Laden..
Tuinkalender januari

Tuinkalender januari

Het is winter, de temperatuur gaat richting het vriespunt en de kans op sneeuw en ijs neemt met de dag toe. Doordat er kans op sneeuw en ijs is, zijn er weer wat klusjes in de tuin! In deze tuinkalender van januari lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Kuipplanten controleren

Eén van de dingen die je deze maand kunt doen is je kuipplanten verzorgen. Let er op dat deze op een plekje staan waar het niet vriest, zoals bijvoorbeeld een tuinkas. Je kunt de planten voor de zekerheid ook nog inpakken met fleecedoek of bubbeltjesfolie, dit isoleert goed en houd de warmte vast. De planten mogen niet uitdrogen, maar ze hebben niet zo veel water nodig. Ze verdampen met deze lage temperaturen natuurlijk een stuk minder! Het kan zijn dat er wat blad van je planten af valt, dit is normaal in deze tijd van het jaar. Ruim bladeren die er af zijn gevallen op en leg ze op je composthoop. Lees hier meer over composteren. Lucht ook af en toe je kas, dit zorgt voor frisse lucht en is goed voor je planten. Let op, doe dit alleen als het niet vriest!

Snoeien

Zelfs in de winter kun je snoeien! De maand januari is perfect om fruitbomen/struiken en knotwilgen te snoeien. Dit scheelt je weer werk in het voorjaar. Let op: snoei alleen als het niet vriest, bij vorst kunnen snoeiwonden namelijk invriezen. De eerste twee weken van januari kun je nog de druif snoeien. Creëer 2 hoofdtakken en snoei alle recht opgroeiende takken terug tot 1 knop boven te hoofdtak. Als je de druif te laat snoeit bloedt hij dood, dat betekend dat het vocht uit de plant stroomt. Dit komt doordat de sapstroom dan weer is opgestart. Het is nu ook de tijd om de blauwe regen (Wisteria) te snoeien. Snoei de zijtakken terug tot 10 centimeter, dan lopen ze in het voorjaar weer uit.

Omdat na half januari de sapstroom van veel planten en bomen weer op gang komt, moet je goed oppassen met wat je snoeit. Sommige planten kunnen doodbloeden als je ze snoeit na half januari; dit zijn onder andere de Walnoot (Juglans), Esdoorn (Acer) en Berk (Betula). Snoei deze dus niet na half januari! De kastanje (Aesculus) kan nu wel worden gesnoeid, net als de vijgenboom.


Gereedschap om mee aan de slag te gaan


Vogeltelling

Vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 januari 2023 is er weer de Nationale tuinvogeltelling. Doe jij ook mee? Lees hier meer over de Nationale Tuinvogeltelling. Zodra er sneeuw ligt komen vogels minder makkelijk aan voedsel. Help de vogels in je tuin door pindaslingers op te hangen en voederhuisjes neer te zetten. Je helpt niet alleen de vogels hiermee, maar je tuin fleurt er ook van op!

Sneeuw, vorst en gladheidsbestrijding

In januari is er grote kans dat het gaat sneeuwen. Verwijder indien nodig sneeuw van je coniferen en andere groenblijvende heesters; ze kunnen door de sneeuw verbuigen en dat leidt tot takbreuk. Sneeuw in de borders is geen probleem, dit isoleert je vaste planten goed. Loop bij vorst niet op je gras, hierdoor komen er bruine plekken in je gazon. Soms herstelt het gras zich vanzelf, maar vaak ook niet. Een ander belangrijk aandachtspunt is gladheidsbestrijding: doe dit niet met strooizout maar met strooizand! Strooizout is namelijk erg slecht voor je tuinplanten, de planten worden vaak geel en lopen een groeiachterstand op. Dit merk je vaak pas later in het seizoen, als het al te laat is. Daarnaast is strooizout ook erg slecht voor dieren: zaadetende vogels eten het op en kunnen daardoor een zoutvergiftiging oplopen.

