Tuinkalender maart
Het is lente! De planten beginnen te groeien en de temperatuur gaat omhoog. In deze tuinkalender van maart lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.
Wil je iets laten bezorgen in Belgie?
Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland
Het is lente! De planten beginnen te groeien en de temperatuur gaat omhoog. In deze tuinkalender van maart lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.
Zomerbloeiende bollen zijn -zoals de naam al doet vermoeden- bloembollen die in de zomer bloeien. Dit zijn bijvoorbeeld gladiolen, begonia’s en fresia’s. Vanaf nu tot en met mei kun je zomerbloeiende bollen planten. Hier lees je precies hoe je bloembollen moet planten.
Het is tegen het einde van de maand (wanneer het niet meer vriest) de perfecte tijd om je grasveld te verticuteren, dan heb je in de zomer veel plezier van het resultaat! Door te verticuteren verwijder je het mos en plantaardig afval in je grasmat, waardoor er weer lucht en water in de bodem komt en de graswortels kunnen ademen en groeien. Verticuteren kan met een verticuteerhark, maar als je een groot stuk gras hebt is een verticuteermachine geen overbodige luxe! Lees in deze blog meer over gazononderhoud.
Vaak heb je veel meer groenafval als dat je kwijt kan in de groencontainer: een composthoop is hiervoor de ideale oplossing. Daarnaast kun je de compost gebruiken om je grond te verbeteren en is het gewoon hartstikke leuk om duurzaam bezig te zijn! Zoek een plekje in de tuin en zet er een grote bak neer, zelf kun je er natuurlijk ook één timmeren. De bak moet minimaal 1 meter hoog, breed en diep zijn. Zorg dat er beluchtingsgaten onderin de bak zitten, hierdoor kan het water eruit lopen en komt er frisse lucht in de bak. Nu kun je al je tuinafval in de bak kwijt. Hier lees je nog meer over composteren.
Een goed begin is het halve werk! Maart is aangebroken, en dat betekent dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken en je tuinmeubelen een welverdiende opfrisbeurt te geven. Juist nu, in deze onvoorspelbare tijden waarin de eerste zonnestralen zich soms onverwacht laten zien, wil je natuurlijk klaar zijn om te genieten van je buitenruimte. Bij Intratuin begrijpen we dat voorbereiding essentieel is, daarom bieden we een uitgebreid assortiment aan onderhoudskits om je tuinmeubels in topconditie te houden. Of je nu houten meubels hebt of juist gaat voor vlechtwerk, textiel of kunststof. Wij hebben de oplossing om ze te beschermen tegen vlekken en slijtage.
Voorkomen is immers beter dan geneze en met onze onderhoudskits hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Dus maak je klaar voor de lente en zorg ervoor dat je tuinmeubelen er fris en stralend bij staan wanneer de eerste warme dagen zich aandienen. Zo kan je optimaal van je buitenruimte genieten, het hele jaar door!
In maart kun je het beste de voorjaarsbeurt uitvoeren in je tuin. Dit betekent dat je bijna alle vaste planten (ook siergrassen) terugsnoeit. Knip het oude blad weg zodat de plant opnieuw kan uitlopen. Verwijder daarnaast ook gelijk het onkruid en snoei andere planten en struiken indien nodig.
Let op!
In maart kan het nog gaan vriezen. Snoei tuinplanten nooit tijdens vorst. Dit kan de plant beschadigen, omdat snoeiwonden niet goed kunnen helen wanneer het vriest.
In maart kun je onder andere de olijfboom (Olea), Oleander (Nerium), hortensia (Hydrangea), vlinderstruik (Buddleja), Clematis en hertshooi (Hypericum) snoeien. Ook rozen kunnen in deze tijd flink worden gesnoeid. Bekijk wanneer jouw plant gesnoeid moet worden in onze snoeikalender.
