Laden..
Slakken en naaktslakken bestrijden

Slakken en naaktslakken bestrijden

Heb jij last van slakken in de tuin of in je moestuin? Slakken horen bij de biodiversiteit in je tuin, maar als het er teveel worden kun je spreken van een plaag. De natuurlijke balans in dan niet aanwezig, als deze in evenwicht is dan zul je wel wat slakken zien, maar geen grote overlast hebben. Wij vertellen je graag hoe je het natuurlijk evenwicht in de tuin een handje kunt helpen, maar hebben uiteraard ook tips hoe je van die vervelende slakken af komt!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Favoriete planten van de slak

Slakken zijn gek op hosta’s. Daarnaast eten slakken het liefst jonge frisse groene blaadjes. Jonge zaailingen zijn favoriet, zoals gezaaide groenteplanten en eenjarige planten. Jonge sla en aardbeien zijn ook niet veilig voor de slak. Ze houden van sappige bladeren en daarom zie je ze vaak in de moestuin!

Wanneer kun je slakken het best bestrijden?

Slakken zijn nagenoeg het hele jaar door actief, maar vooral als het vochtig is voelen slakken zich in hun element. Daarom verschijnen ze vaak na een flinke regenbui en daardoor zie je ze wat vaker in het voorjaar en najaar of na een warme vochtige zomerse nacht. De jonge plantjes waar slakken zo gek op zijn zullen vooral in het voorjaar in de (moes)tuin staan en daarom brengen slakken in die periode de meeste schade. Bestrijden, of eigenlijk schade voorkomen, begin je daardoor meestal in maart, maar kan in principe het hele jaar door.

Hosta in borderHosta in border

Slakken en natuurlijke vijanden

De meest milieuvriendelijke manier voor het bestrijden van slakken is het overige leven in de tuin te gebruiken, oftewel de natuurlijke vijanden van de huisjesslak en de naaktslak. Het ecosysteem van de tuin hoort in balans te zijn, dan heb je geen plagen en overlast. Dit ecosysteem help je door voor verschillende diersoorten een fijne omgeving te maken in je tuin. Bijvoorbeeld met een insectenhotel voor vlinders, bijen, kevers en vliegen die voor verstuiving zorgen. Nestkastjes voor het broeden van vogels en vogelvoerhuisjes om ze te lokken. Maar ook composthopen en bladeren voor egels. Een vijver of waterpartij zorgt voor een fijne plek voor padden en kikkers. Niet al deze dieren zorgen direct voor een vermindering van slakken in je tuin, maar ze houden elkaar in evenwicht en daar draait het uiteindelijk allemaal om!

Padden en kikkers

Voor de bestrijding van slakken is het aanleggen van een vijver een erg goede optie! Padden en kikkers eten graag naaktslakken.

KikkerKikker

 Uiteraard begrijpen we wel dat dit klinkt als een ingrijpende maatregel, maar dat valt reuze mee bij een minivijver én een vijver biedt voor heel veel dieren veel voordeel. Vogels komen drinken en badderen, insecten komen drinken en als je geluk hebt dan zelfs een egeltje. Je hoeft niet gelijk een enorme vijver aan te leggen, een kleine vijver kan al een verschil maken. Hou wel een minimale diepte van 30 cm aan. Een grote plantenbak of een oude cementteil kan hiervoor dienst doen. Graaf deze in, doe er wat waterplanten in en leg stenen in de bak en er omheen, zodat kikkers, padden en egels een opstapje hebben. Een glooiende helling mag ook. Naast een vijver hebben kikkers en padden behoefte aan vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin. Kikkers overwinteren in de vijver, terwijl padden liever voor een stapel stenen, hout of bladeren kiezen.


Minivijver aanleggen


Egels

Naaktslakken zijn een lekkernij voor egels. Egels komen vaker voor in Nederland dan je denkt en om ze in jouw tuin te krijgen kun je rekening houden met de volgende dingen:

  • Maak een doorgang in de schutting, anders kan de egel niet naar binnen
  • Laat bladeren in de tuin liggen, een hoekje met bladeren en takjes gebruiken egels graag als slaapplek
  • Plaats een egelhuisje op een beschutte plek en met de ingang uit de wind
  • Veel groen om onder te scharrelen vinden egels ook fijn!

