Laden..
Trips bestrijden? Weg met onweersbeestjes op je plant

Trips bestrijden? Weg met onweersbeestjes op je plant

Trips zijn gevreesd door kweker, maar ook jij kunt thuis last krijgen van tripsen op je kamerplant. Het is een lastig te bestrijden diertje! Tripsen worden ook wel onweersbeestjes of donderbeestjes genoemd, omdat ze houden van vocht en warmte en bij onweer op komst soms in grote getale kunnen langs vliegen. We delen graag onze kennis over tripsen met jou en vertellen je in deze blog wat je kunt ondernemen om dit ongedierte te voorkomen én te bestrijden.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Trips herkennen

Tripsen zijn zo klein, tot 1 mm groot, dat je ze zonder vergrootglas niet kunt onderscheiden en alleen heel kleine streepjes of stipjes op het blad kunt zien. Om zeker te weten dat je met dit ongedierte te maken hebt kun je voorzichtig tegen de kleine puntjes aantikken, de tripsen gaan dan bewegen. Er zijn ongeveer 7.000 trips soorten bekend. Het zijn langwerpige insecten en ze kunnen zwart, bruin, geel, transparant (wit) of zwart/wit gestreept zijn. Ze hebben kleine vleugeltjes met franjes aan de achterzijde, maar het zijn geen goede vliegers. De trips maakt slim gebruik van windomstandigheden en luchtstromen om in de lucht vooruit te komen. Helaas is dit wel goed genoeg om van plant tot plant te komen en daarin zijn ze niet kieskeurig, de trips lust alle planten! Wel hebben ze bij voorkeur planten met dunne bladeren, dus blijven cactussen en vetplanten vaker vrij van dit ongedierte.

Met welke soort trips je te maken hebt maakt niet zoveel uit, de schade en behandeling zijn hetzelfde.

Waar komt de trips vandaan?

Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid. In droge warmte zal je de trips dus eerder tegenkomen én plant de trips zich ook veel sneller voort dan in vochtige kou. Als het te koud is dan kruipen tripsen onder de grond om te 'overwinteren' en zijn dus helemaal niet meer actief.

Hoe plant de trips zich voort?

Trips vrouwtjes leggen eitjes in het bladweefsel. Deze eitjes komen na 8 dagen uit en de larven leven samen in groepjes. Als ze ouder worden verspreiden ze zich. Een trips ontwikkelt zich in diverse stadia: van ei tot larve tot voorpop tot pop. Daarna is het een volwassen trips met vleugels. De pops vind je op donkere plekken of onder de grond. Het gehele proces van ei tot trips duurt zo’n 10 tot 30 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Hoe warmer, hoe sneller. Een volwassen trips leeft ongeveer 75 dagen en een vrouwtje legt dan zo’n 2 tot 5 eieren per dag. Hier heeft ze niet eens een mannetje trips voor nodig! Reken je probleem maar uit…

Wat doen tripsen?

Tripsen voeden zich met plantsappen en prikken in de bladeren om de cellen leeg te kunnen zuigen. Dit zorgt voor grijze, zilverkleurige of goudkleurige vlekken op je bladeren. Donkergroene vlekjes op dit verkleurde stuk blad bevat de uitwerpselen van de trips. Daarnaast eten ze ook stuifmeel en richten ze zich vooral op weke delen van de plant, zoals nieuw blad, knoppen en bloemen.

De plant verzwakt door het verlies van de sappen. Nieuw blad wordt minder snel gevormd en bladeren kunnen zelfs helemaal uitdrogen door de schade van de tripsen. Bloemen verkleuren of misvormen en door de aantasting kunnen rare vertakkingen ontstaan waardoor de plant rare vergroeiingen kan krijgen. Ook draagt de trips virussen bij zich, welke overgedragen kunnen worden op de plant. Hier kan je plant aan dood gaan.

KamerplantenKamerplanten

Tripsen gevaarlijk voor mensen

Een trips kan virussen bij zich dragen en deze ook overdragen op mensen. Wij raden dan ook altijd aan om handschoenen te dragen als je tripsen gaat bestrijden.

