Laden..
Verticale tuin maken en verticaal tuinieren

Verticale tuin maken en verticaal tuinieren

Heb je een balkon of tuin die niet zo groot is, maar wil je wel veel groen om je heen? Ga verticaal tuinieren en maak een verticale tuin! Zo maak je binnen no-time van jouw kleine tuin of balkon een paradijsje met een prachtige groene muur of groene schutting.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Niet alle tuinplanten die je normaal in de volle grond plant zijn geschikt voor het aanleggen van een verticale tuin buiten, doordat er in veel gevallen ruimtegebrek ontstaat voor de plant. Verticaal tuinieren doe je in verticale plantenbakken, bloempotten of balkonbakken en sommige planten doen het gewoon niet zo goed in een bak, omdat ze meer ruimte nodig hebben voor hun wortels.

Wil je toch liever een kleine border aanleggen in de volle grond? Bekijk dan bijvoorbeeld de zonnige border of plukbloemenborder en maak deze op maat!

Soorten verticale tuinen

Verticaal tuinieren is toch wel heel anders dan normaal tuinieren: je maakt eigenlijk een soort masterpiece aan de wand van je tuin of balkon en jij bent de kunstenaar! Houd hier rekening mee bij het maken van jouw groene wand, want je wil natuurlijk het liefst een echt verticaal kunstwerk.

Een rustgevende verticale tuin

Voor een rustige uitstraling plant je de tuinplanten in een patroon. Bijvoorbeeld in horizontale of verticale strepen. Ook kun je plantenbakken vullen met één soort tuinplanten waarna er in iedere plantenbak steeds een andere soort volgt.

Groene wildernis aan de muur

Voor een wilde uitstraling plant je de verschillende soorten allemaal door elkaar, iedere plantenbak is dan uniek! Voor het mooiste ‘wilde’ resultaat houd je bij het mixen van de tuinplanten wel rekening met wanneer deze bloeien, zodat alle plantenbakken er het hele jaar door leuk uitzien!

Verticale kleurexplosie

Hou je van kleur? Ga dan voor bloemen! Eenjarige lente- en zomerbloeiers zijn uitermate geschikt voor plantenbakken en dus ook voor een verticale tuin. Ook hier kun je kiezen voor rustiger of wilder. Hou het rustig door voor veel van dezelfde planten te kiezen of voor verschillende soorten met alle dezelfde kleur bloemen.

Verticale moestuin of verticale kruidentuin

Een mooie groene muur én ook nog handig en lekker? Ga dan verticaal moestuinieren! Wat dacht je van een wand vol aardbeien, tomaatjes en kruidenplanten?


Benodigdheden voor een verticale tuin


Tuinplanten voor een verticale tuin

Niet alle tuinplanten zijn even geschikt voor het plaatsen in de plantenbakken van een verticale tuin. Wij hebben een selectie gemaakt van tuinplanten die zeer geschikt zijn voor een groene muur buiten. Let wel op de hoogte van de planten en de groei-eigenschappen van de tuinplanten. Je wil dat je verticale tuin mooi in balans blijft en moet voorkomen dat planten tegen de plantenbakken erboven groeien. En wanneer je bijvoorbeeld kiest voor hangplanten, dan kun je deze het best in de onderste bakken hangen.

Latijnse naam Nederlandse naam Hoogte Standplaats
Echinacea purpurea Zonnehoed 50 cm Halfschaduw
Lavandula augustifolia Lavendel 40 cm Halfschaduw
Rosmarinus officinalis Rozemarijn 40 cm (Volle) zon
Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ Zonnehoed 30 cm Halfschaduw
Salvia nemorosa Siersalie 30 cm (Volle) zon
Sedum soorten Vetkruid 5-30 cm (Volle) zon
Alchemilla mollis Vrouwenmantel 20 cm Halfschaduw
(Kleine) Varens   30 cm Halfschaduw
Festuca glauca Blauw schapengras 20 cm Halfschaduw
Hedera helix Klimop 200 cm Halfschaduw
Persicaria Duizendknoop 20-50 cm Schaduw
Imperata cilindrica Japans Bloedgras 40 cm (Volle) zon
Thymus vulgares Gewone tijm 15 cm (Volle) zon
Geranium macrorrhizum Geranium / Ooievaarsbek 30 cm (Volle) zon
Stipa Vedergras 20 cm (Volle) zon
Pachysandra terminalis Dikkemanskruid 15 cm Halfschaduw