Vogels

Vogels vinden de grote naaktslakken te taai en slijmerig, maar de huisjesslakken vinden ze wel erg lekker! Denk dan aan merels, lijsters, spreeuwen en eksters. Vogels zoeken beschutting om te schuilen en om te broeden. Een dichte haag of hoge struiken zijn daarom ideaal. Vogelhuisjes kunnen uiteraard ook bijdragen en door vogels af en toe bij te voeren weten ze makkelijker de weg naar jouw tuin te vinden.


Vogels lokken


Spitsmuizen

De spitsmuis eet de slak ook graag! Nu denk je misschien: maar ik wil toch geen muizen in de tuin?! Dit zal je misschien verbazen, maar de spitsmuis is niet eens familie van de muis én bovendien een erg nuttig diertje. Dit dier wil je dus wel! Sommige spitsmuizen behoren in Nederland overigens tot beschermde diersoorten. Spitsmuizen eten niet van je planten, spitsmuizen eten insecten en ook slakken. Het enige nadeel is dat ze ook de nesten van hommels kunnen plunderen, indien deze op bereikbare hoogte zitten. Dat is één van de redenen dat je een insectenhotel altijd wat hoger boven de grond moet hebben hangen. Spitsmuizen kun je niet zozeer lokken, maar ze zullen sneller op een tuin afkomen met een grote biodiversiteit omdat ze daar hun eten kunnen vinden. Ze nestelen graag in een composthoop. Je herkent de spitsmuis aan zijn vale vacht, ingezonken oogjes, nauwelijks zichtbare oortjes en natuurlijk de lange snuit waar hij zijn naam aan dankt.

Bestrijden van slakken

HuisjesslakkenHuisjesslakken

Het zijn voornamelijk de naaktslakken die de verwoesting aanbrengen aan je planten. Natuurlijk lust de slak met het huisje – de gewone tuinslak – ook wel wat lekkers uit de tuin, maar zij voeden zich met name met micro-organismen, schimmels en rottende bladeren. De huisjesslak krijgt vaak de schuld van wat de naaktslakken hebben aangericht, maar eten helemaal niet zoveel groen blad. Ze krijgen de schuld omdat ze meer zichtbaar zijn. Naaktslakken verbergen zich overdag, terwijl een huisjeslak zich nog wel vertoont. Naaktslakken zijn dus de echte nachtmerrie voor moestuin- en tuinliefhebbers, maar vergeet niet: ook slakken horen bij de biodiversiteit in de tuin en slakken zijn hele nuttige beesten omdat ze ook dood plantaardig en dierlijk materiaal eten. Huisjesslakken kun je dus eigenlijk beter laten zitten!

Maar nu natuurlijk de vraag: hoe kom je van die slakken af? Wij hebben alle diervriendelijke en milieuvriendelijke mogelijkheden voor het bestrijden van slakken en naaktslakken voor je op een rij gezet.

Slakken verzamelen

Slakken zijn pas actief als het donker wordt. Je kunt ze dan met een zaklamp opsporen en eigenhandig de tuin uitwerken. Plaats ze dan ergens anders terug in de natuur, op minimaal 50 meter van je tuin, anders heb je kans dat ze gewoon weer terug kruipen naar hun oorspronkelijke woonplek. Slakken handmatig verzamelen is de meest milieu- én diervriendelijke manier, maar wel tijdrovend en misschien vind je het een vies klusje. De ochtend na een flinke regenbui is overigens ook een prima moment om slakken te rapen! Tip: misschien heb je wel een zoon/dochter/buurjongen of buurmeisje dat voor een kleinigheid dit klusje op zich wil nemen?

Slakken vangen in een slakkenval

In plaats van zelf op zoek te gaan naar de slakken, kun je de slakken ook lokken om weg te halen. Slakken zijn dol op bier! Vul een slakkenval met bier. De slakken kruipen in het valletje, maar komen er niet meer uit doordat ze ‘dronken’ worden. Je kunt ook zelf een slakkenval maken door jampotjes met bier in te graven. Zorg ervoor dat er een rand van ongeveer 1 cm boven de grond uitkomt, zodat andere insecten er niet inlopen. Je kunt ook een plastic emmertje, bijvoorbeeld van de yoghurt, nemen en daar ‘deurtjes’ in snijden. Dat emmertje graaf je dan in met de deurtjes net boven de aarde. Doe niet teveel bier in de val, want dan zullen de slakken verdrinken. Met een klein laagje kun je ze netjes vangen en op een andere plek uitzetten.

