Laden..
Tuinkalender februari

Tuinkalender februari

Weet wanneer je wat moet doen! Bekijk de maandkalender voor tips op het gebied van snoeien, moestuin, de border, vijver, balkon en terras in februari.
 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Snoeien

Er is nog genoeg te snoeien in februari, mits het niet vriest.

 • Appel- en Perenbomen snoei je nu. Zorg ervoor dat er voldoende licht kan komen in het hart van de boomkroon. Zo kan de boom optimaal groeien en vrucht vormen.
 • Sommige heesters en struiken kun je nu snoeien. Hierbij kun je denken aan een Euonymus, Photinia en coniferen. Zorg ervoor dat ze weer goed in model zijn zodat ze er weer optimaal bij staan in de zomer.
 • Met de rozen kun je beter nog even wachten tot maart. Wat je nu snoeit kan namelijk invriezen en dan sterven er delen van je roos af.
 • Van het snoeihout kun je een takkenhaag leggen. Vogels en insecten zijn hier erg blij mee en het straks rottende hout is ook nog eens heel voedzaam voor de bodem.

Het gazon

Je gazon is nu in volle rust. Je hoeft hier nu niets aan te doen.

 • Loop bij vorst en/of sneeuw niet over je gras.

De vijver

Een vijver heeft in februari nog geen onderhoud nodig. Als je altijd al een vijver had willen hebben, is het nu tijd om een planning te maken.

 • Er zijn allerlei soorten vijvers, van folievijvers tot kant-en-klare vormvijvers tot grote tonnen. Lees in onze blog hoe je zelf een vijver aan kunt leggen of vraag om advies in jouw Intratuin.
 • Je kunt je vissen pas weer gaan voeren bij een watertemperatuur van boven de 10 graden. Verzamel de zaden van waterplanten om straks te zaaien en controleer tegen het einde van de maand de zuurgraad van het water. Regenwater kan het evenwicht verstoren. Als dit het geval is, corrigeer het met kalk.
 • Is je vijver bevroren? Laat hem dan met rust, nu een wak maken verstoord de vissen. Ze kunnen zelfs dood gaan door de schokken.

De moestuin

In februari is er al weer veel te doen voor de moestuin. Het meeste werk kun je nu doen in de kas of serre. In kweekkassen kun je al allerlei groenten zaaien. Als de zon schijnt, zet dan lekker de ruiten open. Frisse lucht is goed voor mens en plant.

 • Maak een teeltplan en bepaal welke zaden je dit jaar wilt zaaien en waar je zaait. Zorg ervoor dat je de gewassen op een andere plek plant dan het afgelopen jaar.
 • De laatste wintergroenten kun je nu nog oogsten, wacht niet te lang want sommige groenten worden meer bitter als je langer wacht.
 • Als de grond niet bevroren is kun je al weer aan de slag om deze klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Maak de grond goed los en verdeel eventueel vast wat compost of oude tuinmest.
 • Maak de kas goed schoon en vergeet de goot niet.

De border

In de border zijn de meeste planten in februari nog in rust. Maar de dagen worden langzaam weer wat langer, dus misschien zie je her en der al wat knoppen verschijnen.

 • Als het niet vriest kun je afgestorven delen van planten weg gaan knippen. Als je het afgeknipte blad in kleine stukjes knipt kun je het uitstrooien om te laten verteren.
 • Heb je nog ‘gaten’ in de tuin tussen de planten? Bedenk alvast welke soorten je er nog graag bij wilt hebben. Je kunt die soorten gaan zaaien in bijvoorbeeld een klein kasje binnenshuis of straks als plant kopen bij jouw Intratuin.
 • Let bij het onderhouden van je border, zoals schoffelen, op dat je geen ondergrondse vaste planten beschadigt.

Balkon en terras

Op je balkon of terras is het meeste nog in rust, maar er zijn wel wat dingen die je nu kunt doen.

 • Zet voorjaarsbloeiende bollen in vrolijke potten of manden, binnenkort gaan ze bloeien en heb je een explosie van prachtige bloemen.
 • Koop wat bloeiende eenjarige planten om nu al wat kleur buiten te zetten.

Dieren in je tuin

In de winter zie je diverse vogels in en om je tuin. Als het vriest is het voor hen moeilijker om voldoende voedsel te vinden.

Zorg er wel voor dat je alles op een plek hangt die moeilijk is te bereiken voor de buurtkatten.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

About author
Reacties (2)
B
Birgit
1 februari 2019, 17:05
Ben een beginnende tuinier , dus heel blij met jullie kalender.. ga dus als het niet vriest de rottende bladeren verwijderen deze maand .. wacht tot minstens half februari.. door jullie ook even mijn postzegeltuintje doorgelopen en inderdaad er zijn al knoppen die dikker worden van de zwarte vlier en de klimhortentia .. mijn dank is groot
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 09:01
Hoi Birgit, super leuk om te horen! Veel succes met tuinieren.
GEEF EEN REACTIE
Back to top