Tuinplanten voor je verticale tuin


Verticale tuin maken in 5 stappen

Klaar voor het creëren van jouw van jouw eigen verticale masterpiece? Stroop je mouwen maar op, tijd om verticaal te tuinieren!

Stap 1 – Bepaal de locatie

Waar krijgt deze groene oase een plekje in jouw tuin of op jouw balkon? Bepaal direct hoe zonnig deze plek is en zoek hier straks de tuinplanten die je gaat gebruiken op uit.

Stap 2 – Is de wand geschikt?

Check, check, dubbel check! Voor je vol enthousiasme aan de slag gaat is het niet onbelangrijk om te checken of je in de wand die je op het oog hebt kunt boren. In ons voorbeeld maken we namelijk gebruik van plantenbakken die je aan de muur schroeft. Gaat dit niet lukken? Geen paniek, er zijn verschillende systemen voor het verticaal tuinieren. Kies dan bijvoorbeeld voor een staand systeem. Vergeet deze niet te ankeren aan de muur, zo voorkom je dat deze omvalt door het gewicht.

Stap 3 – Wandje klaar? Bakken maar! (Plantenbakken dus...)

Als je wand er klaar voor is, dan is het nu tijd om de plantenbakken aan de muur te bevestigen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bakken. Je bepaalt hier dus al hoe hoog de planten mogen gaan worden die je gaat kiezen én hoe vol je je groene muur wil hebben. Ga je voor een alternatieve versie? Plaats dan nu het staande verticale tuin systeem en maak deze vast aan de muur.

 

Verticale tuin met varensVerticale tuin met varens

Stap 4 – Ranking the plants

Maak een keuze uit de tuinplanten uit de lijst hierboven. Let op eigenschappen van de tuinplanten en selecteer degene die het beste passen. Denk bijvoorbeeld aan: Zijn het volle zonplanten of zijn deze planten beter geschikt in de schaduw? Wat is de groeihoogte? Wat is de groeiwijze, gaan ze de hoogte in of hangen ze over de bak? Zet de tuinplanten met kweekpot en al in de plantenbakken, zo kun je eerst even kijken hoe het staat en of het past! Het is dan nog heel makkelijk om planten te verwisselen of toch andere te kiezen.

Stap 5 – Planten maar!

Hebben alle planten een mooi plekje gekregen? Dan is het nu tijd om deze te gaan planten. Dompel om te beginnen de planten onder in een emmer met water, zodat de kluit zich kan volzuigen. Vervolgens haal je de kweekpot er af en plant je de plantjes met wat verse Intratuin potgrond in de plantenbakken. Wist je dat deze potgrond genoeg voeding bevat voor de eerste 2 maanden?

Voorbeeld van een verticale tuin

Ben je nieuwsgierig hoe zo’n prachtige wandecoratie er op jouw balkon of in jouw tuintje uit gaat zien? Of heb je wat inspiratie nodig voor het maken van tuinplanten combinaties? We hebben een voorbeeld gemaakt van een verticale tuin bestaande uit 10 verschillende tuinplanten en met een wilde uitstraling.

 

Verticale tuin bij balkonVerticale tuin bij balkon

Tuinplanten in het voorbeeld

  Latijnse naam Nederlandse naam Standplaats
1. Rosmarinus officinalis Rozemarijn (Volle) zon
2. Persicaria affine Duizendknoop (Volle) zon
3. Asplenium scolopendrium Nestvaren SchaduwHalfschaduw
4. Echinacaea ‘White Swan’  Zonnehoed (Volle) zon
5. Imperata cylindrica Japans Bloedgras (Volle) zonHalfschaduw
6. Heuchera purpurea Purperklokje Halfschaduw
7. Festuca glauca Blauw Schapengras (Volle) zonHalfschaduw
8. Pachysandra terminalis Dikkemanskruid SchaduwHalfschaduw
9. Cyrtomium falcatum IJzervaren SchaduwHalfschaduw
10. Thymus vulgares Gewone tijm (Volle) zon
11. Geranium macrorrhizum Geranium / Ooievaarsbek (Volle) zon
12. Stipa Vedergras (Volle) zon
13.  Pachysandra terminalis Dikkemanskruid Halfschaduw
Verticale tuin voorbeeld met nummeringVerticale tuin voorbeeld met nummering

Van groot tot klein: verticaal tuinieren op maat

Is het voorbeeld toch iets groter of kleiner dan wat je voor ogen hebt? Geen probleem, je kunt deze zelf groter of kleiner maken door plantenbakken weg te laten of toe te voegen en door planten op een andere manier te mixen.

Onderhoud van je verticale tuin

Blijf ook na het aanleggen van je groene wand een oogje in het zeil houden! Een paar tips voor het onderhouden van een verticale tuin:

  • Houd de verticale tuin de eerste dagen na het aanplanten scherp in de gaten. Net geplante tuinplanten verdrogen snel en kunnen minder goed tegen harde wind.
  • Weersomstandigheden hebben een groter effect op de grond en tuinplanten in plantenbakken, dan op de bodem. Check zo nu en dan hoe de grond aanvoelt en zorg dat deze altijd lichtvochtig blijft en de grond niet uitdroogt.
  • Om het jezelf makkelijker te maken kun je een irrigatiesysteem (watergeef-systeem) aanleggen die de planten druppelend water geeft als je de buitenkraan open zet.
  • Een groot deel van de tuinplanten die we in het lijstje als voorbeeld genoemd hebben sterft af in de winter. Knip deze tot 15 centimeter boven de grond af. Dit geldt ook voor de grassen, deze worden bruin in de winter. Deze kun je tijdens de winter laten staan om de plantenbakken toch nog een beetje gevuld te houden en in het voorjaar ook afknippen.
Verticale tuin in verrijdbare plantenbakVerticale tuin in verrijdbare plantenbak

Geef je planten genoeg water

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (5)
I
Ivon Kennedy
18 mei 2021, 20:15
Prachtig, ooit had ik ook lange stoffen hang'bakken' gekocht (weet niet meer waar on line) , de aarde viel er uit, plantjes droogde uit, was geen succes. Dit ziet er beter uit. Deze vind ik erg leuk. Jammer genoeg kan ik nu niet meer zoiets opnieuw beginnen.
M
Miranda
27 november 2021, 14:43
Is deze verrijdbare plantenbak te koop bij Intratuin?
I
Intratuin
29 november 2021, 12:10

Hoi Miranda,

Jazeker, de plantenbak kan je hier vinden: Nature rek met plantenbakken verticaal 97 x 44 x 35,5 cm kopen | Intratuin

Veel plezier ermee!

^Intratuin

M
Maarten Ruisch
5 maart 2023, 07:23
Hebben jullie ook voorbeelden van een verticale groenten of kruidentuin, i.v.m de aankomende voedsel problemen?
I
Intratuin
6 maart 2023, 08:55

Beste Maarten,

Bedankt voor je vraag. Groenten zijn niet altijd geschikt voor een verticale tuin, omdat sommige soorten erg hoog kunnen worden. Het ligt er helemaal aan hoeveel ruimte je per verticale bak hebt. We hebben veel blogs over het aanleggen van een moestuin en het kweken van groente en kruiden, deze vind je onder moestuin op onze inspiratie omgeving. Je vindt daar ook een blog over het aanleggen van een kruidentuin, waar je veel tips voor een verticale kruidentuin vandaan kunt halen!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top