Je kunt ook een slakkenval maken met een meloen. Zet een halve meloen op zijn kop in de tuin, de slakken zullen zich er onder wurmen en van de vrucht gaan eten. Jij kunt ze dan vervolgens pakken en verplaatsen.

Laat een val nooit te lang staan in je tuin. Sowieso moet je hem elke dag even legen, anders wordt het erg vies, maar hou het ook op maximaal een paar dagen achter elkaar. Wacht daarna weer een weekje voor je hem opnieuw neerzet. Je loopt anders het risico dat je slakken van verder weg ook naar je tuin lokt!

Slakken weren

Slakken kruipen niet graag door droge of scherpe materialen. Strooi rond de plant een randje van ongeveer 5 cm breed van één van de volgende producten: split, cacaodoppen, dennennaalden, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen, grove mulch (houtsnippers), plakkerige mulch (je net gemaaide gras) of schelpen. Na het zaaien van plantjes hou je slakken op afstand door de grond wat kruimelig te houden, hierdoor kunnen ze zich minder goed verbergen. Regelmatig even oppervlakkig schoffelen dus! Er zijn ook koperringen te koop en slakken kruipen niet graag op koper, daar krijgen ze een schokje van. Deze ringen kun je rond een plant in de grond steken.

Nog beter passend in je tuin: er zijn ook slakken werende planten! Vooral sterk geurende planten, zoals bieslooktijmknoflook en salie, mijden slakken liever. Plant dit soort planten tussen de aantrekkelijk planten en de slakken blijven op afstand.

Slakken bestrijden met aaltjes

Slakken kunnen ook worden bestreden met aaltjes. Aaltjes (insect parasitaire nematoden) dringen de slakken binnen waar ze een bacterie afscheiden die dodelijk is. Bestrijden met aaltjes is volkomen veilig, je moet alleen de grond enige tijd vochtig houden om te aaltjes in leven te houden.

Bladafval opruimen

Vaak wordt het advies gegeven om bladafval en ander tuinafval direct op te ruimen en bloempotten regelmatig te verplaatsen, zodat slakken hier geen schuilplaats onder kunnen vinden. Wij raden dit echter af: deze schuilplekken zijn te belangrijk voor de rest van de dieren in de tuin. Onder de bloempotten zitten ook altijd een hoop pissebedden en oorwurmen. Wellicht vind je deze ook niet heel aantrekkelijk: het is wel belangrijk dat ze er zijn! En onder het bladafval kruipt ook graag die egel die je slakken eet! Bekijk altijd het grotere plaatje, er zijn een hoop insecten die beschutting zoeken en té opgeruimde tuinen worden nooit tuinen met een goede natuurlijke balans.

MoestuinMoestuin

Schoffelen en woelen

Maak in de lente gebruik van de wat kalere grond en geef de aarde een goede woelbeurt. Dit geeft lucht, maar doodt ook eventuele slakken en eitjes die in de grond verborgen zitten! Daarnaast kun je door te schoffelen ook zorgen dat de grond minder vast is en sneller droogt. Slakken houden niet van droogte, dus zullen een andere plek gaan zoeken. Het nadeel hiervan is wel weer dat je grond droger wordt, dus schoffel oppervlakkig en doe dit niet tijdens lange droge periodes. Als het een tijd niet regent, dan wil je het vocht in je grond juist behouden en dan zie je de slakken toch niet!

Slakkenkorrels

Slakkenkorrels kun je inzetten tegen slakken, maar kies uitsluitend voor volledig natuurlijke en biologische slakkenkorrels. Er zijn veel dieren die slakken eten: je wil niet ook hen treffen! Biologische slakkenkorrels zorgen ervoor dat een slak niet meer eet en hij zal daardoor doodgaan.


Plant beschermingsmiddelen tegen slakken


Slakken doodmaken

Allereerst: Strooi nooit zout op een slak om hem dood te maken! Zout onttrekt al het water uit een slak en de slak zal daardoor doodgaan. Dit is een verschrikkelijke dood, want de slak wordt als het ware langzaam verteert, zoals zoutzuur een mens zou doen oplossen. En dit is absoluut niet nodig! De meest vriendelijke manier om slakken dood te maken is door ze in te vriezen. Leg ze hiervoor in een gesloten zak in je vriezer, hierdoor gaat de slak op een zachte manier snel dood. (De natuur doet dit op dezelfde manier in een strenge winter.) Je kunt ze ook snel doden door in kokend water te gooien. Sommige mensen knippen slakken doormidden, dat is ook een snelle dood, maar daar moet je misschien wat koelbloedig voor zijn. Slakken uitzetten op een andere plek is altijd diervriendelijker dan het beestje te doden, maar mocht je het dier toch willen doodmaken doe het dan op één van de genoemde manieren en laat de dode dieren lekker in de tuin liggen voor de vogels en andere slakken liefhebbers. Dit zal de jagers tevens lokken voor de levende exemplaren.

