kan later de manier waarop een pup met stress omgaat beïnvloeden.

Neonatale fase: 1e tot 2e week  

Puppy’s worden doof en blind geboren en zijn volledig afhankelijk van hun moeder voor voeding en warmte. In deze fase richten ze zich vooral op slapen, eten en warm blijven. Ze kunnen al temperaturen, aanrakingen en smaken waarnemen. Rond de 13e dag beginnen hun ogen zich te openen.

Bewustwordingsperiode: 3e tot 4e week 

Wanneer de ogen open gaan, wordt je pup steeds meer bewust van zijn omgeving en begint hij zich zelfstandiger te bewegen. Deze fase komt ten einde zodra de oren open gaan. Je pup begint dan ook te reageren op geluiden.

Eerste socialisatiefase: 4 tot 12 weken

De eerste socialisatiefase is een van de belangrijkste periodes in het leven van je puppy. Dit is vaak ook het moment waarop je pup zijn nieuwe huis leert kennen. Sociaal contact met mensen, andere honden en dieren is nu essentieel. Laat je pup wennen aan nieuwe omgevingen, zodat hij kan leren van nieuwe ervaringen en zijn zintuigen verder kan ontwikkelen. Vanaf 8 tot 10 weken kunnen je beginnen met een puppycursus voor optimale socialisatie en het leren van de basiscommando's.

Eerste angstfase: 8 tot 11 weken

Als je puppy 8 weken is leert hij wat hij eng moet vinden en wat vermeden moet worden. De hersenen zijn nu zo ingesteld dat ze angst koppelen aan vervelende ervaringen. Je helpt je puppy door de angstefase heen door angst niet te voeden en te zorgen voor een veilige en vertrouwde plek in huis. 


Blog 
Socialiseren kun je leren
Vanaf 12 weken begint je pup aan de tweede socialisatiefase. Het is essentieel om je hond goed te socaliseren, zodat hij of zij zich ontwikkelt tot een stabiele en zelfverzekerde volwassen hond. In deze fase kan je pup weer veel nieuwe dingen leren. Maar heb je wel aan alle belangrijke sociale oefeningen gedacht? 

Gedrag en groei van je pup

Pre-puberteit: 13 tot 16 weken 

Tijdens de pre-puberteit gaat je pup zijn of haar grenzen verkennen. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij af en toe vervelend gedrag vertoont en even vergeet wat jullie eerder hadden geleerd. Maar geen zorgen, net als bij mensen, gaat ook deze fase weer voorbij.

Juveniele fase: 4 tot 6 maanden

Wanneer je pup 4 maanden oud is, begint de juveniele fase. Zijn melktanden maken plaats voor een volwassen gebit, wat soms leidt tot kauwgedrag. Zorg daarom voor geschikte kauwspeeltjes. Daarnaast wordt je pup steeds zelfverzekerder en krijgt meer uithoudingsvermogen. Dit is ook de periode waarin hij of zij leert door interacties met zijn omgeving. Het is een uitstekend moment om te beginnen met het aanleren van commando’s. Daarnaast is het sociale aspect van groot belang in deze fase. Denkspelletjes kunnen helpen bij het trainen van de fijne motoriek en het gebruik van de neus. Maar zorg er wel voor dat de spellen gerichten zijn op puppy's, volwassen spellen zijn nog te moeilijk en frusteren je pup. 

Wegloopfase: 4 tot 8 maanden

Rond de 16 weken zal het reukvermogen van je pup zich verder ontwikkelen en zal hij de wereld graag willen verkennen met zijn neus. Jij wordt dan misschien even minder interessant. Dit is het ideale moment om het commando "kom voor" te oefenen. Niet elke pup heeft last van de wegloopfase, maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn. 

Spelen en trainen


Blog
Puppy puberteit
Als je puppy 6 maanden is begint hij aan de puberteit. Tijdens deze periode lijkt het wel alsof jouw pup alles wat hij of zij geleerd heeft is vergeten. Ook vindt er een hormonale piek plaats bij de jonge honden. Ondertussen gaan ze ook door de tweede angstfase. Wil je hier meer over weten? Ontdek alles over de puberteit van je hond.

Wanneer is je hond volwassen? 

Je zou denken dat het antwoord op deze vraag heel simpel is, echter is dit afhankelijk van zijn ras en grootte. Kleinere rassen bereiken vaak sneller volwassenheid, terwijl grotere rassen vaak langer nodig hebben. Dit geldt zowel voor de fysieke groei als de mentale ontwikkeling, zoals het stabiliseren van gedrag en emoties. In deze tabel kun je precies zien wanneer jouw puppy echt volwassen is. 

 

Gewichtsklassen 

Hele kleine hondenrassen 2 tot 5 kg

8 maanden volwassen - 10 jaar senior 

Kleine hondenrassen 6 tot 10 kg

8 tot 10 maanden volwassen - 10 jaar senior 

Middelgrote hondenrassen 11 tot 25 kg 

9 tot 12 maanden volwassen - 8 jaar senior 

Grote hondenrassen 26 tot 50 kg

18 maanden volwassen - 7 jaar senior 

Hele grote hondenrassen > 50 kg 

rond 2 jaar volwassen - 6 jaar senior 

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top