Laden..
Een tuin border aanleggen met schaduwplanten

Een tuin border aanleggen met schaduwplanten

Veel mensen denken dat een mooie border in de (half)schaduw onmogelijk is. Ook op een plek met weinig zon kun je echter genieten van veel groen én bloeiende bloemen. We hebben een aantal schaduwliefhebbers op een rij gezet.

  • Delen: Deel dit artikel:
10 minuten leestijd
1

Camelia (Camelia japonica ‘Brushfield Yellow’)

De Camelia is een echte eyecatcher in de voorjaarstuin. Van maart tot en met april bloeit deze wintergroene heester met crème-witte bloemen met een zachtgeel centrum. Zet de plant op een beschutte plaats, het liefst tegen een muur. Vooral jonge planten kunnen gevoelig zijn voor vorst en het kan dus geen kwaad ze in de winter extra te beschermen met een laag mulch (een laag organisch materiaal dat ook nog eens bijdraagt aan een verbeterde bodemstructuur). Strooi verder nooit kalk bij deze plant, daar kan hij niet tegen.
Bloeitijd: maart-april

Camelia (Camelia japonica ‘Brushfield Yellow’)Camelia (Camelia japonica ‘Brushfield Yellow’)
2

Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’)

De amethistblauwe bloemen van de Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’) groeien in een opvallende piramidevorm en lijken inderdaad op een monnikskap. Knip uitgebloeide stengels eventueel af na de bloei om uitzaaiing te vermijden en de bloei te bevorderen. De bloemen zijn goed te gebruiken als snijbloemen. Let op: deze plant is giftig, dus pas op met kinderen.
Bloeitijd: juli-augustus

Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’)Monnikskap (Aconitum cammarum ‘Arendsii’)
3

Spirea (Astilbe ‘Fanal’)

De spirea vormt prachtige pluimen die tijdens de bloeitijd in juni en juli zeker de aandacht trekken. Hij staat het liefst in de halfschaduw in een humusrijke grond.
Bloeitijd: juni-juli

4

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Magical’)

Een hortensia met mooie kleurschakelingen waar je elk seizoen weer van kunt genieten. Deze boerenhortensia is kleurrijk, makkelijk te onderhouden en zeer geliefd. Snoeien is niet nodig, knip alleen na de winter én voor 1 maart de uitgebloeide bloemen eraf.
Bloeitijd: juli-september

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Magical’)Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla ‘Magical’)
5

Tuinvaren (Dryopteris)

Varens hebben mooi groen sierlijk blad en doen het goed in de schaduw. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, de meeste soorten blijven het hele jaar groen. Varens bieden een mooi contrast door de leuke afwijkende bladvormen.

Tuinvaren (Dryopteris)Tuinvaren (Dryopteris)
6

Rododendron (Rhododendron ‘Cunningham’s white’)

Een Rhododendron met lichtroze knoppen waaruit mooie opvallende witte bloemen komen. Bijna alle rododendrons vragen om een zure en vochtige grond. Strooi daarom nooit kalk bij deze plant. In juni kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen en breng in het najaar een laag mulch aan.
Bloeitijd: april-mei

Rododendron (Rhododendron ‘Cunningham’s white’)Rododendron (Rhododendron ‘Cunningham’s white’)
7

Taxus (Taxus baccata)

Taxus behoort tot de coniferen, is wintergroen en is een langzame groeier. Hij biedt een heerlijke beschutte plek voor vogels. Veel snoeien is niet nodig, knip hem wel af en toe bij om de struik in model te houden. Let op: deze plant is giftig, dus pas op met kinderen.
Wintergroene struik.

Taxus (Taxus baccata)Taxus (Taxus baccata)
8

Kaukasische vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla)

Het Kaukasische vergeet-me-nietje wordt in deze border toegepast als bodembedekker. Door bodembedekkers te planten ga je de groei van onkruid tegen. Het blad van deze plant heeft een mooie herkenbare hartvorm en hij bloeit met lichtblauwe vergeet-mij-nietachtige bloemetjes.
Bloeitijd: april-mei

Kaukasische vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla)Kaukasische vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla)
9

Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Koningin Charlotte’)

Deze herfstanemoon zorgt met zijn roze bloemen voor kleur in de tuin in het najaar. Daarnaast heeft hij ook nog eens een fraaie herfstverkleuring. Knip in het voorjaar de oude plantenresten af en geef organische mest.
Bloeitijd: september-oktober

Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Koningin Charlotte’)Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Koningin Charlotte’)
10

Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis)

