Laden..
Een plukbloemen border voor boeketten uit eigen tuin

Een plukbloemen border voor boeketten uit eigen tuin

Een fleurige lente, een prachtige zomer en een Indian Summer in de herfst… en dat allemaal in één border. In een plukbloemenborder vind je in ieder (bloei)seizoen een prachtige bloem voor in de vaas. Pluk je niets, dan is de border prachtig: een levend veldboeket!

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Voor een plukbloemenborder moet je planten kiezen met lange stelen. Logisch, want anders kunnen de bloemen niet in de vaas. Én bedenk dat niet alleen bloemen in de vaas kunnen; grassen en sierlijke stelen kunnen een veldboeket mooi vullen. Liever wat anders? Ga dan voor een prairieplantenborder of een insectenborder.

 

CampanulaCampanula

Hoe maak je een plukbloemenborder?

Bij dit type border verzamel je planten die in combinatie met elkaar mooie veldboeketten kunnen vormen. In onderstaand overzicht staan de planten die wij gebruiken voor de perfecte border:

 

Latijnse naam Nederlandse naam Plantdichtheid per m²
Salvia argentea Zilversalie 5
Campanula Persicifolia Klokjesbloem 8
Delphinium ‘Magic Fountains’ Ridderspoor 6
Agapanthus africanus*¹ Afrikaanse lelie 4
Hosta ‘Halcyon’ Hartlelie 6
Hosta ‘Patriot’ Hartlelie 6
Nepeta faassenii ‘Walkers Low’ Kattenkruid 5
Scabiosa columbaria Duifkruid 8
Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ Struisriet 7
Stipa ternuifolia Vedergras 7
Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ Siersalie 6
Erysimum linifolium ‘Bowles Mauve’ Muurbloem 6
Asplenium scolopendrium Nestvaren 7

*¹ De Agapanthus is een plant die niet tegen al te strenge winters kan. Bedek de plant met bladeren of groenafval uit de tuin, dan komt de plant goed de winter door.

Tuinplanten voor de plukbloemenborder

Indeling van border

Voordat je aan je border begint is het verstandig om na te denken over de functie van de planten. Dat klinkt misschien gek, maar dat maakt het aanleggen van de border een stuk makkelijker. De planten in een border hebben de verschillende functies:

Structuurplanten

Structuurplanten geven de structuur van de border aan. Dit zijn vaak heesters, groenblijvers of (hoge) grassen.

Eyecatchers

Dit zijn vaak de planten met opvallende bloeiende bloemen, óf de besdragende planten in de winter.

Vulplanten

Verschillende planten die de eyecatchers kunnen versterken door een ander kleurcontrast of planten die zelf niet erg opvallen

Bij een plukbloemenborder begin je met de hoge en lage grassen, de structuurplanten. Dit zijn er niet zo veel, omdat de focus op de bloemen ligt in deze border. Kattenkruid kan dienen als structuurplant, omdat deze flink breed wordt. Vanuit deze structuur kun je de border verder opbouwen en aanplanten.

Tip: Zet ze niet allemaal netjes op een rijtje, de border kan dan stijfjes overkomen. Door de structuurplanten voor én achter in de border te zetten creëer je diepte.

Voor de eyecatchers kies je voor bloeiende planten. Er is genoeg keuze; maar denk eens aan écht opvallende of juist bijzondere exemplaren. Zoals de Agapanthus, de Delphinium en Salvia argentea (zilverblad). Het zilverblad is opvallend door zijn harige blad, kleur en verscheidenheid. De eyecatchers krijgen een prominente plaats in de border.

De vulplanten kunnen verschillende functies hebben binnen een border, ze kunnen de eyecatcher nog beter naar voren laten komen door een contrastkleur, maar ze vullen ook gewoonweg de lege plekken op.

 

Borderplan algemeenBorderplan algemeen

Benodigdheden voor het aanleggen van de border

Stappenplan plukbloemenborder

 1. Voordat je planten kiest, is het belangrijk om te weten of het gaat om een plek in de zon, halfschaduw of schaduw.
 2. Let op hoe groot de plant uiteindelijk wordt en varieer in hoogtes, blad- en bloemvormen.
 3. Tijd om de juiste plek te kiezen! Zet hiervoor planten eerst met potje en al op de voorbestemde plek zodat je weet waar wat komt.
 4. Zet de structuurplanten, voor deze border zijn dat de hoge en lage grassoorten en de Nepeta, op de juiste plaats. Niet te netjes op een rijtje, daar wordt de border stijf van.
 5. Plaats eyecatchers met prachtige bloemen op een prominente plaats in de border. Zet ze niet alleen maar vooraan, ergens achterin plaatsen zorgt voor een speels effect van de border.
 6. Plaats nu eventueel stapstenen. Handig om alle planten in de border zonder schade te bereiken en het is tegelijk goed voor het bodemleven.
 7. Tot slot vul je de border op met vulplanten. Vulplanten zijn letterlijk vulling voor de border en hierdoor komen de eyecatchers beter naar voren.
 8. Zet nu pas alle planten in de grond op de plek waar je ze hebt uitgezet. Graaf een gat en verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met compost of een bodem verbeterend middel.
 9. Dompel de plantjes met potje en al in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen. Haal dan de plasticcontainer van de plant en zet ze op dezelfde hoogte als ze in pot stonden in de grond. Druk aan en geef nogmaals water.
 10. Houd de border in de gaten bij zonnige dagen en bij harde wind. Net aangelegde borders verdrogen snel en staan nog niet zo stabiel.