De olijfboom is tegenwoordig een heel populaire plant, maar je moet hem wel goed snoeien. Daar is het nu het moment voor! Knip naar binnen groeiende takken en dode takken weg. Ongewenste takken, op bijvoorbeeld de stam, kun je ook wegknippen. Verder is het snoei op het oog en naar smaak, doe dit met gevoel, passie en liefde! Snoei vooral verticale takken, de horizontale zorgen voor de karakteristieke vorm. Van de kruin kun je één derde wegknippen. Wees niet bang dat je teveel snoeit, meer snoeien = harder groeien! Lees in onze blog meer over de olijfboom snoeien.
Een Oleander (Nerium) hoef je alleen te snoeien als die te groot wordt of de vorm niet mooi is. Er is geen specifieke snoei instructie: knip de te lange takken weg en bekijk of je de vorm mooi vindt. Lees in onze plantengids meer over de oleander.
Het is nu ook de tijd om de verjongingssnoei bij Hortensia’s toe te passen: snoei 1/5 van de grote oude takken weg. Knip ook de oude bloemen weg, maar niet te diep! Als je de oude bloemen te diep weg snoeit, zal hij dit jaar niet bloeien. Lees in onze blog meer over de hortensia snoeien..
Een Vlinderstruik (Buddelja) moet altijd flink worden teruggesnoeid, anders wordt hij veel te groot! Daarnaast bloeit een grote vlinderstruik ook minder lang. Bij een Vlinderstruik geldt: meer snoeien = meer bloeien. Dit komt omdat de plant om eenjarig hout bloeit. Je mag dus best rigoureus zijn en de takken tot vlak boven de grond op 30 – 50 cm afknippen. Hij kan wel tegen een stootje en zal altijd uitlopen. Let er wel op dat je bij voorkeur boven de kleine uitlopers snoeit en niet eronder. Als je boven de uitlopers snoeit (en deze dus laat zitten) is de kans groter dat deze tak in het voorjaar weer uitloopt en bloemen geeft. Zorg dat je de takken schuin afknipt, dan blijft er geen regenwater in de snijwond staan. Lees in onze plantengids meer over de vlinderstruik.
De Clematis kan je terugsnoeien tot 20-25 centimeter boven de grond, maak je geen zorgen: hij loopt vanzelf weer uit! Lees in onze blog meer over de Clematis snoeien.
Snoei hertshooi (Hypericum) terug tot 20 centimeter boven de grond, hierdoor vertakt de plant goed waardoor er weinig onkruid tussendoor kan groeien. Daarnaast blijft de vorm mooi compact.
Rozen zijn een sierraad voor in de tuin, maar vereisen veel (snoei)onderhoud. Bij de voorjaarssnoei moet je zoeken naar dikke vitale scheuten. Aan deze scheuten bloeien rozen meestal als ze weer gaan uitlopen in het voorjaar. Deze moet je zoveel mogelijk laten staan zodat je roos straks veel bloeimogelijkheden heeft. Oudere takken worden bruin en houtig en mag je ieder jaar weghalen. Zo blijft de plant fris. Je snoeit de oude takken weg tot aan een groene scheut of gezonde knop. De gezonde vitale takken kunnen ook terug gesnoeid worden als je de plant in model wil brengen. Dit noemen we ook wel vormsnoei. Je kunt hem dan in het gewenste model snoeien. Snoei hierbij bij voorkeur ook boven de knop en let er op dat de knop naar buiten staat gericht. Lees in onze blog meer over het snoeien van rozen.
Hi Emmy, bedankt voor je suggestie! We gaan zeker kijken of we dit in de toekomst kunnen gaan toevoegen. Voor nu veel succes en plezier in de tuin! :-) ^Intratuin
Beste Ellen,
Een beste moment om onkruid te verwijderen is er eigenlijk niet. Onkruid groeit het hardst in de lente, zoals alle planten. Weghalen kan eigenlijk altijd, maar voor jou zal dit werkje het fijnst zijn als er een zonnetje schijnt en het niet te koud en te nat is. Oftewel: je kunt lekker aan de slag hoor! Lees ook eens onze blog over onkruid verwijderen. De groene aanslag ontstaat door vochtige lucht, welke vooral in de herfst en winter aanwezig is. Het ligt een beetje aan de weersverwachtingen, maar een beter tijdstip voor het weghalen van groene aanslag is wellicht april, dan zal het waarschijnlijk de rest van de zomer niet meer terugkomen. Maar als je lekker aan de slag wil voor een schoon en fris terras: wij snappen het helemaal. De kans dat er nu nog veel nieuwe groene aanslag zal ontstaan is niet zo heel groot.