Dankzij het rustige grijze blad zorgt deze plant voor rust in je tuin. Hij bloeit met witte bloemetjes met een geel hartje. De bloemen lijken erg op Edelweiss maar hebben een andere oorsprong. In het voorjaar kun je de oude bloemen verwijderen.
Bloeitijd: augustus-september

Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis)Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis)
11

Sneeuwaster (Aster divaricatus)

Een ontzettend veelzijdige aster. Hij sproeit een wolk van witte bloemetjes uit in de nazomer. Het is een prachtige plant die in de bloei veel insecten aantrekt. Hij groeit als bodembedekker en heeft maar weinig onderhoud nodig. Geef hem wel jaarlijks wat kalk.
Bloeitijd: augustus-september

Sneeuwaster (Aster divaricatus)Sneeuwaster (Aster divaricatus)
12

Geitenbaard (Aruncus dioicus)

Deze geitenbaard is bijzonder fraai tijdens de bloei in juni. De witte bloempluimen doen enigszins denken aan een geitensik. Ook als de pluimen zijn uitgebloeid zijn ze nog erg mooi om te zien.
Bloeitijd: juni

Geitenbaard (Aruncus dioicus)Geitenbaard (Aruncus dioicus)
13

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ‘Dalmatian Purple’)

Vingerhoedskruid is een bloeiende plant met opvallende paarse bloemen die bijen aantrekken. De plant vormt rozetten op de grond en stengels van ruim een meter hoog met trossen bloemen. ‘Dalmatian purple’ bloeit meestal het eerste jaar al. Let op: deze plant is giftig, dus pas op met kinderen.
Bloeitijd: juli-augustus

Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ‘Dalmatian Purple’)Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ‘Dalmatian Purple’)
Schaduw border Schaduw border
Border met een mix van plantenBorder met een mix van planten
14

Carex

Siergrassen geven dynamiek, licht en ritme aan de schaduwrijke border. Er zijn veel Carex–soorten in diverse kleuren en maten, sommige soorten worden zelfs meters hoog en bloeien met prachtige zilveren pluimen. Ook in de winter geven grassen een prachtig sillhouette.
Bloeitijd: verschilt per soort

CarexCarex
15

Slangenwortel (Calla palustris)

De slangenwortel is in zijn bloeitijd van juni tot september te herkennen aan de mooie witte bloemenkelken. Ook buiten de groeiperiode geeft hij met zijn groene hartvormige bladeren kleur en vorm aan de schaduwrijke border. De naam is afgeleid van zijn holle wortels die zowel onder als boven de grond ’kruipen’. Hij staat graag op zure vochtige grond.
Bloeitijd: juni-september

Slangenwortel (Calla palustris)Slangenwortel (Calla palustris)
16

Hartlelie (Hosta sieboldiana ‘Elegans’)

Een van de meest populaire hosta’s. Hij heeft intens grijsblauw blad en bloeit met witte bloemen. Bescherm de plant tegen slakken, want die zijn er gek op. Aangetast blad kun je in juni afsnijden. Zorg wel dat er nog enkele bladen over blijven, anders zal de plant volgend jaar minder vol zijn.
Bloeitijd: juni-augustus

Hartlelie (Hosta sieboldiana ‘Elegans’)Hartlelie (Hosta sieboldiana ‘Elegans’)
17

Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Shania’)

De Japanse esdoorn is met zijn sierlijke vorm en kleurrijke bladeren een blikvanger in de schaduwborder. In tegenstelling tot de Europese en Amerikaanse variant blijft deze Japanse esdoorn vrij klein. Hij is eenvoudig te verzorgen en gedijt op veel verschillende bodems. In mei komt hij in bloei en in het najaar kun je genieten van de schitterende herfstverkleuring.
Bloeitijd: mei-juni

Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Shania’)Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Shania’)
18

Sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Lisa Rose’)

De groenblijvende Viburnum bloeit in de hele winter tot ver in april. Op de bloemschermen bloeien dan allemaal kleine witte bloemetjes. Na de bloei verschijnen er blauwe bessen aan de plant waar vogels gek op zijn. Snoeien is niet nodig, maar je kunt hem wel af en toe in vorm knippen.
Bloeitijd: oktober-april

Sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Lisa Rose’)Sneeuwbal (Viburnum tinus ‘Lisa Rose’)
19

Wolfsmelk (Euphorbia martinii)

Wolfsmelk heeft bruinrode stengels en in de groene bloemetjes bevinden zich karakteristieke wijnrode vlekken. Hij blijft groen in de winter en is tussen april en juli op zijn mooist.
Bloeitijd: april-juli

20

Ooievaarsbek (Geranium ‘Dusky Crug’)