Mag het wat kleiner?

Ook in kleine tuinen kun je gemakkelijk een border aanleggen. Hieronder hebben we een plukbloemenborder voor 2 m² uitgetekend. De sfeer van een border kan natuurlijk ook gemaakt worden in een pot of bloembak van formaat, zet dan een aantal bloeiende planten bij elkaar. Door de volgende planten te gebruiken kun je met een kleine border heel goed uit de voeten.

  Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
1. Miscanthus sin div soorten x 2 Prachtriet (Volle) zonHalfschaduw
2. Festuca glauca ‘Intense Blue’ x 2 Blauwgras (Volle) zonHalfschaduw
3. Delphinium (P) ‘Magic Fountain’ x3 Ridderspoor (Volle) zonHalfschaduw
4. Nepeta (F) ‘Walker’s Low’ x2 Kattenkruid (Volle) zon
5. Agapanthus afr. ‘Amourette Blue’ x2 Afrikaanse lelie (Volle) zon
6. Campanula pers. ‘Takion Blue’ x3 Perzikbladklokje (Volle) zonHalfschaduw
7. Argentea Zilversalie (Volle) zonHalfschaduw

Alle planten voor een plukbloemenborder zijn verkrijgbaar bij Intratuin. Je vindt ze in onze winkel, vraag onze specialisten om advies.

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (11)
B
Betsy Massar-Gillesen
27 maart 2018, 23:09
Hallo helpende handen \ Wat geweldig jullie hulp bij het maken van een border. \ Het seizoen staat voor de deur en de tuin heeft een vernieuwing nodig voor een gedeelte. \ En dan komt de vraag:Wat moet ik nu? \ En daar is de oplossing door middel van jullie mail. \ Geweldig. \ Thuis op je gemak bekijken en dan hup op naar Intratuin om echt te kijken en aan te schaffen. \ Ik zeg dikke bedankt. \ Bloemige groetjes \ Betsy
j
joke strating
28 maart 2018, 07:35
ontzettend leuk die borders en ik ga dit doen de pluk border en de schaduw border \ de kleuren zijn mooi uitgezocht ,ook de plattegrond hoe die planten te plaatsten is heel erg handig ,zelf had ik dit niet niet kunnen bedenken,,, hartelijk dank
S
Steffin
29 mei 2018, 18:22
Kan ik dit ook op een balkon maken, in bijvoorbeeld zo'n 1 x 1 m bak? Mijn balkon ligt op het NW en vangt ook aardig wat wind...
h
het inspiratieteam
30 mei 2018, 09:20
Hi Steffin, de planten uit de plukborder hebben veel zon nodig. Daarom is het wel lastig om dit op een balkon op het noord-westen te maken. Je kunt kijken naar de soorten die je in jouw tuintje zou willen zetten of ze het ook in de halfschaduw naar hun zin zullen hebben. Als dit kan zal het zeker een prachtige tuin worden. Succes!
B
Beatrix Vogelzang
30 mei 2018, 09:00
Wat een leuke en inspirerende mail❤️, hier heb je ontzettend veel aan???????? . Ik zeg aan de gang met jullie idee ????. Dank jullie wel
B
Beatrix Vogelzang
30 mei 2018, 09:02
Wat een leuke en inspirerende idee voor de tuin zo’n pluk border en ook zo uitvoerbaar ❤️, hier heb je ontzettend veel aan???????? . Ik zeg aan de gang met jullie idee ????. Dank jullie wel
S
Sabine
26 februari 2019, 08:42
Erg fijn zo'n lijstje kant en klaar aangemaakt om een prachtige border aan te leggen. \ Super ga ik dit jaar zeker mee aan de slag.
d
dorien
29 maart 2019, 12:46
is deze plukborder ook geschikt voor een tuin waar kleine kinderen in rondlopen? of zijn er planten die zeer giftig zijn?
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 08:56
Hallo, ik zou je alleen kunnen wijzen op de Delphinium. Deze heeft sappen die bij inname van grote hoeveelheden niet zo fijn voor je is.
J
José
7 maart 2023, 00:01
Leuke plannen, alleen kan ik hier niet mee vooruit. Ik ben op zoek naar een plan voor een border van 400 m2. Het lijkt me niet een kwestie van alles maal 40?
I
Intratuin
7 maart 2023, 13:12

Beste José,

Wauw, een border van 400 m2, veel tuinen redden deze oppervlakte nog niet! Ik zou zeker zeggen dat alles maal 40 doen vanuit een plan voor 10m2 border geen oplossing voor jou is, dan krijg je een saai geheel. Ik zou je aanraden om langs te gaan bij één van onze winkels voor gratis tuinadvies, dat tuinadvies kun je hier reserveren bij de vestiging van je keuze. (Helaas is het (nog) niet bij al onze vestigingen mogelijk.) Mijn collega kan je dan precies vertellen hoe je het inrichten van zo'n grote border het beste kan aanpakken. Neem ook vooral foto's mee en kijk goed waar de meeste zon en de meeste schaduw is.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top