 

Vogelhuisje in de sneeuwVogelhuisje in de sneeuw

Boomverzorging

Wist je dat jij verantwoordelijk bent voor bomen op je terrein? Er is zelfs wetgeving voor! Als een boom omvalt of er een grote tak uitwaait en letsel veroorzaakt, ben jij als eigenaar verantwoordelijk en aansprakelijk. Dit geldt voor gemeentes en provincies, maar ook voor jou als particulier. Het is dus super belangrijk om je bomen in goede conditie te houden. Schakel bij twijfels altijd een deskundige boomverzorger in om je te laten adviseren, dit kost misschien wat maar voorkomt ongelukken.

Je kunt in januari het opschot rondom je boom weghalen. Dit zijn scheuten die vanuit de grond omhoog komen om de stam van je boom heen. Voorkom dat er een hele bos van opschot ontstaat, dit krijg je niet meer weg. Pak een scheut en knip hem niet af, maar draai hem los. Hierdoor loopt het opschot minder snel weer uit.

Kleine klusjes

  • Zet winterheide in je tuin of in bloembakken, dit zorgt voor kleur in de winter.
  • Onderhoud je grasmaaier: slijp het mes en maak hem schoon. Je hebt hem nu toch niet nodig!
  • Maak al je handgereedschap schoon.
  • Begin alvast met je planning voor het nieuwe plantseizoen. Wat wil je allemaal voor groenten in je moestuin? En welke eenjarige bloemen wil je graag in je bloembakken?
  • Maak je bestrating schoon.
  • Verwijder sneeuw van het ijs op de vijver, hierdoor komt er licht in het water en groeien de planten door. Hak het ijs niet kapot, door de schokken gaan je vissen dood. Wil je graag een gat in het ijs maken? Zet dan een pan met heet water op het ijs, maar houdt hem wel goed vast!
  • Snoei herfstframbozen terug: knip alles tot 20 cm boven de grond af. Laat niet meer dan 10 scheuten per lengte van 1 meter staan, knip de rest helemaal weg.
  • Knip zodra je een aantal bloemen in je kerstroos (Helleborus) ziet het blad weg, hierdoor ziet de plant er een stuk beter uit.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (30)
c
cor razenberg
3 januari 2022, 20:44
En vlinder planten wanneer moet ik die snoeien
I
Intratuin
5 januari 2022, 09:38

Hoi Cor,

Aan het eind van de winter, dus ongeveer eind maart, mag de vlinderstruik gesnoeid worden.

Je kan de struik eventueel al in de winter halveren, dan snoei je hem in maart helemaal terug. Hierdoor heb je niet in een keer heel veel snoeihout.

^Intratuin

 

D
Diana Storm
4 januari 2022, 10:58
Jullie hebben het over strooizand ipv zout. Waar vind ik strooizand.
I
Intratuin
5 januari 2022, 09:41

Hoi Diana,

Veel bouwmarkten hebben wel (fijn)strooizand. Mocht er geen bouwmarkt in de buurt zitten, dan zijn er ook diverse webshops waar je strooizand kunt bestellen.

Succes! 

^Intratuin

C
Carolina van der Does
4 januari 2022, 12:47
Vijgenboom kan deze ook in tot half januari snoeien. Afgelopen jaar veel vijgen gehad maar deze zijn niet “rijp” geworden en klein gebleven. Heb ik te laat gesnoeid ?
I
Intratuin
5 januari 2022, 09:54

Hoi Carolina,

De vijgenboom kan worden gesnoeid wanneer de plant in rust is. Dit is vanaf november tot zelfs eind februari. Let er wel op dat je alleen snoeit wanneer er geen vorst is.

De vijgen worden niet altijd rijp, dit hangt vaak van meerdere factoren af. De belangrijkste zijn meestal een watertekort of meststoffentekort. Geef de boom dus regelmatig voeding en in de warmere zomermaanden extra water.

Soms wil het ook nog wel eens helpen om de vruchten uit te dunnen, hierdoor gaat er meer energie naar de overige vruchten. Het is wel belangrijk om te vermelden dat vijgen ook niet altijd rijp kunnen worden in ons klimaat, het hangt vaak ook een beetje af van het weer en de temperaturen.

Veel succes, hopelijk heb je dit jaar wel een goede oogst!