De rijkbloeiende ooievaarsbek is een veelzijdige plant die zich overal op zijn plaats voelt. ‘Dusky Crug’ heeft aantrekkelijke paars-brons fluweelzachte bladeren en prachtige roze bloemen. Hij is ideaal als bodembedekker, omdat hij vrij laag blijft.
Bloeitijd: juli-augustus

Ooievaarsbek (Geranium ‘Dusky Crug’)Ooievaarsbek (Geranium ‘Dusky Crug’)
21

Witte kerstroos (Helleborus niger)

De kerstroos bloeit midden in de winter en zorgt dan voor elegante bloemen in de tuin. De bloemen zijn eerst wit, maar verkleuren als snel naar een roze of groenige kleur. Het is een wintergroene vaste plant die dikke bladeren bezit.
Bloeitijd: februari

Witte kerstroos (Helleborus niger)Witte kerstroos (Helleborus niger)
22

Hartlelie (Hosta ‘Halcyon’)

Een prachtige hosta met intens grijsblauw blad die bloeit met bleke lichtroze bloemen. Hij behoudt hele seizoen door zijn mooie bladkleur. Het unieke aan deze hosta is dat hij goed bestand is tegen slakken.
Bloeitijd: augustus

Hartlelie (Hosta ‘Halcyon’)Hartlelie (Hosta ‘Halcyon’)
23

Blauw schapengras (Festuca glauca ‘Intense blue’)

Deze prachtige grijsblauwe plant is winterhard en combineert zeer goed met de andere planten in deze border. Het fijne blad is – zoals de naam al zegt – intens blauw en de plant behoudt die kleur het hele jaar door. Blauw schapengras vormt geen uitlopers, zoals veel ander grassen, maar bolvormige pollen. Plant ze in groepjes of als afkadering van de border.
Bloeitijd: mei-juli

Blauw schapengras (Festuca glauca ‘Intense blue’)Blauw schapengras (Festuca glauca ‘Intense blue’)
24

Schout bij nacht (Rodgersia pinnata)

De schout bij nacht heeft de rijkste bloei van alle Rodgersia’s. De bloemen zitten in witte of roze vertakte pluimen en geuren heerlijk. De prachtige bruine bladeren hebben een handvorm en kunnen (inclusief steel) wel een meter hoog worden. Laat de plant zoveel mogelijk met rust en zorg voor voldoende voeding en water.
Bloeitijd: augustus

Schout bij nacht (Rodgersia pinnata)Schout bij nacht (Rodgersia pinnata)
25

Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’)

Een herfstanemoon met zuiver-witte bloemen en opvallende gele meeldraden. Ze kunnen goed in de schaduw staan, maar de bloemen blijven dan wel wat kleiner dan in de zon. De plant vormt kruipende wortels die flink kunnen woekeren, gelukkig zijn de wortels heel gemakkelijk uit te steken. Knip in het voorjaar de oude plantenresten af zonder de nieuwe scheuten te beschadigen.
Bloeitijd: september-november 

Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’)Herfstanemoon (Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’)
26

Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Het Zeeuws knoopje is een veelgebruikte borderplant. Deze wit-roze bloeier combineert prachtig met roze en paars bloeiende planten. Snijd de bloemen na de bloei af om een tweede bloei te bevorderen. De bloemen doen het ook heel goed als snijbloemen.
Bloeitijd: juli-september

Zeeuws knoopje (Astrantia major)Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Planten voor in jouw schaduwborder

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (17)
M
Mieke
18 september 2017, 19:02
Ik zoek planten en struiken die goed gedijen in bosgrond. Zowel voor zon - als schaduw kant. \ Bedankt voor de hulp! \ Mieke
I
Intratuin
21 september 2017, 10:26
Hi Mieke, bosgrond is van nature wat zuurder. Dus planten die houden van een iets zuurdere grond doen het hierin perfect. Zo doen alle varens het goed in de schaduw, maar wil je wat kleur? Ga dan voor de astilbe, hortensia, bergenia, hosta's of heuchera's. In de zon kun je kiezen voor de rhododendron, acer palmatum, digitalis of heide. Veel planten kunnen bosgrond prima verdragen, omdat het erg voedzame grond is. Echter groeien ze niet zo snel de hoogte in, wat op de verpakking wordt vermeld. Mocht je nog meer specifiekere vragen hebben, dan raden we aan om even langs jouw dichtstbijzijnde vestiging te gaan. Onze groenspecialist op de afdeling kan je gelijk aan de juiste planten helpen! Succes ;)
f
frijters
9 oktober 2017, 23:18
ik zoek voor mijn schaduw plek in de tuin klimplanten die bloeien in de zomer ?
L
Lisanne
4 april 2019, 14:03
Hi Intratuin, \ \ Ik zoek planten voor de rand van mijn carpoort op het Noorden en stuitte op dit artikel. Prachtige opties! Alleen wanneer ik de planten stuk voor stuk intyp op jullie website, staat er steeds bij dat ze op een zonnige plek moeten.. \ \ Groeten Lisanne
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 10:09
Hallo, planten kunnen meerdere goede eigenschappen hebben. Zo kunnen sommige planten in de zon en doen ze het goed in de schaduw. Een taxus, hierboven benoemd, is een echte zon aanbidder maar kan prima in de schaduw. Dus ga gerust je gang en zoek de juiste uit! succes.
C
Carryone
5 mei 2019, 15:51
Hoi Intratuin, \ \ Ik zoek planten die het op de klei goed doen. \ Van zure grond verhuisd naar kleigrond ???? \ Alvast dank!
h
het inspiratieteam
5 juni 2019, 15:23
Hallo, klei is een voedzame grond maar de grond verdicht wel snel, daar moeten planten tegen kunnen. Rozen, taxus, magnolia's maar ook Campanula-soorten, ridderspoor en vrouwenmantel doen het prima op klei. Er is echt keuze genoeg. Succes!
S
Silvia
31 maart 2022, 09:30

