Laden..
Tuinkalender april

Tuinkalender april

Er komt eindelijk weer kleur in de tuin! De eerste planten zijn al op hun mooist en geuren heerlijk. In deze tuinkalender van maart lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Insectenhotel plaatsen

Een insectenhotel is een mooie toevoeging en hoort in elke tuin! Het ziet er mooi uit, zorgt voor leven in je tuin en is goed voor de insecten. Je kunt zelf een insectenhotel maken, maar je kunt ook een kant en klare bij Intratuin aanschaffen. Wel zo makkelijk! Heb je er al één in je tuin? Vergeet dan niet dat je om de 2-3 jaar het hotel moet vervangen. In deze blog lees je alles over het plaatsen en verzorgen van een insectenhotel.

Insectenhotel: een aanwinst voor je tuin!

Gras inzaaien of bijzaaien

Het is nu de ideale tijd om je gras in te zaaien of kale plekken bij te zaaien. Gras inzaaien klinkt simpel, maar het is een stuk ingewikkelder als je denkt! Wist je dat er wel honderden soorten graszaad zijn en dat je het beste eerst je bodem kunt verbeteren voordat je gras gaat zaaien? Lees alles over het zaaien van gras in deze blog.

Bijentelling

Op 23 en 24 april 2022 is er weer de Nationale Bijentelling! Vorig jaar deden er maar liefst 11143 mensen mee, doe jij dit jaar ook mee? Door mee te tellen help je onder andere het IVN en Naturalis met hun onderzoek naar bijen in Nederland. Dit is hard nodig, want 50% van de bijensoorten is bedreigd. Lees in deze blog alles over bijensoorten en lees in deze blog met welke planten jij de bij kunt helpen.

Kunstgras reinigen

Eens in de paar jaar moet je je kunstgras grondig reinigen, dat gaan we nu doen! Veeg takken en bladeren van het kunstgras af, blaas daarna het kleine materiaal met de bladblazer weg. Spoel nu het kleine vuil uit het kunstgras door het met de tuinslang schoon te spuiten. Haal tot slot de vlekken uit het kunstgras door deze met een sopje weg te boenen. Je kunstgras is nu weer als nieuw!

Potten op terras en balkon

We gaan je terras of balkon weer inrichten! Maak al je potten schoon en poot er mooie plantjes in die nu gaan bloeien. Denk bijvoorbeeld aan Viooltjes, Vergeet-mij-nietjes, Geraniums, Lobelia’s of Begonia’s. Haal ook de tuinstoelen weer naar buiten en maak ze schoon met tuinmeubelreiniger. Daarnaast kun je nog een voederhuisje neerzetten of een insectenhotel ophangen, hierdoor draag je zelfs op jouw kleine balkon bij aan de biodiversiteit in Nederland! Het is zelfs mogelijk om een mini-vijvertje op je balkon te maken: vul een teil met waterlelies en waterplanten en genieten maar!

Eenjarige voorjaarsbloeiers

Snoeien

In maart kan er veel gesnoeid worden: hagen zoals de Liguster, Laurier en Taxus moet je eind deze maand voor de eerste keer snoeien. Ook bolbomen kun je nu gaan snoeien, veelvoorkomende bolbomen zijn Catalpa’s, Acacia’s of Esdoorns (Acer). Daarnaast mag je nu ook de Perovskia, Hortensia en Lavendel terugsnoeien. Zoals je natuurlijk al weet: snoei niet als het vriest. Het snoeiafval doe je natuurlijk in de compostvat, want dan wordt het omgezet in voedzame compost die je straks weer goed kan gebruiken!

 

Snoeigereedschap

Kleine klusjes

 • De tuinmeubels mogen weer naar buiten toe! Maak ze eerst goed schoon.
 • Snoei voorjaarsbloeiers zoals Forsythia, Deutzia en Viburnum na de bloei.
 • Zorg dat je deze maand je rozen hebt gesnoeid.
 • Snoei de hortensia. Lees in deze blog alles over het snoeien van de hortensia.
 • Verwijder het dode hout uit je bomen en heesters. Besteed dit indien nodig uit aan een professional!
 • Ruim een keertje je schuur op: zorg dat je makkelijk bij al je gereedschap kan.
 • Bind klimplanten op aan een rek of pergola, zorg dat ze niet gaan hangen.
 • Zet de Dahliaknollen weer buiten in de volle grond, let op: voorgetrokken Dahlia’s die binnen hebben gestaan mogen pas na de
 • Leg een kruidentuintje aan! Je zult er tot diep in de herfst nog plezier van hebben, straks maak je lekker zelf pesto met kruiden uit eigen tuin!
 • Vanaf nu kun je volop nieuwe waterplanten in de vijver plaatsen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gele dotterbloemirissen en kalmoes.

Kruidenplanten voor je kruidentuin

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

About author
Reacties (4)
B
Barbra van Schaik
4 maart 2020, 10:14
Weer goede tips!
A
Arian Prins
31 maart 2020, 16:03
Goede middag , fijn die goede tips , ik heb een balkon met planten en veel tips kan ik daar ook gebruiken . ????????
H
Helene
10 april 2021, 11:17
Dank je wel. Met deze tips kan ik weer lekker aan de slag. Nu het zonnetje nog..
D
Danielle
12 april 2021, 12:06
Wat fijn om deze tips te krijgen ????.
GEEF EEN REACTIE
Back to top