Laden..
Verdiep je in potgrond

Potgrond: welke soorten, samenstelling en waarom potgrond?

Waar groeit jouw plant het liefst in? Waar je de wortels van je plant in zet kan behoorlijk effect hebben op hoe goed je plant groeit. Standaard potgrond werkt voor veel planten prima, maar je planten zullen nog gelukkiger worden als je je meer verdiept in wat er onder de grond gebeurt. Over de basis van het verpotten heb ik al een blog geschreven, deze kun je hier teruglezen. In deze blog duik ik dieper in de verschillende soorten potgrond, het maken van je eigen potgrond mix en het gebruik van hydrocultuur.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
Mama BotanicaMama Botanica

Ik ben Iris van Mama Botanica en ik schrijf regelmatig een gastblog op de inspiratie omgeving van Intratuin over de verzorging van kamerplanten. Ik woon met meer dan 140 gelukkige planten in mijn eigen urban jungle en deel mijn enthousiasme over planten via Instagram, YouTube, mijn boeken 'Stek Je Plant', 'Een huis vol planten', 'De kamerplantenbijbel van Mama Botanica' én via deze blog!

Bekijk hier alle blogs over kamerplanten die ik heb geschreven voor Intratuin.

Wat is de rol van potgrond?

De meeste planten groeien in potgrond. Potgrond is een groeimedium of groeisubstraat en vervult verschillende rollen. Zo houdt het vocht vast (wat de wortels van de plant weer op kunnen nemen), zitten er voedingsstoffen in en zorgt het ervoor dat je plant stevig in zijn pot blijft staan en niet zomaar omvalt. Naast standaard of universele potgrond bestaan er allerlei gespecialiseerde grondsoorten. Je kunt ook zelf de grond voor jouw plant mixen, zodat deze helemaal aan de behoeftes van je plant is aangepast. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, of zo makkelijk als je wilt, door een zak voorgemixte grond te kiezen.

Potgrond samenstellingPotgrond samenstelling

Wat zit er in potgrond?

Het hoofdbestanddeel van de meeste soorten standaard potgrond is turf, ook wel veen genoemd. Turf is een fijne grondstof, omdat het veel vocht vast kan houden. Alleen is het niet een duurzame grondstof. Turf wordt gewonnen uit veengebieden en deze winning zorgt voor veel CO2 uitstoot. Daarnaast kost het vele duizenden jaren voordat het turf weer is aangegroeid. De turf in potgrond met een RHP-keurmerk wordt gewonnen in gebieden die naderhand weer tot natuurgebied worden gemaakt. Turf is niet rijk aan voedingsstoffen, dus die worden nog aan de grond toegevoegd.

Een andere vorm van potgrond is kokosgrond. Dit wordt gemaakt van restmateriaal van kokosnoten. Kokosgrond koop je meestal in geperste vorm, na toevoegen van water zal het helemaal uitzetten. Je kunt kokosgrond puur gebruiken, maar je kunt het ook mengen met andere materialen. Kokosgrond is een wat duurzamere optie dan grond op turfbasis.

Naast deze hoofdbestanddelen kunnen er nog allerlei dingen aan de grond worden toegevoegd. Zoals houtvezels, rijstkaf, boomschors en klei. Vaak vind je ook perliet in je potgrond, dat zijn luchtige witte korrels die je makkelijk tussen je vingers kunt verpulveren. Het is gepoft gesteente en zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig blijft. Hiermee voorkom je dat de grond te compact wordt. Zand in potgrond zorgt ervoor dat het substraat sneller droog wordt. Mix je zelf zand door je potgrond heen? Gebruik dan wel zoet zand en geen zout zand. Zand van het strand is dus niet geschikt, omdat het zout hierin de wortels aan kan tasten. Brekerzand of zand uit de zandbak kun je wel gebruiken.

Niet alle planten groeien in de grond

Standaard potgrond is niet voor elke plant het ideale groeimedium. Zo zijn er veel planten die als epifyt groeien. Dat betekent dat ze leven op de takken van bomen en niet in de aarde. Dit zijn bijvoorbeeld de meeste orchideeën, maar ook Bromelia’s en tropische cactussen als de Rhipsalis, Epiphyllum en Lepismium groeien op deze manier. Zet je deze planten in standaard potgrond, dan heb je grote kans dat ze niet goed zullen groeien. Ze zijn gewend aan een luchtig medium dat niet al te lang nat blijft. Universele potgrond kan er voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Bij dit soort planten is het dus erg belangrijk dat je speciale potgrond gebruikt. Orchideeëngrond is perfect voor epifytische planten. Dat bestaat voornamelijk uit grove stukken boomschors, waar de wortels van je plant lekker luchtig in kunnen groeien.

