Laden..
Tuinkalender september

Tuinkalender september

De tuin is een groot kleurenpallet! Je kunt langzamerhand al beginnen met het verpoten en scheuren van vaste planten, maar er is nog meer te doen. In deze tuinkalender van september lees je waar je mee aan de slag kunt gaan deze maand en geven we je handige tips.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Egels verwennen

Het is nu de maand om een egelhuis te plaatsen! Hierin kunnen egels overwinteren en hun jongen groot brengen. Plaats het huisje op een rustige plek en verstop het huisje onder een laagje takken en bladeren. Vul het huisje met droge bladeren, krantensnippers of ander droog nestmateriaal. Benieuwd of je huisje bewoond is? Til het huisje niet op om erin te kijken, dan stoor je de egel! Kijk of je ontlasting of pootafdrukken ziet bij de ingang van het huisje, dan weet je of het huisje bezit is.


Egelhuisjes


 

Eind september is er weer het egelweekend. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland iedereen op om het door te geven als je een egel in je tuin hebt gezien. Door mee te doen help je onderzoekers met hun onderzoek naar de egelpopulatie in Nederland.

Voorjaarsbloeiende bollen planten

Vanaf september tot en met december kun je voorjaarsbloeiende bollen planten. Dit zijn onder andere narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Maar ook Fritillaria’s, Scilla’s en Alliums zijn voorjaarsbloeiende bollen. Plant ze voor de eerste nachtvorst in de border, in een pot of in het gazon. Je tuin fleurt er enorm van op! Lees hier meer over het planten van bloembollen.

Zomerbloeiende bollen, zoals dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en Begonia’s worden pas in het voorjaar geplant, na de laatste nachtvorst.

Planten scheuren en poten

In het najaar kun je het beste planten scheuren of poten. De aarde is namelijk nog warm en het regent nog genoeg, waardoor je geen water hoeft te geven. Verbeter eerst je bodem, zoek daarna leuke planten uit en poten maar! Je kunt natuurlijk ook bestaande vaste planten vermeerderen door ze te scheuren. Dit vergt wel wat tijd en groene vingers, maar het is niet moeilijk. Steek de plant uit de grond, schud de aarde van de wortels en steek de pol (de kluit met de wortels en aarde)  door midden. Steek als het mogelijk is de pol nog een keer doormidden. Nu heb je 4 nieuwe planten, gratis! Poot ze weer terug in de grond en geef ze wat water en mest. In het voorjaar schieten ze weer de grond uit. Je kunt bijna alle vaste planten scheuren!

 

Border in het najaar Border in het najaar

Kleine klusjes

  • Verwen je grasveldje met najaarsmest.
  • Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen, dit is vooral nodig bij rozen, dahlia’s en begonia’s.
  • Oogst deze maand je appels en peren.
  • Controleer boombanden. Dit zijn de banden waarmee je een jonge boom vastzet aan een paaltje, waardoor de boom niet kan omwaaien. Veel mensen laten deze paaltjes en banden zitten, waardoor de boom op een gegeven moment in de band groeit. Dat is natuurlijk niet goed voor de boom! Controleer dus of de band in de barst van de boom zit en verwijder de band indien nodig.
  • Heb je al tuinverlichting? Dit is echt van toegevoegde waarde!
  • Wil je de borders herplanten? Maak dan foto’s en aantekeningen van hoe de planten er nu uit zien. Straks herken je ze niet meer, omdat veel planten tot de grond toe afsterven in de winter.
  • Zorg dat je een voorraad brandhout hebt, dit kun je in de avonden in de vuurkorf doen.
  • Deze maand is de laatste maand waarin je je hagen kunt snoeien.
  • Knip bladeren voor de vruchten weg in de moestuin, er moet namelijk licht bij de vruchten komen om ze goed te laten rijpen.

