Laden..
Tuinkalender mei

Tuinkalender mei

Het is mei! De vogeltjes fluiten en de bloemen bloeien, ruik je de zoete nectar al? In deze tuinkalender van mei lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

IJsheiligen

Na de ijsheiligen (ergens tussen 11-15 mei) mogen de kuipplanten en eenjarige planten naar buiten, maar het is wel verstandig om ze eerst even af te harden. Dit betekent dat ze met mooi weer naar buiten mogen, maar zodra het kouder wordt (vooral avonds) je ze weer in de kas terugzet. Hierdoor raken ze gewend aan de temperatuur van buiten. Herhaal dit 3-5 keer en laat daarna de planten buiten staan.

Water geven

Het wordt langzamerhand warmer, dit betekent dat je planten meer verdampen en vaker water nodig hebben. Geef dan ook regelmatig water, maar onthoud: liever 2x per week wat meer water, dan 7x per week een beetje. Voel voordat je de plant water geeft met je vinger of de grond vochtig is, als de grond nat is hoef je geen water te geven. In deze blog lees je alles wat je moet weten over water geven.

Vijverplanten in vijverVijverplanten in vijver

Vijver schoonmaken

Het is nu de tijd om vijverplanten en waterlelies te vermeerderen en verplanten. Plant waterplanten in een vijvermandje met vijveraarde. Verwijder oude resten en dode bladeren van de vijverbodem met een schepnet, het kan enkele dagen duren voordat je vijver weer helder is. Hier lees je meer over het schoonmaken en onderhouden van je vijver.

Heggen bemesten

Door heggen te bemesten voeg je mineralen en voedingsstoffen toe aan de grond, hierdoor groeit de heg beter en zal hij sterker worden. Het is eigenlijk een essentieel deel van de verzorging, net als snoeien. Bemest hagen altijd met organische mest, dit is beter voor het milieu en het bodemleven in je tuin. Kies, indien verkrijgbaar, voor mest die specifiek voor jouw soort heg is ontwikkeld. Op de verpakking van de mest staat precies hoe je moet bemesten en welke hoeveelheid je moet geven, dit verschilt namelijk per mestsoort.


Meststoffen voor heggen


Rhododendron snoeien

De Rhododendron snoei je altijd direct na de bloei, dit is vaak halverwege mei. Snoei de tak boven een rozet van bladeren af, de struik kan dan goed terug groeien. Soms bloeit de plant het jaar na het snoeien niet, dit is niet erg, de plant zal volgend jaar weer bloeien. Je kunt er voor kiezen om de struik in een keer helemaal kaal te snoeien. Dit is mogelijk, maar de plant zal dan de komende jaren weinig bloeien. Hier lees je meer over het snoeien van de rododendron.

 

RododendronRododendron

GRATIS SNOEIKALENDER

Snoeien hoort bij het onderhoud van je tuin. Een mooie groene tuin vol bomen, struiken en planten heeft af en toe een snoeibeurt nodig. Onze tuinexperts hebben de meest voorkomende tuinplanten, struiken en bomen voor je op een rij gezet met het moment waarop deze gesnoeid moet worden. Altijd handig om bij de hand te hebben!

Kleine klusjes

 • Onkruid gaat in deze tijd harder groeien, pluk nu dus regelmatig onkruid. Lees hier meer over onkruid verwijderen en bestrijden.
 • Geef jonge planten water indien nodig, doe dit het liefst in de ochtend om ziekten en schimmels te voorkomen. Gebruik natuurlijk regenwater, dit is beter voor je plant.
 • Haal regelmatig het alg uit je vijver.
 • Haal wilde scheuten bij bomen weg.
 • Snoei de zijtakken van bamboe weg om de plant compact te houden, hierdoor blijft hij smaller en ziet hij er statiger uit. Je kunt nu ook de Camelia en Forsythia terugsnoeien.
 • Bestrijd slakken, let vooral op bij Hosta’s en Dahlia’s.
 • Maai het gras deze maand nog even niet! Andere plantjes in je gazon krijgen dan de kans om te groeien en vooral te bloeien. Voor bijen en andere insecten die uit hun winterslaap komen zorgen deze voor hoognodige voeding. In de zomer zijn er voldoende bloeiende planten, maar in mei is dit nog beperkt. Het gras lekker laten staan dus! Ja, ook paardebloemen bieden nectar voor de bijen. Ben je bang dat deze zich te veel verspreiden, pluk dan de bloem voorzichtig weg zodra de zaadjes komen.
 • Vul de bloembakken op het terras of balkon met zomerbloeiers.
 • Laat het blad van bloembollen zitten, hieruit haalt de bloembol nog voeding die weer wordt opgenomen. Knip het blad dus niet af, maar haal het pas weg als het helemaal bruin en afgestorven is.
 • Na de laatste nachtvorst (ijsheligen) kun je zomerbloeiende bloembollen planten. Lees hier meer over het poten van zomerbloeiende bloembollen.