Succes!
^Intratuin
Hoi Maaike,
De Catalpa is erg gevoelig voor vorst en bevriest snel. Wacht liever tot een moment dat er de week erna geen vorst wordt verwacht.
^Intratuin
Hoi Rosalie,
Ja hoor, dat kan zeker! De lente is vroeg dit jaar, meestal snoei je je Hortensia pas in april. Lees alles over de Hortensia en het snoeien van deze tuinplant in onze plantengids.
^Intratuin
Hallo Bep,
Je kunt de bloemstengels van je Dendrobium wegsnijden tot een paar cm, het ligt er ook een beetje aan tot hoever de bloemen zitten. De plant maakt elk jaar één of twee nieuwe scheuten, welke gaan bloeien na een half jaar. Lees alles over de orchidee in onze plantengids. Succes!
^Intratuin
Beste Janet,
Wacht liever even tot er geen vorst meer komt, met het snoeien van je Hortensia! De snijwonden kunnen dan goed genezen, door vorst kan een gesnoeide tak invriezen en die tak zal dat jaar geen bloemen geven. Lees alles over de Hortensia in onze plantengids.
^Intratuin
Beste Paola,
Bedankt voor de tip, we gaan kijken of we dit aan de tuinkalender kunnen toevoegen! We hebben wel diverse blogs over moestuinieren, wellicht zit er daar al één tussen die je verder kan helpen?
^Intratuin
Hallo Anneke,
De laurierstruik kan ook weer uitlopen vanaf dood hout, je kunt hem dus prima smaller en lager maken en hij zal als het goed is vanzelf weer groen worden. Hou de laurierhaag aan de onderzijde zo'n 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed licht.
Succes! ^Intratuin
Hoi Marga,
Als een struik of boom net is gesnoeid dan heeft hij snoeiwonden. Vorst kan via die wonden de takken makkelijker binnendringen, waardoor de tak kapot kan vriezen. Dit geldt voor alle bomen en struiken en dus ook voor de krulhazelaar, het is daarom altijd beter om te wachten op een periode dat er geen vorst komt. Hoe groter en gezonder de boom is, hoe meer hij zal kunnen hebben en een enkele graad nachtvorst is voor veel bomen en struiken vaak geen probleem als dit niet te lang aanhoudt. Maar het is altijd het beste om pas te snoeien als de weersvoorspellingen de aankomende week geen (nacht)vorst geven! Het is dus eigenlijk aan jou om het risico in te schatten en af te wegen of je toch wil snoeien of niet.
Succes hiermee, hopelijk heb je iets aan mijn antwoord.
^Intratuin
Hallo Nienke,
Alles over groene aanslag verwijderen lees je in onze blog: Terras schoonmaken en groene aanslag verwijderen. Gebruik alleen goedgekeurde middelen tegen groene aanslag.
^Intratuin
Hallo Ria,
Jazeker, de passiebloem wil vaak ook graag worden gesnoeid, dit doe je meestal in april/mei. Lees in onze plantengids alles over de passiebloem en het snoeien van deze klimplant.
^Intratuin
Hoi Daphne,
Alles over het snoeien van de Wisteria lees je in onze blog: Blauwe regen snoeien. Succes!
^Intratuin
Hi Marion,
Bedankt voor je mooie compliment! Wat een leuk idee, we zullen het onthouden.
Liefs,
Team Intratuin
Wil je iets laten bezorgen in Belgie?
Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland