Laden..
Tuinkalender augustus

Tuinkalender augustus

Hoezo winterdip in de tuin? Investeer nu wat tijd in je tuin en je geniet ervan tot laat in december! In deze tuinkalender van augustus lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Nestkastjes ophangen

Heb jij al een nestkastje in de tuin? Je helpt er niet alleen de vogels mee, maar het ziet er ook leuk uit! Door een nestkastje op te hangen biedt je niet alleen vogels een plekje om hun populatie in stand te houden, maar je bestrijd ook gelijk de eikenprocessierups! Vogels zijn daar namelijk gek op. Een nestkastje is dus een must-have als je blij wordt van vogels in je tuin, je de vogelpopulatie in stand wilt houden en ongedierte wilt tegengaan. Lees echt alles over nestkastjes in deze blog.

 

Border bijwerkenBorder bijwerken

Wateroverlast voorkomen

De maand augustus is één  van de maanden waarin er de meeste regen valt. Dit vraagt om maatregelen in de tuin. Hierdoor kan je niet alleen nu, maar ook in de toekomst wateroverlast voorkomen. Maak nu je tuin waterklaar:

 • Grote oppervlakken met stoeptegels of zelfs tegeltuinen kunnen natuurlijk echt niet meer, hoe minder tegel, hoe minder wateroverlast. Vervang bestrating voor planten, bomen en struiken.
 • Tegels kun je ook vervangen door half-verharding (grind of split) of bijvoorbeeld perzikstenen, padvast, schelpen of boomschors.
 • Plaats regentonnen bij de dakgoten, dit water kun je in drogere periodes weer goed gebruiken!
 • Maak een wadi, dit is een tijdelijke vijver. Hierin kan overtollig regenwater rustig wegzakken in de bodem. Beplant de wadi met planten die van natte voeten houden, zoals Kattenstaart (Lythrum), Hoefblad, Mammoetblad (Gunnera) of Ligularia. Wist je dat de naam wadi al eeuwen oud is en uit het Arabisch stamt? Het woord betekent droogstaand rivierdal. In Nederland is er inmiddels een afkorting bij verzonnen: Water Afvoer Door Infiltratie. Lees hier tips tegen water in je tuin.

Prachtige herstbloeiers


Winterdip voorkomen

Veel tuineigenaren zeggen dat hun tuin een winterdip heeft, dat kan anders! Door de juiste beplanting, een aantal vaste elementen in de tuin en wat decoraties geniet je tot diep in december van je tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aantal leuke tuinstekers? Hier fleurt je tuin van op. Daarnaast kun je met een aantal vaste tuinelementen, zoals bijvoorbeeld een waterornament ook in de winter je tuin levendig houden. Plant daarnaast nu laatbloeiers in de tuin, zoals Verbena, Herfstanemonen, Herfstasters en Monnikskap (Aconitum). Hier heb je tot diep in december nog plezier van!

 

Daarnaast zijn ook siergrassen tegenwoordig niet meer weg te denken uit de tuin. Deze bloeien prachtig als de rest van de planten al zijn uitgebloeid. Ook zorgen ze voor structuur in de tuin en hebben ze prachtige wintersilouetten. 


Must-have siergrassen


Kleine klusjes

 • Verticuteer indien nodig voor de 2e keer het gazon.
 • Maai het gras niet als het erg nat is, dit is slecht voor de grasmat.
 • Snoei echt uiterlijk deze maand de heggen. Zorg dat de heg naar boven een beetje taps toeloopt, hierdoor krijgen de onderste takken ook nog licht en wordt de haag voller.
 • Deze maand kun je ook de bramen en bessen terugsnoeien.
 • Steek alle graskantjes netjes af met een kantensteker, hierdoor ziet het geheel er een stuk netter uit!
 • Het is tijd om te oogsten in de moestuin, oogst deze maand onder andere bessen, bramen, frambozen, kersen, perziken, pruimen, vijgen en nog veel meer.
 • Knip het blad voor de druiventrossen weg, hierdoor kan er meer licht bij de trossen komen.
 • Versier je balkon of terras met lichtjes en lantaarns.
 • Verwijder nog steeds alle uitgebloeide bloemen. Lavendel mag je een beetje terug knippen, maar niet teveel!

