Laden..
Tuinkalender april

Tuinkalender april

Er komt eindelijk weer kleur in de tuin! De eerste planten zijn al op hun mooist en geuren heerlijk. In deze tuinkalender van april lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

 • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd

Insectenhotel plaatsen

Een insectenhotel is een mooie toevoeging en hoort in elke tuin! Het ziet er mooi uit, zorgt voor leven in je tuin en is goed voor de insecten. Je kunt zelf een insectenhotel maken, maar je kunt ook een kant en klare bij Intratuin aanschaffen. Wel zo makkelijk! Heb je er al één in je tuin? Vergeet dan niet dat je om de 2-3 jaar het hotel moet vervangen. In deze blog lees je alles over het plaatsen en verzorgen van een insectenhotel.


Insectenhotel: een aanwinst voor je tuin!


Gras inzaaien of bijzaaien

Het is nu de ideale tijd om je gras in te zaaien of kale plekken bij te zaaien. Gras inzaaien klinkt simpel, maar het is een stuk ingewikkelder dan je denkt! Wist je dat er wel honderden soorten graszaad zijn en dat je het beste eerst je bodem kunt verbeteren voordat je gras gaat zaaien? Lees alles over het zaaien van gras in deze blog.

Gras zaaienGras zaaien
Bij in de tuinBij in de tuin

Bijentelling

Op 15 t/m 25 april 2024 is er weer de Nationale Bijentelling! Vorig jaar deden er maar liefst 11143 mensen mee, doe jij dit jaar ook mee? Door mee te tellen help je onder andere het IVN en Naturalis met hun onderzoek naar bijen in Nederland. Dit is hard nodig, want 50% van de bijensoorten is bedreigd. Lees in deze blog alles over bijensoorten en lees in deze blog met welke planten jij de bij kunt helpen.

Kunstgras reinigen

Eens in de paar jaar moet je je kunstgras grondig reinigen, dat gaan we nu doen! Veeg takken en bladeren van het kunstgras af, blaas daarna het kleine materiaal met de bladblazer weg. Spoel nu het kleine vuil uit het kunstgras door het met de tuinslang schoon te spuiten. Haal tot slot de vlekken uit het kunstgras door deze met een sopje weg te boenen. Je kunstgras is nu weer als nieuw!

Potten op terras en balkon

We gaan je terras of balkon weer inrichten! Maak al je potten schoon en poot er mooie plantjes in die nu gaan bloeien. Denk bijvoorbeeld aan Viooltjes, Vergeet-mij-nietjes, Geraniums, Lobelia’s of Begonia’s. Haal ook de tuinstoelen weer naar buiten en maak ze schoon met tuinmeubelreiniger. Daarnaast kun je nog een voederhuisje neerzetten of een insectenhotel ophangen, hierdoor draag je zelfs op jouw kleine balkon bij aan de biodiversiteit in Nederland! Het is zelfs mogelijk om een mini-vijvertje op je balkon te maken: vul een teil met waterlelies en waterplanten en genieten maar!


Eenjarige voorjaarsbloeiers


Snoeien

In april kan er veel gesnoeid worden: hagen zoals de liguster, laurier en Taxus moet je eind deze maand voor de eerste keer snoeien. Ook bolbomen kun je nu gaan snoeien, veelvoorkomende bolbomen zijn Catalpa’s of Acacia’s. Daarnaast mag je nu ook de Perovskia, hortensia en lavendel terugsnoeien. Zoals je natuurlijk al weet: snoei niet als het vriest. Het snoeiafval doe je natuurlijk in de compostvat, want dan wordt het omgezet in voedzame compost die je straks weer goed kan gebruiken! Bekijk wanneer jouw plant gesnoeid moet worden in onze snoeikalender.


Snoeigereedschap


Kleine klusjes

 • De tuinmeubels mogen weer naar buiten toe! Maak ze eerst goed schoon.
 • Snoei voorjaarsbloeiers zoals Forsythia, Deutzia en Viburnum na de bloei.
 • Zorg dat je deze maand je rozen hebt gesnoeid.
 • Snoei de hortensia. Lees alles over het snoeien van de hortensia.
 • Verwijder het dode hout uit je bomen en heesters. Besteed dit indien nodig uit aan een professional!
 • Ruim een keertje je schuur op: zorg dat je makkelijk bij al je gereedschap kan.
 • Bind klimplanten op aan een rek of pergola, zorg dat ze niet gaan hangen.
 • Zet de Dahliaknollen weer buiten in de volle grond, let op: voorgetrokken Dahlia’s die binnen hebben gestaan mogen pas na de ijsheiligen naar buiten.
 • Leg een kruidentuintje aan! Je zult er tot diep in de herfst nog plezier van hebben, straks maak je lekker zelf pesto met kruiden uit eigen tuin!
 • Vanaf nu kun je volop nieuwe waterplanten in de vijver plaatsen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gele dotterbloemirissen en kalmoes.

Kruidenplanten voor je kruidentuin


Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (20)
B
Barbra van Schaik
4 maart 2020, 10:14
Weer goede tips!
A
Arian Prins
31 maart 2020, 16:03
Goede middag , fijn die goede tips , ik heb een balkon met planten en veel tips kan ik daar ook gebruiken . ????????
H
Helene
10 april 2021, 11:17
Dank je wel. Met deze tips kan ik weer lekker aan de slag. Nu het zonnetje nog..
D
Danielle
12 april 2021, 12:06
Wat fijn om deze tips te krijgen ????.
K
Karin Kleinjan
2 april 2022, 19:19
Tuinieren wordt zoveel overzichtelijker en daardoor leuker met al deze tips!
J
Jan
5 april 2022, 19:55
Esdoorn/acer snoei je nu niet ivm met bloeden deze planten snoei je in december of in de zomer als ze volledig in het blad zitten
I
Intratuin
5 april 2022, 20:23

Beste Jan,

Oeps. je hebt helemaal gelijk, de Esdoorn mag je inderdaad nog niet snoeien in april, maar pas in de zomer! Bedankt voor je opmerking, ik heb het direct aangepast.

^Intratuin

CP van der Does-Wevers
6 april 2022, 10:30
Wachten we niet meer de Ijsheiligen af voordat we buiten planten neerzetten?
I
Intratuin
6 april 2022, 15:12

Beste CP,

De voorjaarsbloeiers staan nu volop in bloei en daarom mogen ze van ons gezien worden! Maar je hebt wel gelijk: er is nog kans op (nacht)vorst, dus dat moet je wel in de gaten houden en eventueel de planten beschermen als het gaat vriezen. Wil je geen risico lopen, dan kun je inderdaad beter wachten tot na ijsheiligen.

^Intratuin

F
Ferry
1 april 2024, 13:03
Viooltjes kunnen natuurlijk altijd wel, lekker fleurig, ook op het balkon.
P
Paula van der Heijden van Gorkum
6 april 2022, 12:13
Goede Tips, nu nog Goed Weer ????????
I
Intratuin
6 april 2022, 15:30

Hallo Paula,

Als wij het weer in de hand zouden hebben zouden we het 's nachts laten regenen en dan overdag een zonnetje en een aangename temperatuur. We zitten nu in een dipje, maar de vooruitzichten zien er goed uit. Wij hebben in ieder geval zin om weer naar buiten te gaan!

^Intratuin

 

K
Kathleen
6 april 2022, 12:27
Mag een rode brem gesnoeid worden? En wanneer en hoe?
I
Intratuin
6 april 2022, 15:20

Beste Kathleen,

Bij de rode Brem snoei je na de winter alleen (door vorst) afgestorven delen weg. Dit zijn bruine droge takken, vanwaar de struik niet verder zal groeien. Verder blijf je voor nu van de brem af. Snoei de brem hierna pas na de bloei, in de zomer. Je knipt dan uitgebloeide schuten tot 2/3 terug, boven een knop of scheut onder de uitgebloeide bloemen. Op deze manier hou je een mooie bossige groei.

Succes!

^Intratuin

A
Ab- Stoter
4 april 2023, 19:58
Leuk deze tips.
C
Cissy
14 april 2023, 17:58
Mag je de hibiscus nu snoeien? Wordt voor mij te hoog om te behappen.
I
Intratuin
17 april 2023, 08:51

Hallo Cissy,

De Hibicsus snoei je meestal al in maart, voordat het blad van de heester gaat uitlopen. Nu kan ook nog wel hoor, maar dan zou ik het wel zo snel mogelijk doen! Lees hier alles over het snoeien van de Hibiscus.

^Intratuin

L
Loes
11 april 2024, 10:31
Leuk alle tips. Als we meer bijen in de tuin willen, zullen er toch echt planten moeten komen die biologisch zijn gekweekt, anders gaan de bijen alsnog ter ziele. Hebben jullie veel biologische planten? Alvast bedankt voor een reactie
I
Intratuin
11 april 2024, 16:45

Hi Loes,

Bij Intratuin vind je alle soorten biologische moestuinplanten. Neem gerust een kijkje in een van onze winkels of bekijk het aanbod online!

Liefs,

Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top