Tripsen voorkomen

Plagen zoals tripsen heb je niet altijd even goed in de hand. Vaak ben je je pas van het gevaar bewust als het al te laat is. Toch is het goed om te weten wat je kunt doen om je planten te beschermen.

Hou je planten sterk en gezond

Voor alle plagen en plantenziektes geldt: de beste bescherming is altijd een gezonde plant. Een gezonde plant heeft de juiste standplaats, krijgt voldoende (maar niet teveel) water en krijgt de juiste plantenvoeding als hij het nodig heeft. Tocht en droge radiatorlucht zijn boosdoeners die je voor je kamerplanten moet vermijden. Zorg goed voor je planten, dan groeien ze op hun best en zijn ze op hun mooist. Mochten er dan toch tripsen op je planten terecht komen dan heeft de plant de kracht om snel te herstellen. Mits je de trips weg kunt krijgen…

Luchtvochtigheid in huis

Monstera sproeienMonstera sproeien

De trips houdt van droge lucht. In een kamer met hoge luchtvochtigheid zul je dus veel minder tripsen tegenkomen en je tropische kamerplanten kunnen dit ook nog eens erg waarderen! Besproei je planten elke week met een plantenspuit. Ook schoteltjes water op de verwarming zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in de kamer.

Lees hier alles over luchtvochtigheid en kamerplanten.

Plantenspuiten

Trips bestrijden

Zodra je last krijgt van tripsen moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Doordat ze kunnen vliegen en zich zo snel voortplanten zit je snel met een plaag op al je planten. Het is erg lastig om van tripsen af te komen, maar de aanhouder wint.

Plant in quarantaine

Zie je een trips op je plant? Zet de plant dan zo snel mogelijk in een andere kamer, zonder andere planten. Bij voorkeur in een kamer met een lage luchtvochtigheid. Mocht je kiezen voor een schuur of andere ruimte waar het relatief koud is, pas dan wel op. Als je geen tripsen meer ziet, dan betekent dit niet dat ze weg zijn. Ze kunnen ook in de aarde zijn gekropen en kruipen dan vrolijk weer tevoorschijn als het behaaglijker voor ze wordt.

Tripsen wegvegen

De meest makkelijke en snelle manier om tripsen van je plant te krijgen, is om ze simpelweg weg te vegen met een vochtige doek. Kijk hier ook goed in de oksels van de plant en op moeilijk bereikbare plekjes en doe voorzichtig met de bladeren. Hierdoor ben je van een hoop insectjes af, maar het is natuurlijk wel erg lastig om alle trips hiermee weg te krijgen. Je kunt dit proces uiteraard wel herhalen zo vaak als nodig is.

Kamerplanten op waterKamerplanten op water

Potgrond verwijderen

Aangezien de trips ook in je potgrond kan gaan zitten, kun je deze vervangen. Het is dan handig als je je plant een tijdje op water zet, dan weet je zeker dat ze er ook niet zomaar in terug kruipen. Doe dit een paar dagen tot maximaal een week, anders wennen de wortels teveel aan het water. Je plant op water zetten heet hydroponie. Lees alles over planten op water in deze blog.

InsectInsect

Natuurlijke vijanden van de trips

Roofmijten en roofwantsen eten de eitjes, larven en volwassen trips en zijn dus een ideale natuurlijke bestrijding van de tripsen.

Spray met spiritus en groene zeep

Een huis tuin en keukenmiddel tegen dit soort ongedierte is 20 ml groene of gele zeep en 20 ml spiritus in een liter water. Dit recept vind je overal terug op internet. Wij raden dit soort middelen af, want ze zijn immers niet bedoeld voor het bestrijden van dieren of insecten en het effect zal niet alleen zichtbaar zijn op de tripsen. Deze middelen zijn niet getest voor gebruik als bestrijdingsmiddel en door ze toch hiervoor in te zetten kun je meer schade toebrengen dan je bedoeling is. Op kamerplanten is het effect op het milieu kleiner dan bij gebruik in de tuin, maar toch adviseren wij alleen geteste en goedgekeurde bestrijdingsmiddelen in te zetten.