^Intratuin

 

h
heleen
7 januari 2022, 11:03
Wanneer kun je het beste een Magnolia snoeien?
I
Intratuin
7 januari 2022, 11:12

Hoi Heleen,

Je kan een Magnolia het beste direct na de bloei snoeien. In principe hoeft de plant niet gesnoeid te worden, het mag natuurlijk wel.

Het is belangrijk om het dode hout uit de struik te snoeien en kruisende takken. Snoei de struik niet te veel, want dan komen er volgend jaar heel veel dunne takjes tevoorschijn.

Succes! ^Intratuin

L
Lenie Italiaander
7 januari 2022, 15:58
Hoe snoei ik een hortensia in pot en wanneer
I
Intratuin
7 januari 2022, 16:43

Hoi Lenie,

De Hortensia mag pas rond april gesnoeid worden. In onze plantengids lees je precies hoe je hem snoeit: Hortensia (Hydrangea) in de Intratuin plantengids.

Succes! ^Intratuin

w
willem Wit
11 januari 2022, 17:20
Handig zo'n tuinman in kalender vorm. Een mee denker aan de muur .
R
Ronald
11 januari 2022, 17:32
Even terug komend op het kopje bomen snoeien, dat de zogenoemde ABC bomen niet gesnoeid mogen/ kunnen worden in de blad loze periode is mij als ruim ervaren boomverzorger wel bekend. Al mis ik de C boom Carpinus betulus . Daar waar een Aesculus niet in t rijtje thuis hoort, deze bloed namelijk niet.
I
Intratuin
13 januari 2022, 11:47

Hoi Ronald,

We zijn bekend met de term ABC bomen, echter heeft onze ervaring geleerd dat Carpinus betulus (beter bekend als haagbeuk) niet zo snel gaat bloeden. Daarom staat deze niet in het rijtje. 

De Aesculus (Kastanje) hoort inderdaad niet in het rijtje thuis, deze kan nu wel worden gesnoeid. Dit gaan we aanpassen!

Bedankt voor je opmerking!

^Intratuin

G
Gerda Steegers
11 januari 2022, 18:21
Vraagje is er ook een tuinkalender met de tips te koop?
J
Jolanda
11 januari 2022, 19:28
Ik heb een paarse seringen boom. Zou hem graag in willen korten. Hij is erg groot geworden, hoe en wanneer kan ik hiermee het beste mee aan de slag gaan. Groet, Jolanda
I
Intratuin
13 januari 2022, 11:31

Hoi Jolanda,

Als je een Seringenboom wilt inkorten hoef je niet bang te zijn dat de plant niet meer uitloopt. Een Sering loopt altijd uit! Als de plant flink wordt gesnoeid komen er wel een hoop nieuwe scheuten tevoorschijn, zowel op de stam als op de grond.

De Sering kan tussen november en maart worden gesnoeid. Zaag of knip de boom rigoureus terug tot ongeveer 50 centimer boven de grond, hij loopt vanzelf weer uit. Het zal wel enkele jaren duren voordat je weer bloemen krijgt.

Knip alle wilde scheuten die in de weken na het snoeien in de grond omhoog komen direct weg, dit zijn wilde scheuten en die wil je niet in je tuin hebben.

Veel succes! ^Intratuin.

L
Loes
11 januari 2022, 21:30
Ik heb een Opal pruimenboompje, ongeveer 1,5 m hoog. Nu groeien er vanuit het midden ongeveer 3 of 4 takken verticaal naar boven dus. Mag ik die nu wegsnoeien of helemaal niet snoeien?
I
Intratuin
13 januari 2022, 11:37

Hoi Loes,

De pruim mag in ieder geval nu niet worden gesnoeid, dit mag pas weer na de oogst (augustus/september).

Het is lastig te bepalen welke takken er gesnoeid moeten worden als je de boom niet kunt zien.

Zie je veel snelgroeiende takken met rood/bruine blaadjes? Dit zijn waterloten. Een fruitboom maakt waterloten aan om het bladoppervlak te herstellen. Deze takken groeien vaak snel en recht omhoog.

Het kan dus zijn dat dit de takken zijn die je bedoelt, deze mogen dan worden weggesnoeid. Bekijk wel goed of de boom nog voldoende gesteltakken heeft, dit zijn oudere en dikkere takken die de structuur van de boom vormen.

 

Nog even wachten met snoeien dus!

^Intratuin

M
Marina Stassaert
12 januari 2022, 12:30
Marina Hallo wanneer mag ik de lavendel snoeien en hoe ? Grtj marina
I
Intratuin
13 januari 2022, 11:21

Hoi Marina,

Lavendel mag pas in April worden gesnoeid. Knip alle dode bloemen uit de plant en kort de plant iets in.

Snoei niet op het kale hout, dan loopt hij niet meer uit! Zorg er dus voor dat je altijd genoeg nieuwe scheuten ziet zitten.

Veel succes!

^Intratuin

m
maria
12 januari 2022, 12:59
Hoe moet ik mijn vijgenboom snoeien?
I
Intratuin
13 januari 2022, 11:15

Hoi Maria,

Een vijgenboom snoei je het beste door eerst goed naar de vorm te kijken. Welke takken zijn mooi, welke takken zitten in de weg? Snoei de boom zo in vorm.

Bekijk hierna of je de boom moet uitdunnen en kroon tot slot de boom op als je dit nodig vindt.

Een vijg loopt vanzelf weer uit, dus je kan hem zelfs helemaal kaal snoeien als hij te groot wordt.

Succes! ^Intratuin

M
Marloes
13 januari 2022, 22:26
Mijn gezuilde lijsterbes boom is zijn blad vorig jaar in de zomer kwijtgeraakt en hangt in de punten slap of is afgebroken. Ook zie ik nog geen nieuwe knoppen op de boom. Komt dit in het voorjaar vanzelf weer goed of moet ik de toppen een paar cm snoeien zodat het weer gezond uitloopt?
I
Intratuin
14 januari 2022, 14:27

Hoi Marloes,

Je kan het beste nog even wachten tot het voorjaar. Als je dan nog geen knoppen ziet moet je hem inderdaad terugsnoeien.

Hopelijk loopt de boom dan weer goed uit!

^Intratuin

j
j van Dijk
14 januari 2022, 10:33
Wanneer een plataan snoeien en hoe krijg ik de mooie dakvorm erin
I
Intratuin
14 januari 2022, 14:31

Hoi J van Dijk,

Een dakplataan kan je nog tot maart snoeien (als het niet vriest). Buig de top om of zaag de top eruit en laat alle takken horizontaal groeien voor een mooie parasolvorm.

Hier lees je meer over het snoeien en verzorgen van de plataan: Plataan snoeien en verzorgen – Intratuin

Succes! ^Intratuin

N
Nel Plug
20 januari 2022, 12:41

ik wil mijn cadeaubon graag besteden aan een Hamamelisboompje/struikje. Is die te koop in de Intratuin en kan ik die nu planten?

I
Intratuin
21 januari 2022, 12:09

Beste Nel,

Wat een goede keus voor je cadeaukaart: het Hamamelisboompje (of de Toverhazelaar) is een prachtig boompje. De beste tijd voor het aanplanten van bomen is in het najaar, als de grond nog warm is. Ik zou nu even wachten: als er nog veel vorst komt dan moet het boompje in zijn prille leven in jouw tuin direct wel veel doorstaan. Plant de toverhazelaar liever als de kans op vorst voorbij is. Wij verkopen het Hamamelisboompje niet in onze webshop, maar je zal hem bij veel van onze vestigingen wel kunnen vinden. Neem even contact op met jouw Intratuin om te informeren of het boompje op voorraad is!

^Intratuin

V
Vastenburg
26 december 2022, 12:54
Ik zou graag weten wanneer en hoe ik onze magnolia struik kan snoeien. Vorig jaar hebben we takken weggesnoeid in Maart. Het lijkt wel of de struik juist vollen en groter geworden is in plaats van minder breed en hoog
I
Intratuin
27 december 2022, 15:33

Beste.

Een Magnolia snoei je na de bloei, in mei of begin juni, en bij voorkeur vóór de langste dag. Hij kan daarna nog weer wat uitlopen. Snoeien vóór de bloei kan ervoor zorgen dat je niet kunt genieten van de mooie bloemen. Lees alles over de Magnolia in onze plantengids.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top