Laden..
Bestel online je kerstartikelen t/m woensdag | Door drukte bij PostNL kan verzending iets langer duren.
Tuinkalender februari

Tuinkalender februari

De winter is bijna voorbij. Langzamerhand komen er weer planten boven de grond die zich klaar maken voor het nieuwe tuinseizoen. In deze tuinkalender van februari lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Zaaiplan moestuin

Bereid je nu voor op het voorjaar door een zaaiplan voor de moestuin te maken. Je maakt een zaaiplan door een plattegrond van je moestuin te maken, hierop schrijf je waar je welke plant wilt hebben. Maak een planning voor het hele jaar, hierdoor is er altijd wat te vinden in je moestuin. Het zou zonde zijn als je na je eerste oogst niet iets nieuws plant! Houd in je plan rekening met wisselteelt, dit betekent dat je niet elk jaar dezelfde plant op dezelfde plek zet. Dit is beter voor de groei van je plant en de bodem. Wil je weten wanneer je wat mag zaaien? Bekijk hier onze moestuin zaaikalender.

Dakplataan en leilinde snoeien

Heb je de platanen en leilindes deze winter al gesnoeid? Doe dit uiterlijk deze maand! Het is aan te raden om je dak- of leiplataan en leilinde elk jaar te snoeien, anders zijn de takken volgend jaar lastig door te knippen en wordt het snoeien steeds lastiger. Lees in onze plantengids alles over het snoeien van platanen en alles over het snoeien van leilindes.

 

KnotwilgKnotwilg

Nestkastjes vervangen

Vervang je kapotte of weggerotte nestkastjes door een nieuwe. Maak er zelf eentje of koop een mooi nestkastje in onze webshop. Wist je dat Intratuin een groot assortiment aan nestkastjes heeft? Grijs of groen, rond of vierkant en modern of klassiek: geef de vogels in jouw tuin hun eigen unieke huisje! Lees hier alles over een vogelhuisje of nestkasje in je tuin.


Huisjes voor de vogels in jouw tuin


Mest bij vaste tuinplanten

Zodra het groeiseizoen begint kunnen je vaste planten wel wat mest gebruiken. Kies bij voorkeur voor organische mest, dit is beter voor het bodemleven en je planten. Kunstmest verstoort namelijk het bodemleven en breekt uiteindelijk snel het organische materiaal in je tuin af. Voor sommige planten zijn er specifieke meststoffen, deze zijn speciaal samengesteld voor deze plant. Hierdoor is deze mest ook niet voor alle planten geschikt, zoek dus eerst uit waar je plant behoefte aan heeft voordat je hem mest geeft.


Mest voor vaste tuinplanten


Onkruid wieden

Als het warmer begint te worden komt ook onkruid weer tevoorschijn. Schoffel nu nog niet in je tuin, je ziet veel vaste planten nog niet staan en beschadigt hierdoor de groeipunten. Je kunt het beste onkruid gewoon met de hand plukken, hierdoor trek je de wortels goed weg en maak je geen groeipunten kapot.

 

AlnusAlnus

Bomen rooien

Heb je bomen in de tuin? Bekijk dan goed of ze nog gezond zijn en huur voor deskundig advies een boomverzorger in. Wordt de boom te groot of dreigt hij om te vallen? Verwijder hem dan om ellende te voorkomen. Een kleine boom kun je soms zelf rooien, maar bij mogelijke gevaren of grote bomen kun je beter een deskundige inhuren.

Grondverbetering in de tuinkas

Verbeter de kwaliteit van de grond in je tuinkas door compost toe te voegen. Spit de grond eerst om, doe de compost er bovenop en verwerk dit door de grond heen met een cultivator. Dek de grond hierna af met een humuslaag; in een kas droogt de grond snel uit, de humus voorkomt dit.

Balkon inrichten

Bedenk alvast wat je dit voorjaar op je balkon wilt hebben; ga je voor potten vol met prachtige bloembollen en eenjarige planten, of wil je het balkon omtoveren tot een mini moestuin? Zelfs als je een klein balkon hebt is er nog van alles mogelijk, denk bijvoorbeeld aan verticaal tuinieren, hangpotten en klimplanten. Lees hier meer over verticaal tuinieren en lees hier meer over het vergroenen van je balkon.

Kleine klusjes

  • Controleer boombanden: maak ze zo nodig losser of verwijder ze. Voorkom dat ze in de boom groeien!
  • Je kunt nu nog je fruitbomen snoeien, maar let op: steenvruchten (bijvoorbeeld een kers of walnoot) mag je nu niet meer snoeien.
  • Wacht nog even met het snoeien van rozen, daar is het nu nog te koud voor.
  • Laat wat snoeihout in een hoekje in de tuin liggen: dit is goed voor de diertjes.
  • Loop bij vorst niet over je gazon, het kan dan beschadigen.
  • Knip afgestorven planten af en doe ze in de compostton.
  • Steek de graskantjes van je gazon af, hierdoor ziet het er wat strakker en netter uit.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (23)
B
Birgit
1 februari 2019, 17:05
Ben een beginnende tuinier , dus heel blij met jullie kalender.. ga dus als het niet vriest de rottende bladeren verwijderen deze maand .. wacht tot minstens half februari.. door jullie ook even mijn postzegeltuintje doorgelopen en inderdaad er zijn al knoppen die dikker worden van de zwarte vlier en de klimhortentia .. mijn dank is groot
h
het inspiratieteam
4 februari 2019, 09:01
Hoi Birgit, super leuk om te horen! Veel succes met tuinieren.
D
Dick van der Lippe
23 maart 2021, 23:41
Leuke ideeen en op het juiste moment.
F
Ferket Mechtilde
3 februari 2022, 16:46
Wanneer is het beste tijdstip om siergrassen te snoeien en aan te planten ?
I
Intratuin
4 februari 2022, 16:15

Hallo Ferket,

Siergrassen kun je het beste begin maart snoeien. Het aanplanten kun je in principe het hele jaar door doen, behalve als het vriest. Het najaar is een goede keuze, omdat de nieuwe plant dan goed kan wortelen in de nog warme grond. Maar in de lente kan ook prima, dan start direct het groeiseizoen en kan het gras mooi gaan groeien! Wordt het al erg warm (en droog) in het voorjaar, zorg dan wel dat je nieuwe planten voldoende water krijgen, want de wortels zitten dan nog niet erg diep en dat maakt het siergras wat kwetsbaarder.

^Intratuin

w
wim heemskerk
3 februari 2022, 17:04
Er staat een perenboom (30 jaar oud) met veel opgaande takken (waterloten??) Moeten die er gesnoeid worden in februari?
I
Intratuin
4 februari 2022, 16:22

Hallo Wim,

Een oude perenboom snoei je inderdaad in de winter, vóór de bloei. Nu is dus een prima moment. Hou er met een oude boom wel rekening mee dat hij minder snel zal herstellen dan een jonge boom. Als je te rigoreus snoeit kan dit ten koste gaan van zijn vorm. Knip dus niet te veel, maar die rechtopstaande takken (waterloten) mogen er inderdaad af. Dit geeft de boom ook letterlijk meer lucht, waardoor hij minder vatbaar wordt voor schimmels.

Succes!

^Intratuin

S
Scarlett
3 februari 2022, 19:40
Net las ik dat je pas afgestorven planten mag weghalen als het een week boven de 10 graden is, omdat hierop eitjes en larven van vlinders enz. kunnen zitten.
f
franny
3 februari 2022, 20:00
wanneer kan ik mijn te groot geworden hortensia iets terugsnoeien?
I
Intratuin
4 februari 2022, 16:31

Hallo Franny,

Je hortensia kun je snoeien in het vroege voorjaar, rond april. Kijk wel of het de dagen erna niet gaat vriezen, zodat de snijwonden kunnen genezen. Door vorst kan een gesnoeide tak invriezen en die tak zal dat jaar geen bloemen geven. Lees alles over het snoeien van de hortensia in onze plantengids: Hortensia snoeien en verzorgen

Succes! ^Intratuin

Milou
4 februari 2022, 11:34
Wanneer moeten de olijfbomen gesnoeid worden? En wanneer de hibiscus? Ik weet het nooit zeker.
I
Intratuin
4 februari 2022, 16:41

Hi Milou,

Zowel de olijfboom als de Hibiscus snoei je in het voorjaar, in maart. Lees in onze plantengids alles over het snoeien van de Olijf én over het snoeien van de Hibiscus.