Bekijk de tuinkalender van alle maanden

Januari · Februari · Maart · April · Mei · Juni · Juli · Augustus · September · Oktober · November · December

Reacties (46)
L
Leny van Daalen de Jel
27 augustus 2017, 18:27
we hebben een klimroos gekocht enkele maanden geleden, mijn vraag is wanneer moet ik die snoeien en hoe ver.
I
Intratuin
28 augustus 2017, 16:39
Hi Leny, heb je ons blog over rozen verzorgen al gelezen? Daar wordt verteld hoe je de klimroos moet snoeien. Succes! inspiratie.intratuin.nl/rozen-verzorgen/
N
Neel Kerkhoff
28 augustus 2017, 11:15
Heel fijn dat u met de maandkalender goede adviezen geeft over aanplanten en vooral snoeien \ Daar doe ik mijn voordeel mee, hartelijk dank!! \ N. Kerkhoff .
B
Bas
26 september 2017, 10:32
Hoi Intratuin, \ \ In de kalender voor de maand september staat dat de fruitboom gesnoeid kan worden zodra de eindknop gevormd hebben. Hoe kan ik dat herkennen? Ik heb pruimen en perenbomen staan. Ik dacht dat de peer pas in januari als het niet vriest gesnoeid mag worden. Of mag ik nu al lekker aan de slag? \ \ Groet, \ Bas
R
Ronald
6 september 2022, 16:26
September lijkt me ook te vroeg. Ik had meestal dan nog vruchten aan de boom hangen. Eind oktober of november of in het vroege voorjaar voordat de warmte toeslaat en hij al bloesem heeft. Maar geen vorst inderdaad.
M
Marga
3 september 2018, 10:40
We hebben olijven aan ons boompje zitten , wanneer kunnen we ze plukken
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 12:02
Hoi Marga, in september en november is het de tijd om de boompjes te gaan oogsten. Hoe langer je ze laat hangen hoe donkerder ze worden, kijk alleen uit om ze niet te vroeg te oogsten dan kunnen ze nogal bitter zijn!
W
Willem
5 september 2023, 18:34
Je hebt 2 soorten olijfbomen, een met niet eetbare vruchten en een met wel eetbare vruchten, oogstbaar in het najaar als de vruchten volgroeid zijn, dit hangt weer af van de plaats in de tuin van de boom.
S
Sonja
11 augustus 2019, 18:48
Wanneer kan ik mijn Salix snoeien?
h
het inspiratieteam
15 augustus 2019, 15:11
Hallo Sonja, een wilg (Salix) kan je het beste in de winterperiode snoeien. Denk hier aan de maanden nov-dec-jan-feb. De planten zijn dan in rust waardoor je amper tot geen beschadigingen maakt en de plant in het voorjaar weer netjes zal uitlopen. Succes!
s
stella
5 oktober 2020, 10:47

hoi intratuin, ik vind dat jullie heel goed jullie baan doen en de site is echt lekker

A
A. Vis
1 september 2021, 18:58
Hartelijk dank voor de nieuwe kalender!
P
Petra
2 september 2022, 02:14
Hallo Intratuin, Kan ik nu ( deze maand September) mijn Magnolia (bloeit niet meer) al snoeien? Of moet ik wachten tot de maand oktober? Groetjes Petra
I
Intratuin
2 september 2022, 11:39

Beste Petra,

Helaas moet ik je vertellen dat je je Magnolia eigenlijk nu niet meer moet snoeien. Een Magnolia snoei je na de bloei, in mei-juni, en het liefst voor de langste dag (21 juni). Door een snoeibeurt in de winter gaat de Magnolia veel lange, rechte takken maken en dat gaat ten koste van de vorm van deze mooie boom. Lees alles wat je moet weten over de Magnolia in onze plantengids.

^Intratuin

C
Chantal
6 september 2022, 16:22
Wanneer kan ik een kleine pruimenboom verplaatsen. In het voorjaar geplant
I
Intratuin
8 september 2022, 08:55

Beste Chantal,

Bomen kun je alleen verplaatsen als de boom in rust is, dat is nadat zijn blad ia afgevallen in de herfst of winter. Je moet dus nog even geduld hebben! Doe het verder niet tijdens vorst, maar kies he begin van een paar vorstvrije dagen. Graaf je pruimenboom ruim uit om zo min mogelijk van de wortelkluit te beschadigen.

Succes!

^Intratuin

M
Miranda
6 september 2022, 21:39
Hallo intratuin, wanneer kan ik mijn hortensia's snoeien zodat ik volgend jaar weer volle struiken heb. Op dit moment heb ik er 2 die de blaadjes laten hangen terwijl ik ze elkedsg water geef de rest gaan goed hoe kan dit ?
I
Intratuin
8 september 2022, 09:18

Hoi Miranda,

Je zal nog even geduld moeten hebben: een hortenia snoei je pas in het voorjaar. Afhankelijk van de soort kun je hem rigoreus terugsnoeien of je beperken tot enkele takken. Er zijn namelijk soorten die bloeien op éénjarig en op tweejarig hout en als je bij deze laatste te veel takken wegsnoeit, dan zul je geen of nauwelijks bloemen hebben volgend jaar. Lees alles over het snoeien van de hortensia in onze plantengids. In onze plantengids kun je ook vinden welke hortensia's op één- en op tweejarig hout bloeien.

De slappe bladeren kan ik niet voor je verklaren, meestal is dit door droogte maar je zegt genoeg water te geven. Overigens kun je beter niet elke dag water geven. Geef liever om de paar dagen wat meer dan elke dag een beetje, de plant wordt dan gestimuleerd om diep te wortelen en dat maakt hem weerbaarder.

Je zou kunnen kijken of de sap hangende hortensia's misschien last hebben van beestjes of meer in de wind staan dan de anderen, wind kan namelijk ook uitdroging bevorderen. We hebben natuurlijk dit jaar een extreem droge zomer, hopelijk komt het volgend jaar weer helemaal goed! Geef ze in de lente een goede start met hortensiamest.

^Intratuin

M
Miranda
8 september 2022, 12:15
Bedankt voor de uitleg, ik ga ermee aan de slag.
E
Ellen
7 september 2022, 10:49
Hallo, bedankt weer voor de info. Toch heb ik een vraag over mijn blauwe regen. Deze bloeit op dit moment nog steeds maar heeft eigenlijk te veel uitlopers die alle kanten op gaan. Wanneer kan ik die het beste terug knippen?
I
Intratuin
8 september 2022, 10:35

Hoi Ellen,

Je kunt je blauwe regen deze zomer nog snoeien hoor! Meestal wacht je tot de bloemen zijn uitgebloeid, maar dan kun je het teveel aan uitlopers prima wegknippen. Lees in onze plantengids ook alles over de blauwe regen.

^Intratuin

W
Wil
7 september 2022, 10:58
Heerlijk om zulke goede adviezen te krijgen,maar weet u ook hoe ik mijn klimop,(Hedera) van mijn houten schutting afkrijg. Buren zijn heel boos over de overgroei. Met vr,groet
I
Intratuin
8 september 2022, 10:50

Beste Wil,

Bedankt voor je compliment, wij zijn blij dat we kunnen helpen!

Helaas staat de Hedera erom bekent dat het erg kan woekeren en zich stevig vastgrijpt. Om (delen van) je klimop te verwijderen is het het makkelijkst om de verbinding met de wortels weg te knippen. De takken sterven daarna vanzelf af en de dode takken kun je makkelijker wegtrekken dan nog levende klimop takken. Bedenk wel dat de klimop een sterke groeier is en je dit dus moet bijhouden. Lees in onze plantengids alles over de Hedera, daar vind je ook terug hoe je hem kunt verwijderen.