Bestrijdingsmiddelen tegen tripsen

De trips staat erom bekend dat veel chemische bestrijdingsmiddelen niet meer werken. Het insect is daar ongevoelig voor geworden. Zie je het niet (meer) zitten en wil je toch graag een bestrijdingsmiddel gebruiken? Goedgekeurde bestrijdingsmiddelen kun je herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Uiteraard behoren alle bestrijdingsmiddelen die je bij Intratuin kunt kopen alle tot de goedgekeurde middelen. Gebruik deze wel altijd op de juiste manier, daar lees je meer over in onze tips voor veilig bestrijden. Kies bij voorkeur ook altijd voor een biologisch bestrijdingsmiddel. Kom vooral naar de winkel voor een passend advies, onze specialisten staan voor je klaar!

Trips bescherm- en bestrijdingsmiddelen

Zijn de tripsen weg?

Geen trips meer te zien op je plant? We willen je niet ontmoedigen, maar hou er altijd rekening mee dat het dier nog ergens verstopt zit en misschien ‘overwintert’ in de aarde. Blijf de plant dus in de gaten houden en hou hem ook het liefst in een droge warme kamer, apart van al je andere planten.

Reacties (6)
P
Pen
3 november 2023, 12:40
Slecht artikel. Er wordt over luizen gesproken, terwijl het over tripsen gaat. Er wordt eerst gezegd dat tripsen van vochtige warme ruimtes houden en later van droge omstandigheden. Slecht 'knip en plakwerk' en voornamelijk bedoeld om reclame te maken voor Intrtuin.
I
Intratuin
6 november 2023, 09:16

Beste Pen,

Bedankt voor je bericht, er was inderdaad per ongeluk een stukje blijven staan uit ons artikel over luizen bestrijden! Ik heb dit direct aangepast, fijn dat je dit even hebt doorgegeven. Ook de luchtvochtigheid heb ik gecorrigeerd: dit is nogal slordig van mij geweest. Vaak is vocht juist een aantrekker voor ongedierte en schimmels, maar bij de tripsen is dit juist andersom: die houden van droogte. Daar zal ik mee in de war zijn geweest. Scherp dat je dit hebt opgemerkt, je bent de eerste die het opgevallen is!

^Intratuin

S
Sylvia
18 januari 2024, 11:29
Hoelang is een tijdje op water zetten bij het vervangen van de potgrond?
I
Intratuin
19 januari 2024, 09:17

Hoi Sylvia,

Bedankt voor je vraag! Met een tijdje op water hebben we het over een paar dagen tot maximaal een week. Ik zal dit ook even in de blog verduidelijken.

^Intratuin

E
Es
18 maart 2024, 09:14
Als je de plant weg gooit omdat hij helemaal vol zit. Na hoe veel dagen kan er dan weer een nieuwe plant in de pot van de plant die trips had? En is het voldoende om deze met zeep schoon te maken?
I
Intratuin
18 maart 2024, 16:54

Hi Es,

Het hangt af van verschillende factoren, zoals het type plant, de omgeving waarin deze wordt gehouden en de mate van besmetting. Over het algemeen wordt aanbevolen om na het weggooien van een plant die aangetast is door trips, minstens een paar weken te wachten voordat je een nieuwe plant in dezelfde pot plaatst. Dit helpt ervoor te zorgen dat eventuele resterende eieren, larven of volwassen tripsen uit de pot verdwijnen of afsterven.

Het reinigen van de pot met zeep kan helpen bij het verwijderen van eventuele resterende eieren, larven of volwassen tripsen, maar het kan niet gegarandeerd alle besmettingen doden. Het is ook belangrijk om de pot grondig te spoelen en eventueel te desinfecteren met een mild ontsmettingsmiddel, zoals verdunde alcohol, voordat je een nieuwe plant erin plaatst. Daarnaast is het raadzaam om nieuwe planten grondig te inspecteren voordat je ze in dezelfde pot zet om te voorkomen dat de besmetting zich verspreidt.

Succes! 

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top