Andere planten die beter groeien in een speciale potgrond zijn cactussen en vetplanten. Zij groeien op plekken waar de grond met een regenbui goed nat wordt, maar daarna ook weer snel droog valt. Cactusgrond bevat vaak zand en soms ook kleine steentjes. Dit zorgt ervoor dat het water goed weg kan lopen en de wortels van je plant niet te lang nat blijven.

 

Potgrond orchidee Mama BotanicaPotgrond orchidee Mama Botanica

Je eigen mix maken

Je kunt bij het verpotten van je planten kiezen voor standaard potgrond, een speciale mix of je kunt zelf een mix maken. Bij het maken van je eigen potgrond mix, kun je extra rekening houden met de wensen van je plant. Niet alleen je plant wordt er extra gelukkig van, het is ook heel leuk om te doen. Veel planten houden van luchtige potgrond, die niet te compact wordt. Grond die erg compact is, kan te lang nat blijven, waardoor de wortels kunnen gaan rotten. Een goede mix voor een Monstera deliciosa en andere tropische kamerplanten is bijvoorbeeld:

  • 1 deel standaard potgrond of kokosgrond
  • 1 deel orchideeëngrond of boomschors
  • ½ deel perliet

Een mix voor cactusgrond bevat veel zand. Neem hiervoor universele potgrond en mix hier zand en eventueel ook kleine steentjes doorheen. Mix je ook nog perliet door de grond, dan zorg je ervoor dat het mengsel sneller droog valt en extra luchtig is. Je kunt net zoveel zand en steentjes door de grond mixen als je zelf wilt, maar een goede basis is:

  • 1 deel potgrond
  • 1 deel zand
  • ½ deel perliet en/of steentjes.

Wil je niet ingewikkeld doen, maar wel net iets extra’s voor je planten door de grond mixen? Gooi dan een paar handjes perliet door universele potgrond heen. Dit doet al meteen veel goeds voor je plant.

Grondsoorten

Potgrond hydrokorrels Mama BotanicaPotgrond hydrokorrels Mama Botanica

De meest duurzame optie

Ga je helemaal voor duurzaamheid? Zet je planten dan op hydrocultuur. Dat kan in de bekende hydrokorrels of bijvoorbeeld in Seramis. Het voordeel van hydrocultuur is dat je de kleikorrels kunt blijven hergebruiken. Na gebruik bij de ene plant spoel je de korrels goed af en daarna gebruik je ze gewoon weer voor de volgende plant. Je plant moet wel wennen aan hydrocultuur als deze eerst in potgrond stond. Jonge planten kunnen de overstap naar hydrocultuur vaak makkelijker maken dan oudere planten.

Zo zet je je plant op hydrocultuur

Haal je plant uit zijn pot en spoel alle aarde tussen de wortels vandaan. Eventueel laat je de kluit eerst in een emmer met water weken, zodat de grond makkelijker los komt. Gebruik een pot die speciaal voor hydrocultuur geschikt is met een ingebouwde watermeter, of zoek een binnenpot die netjes past in een waterdichte buitenpot. Vul de onderste ⅓ van de pot met hydrokorrels of Seramis, zet je plant hierop en vul de rest van de pot aan met de korrels. Zorg ervoor dat de wortels zich goed verspreiden tussen de korrels. Eventueel zet je hier een losse vochtmeter in. Geef water tot de meter uitslaat of zoveel dat de onderste ⅓ laag onder water staat. Je hoeft pas weer water te geven als de plant een paar dagen helemaal droog staat. Hierdoor hoef je meestal veel minder vaak water te geven.

Duik in de grond

Je extra verdiepen in de grond waarin je plant staat, zorgt ervoor dat je je plant beter begrijpt en hij nog beter zal gaan groeien. Kies dus voor een speciale voorgemixte zak, zoals orchideeëngrond, of ga zelf aan de slag met het samenstellen van je eigen grondmix. Je zal beloond worden met nog meer groei aan je kamerplant.

Hydrokorrels

Mama Botanica

Kamerplantenexpert

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top