Zomerbloeiende bloembollenBekijk de tuinkalender van alle maanden:

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (12)
A
Anneke de Boer
5 mei 2020, 22:37

Leuke mail met gezellige dingen en voor een ieder wat. Ik mis alleen een waarschuwing voor de IJsheiligen. Ze komen er aan en de weersvoorspelling geeft al aan dat het kouder wordt. De één jarigen zijn gevoelig voor nachtvorst. Een kleine herinnering kan geen kwaad..

L
Leendert Moerland
11 mei 2023, 15:06
Staat wel degelijk genoemd 11-15 mei!!!!
L
Ludian de Ruiter
27 mei 2020, 12:53

Ik heb sinds kort deze Intratuin app. En vind de tuinkalender super fijn. Met onze tuin van 12 bij 20 meter en mijn groene vingers kom ik een heel eind. Geniet van de ontspanning en ervaringen in het tuinieren na al die jaren. Ik ga veel profijt hebben van deze app. Complimenten voor de makers. Ga zo door lieve mensen en blijf gezond. Met vriendelijke groet Ludian de Ruiter Fijnaart

A
A. de. J. A
9 mei 2022, 20:05
Bedankt, ik had het idee dat het in de middag beter was om de planten water te geven; Ik heb varens en jasmijn.
N
Netty Verburg
10 mei 2022, 18:50
Deze mails maken me helemaal blij! Leuk en gezellig zoals het tuinieren zelf is . Dank daarvoor! Met vriendelijke groet, Netty
G
Gina
2 mei 2023, 20:11
Altijd een genot om jullie tuintips te lezen! Zo weten wij precies wat wij moeten doen! Wij zijn er erg blij mee! Dank jullie wel! Met vriendelijke groet Cor@Gina
M
Mike
3 mei 2023, 09:40
Deze tuinkalender is naar mijn mening verouderd. Regelmatig maaien? En 'Maai Mei Niet' dan? Zelfs de gemeentes doen er steeds meer aan mee. Weg met dat groene woestijn!
I
Intratuin
4 mei 2023, 09:59

Hoi Mike,

Heel erg bedankt voor deze opmerking, je hebt helemaal gelijk en ik heb het direct aangepast! Wij zijn blij met oplettende mensen zoals jij, wij hebben er helemaal overheen gelezen dat ons advies om te gaan maaien inderdaad niet meer van deze tijd was.

^Intratuin

L
Laura
4 mei 2023, 08:48
Handige kalender. Wel jammer dat er wordt geadviseerd vaak gras te maaien en het gras te bemesten. Dit kan natuurlijk, dat is een keuze. Voor de bijen en andere bestuivers is her beter het gras steeds wat minder te maaien en bloemen en kruiden op te laten komen (staat prachtig, een bloemenweide). Maar niet iedereen ziet dat zitten natuurlijk. Toch zou het leuk zijn als het als optie genoemd wordt. We helpen de natuur als we onze tuin wat minder keurig houden. ????
I
Intratuin
4 mei 2023, 10:01

Hoi Laura,

Heel erg bedankt voor deze opmerking, je hebt helemaal gelijk en ik heb het direct aangepast! Het advies om niet te maaien in mei is relatief nieuw in Nederland, maar wij van Intratuin staan hier natuurlijk helemaal achter. Alles voor de bijen en biodiversiteit willen wij alleen maar steunen!

^Intratuin

L
Laura
4 mei 2023, 11:18
Top! Hebben jullie ook biologische tuinplanten? Zodat de bijen en andere bestuivers geen last hebben van bestrijdingsmiddelen?
I
Intratuin
5 mei 2023, 12:38

Hallo Laura,

Zeker hebben wij ook biologische planten, kom langs in onze winkel en vraag ernaar bij mijn collega's. Het aanbod kan per winkel verschillen.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top