^Intratuin

S
SJ
12 september 2022, 23:13
Hallo Intratuin Ik heb 2 jaar geleden een kronkelwilg na Pasen in de grond gezet en hij is al over de 2 meter inmiddels en breder wordt hij ook. Ik wil hem naar een nieuwe plek, want hij staat te krap en de andere struiken rondom krijgen ook te weinig ruimte. Enkele vragen hierover: - wanneer kan ik hem het beste uit de grond halen? (Hij heeft nog volop blad) - kan hij tijdelijk overleven in een zeer grote emmer/pot? - moet ik hem eerst terugsnoeien vóór het verplaatsen? - en wat heeft hij nodig als hij in een pot gaat, potgrond of tuinaarde? Dank u wel alvast!
I
Intratuin
19 september 2022, 10:58

Beste,

De kronkelwilg kun je het beste uit de grond halen als hij in winterrust is, dus nog even wachten tot het blad is gevallen. Dan inderdaad eerst snoeien en ruim uitgraven. Hij kan overleven in een grote pot of emmer, maar het is wel beter voor de boom om hem direct zijn nieuwe plekje te geven. Met een beetje geluk herstelt hij dan nu nog een beetje van zijn verhuizing, waardoor hij in het voorjaar weer volop kan gaan groeien. Als je hem in een pot zet gebruik dan potgrond, daar zitten de juiste voedingsstoffen in. Bemeste tuinaarde heeft niet de juiste samenstelling voor in een pot!

Hopelijk ga je nog lang plezier hebben van dit mooie boompje, succes!

^Intratuin

W
Willy Tulleners
21 september 2022, 15:33

Geweldige uitleg en heel informatief. Wil graag de kalender blijven ontvangen. Uitleg van de magnolia vond ik heel goed. Die van ons staat nu al voor de 3e keer van dit jaar in bloei. In maart door een hovenier laten snoeien.

O
Odette
24 september 2022, 10:34
Wat een fantastische app is dit! Mijn planten binnen leefden nooit lang, omdat ik altijd teveel of te weinig water gaf en sinds het gebruik van de app leven al mijn nieuwe planten nog en krijg ik er steeds meer plezier in ????. Super bedankt hiervoor! Ik kan helaas geen info terugvinden over de Trachycarpus/ Chinese Waaierpalm. Hier hebben wij er 2 van in de tuin staan (volle grond) en deze zijn enorm gegroeid in de afgelopen 2 jaar. We gaan de tuin veranderen en willen deze palmen op een andere plek zetten, maar ik weet niet wanneer het beste moment is om dit te doen en hoe we dit het beste kunnen aanpakken om de kans op overleven groot te houden. Ik hoop dat jullie mij daarover tips kunnen geven...
I
Intratuin
26 september 2022, 13:41

Beste Odette,

Wat fijn om te horen dat onze app zo goed helpt bij het verzorgen van jouw planten! Wij voegen wekelijks nieuwe planten toe aan de app, de Trachycarpus komt ook een keer aan bod. Voor nu: je kunt bomen het beste verplanten als ze in rust zijn, in de winter, maar niet tijdens vorst. Kijk even wanneer alle bomen in rust komen: zodra bomen hun bladeren gaan verliezen gaan ze in rust! Dan kun je de Chinese waaierpalm vooral ruim uitgraven, zodat je zo min mogelijk van de wortels beschadigd. Zet hem daarna in goed gedraineerde grond op een beschutte plek, dan zal hij het mooist groeien.

Succes!

^Intratuin

P
Paulina Brummer
4 september 2023, 13:49
Hallo wanneer moet ik mijn passiebloem snoeien? hij bloeit nog volop en groeit ook heel veel
I
Intratuin
5 september 2023, 08:43

Hallo Paulina,

een passiebloem snoei je pas in het voorjaar, rond april/mei. Je kunt dus gewoon van de mooie bloemen blijven genieten! Lees alles over de passiebloem in onze plantengids.

^Intratuin

P
Paulina Brummer
5 september 2023, 12:51
Bedankt voor u reactie ,ze bloeien rijkelijk en er zitten ook vruchten aan maar die kan je niet eten,staat wel erg mooi. Gr Paulina
A
Alice Nieuwendijk
5 september 2023, 18:48
Wanneer kan ik mijn eucalyptus snoeien, hij is een beetje uit de kluiten gegroeid ????
I
Intratuin
8 september 2023, 20:25

Hallo Alice,

in onze snoeikalender kan je van heel veel bomen, struiken en klimplanten terugvinden wanneer je ze kunt snoeien. In het geval van de eucalyptus is dit van maart tot augustus. Je bent dus eigenlijk nét te laat, maar aangezien de zomertemperaturen ook later doorlopen kan het nog wel. Wacht wel even tot de hittegolf voorbij is!