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (35)
A
Ans Keizer
27 augustus 2017, 19:12
zeker leuk om deze tuin tips te krijgen,
M
Mariëtte
21 augustus 2018, 18:50
Interessant en leuk om even te lezen. Ik steek er altijd wel weer iets van op!
Y
Yolanda van der Hout
11 augustus 2019, 18:20
Goede tips!
T
Trees
11 augustus 2019, 18:26
Ik ben bezig de buxussen weg te halen, kunnen er al nieuwe geplaatst worden?
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:17
Hallo Trees, als buxussen in een pot staan, of bij aankoop een goede kluit hebben, kunnen deze altijd geplaatst worden. Er zijn 2 kleine uitzonderingen: bij vorst en bij hoge temperaturen liever geen nieuwe planten inplanten. De kans dat ze het niet redden is te groot. Succes!
E
Eric
11 augustus 2019, 20:31
Op welk moment kun je het beste heesters en bomen verplaatsen? \ \ Dat mis ik in de kalender.
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:09
Hallo Eric, Bomen en heesters kan je het beste in de winterperiode verplaatsen. Denk hier aan de maanden nov-dec-jan-feb. De planten zijn dan in rust waardoor je amper tot geen beschadigingen maakt bij de planten. Succes!
T
Thea
12 augustus 2019, 07:34
Zo gezellig om al die weetjes te lezen.\ En de aanbiedingen zijn toch ook belangrijk.\ Heel fijn om ook de tuinkalender door te nemen.
I
Ilona
12 augustus 2019, 08:13
Door de hete zon zijn de bloemen van de hortensia verbrand, mag je die nu wel of niet afknippen?
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:03
Hallo Ilona, mochten de bloemen de plant erg ontsieren kan je alleen de bloemen wel knippen. De echte snoeibeurt is in de winterperiode. Succes!
F
Frans Sprakel.
4 augustus 2020, 17:11

Heel veel van opgestoken! Ik ga met deze gegevens direct aan de slag. Frans.

J
Janny
4 augustus 2020, 20:03
Bedankt voor deze leerzame tips!!
A
An de Rooij
4 augustus 2020, 22:02

Wat ben ik blij met al deze informatie, super bedankt hiervoor. tevreden klant

J
Jeanne
5 augustus 2020, 06:53

Handige tips. Ik kan hier wat mee. Bedankt.

J
Jacques Herben
5 augustus 2020, 07:34
Super om te weten en te lezen in deze ideeën en voorlichting, houd de kwaliteit van jullie planten op peil zoals ik ze nu heb aan getroffen ,ook de kaarten aan de planten zijn super handig. Om te weten.
V
Van den Berghe Gerarda
5 augustus 2020, 09:09
PRACHTIG
B
Ben
5 augustus 2020, 11:18
Handige tips over de vijver! Goed om te weten. Ik ga er zeker wat mee doen.
M
Marina Stassaert
2 augustus 2022, 21:54
Hallo,wanneer mag men een hazelaar( paasboom)bijsnoeien mag dat nu ook al ?
I
Intratuin
3 augustus 2022, 09:44

Hi Marina, bedankt voor je reactie en goed dat je dit checkt. Je kunt de Hazelaar het beste snoeien eind februari of in juni. Je kunt nu dus het beste nog even wachten met snoeien. ^Intratuin

A
Arnie
2 augustus 2022, 23:26
Handig die tuintips en ook inspirerend om er mee aan de slag te gaan. We willen toch allemaal een fijne fleurige tuin.
A
Ans van der Hofstad
7 augustus 2022, 10:53
Hele leuke nuttige tips
J
Jose Klaui
16 augustus 2022, 09:35
Vraagje wij hebben 3 zoete kersenbomen staan, uit hun jasje gegroeid en geven ook geen kersen meer. Hoe en wanneer kan ik deze het beste snoeien?
I
Intratuin
16 augustus 2022, 11:17

Hi Jose, goed dat je dit vraagt. Er zijn eigenlijk twee momenten waarop je het beste kunt snoeien. In de zomer en na de oogst. Lees er in dit artikel meer over: Fruitbomen snoeien en verzorgen. ^Intratuin

R
René Kiel
20 augustus 2022, 04:49
Er staat water ovlasst in de maand augustis maar verder leest je niks er over hoe je vooorkomen er bijr
I
Intratuin
22 augustus 2022, 16:41

Beste René,

Je hebt helemaal gelijk wat betreft de 'wateroverlast'! Aangezien het deze maand zo droog is, vonden we dit onderwerp niet zo passen en hebben we het eruit gehaald. We zijn daarbij alleen even één linkje vergeten weg te halen! Excuses daarvoor, ik heb het nu aangepast. Lees hier meer over het voorkomen van waterlast.