Bekijk ook de video, waarin Lodewijk je wat van de mogelijkheden tegen slakken laat zien!

 

 

Heb je vragen over het bestrijden van slakken? Kom vooral langs in één van onze winkels, onze specialisten helpen je graag met advies op maat. Je kunt ook de producten tegen slakken in onze webshop bekijken.

Reacties (24)
w
wendy
24 april 2018, 15:48
Help het om koffieprut rond een plant te strooien? Slakken schijnen daar niet van te houden.
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:44
Hoi Wendy, dat is zeker een goede optie. Slakken houden zeker niet van koffie!
L
Loes
12 juni 2022, 18:00
Koffiedik helpt echt niet. Ik had gelezen van wel, maar mijn jonge plantjes zijn ondanks het strooien van koffiedik rondom, toch opgegeten. Op eentje zat de slak nog, die heb ik eraf gehaald. Nu een scherm van stukjes scherp afgebroken bamboeriet er rond omheen geplaatst
R
Rowie
17 juni 2022, 06:25
Inderdaad is koffieprut minder geschikt; strooi de goedkoopste koffie rechtstreeks uit het pak rond je planten ! Werkt in mijn groentetuin prima. Slakken houden niet van cafeïne en die is in koffieprut grotendeels verdwenen. Enige nadeel is dat je t na een flinke regenbui moet herhalen.
e
elly
27 maart 2019, 13:47
van alles heb ik geprobeerd, maar niets hielp. Totdat ik een plastic flesje half doorsneed, die ingroef en vulde met een flesje pils... \ \ veel, heel veel slakken heb ik inmiddels gevangen, het naarste was om het weg te gooien wat een nogal vies werkje was. \ \ dit jaar ga ik al vroeg een flesje pils eraan wagen.
T
Tom
14 mei 2019, 18:13
Slakken zijn een belangrijke voedselbron voor egels. Bovendien zijn ze voor de natuur nuttig, zo dragen ze bij aan het verteringsproces en zorgen er zo voor dat voedingsstoffen opnieuw in de bodem terechtkomen. Ik maak me dan ook niet druk om happen uit blad, en zie de natuur juist als voedselbron voor dieren die weer door andere weer opgegeten worden. Gewoon zoals de natuur bedoeld is. De mens wil alles altijd zo ´perfect´ hebben, maar is zelf verre van perfect. Een ander voorbeeld is brandnetel, die willen heel veel mensen niet in de tuin, terwijl hij zeer belangrijk is voor diverse soorten vlinders. Hoe wij onze tuin inrichten wordt steeds belangrijker met oog op steeds minder algemeen groen. Het één willen we wel, het andere niet. en zo creëren we onze eigen natuur waar alles uit evenwicht raakt, want het één kan juist niet zonder het andere.
h
het inspiratieteam
23 mei 2019, 15:32
Hi Tom, wat een mooi en goed verhaal. Je hebt inderdaad helemaal gelijk, een tuin hoeft niet helemaal perfect te zijn. Heb je onze blogs over biodiversiteit al eens gelezen? Daar vertellen we nog meer over wat verschillende soorten dieren en planten voor je tuin betekenen. Ook geven we tips hoe je zelf kunt zorgen voor meer biodiversiteit in de tuin.
M
Monique
30 juni 2020, 17:46
Ik raap de slakken meestal op en zorg dat ze ergens anders terecht komen. Diversiteit vind ik prima maar ik vind het niet leuk als een plant kompleet wordt opgevreten door de slakken
A
Anita van den Ham
10 september 2021, 12:05
Laat de natuur de natuur zijn. We hebben er al zo weinig nog van. Alles wat bij ons in de tuin zit mag blijven leven, ook slakken. Ik haal ze zelfs uit de groencontainer en zet ze weer in de tuin net als alle andere beestjes die er na het snoeien/onkruid wieden in zijn gekomen.
P
Priscilla Visscher
9 juni 2022, 00:28
Dat doe ik ook! ????
I
Intratuin
9 juni 2022, 09:22

Wat goed dat jij ook geeft om de slakken Priscilla! Ze horen bij de natuur, wij laten we het liefst ook lekker zitten. Die planten groeien wel weer!