In het artikel over (half) schaduwborders wordt bij Monnikskap vermeld dat deze plant giftig is. Bij het Vingerhoedskruid ontbreekt deze vermelding, terwijl deze plant volgens mij toch ook zeer giftig is?

I
Intratuin
31 maart 2022, 15:13

Hoi Silvia,

Je hebt helemaal gelijk, vingerhoedskruid is ook giftig. Ik ga het er direct bij zetten!

^Intratuin

F
Freek van Middendorp
6 april 2022, 23:08
Hi team, mijn stadstuin in Amsterdam ligt half in de zon half in de schaduw. 15-12 cm diepte tot de schutting en 4.5m breed ongeveer. Heeft u opties om te kunnen planten hier? Want in het filmpje hebben de planten veel meer ruimte. Hoor het graag
I
Intratuin
7 april 2022, 20:17

Hallo Freek,

Er is een ruime keus in schduwplanten die wat kleiner blijven voor jouw border! Er zijn verschillende geranium soorten die goed tegen schaduw kunnen, ook Pachysandra, kerstroos (Helleborus), hartlelie (Hosta), purperklokje (Heuchera),Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera) en de  varen zijn goede soorten voor in de schaduw én die niet zoveel rumite innemen. Kom anders langs bij jouw Intratuin en vraag één van onze plantenexperts welke planten goed bij elkaar passen in jouw tuin.

^Intratuin

E
Esther
5 juli 2023, 07:55
Hi team, wanneer kan ik het beste een schaduw tuin aanleggen. Dank dat juli/ aug geen goede tijd is toch. Alvast bedankt
I
Intratuin
5 juli 2023, 09:02

Beste Esther,

Het beste plantseizoen voor elk soort tuin is het najaar (lees hier alles over najaarsaanplant). De grond is dan nog warm en vaak valt er voldoende regen om je nieuwe aanplant lekker te laten wortelen. Op zich kan je altijd plantjes in je tuin zetten (behalve bij vorst), maar als het erg heet is dan verdrogen ze snel en zal je heel veel water moeten geven. Wordt er de komende weken veel regen voorspelt? Dan kan je best wat planten in de tuin zetten hoor, hou ze wel goed in de gaten als het droog en/of warm wordt.

^Intratuin

E
Esther
5 juli 2023, 21:42
Zijn in het najaar dan alle planten te krijgen?
I
Intratuin
6 juli 2023, 08:42

Hoi Esther,

"Alle" is eigenlijk nooit helemaal het geval, maar de meest gangbare struiken, bomen en vaste planten zijn ook in het najaar te koop.

^Intratuin

M
Miranda
6 september 2023, 17:33
Vraagje, welke plant groeit onder hulst in droge schaduw dus. Verschillende planten geprobeerd zoals vinca minor, rhododendrons, pachysandra maar doen het niet goed of verdwijnen gewoon. Ook bollen doen het niet goed hier. Alleen klimop groeit hier wel aardig.
I
Intratuin
11 september 2023, 09:15

Hoi Miranda,

Op een plek zonder licht en zonder water wordt het voor elke plant lastig om te groeien. Je zou Sedum kunnen proberen, maar waarschijnlijk zie je zelfs geen onkruid onder de hulst? Om het stukje tuin toch aantrekkelijker te maken kun je overwegen om een bodembedekker neer te leggen, zoals houtsnippers. Dan kijk je in ieder geval niet tegen kale aarde aan.

^Intratuin

 

GEEF EEN REACTIE
Back to top