^Intratuin

D
Diana
21 augustus 2022, 13:31
Vraagje, Ik heb een vlak met de lirope staan( blauw leliegras) nu heb ik telkens dat in 1 rij geen bloemen komen. Ik heb in het voorjaar bij het afknippen al koemest gestrooid, maar er komen weer geen bloemen in. Wat doe ik fout, of kan ik doen dat ik daar ook weer bloemen in krijg.
I
Intratuin
24 augustus 2022, 09:11

Beste Diana,

Bedankt voor je vraag, ik heb deze even aan mijn collega-groenexperts voorgelegd. Als al jouw blauw leliegras dezelfde omstandigheden heeft qua grond, water en zon zouden ze ook gelijkwaardig moeten groeien en bloeien. Je zou wellicht nog eens kritisch naar de rij kunnen kijken die niet bloeit en vergelijken wat er bij die planten anders is dan bij de wel bloeiende exemplaten. Soms ligt het aan de zuurgraad in de grond, deze hoort voor de Lirope tussen de 4 en 6 te liggen. Als hij te hoog is, dan bloeit de plant niet. Met een bodemtester kun je de PH waarde van je grond bepalen. Is dit het niet? Dan zou ik je willen adviseren om een paar goede foto's te maken van je vak met Liropes en daarmee langs jouw Intratuin te gaan. Wij kunnen dan met je meedenken!

Succes!

^Intratuin

P
Peter Claessens
2 augustus 2023, 18:51
Mag ik nu al de japanse notenboom al snoeien, is erg groot en breed geworden.
I
Intratuin
3 augustus 2023, 10:30

Hi Peter, bedankt voor je bericht. Je hoeft de Japanse Noteboom niet te snoeien. Wanneer je toch de boom in vorm wilt snoeien, dan kun je dit het beste doen wanneer de boom nog jong is en van begin november tot eind februari wanneer het niet vriest. Nog even geduld dus. Succes! ^Intratuin

C
Cynthia
2 augustus 2023, 22:45
Zijn er herfstbloeiers die ik onder/ bij een olijfboom kan planten? Ik heb er al siergras bij geplant
I
Intratuin
3 augustus 2023, 11:11

Hi Cynthia, er zijn super veel leuke soorten die mooi bloeien in de herfst. In deze blog lees je een aantal tips. ^Intratuin

I
Iris van Deventer
3 augustus 2023, 11:35
Leuke tips worden er gegeven. Heb nu een huis met een balkon, maar ik ga binnenkort naar een huis met een klein tuintje dus de tips komen zeker van pas. Hebben jullie ook leuke tips voor het balkon? Welke bloemen planten, gezellig maken en waar rekening mee te houden enzovoort enzovoort?
I
Intratuin
3 augustus 2023, 14:59

Hi Iris, bedankt voor je reactie! Inspiratie voor je planten combinaties voor op je balkon vind je in deze blog. Een leuke optie voor extra groen op je balkon is bijvoorbeeld ook een verticale tuin. Veel plezier met inspiratie op doen! ^Intratuin

R
Riet
8 augustus 2023, 11:22
Hallo , wanneer mag ik mijn 6 peren plukken ? Ben erg blij met de tuintips , ga van de week mijn graskantjes doen.
I
Intratuin
9 augustus 2023, 09:48

Hi Riet, bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je iets hebt aan onze tuintips. Wat betreft jouw vraag over de peren: er zijn verschillende manieren waarop je kan merken dat de vruchten klaar zijn om geplukt te worden. Allereerst, wanneer de eerste rijpe vruchten uit zichzelf al uit de boom zijn gevallen. Wat je daarnaast nog kunt doen is de vrucht een klein slagje draaien, wanneer het steeltje zelf loslaat dan is de vlucht plukrijp. Fijne zomer! ^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top