Succes! ^Intratuin

 

C
Carla
4 februari 2022, 16:15
Wanneer kunnen we het beste het 'dekentje' van bladeren verwijderen uit de perken dat we bewust hebben laten liggen?
I
Intratuin
4 februari 2022, 16:51

Hoi Carla,

Wat goed dat jullie een mulchlaag hebben laten liggen in de tuin! Mocht je er meer over willen lezen, we hebben een speciale blog over mulchen. In het voorjaar kun je de bladeren voorzichtig verwijderen, zodat opkomend groen niet belemmerd wordt. Maart is een mooie periode, maar het ligt er ook een beetje aan hoe koud de winter is. Als het nog erg koud is kun je beter even wachten, dan wacht de natuur namelijk ook nog even. We hebben dit jaar een redelijk zachte winter, maar hij is ook nog niet voorbij. :-) Kies een dag waarop alles enigszins droog is en het niet net heeft geregend. Pak de bladeren bij voorkeur met je handen en leg ze een half dagje uitgespreid op de tegels. Eventuele bewoners kunnen dan een nieuw onderkomen zoeken. Daarna kun je het tuinafval in je compostbak of GFT container doen.

Goed bezig!

^Intratuin

K
K Kosten
7 februari 2022, 22:50
Ik heb vorig jaar een klimroos gepland en die heeft 1 grote Groeirekening gekregen. Moet ik mijn klimroos gaan snoeien dit jaar al?
I
Intratuin
28 februari 2022, 14:56

Dat is een goede vraag! We hebben de blog 'Rozen en klimrozen snoeien en verzorgen' alle info voor je op een rijtje staan. ^Intratuin

M
Monique Lemckert
9 februari 2022, 11:09
Mijn Anna Paulownaboom heeft ineens verticale scheuren in de stam. Kan dit kwaad?
I
Intratuin
9 februari 2022, 20:07

Hallo Monique,

Anna Paulownabomen staan er wel om bekend dat de takken makkelijk breken, maar scheuren in de stam klinken niet goed. Het is wat lastig om je te helpen zonder foto. Zou je een foto van je boom en de scheuren kunnen delen op Instagram met #plantehbo ? Je kunt hier meer lezen over onze plantehbo.

Als je geen Instagram hebt, dan kun je ook je foto sturen naar online@intratuin.nl dan kunnen we bekijken wat er met je boom aan de hand is.

^Intratuin

A
Ans Berendsen
17 februari 2022, 06:46
Hallo kan ik de tuinkalender ook bestellen gr ans
I
Intratuin
17 februari 2022, 08:58

Beste Ans,

Helaas bestaat onze tuinkalender alleen online en hebben we geen gedrukte versie ervan! Ik ga jouw vraag wel doorgeven aan mijn collega's, want ik vind het een erg leuk idee voor de toekomst. Voor nu zul je het helaas moeten doen met onze tuinkalender blogs. Ben je al geabonneerd op onze nieuwsbrief? Daarmee blijf je ook op de hoogte!

^Intratuin

A
Ans
20 februari 2022, 20:48
Dat zou echt een heel leuk idee zijn ,denk dat heel veel mensen de kalender wil hebben ,ik in ieder geval wel ,want ik vergeet steeds ,wanneer ik iets moet zaaien of iets anders in de tuin gr Ans..
W
Wilma de Maat
26 februari 2022, 14:06
Wanneer kan ik de vijg snoeien? Moet ik dan de oude niet volgroeide vruchten eraf halen?
I
Intratuin
28 februari 2022, 10:22

Hi Wilma, bedankt voor je reactie! Van december t/m februari kun je de vijg flink terugsnoeien. Dat betekent dat je alle takken die in de voorgaande maanden vijgen hebben gedragen mag wegsnoeien, totdat er nog maar 2 gezonde knopen overblijven. Veel succes en plezier in de tuin! ^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top