^Intratuin

C
Christina de Romijn
5 september 2023, 18:58
Hoe en wanneer kan ik mijn hibiscus snoeien. Hij wordt nogal breed en hoog
I
Intratuin
8 september 2023, 20:30

Hallo Christina,

Je moet wachten: de Hibiscus snoei je in maart, vóórdat de plant gaat uitlopen. In onze blog over het snoeien van de Hibiscus kun je alles terugvinden wat je over het snoeien zou willen weten. 

^Intratuin

A
Aagje
5 september 2023, 19:35
Wanneer kun je een prunus snoeien?
I
Intratuin
8 september 2023, 20:33

Beste Aagje,

in onze snoeikalender kan je van heel veel bomen, struiken en klimplanten terugvinden wanneer je ze kunt snoeien. Het snoeimoment ligt aan het soort prunus dat je hebt staan, zoek hem even op in onze kalender!

^Intratuin

S
Si
7 september 2023, 19:15
Ik heb rudbeckia bij jullie gekocht ennvraag mij af wat ik er mee kan doen als ze zijn uitgebloeid. Sil
I
Intratuin
11 september 2023, 09:06

Beste Sil,

Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen. In het najaar (wacht nog even tot de hitte voorbij is), snoei je deze plant terug tot een centimeter of 15 boven de grond.

^Intratuin

P
Paulina Brummer
15 september 2023, 15:20
Hallo Intratuin, ik heb zaadjes van de Helleborus kan ik die n de aarde doen? of wat kán ik er mee doen? Mvg Paulina
I
Intratuin
18 september 2023, 09:03

Hallo Paulina,

Zaadjes van de Helleborus kun je inderdaad gewoon planten. De Hellborus is erg goed in zichzelf uitzaaien: de zaaddozen van de bloemen springen in het voorjaar open en belanden dan in de grond. Er moet altijd een winter overheen gaan voor de zaadjes gaan ontkiemen en het zal enkele jaren duren voor er bloemen gevormd gaan worden.

Stop ze dus lekker buiten in de grond en afwachten maar! Je kunt ze ook in potten zaaien.

^Intratuin

P
Paulina Brummer
23 september 2023, 13:56
Bedankt hier heb ik iets aan...k heb nog een vraag kan ik nu de winter annemoon ik de tuin zetten? ik heb een witte staan en die bloeit goed maar ik zag bij eigen huis en tuin dat ze er in meer kleuren zijn en die werden nu in de tuin geplant ,ik vind ze prachtig! Alvast bedankt Intratuin Gr Paulina
I
Intratuin
25 september 2023, 08:43

Beste Paulina,

Wat fijn dat je iets hebt aan onze tuinkalender, daar doen we het voor. :-) je bedoelt waarschijnlijk een herfstanemoon, die staan nu in bloei. Je kunt deze prima nu planten, het is de ideale tijd ervoor om nog van de prachtige bloemen te kunnen genieten!

^Intratuin

A
Anita
29 september 2023, 08:50
Egels verwennen is Intratuin verwennen.....wat een prijzen voor zo'n huisje!!
S
Sandra
30 september 2023, 18:12
Hallo, Hoe krijg je wingerd het beste uit je tuin?? Ik heb het overal zitten en ze verstikken mijn mooie bloemen en planten.
I
Intratuin
4 oktober 2023, 09:15

Hallo Sandra,

Dit is een lastige plant om te bestrijden, hij zal altijd weer terugkomen zolang er een stukje wortel blijft zitten. Bestrijdingsmiddelen dringen niet diep genoeg tot alle wortels, waardoor dat geen zin heeft. Het beste wat je kunt doen is de plant uit je tuin blijven trekken, zodat hij je andere planten minder in de weg zit.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top