Laden..
5 Tips om tuin en planten te beschermen tegen vorst

5 Tips om tuin en planten te beschermen tegen vorst

Wanneer het buiten vriest gaan wij lekker binnen zitten met de verwarming aan. Maar sommige planten en dieren hebben ook behoefte aan bescherming tegen de kou. Wij hebben vijf tips voor je op een rij gezet hoe je jouw tuin de vorstperiode door kunt helpen.

 

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd
1

Bied bescherming

Er zijn een aantal planten die niet goed tegen vorst kunnen. Vooral de olijfboom, vijgenboom, Agapanthus, Camelia, Oleander en Trachycarpus zijn echte koukleumen. Zij hebben bij vorst extra bescherming nodig. Zet ze op een vorstvrije plek zoals bijvoorbeeld de garage. Zitten ze niet in een pot of heb je binnen geen plek? Pak vorstgevoelige planten dan in met een handige beschermhoes. Let op: alleen tijdens de vorst! Zodra de vorst weer voorbij is moet je de plant weer uitpakken, want geen enkele plant kan lange tijd zonder lucht en licht. De Agapanthus verstopt zich in de winter natuurlijk onder de grond. Hem bescherm je door stro op de grond te leggen of er een pot overheen te zetten.

Wil je meer weten over het overwinteren van (kuip)planten? Wij leggen je uit hoe je jouw planten de winter door helpt.

Let op! Ook viooltjes kunnen niet goed tegen de vorst. Heb je een gezellige schaal op de tuintafel staan met violen? Vergeet deze dan niet op een vorstvrije plek te zetten.

Olijfboom in winterhoes Olijfboom in winterhoes

Winterhoezen en vliezen

2

Laat de bladeren liggen

Bladeren op de grond kunnen bescherming geven aan planten en egels in de tuin. Laat ze nog even liggen zodat de egels zich kunnen verstoppen als het buiten koud is. Planten vinden deze natuurlijke deken ook fijn als bescherming tegen de vrieskou. Daarnaast zorgen verterende bladeren voor een mulchlaag in de tuin. In zo’n mulchlaag zitten veel voedingsstoffen voor de planten. Haal dus niet alle bladeren weg, maar laat altijd wat liggen.

3

Even wachten...

Wilde je gaan beginnen met het snoeien van planten en bomen in de tuin? Wacht daar dan nog even mee! Als je planten snoeit wanneer het buiten vriest is er een kans dat je plant invriest. Sommige planten kunnen daarna wel weer herstellen, maar de meesten kunnen daar niet tegen.

 

Vogelhuisje in de sneeuwVogelhuisje in de sneeuw
4

Draai de buitenkraan dicht

Vergeet voordat het gaat vriezen niet je buitenkraan af te sluiten. Een kraan die buiten uit de muur komt heeft een grote kans op bevriezing. Bevroren water zet uit en daardoor kunnen de kraan én de leidingen barsten. Daar krijg je dan weer lekkage van en dat wil je natuurlijk niet. Afsluiten dus!

5

Vogels voeren

In de winter is het voor vogels lastiger om eten te vinden in de natuur. Help ze daarom in deze minder voedzame periode aan energierijk voedsel én geniet zelf ook van de vogels in de tuin. Vooral producten met vet zijn aan te raden, omdat die meer energie geven. Zo kunnen ze zichzelf warm houden. Lees hier meer over het voeren van vogels in de tuin.

Be(rrr)eid je voor!

Reacties (8)
j
jp
27 februari 2018, 14:47
geweldig dat we via deze manier ook weer worden getipt stelde het zeer op prijs, dank jullie wel.
M
M.Cardoso
1 april 2018, 23:42
Wat een mooie site. Goed advies en vriendelijk met natuur!
H
Helmert van Marle
3 november 2018, 13:28
heeft u in uw winkel te Amersfoort een winterhoes 1.8 x 1.2 m2 voor mijn oleander? \ met vriendelijke groet Helmert
h
het inspiratieteam
5 november 2018, 11:24
Hi Helmert, je kunt voor deze vraag het beste even contact opnemen met Intratuin Amersfoort. Je kunt de contactgegevens hier vinden: https://www.intratuin.nl/winkels/intratuin-amersfoort
G
Ger
5 februari 2021, 21:12
Prachtige goede tips en weetjes, heb je erg veel aan.
F
Frans Tang
5 februari 2021, 21:32
Uitstekend om dit te laten Zien dank daar voor.
a
as vermeulen
5 februari 2021, 21:45
de vogels die voer ik al bij vanaf begin december met pindekaas potje,vogelvoer ,en vet bollen
W
Walther
5 februari 2021, 23:29
Hele fijne tips daar kan ik iets mee. Hartenlijk bedankt.vr.gr.walther
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top