Laden..
Pannenkoekplant (Pilea peperomioides) stekjes

Pannenkoekplant stekken

De pannenkoekenplant is één van de makkelijkste kamerplanten om te stekken. Deze plant maakt namelijk zelf al babyplantjes voor je aan en je hoeft deze alleen maar in water of in de grond te zetten om ze op te kweken tot volwaardige pannenkoekenplanten. Wees gewaarschuwd: je koopt één plant, maar voor je het weet staat je huis er vol mee. Dat is pas waar voor je geld.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Wanneer stek je een pannenkoekplant?

Je kunt je pannenkoekenplant pas stekken als er babyplantjes zijn gegroeid. Deze babyplantjes heten 'pups' en komen naast de plant omhoog in de potgrond of groeien aan het stammetje. Wacht even tot ze een centimeter of 5 groot zijn, dan hebben ze de beste kans om te overleven. Je kunt de pannenkoekplant het hele jaar door stekken, maar in de herfst of winter duurt het wat langer voor je kleine plantje zal uitgroeien tot een grotere plant. Wacht dus bij voorkeur tot de lente, want dan begint het groeiseizoen en groeit elke plant op zijn best. Dan zal jouw pannenkoekplant baby snel een volwassen plant worden. Een handig moment is als je je pannenkoek toch gaat verpotten, dan kun je net zo goed de stekjes direct een eigen potje geven.

Pannenkoekplanten

Pannenkoekenplant moederplantPannenkoekenplant moederplant

Stap 1: Vind een geschikte babyplant

De pannenkoekplant waarvan wij stekjes voor je gaan nemen is een grote plant, die al met meerdere in een pot staat en veel pups om zich heen heeft. Keus genoeg! De baby's vullen mooi de pot waardoor de planten samen een mooi geheel vormen. We kiezen pups op verschillende plekken om geen grote gaten te maken.

Baby pannenkoekenplantjesBaby pannenkoekenplantjes
Baby pannenkoekenplantje loshalenBaby pannenkoekenplantje loshalen

Stap 2: Baby pannenkoekenplantje loshalen

Onze pannenkoekplant heeft al wat oudere pups en jongere baby's.

De oudere pannenkoekplantjes zijn lastiger los te halen, want die hebben een dikke rechte wortel (zie de 2 rechter stekjes op de foto met losse stekjes). Je kan deze een stukje uitgraven en dan is het gewoon trekken. Idealiter wil je hem lossnijden met een schoon scherp mesje, maar als je pot vol begroeid is, dan zul je daarmee veel wortels beschadigen. Met het eruit trekken van de pup zullen ook veel fijne worteltjes van je stekje sneuvelen, maar daar herstelt hij wel van.

Een jonge baby pannenkoekenplant heeft die dikke wortel nog niet en alleen fijne worteltjes (zie het linker stekje op de foto met losse stekjes). Als de aarde niet te vast is trek je die zo los. Wil je echt heel voorzichtig te werk gaan, dan kun je ook de gehele plant uit zijn pot halen en de aarde voorzichtig losmaken. Als je de moeder aan het verpotten bent is dat de beste optie.

Pannenkoekenplant stekjesPannenkoekenplant stekjes

Stap 3: Pannenkoekplant stekje in water

Je stekje is nu klaar om te gaan groeien! Zoek een leuk vaasje, vul deze met lauwwarm water en zet je baby pannekoekenplantje erin. Tot waar het stekje in de aarde zat moet hij onder water komen te staan. Is er al een stengel gegroeid? Steek deze zo diep je wilt, maar zet geen blaadjes onder water, die kan je weghalen. Als er een blaadje wel onder water staat is dat ook geen ramp, maar dan zal hij na verloop van tijd zelf loslaten en hij zorgt voor extra vervuiling van je water. Op de delen onder water worden de worteltjes gevormd.

In een wijd vaasje kun je meerdere pannenkoekenplant stekjes zetten, maar het leukst is om ze elk een eigen vaasje te geven.

Ververs het water regelmatig zodat het schoon blijft. Eén keer per week is meestal prima.

Pannenkoekenplant stekjes op waterPannenkoekenplant stekjes op water
Pannenkoekenplant stekjes op water na 4 wekenPannenkoekenplant stekjes op water na 4 weken

Na enkele weken...

Binnen een aantal weken krijgt je pannekoekplant stekje prachtige witte worteltjes in het water. Op de foto zie je de stekjes na ongeveer 3-en-een-halve week (in de winter). De tijd is dan gekomen om je nieuwe pannenkoekplantje over te zetten in een potje met potgrond.

Of hou je hem op water, dat noem je hydroponie! Lees hier alles over hydroponie.

Eenmaal in de grond zullen de wortels even moeten wennen. Hou de potgrond de eerste tijd goed vochtig (ook weer niet te nat), zodat de wortels zich aanpassen aan leven in de aarde.

Stek vaasjes

Stap 4: Pannenkoekenplant stekje in potgrond

Je kunt een pannenkoekplant stekje ook direct in potgrond planten als hij al wat worteltjes heeft. Gebruik universele kamerplanten potgrond, stekgrond kan ook. Heeft je stekje een lange wortel? Dan is het handig met een potlood een gat te maken in de aarde, je steekt de stengel er dan zo in. Als je baby pannenkoekenplantje enkel fijne worteltjes heeft dan kun je een kuiltje maken. Druk de aarde rond het plantje voorzichtig aan, zodat er geen lucht blijft zitten rond je stek.

Als je stekje in water wortels heeft gevormd, zet je het plantje op dezelfde manier in een potje.

Stap 5: Je pannekoekplant stekje verzorgen

Je baby pannenkoekplantje is nu klaar om (meer) wortels te gaan maken. Hou je vaasje(s) gevuld met schoon water en als je het stekje direct in de potgrond hebt gezet, geef dan voldoende water, maar ook niet te veel. Het plantje was immers al gewend om in de grond te groeien. Je pannekoekenplantje heeft de meeste kans om uit te groeien tot een mooie sterke plant op een plek met veel indirect licht, want licht doet groeien. Zet hem niet in de volle zon, daar kan hij niet tegen.

Veel succes én plezier met stekken!

Wil je meer weten over de verzorging van de pannenkoekenplant? Lees alles over de Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) in onze plantengids.

Pannenkoekenplant met stekjesPannenkoekenplant met stekjes
Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top