^Intratuin

E
Elizabeth
12 juli 2023, 13:14
Mijn tuin heeft veel slakken.mooie huisjes.ze willen ook.leven.Als ik ze in de poort zie.of soms op mijn fiets.zet ik ze in mijn Oerwoud tuin.prachtig .men doodt geen dieren.of zet ze ergens anders.de Boedhist leert je dat al.
R
Roy
12 september 2021, 01:46
Gooi ze alsjeblieft niet in kokend water of whatever. Als je er last van hebt, neem de moeite, doe ze in een emmertje en breng ze een paar honderd meter van je huis weg en laat ze daar voorzichtig los waar ze niemand tot overlast zijn.
R
Roelien Akkerman
11 oktober 2021, 22:06
Iemand tips hoe je ze in huis kunt lokken (om uit te zetten)? We hebben er 1 in de keuken lopen ‘s nachts, maar we kunnen deze niet vinden en hebben geen idee waar de slak zich verschuilt…
I
Intratuin
12 oktober 2021, 12:54

Beste Roelien,

Je zou kunnen proberen de slak te vangen met een slakkenval zoals je die ook in de tuin kunt zetten. Zet een uitgeholde halve meloen of een halve sinaasappelschil neer. Slakken eten hiervan en met een beetje geluk blijven ze erin zitten omdat het een goede schuilplaats voor ze is. ’s Morgens kun je de slak dan buiten zetten. Je kunt ook een bakje met een klein laagje bier neerzetten om ze te lokken, maar dan zou je daar eigenlijk ook een schuilplaats voor ze moeten maken, zodat ze geen reden hebben om te vertrekken. Dit kan natuurlijk al met wat bladeren in de bak. We zijn benieuwd of het gaat lukken met deze tips!

E
Elles
3 juni 2022, 16:46
Je tuin aantrekkelijk maken voor egels. Die zijn dol op slakken
M
Marco van Holland
6 juni 2022, 13:49
Plukken schapenwol om de onderkant van bv kolen te doen schijnt ook te helpen, gezien bij binnenstebuiten
A
Ardie
8 juni 2022, 15:55
Wisten jullie dat slakken ook de kit bij het raam eten? Koperdraad je langs het raam werkt niet. Wat wel?
I
Intratuin
9 juni 2022, 09:19

Beste Ardie,

Slakken zijn inderdaad gek op kitranden, persoonlijk heb ik daar ook enorme last van! Eigenlijk gelden daar dezelfde adviezen: een rand scherp materiaal onderaan de muur (split, cacaodoppen, dennennaalden, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen, grove mulch (houtsnippers), plakkerige mulch (je net gemaaide gras) of schelpen) en de slakken regelmatig weghalen en verplaatsen. Overigens betreft het hier de huisjesslakken: er schijnt een stofje in de kit te zitten welke helpt voor het vormen van hun huisjes. Ik heb zelf eigenlijk nog niets geprobeerd, maar fijn om te weten dat koperdraad waarschijnlijk voor mijn kitranden ook niets gaat doen.

^Intratuin

S
S Pronk
1 juli 2022, 20:51
De egel komt eraan en het is met de slak gedaan
D
Daniel
20 augustus 2022, 14:51
Waarom zulke weerloze beestjes bestrijden? Laat de natuur zijn gang gaan. Spinnen bestrijden mag ook niet, maar daar kan je veel meer last van hebben.
E
Elizabeth
12 juli 2023, 13:16
De Spin staat voor Geluk Ze weven .het zijn kunstenaars
B
Berry
6 februari 2023, 21:12
Interessant voor jullie wellicht is een slak vriendelijke toepassing die hier niet in vermeld staat. Ik heb sinds een aantal jaar perzikstenen in de tuin liggen. Deze drogen na een regenbui zeer snel op wat ervoor zorgt dat slakken hier niet overheen kruipen. Zo hoef je geen slak te doden of het leven onprettig te maken. Het gaat ook nog eens lang mee en waait niet weg! Ideaal vind ik het.
I
Intratuin
7 februari 2023, 08:57

Hallo Berry,

Bedankt voor de goede tip! Slakken vinden het inderdaad niet fijn om over perzikstenen heen te kruipen. We zullen deze tip toevoegen aan onze blog.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top