Laden..
Goed nieuws, we zijn weer open! Zoek hier jouw Intratuin.
Vijver schoonmaken en onderhouden

Vijver schoonmaken en onderhouden

Is je vijver  toe aan een schoonmaakbeurt? Met onze eenvoudige tips is je vijver in een handomdraai weer schoon.

  • Delen: Deel dit artikel:
2 minuten leestijd

Je vijver schoonmaken

Algen verwijderen

Vooral in de warme maanden heb je te maken met algengroei in je vijver. Algen zijn woekerplanten die de groei van je andere vijverplanten kunnen belemmeren. Ze zijn eenvoudig te verwijderen met een schepnet. Verwijder niet alles want ze geven zuurstof aan kleine waterdiertjes.

Vijverplanten snoeien

Voor het snoeien of verwijderen van vijverplanten verkoopt Intratuin een speciale vijverschaar of vijvertang. Deze is voorzien van een lange steel. Naast dat je hiermee gemakkelijk je waterplanten onderhoudt en verwijdert, houd je ook nog eens droge handen. Verwijder met name de overtollige en dode planten. Hierdoor krijgen je vijverplanten meer zuurstof en kunnen ze zich weer verder ontwikkelen.

Bodem zuigen

Met een vijverstofzuiger verwijder je heel gemakkelijk organisch afval op de bodem van je vijver. De container, waarin maximaal 35 liter water in opgeslagen kan worden, kan automatisch of handmatig worden geleegd. En de vissen, die laat je gewoon in het water tijdens het schoonmaken!

Houd je vijverwater schoon

Gezond vijverwater is heel belangrijk voor het vijvermilieu. Wanneer je vijver niet de juiste waterwaarden bevat, kun je problemen met je vijver ondervinden. Herken jij de volgende punten in jouw vijver? Dan is het slim om je vijverwater te laten testen.

  • Het vijverwater is troebel
  • Je hebt last van draad- of slijmalgen
  • Vijverplanten groeien slecht of sterven
  • Vissen worden ziek (krijgen stippen, parasieten, etc.) of sterven

Test je vijverwater bij Intratuin

Intratuin helpt je graag bij het schoon en gezond houden van de vijver. Je kunt bij de vijverafdeling van Intratuin terecht om je vijverwater te laten testen. De vijverwatertest richt zich op verschillende waarden. Op basis van deze waarden kunnen wij je adviseren hoe je de kwaliteit van het vijverwater kunt verbeteren met bijvoorbeeld het verversen van het water of toevoegen van speciale bacteriën en planten. Vraag in jouw vestiging naar de mogelijkheden.

Vijverplanten

Vijverplanten verfraaien je vijver en daarnaast zijn ze ook goed voor helder schoon water. Het is belangrijk om je te realiseren dat verschillende soorten vijverplanten op verschillende diepten geplant dienen te worden. Zorg desnoods voor de juiste diepte door verhogingen te plaatsen met bijvoorbeeld bakstenen of verzwaarde kratten. Wat plaats je waar?

  • tot 15 cm > oever-/moerasplanten (blad boven water)
  • tot 30 cm > onderwaterplanten
  • tot 45 cm > zuurstofplanten
  • tot 60 cm > waterlelies

Filteren

Het drijvende combifilter houdt je vijverwater helder en schoon, dit is goed voor de vissen en planten. Het filter houdt vuildeeltjes tegen en zorgt voor beweging in het water. Zweefalgen en ziektekiemen worden bestreden door de UV-C lamp. Je kunt het filter gewoon in de vijver laten zakken, maar je kunt deze ook vastleggen. Het gefilterde water stroomt er boven weer uit, dat geeft sfeer aan je vijver!

Zorg voor een goede voedingsbodem (substraat) voor zuurstofplanten. Deze planten absorberen grote hoeveelheden voedingsstoffen en zorgen voor zuurstofrijk water en dus voor een gezonde vijver.

Net spannen

Organisch afval zoals bladeren en takken zijn veroorzakers van algen in je vijver. Gebruik in de herfst daarom een afdeknet. Het net zorgt ervoor dat je vissen niet worden opgegeten door bijvoorbeeld reigers.

Nog geen vijver? Lees de blog: vijver aanleggen.

About author
Reacties (3)
L
Lauren de Bruijn
6 september 2017, 16:05
Leuke tips! Ik wist niet dat er speciale planten zijn die een vijver kunnen helpen schoon te maken! Ook wist ik niet dat ze op verschillende diepten geplant moeten worden. Ik wil een vijver in mijn tuin aanleggen en nu probeer ik zoveel mogelijk informatie erover te vinden. Bedankt!
B
Barbara
14 april 2020, 19:17

Op de labels vd vijverplanten wordt aangegeven hoe diep ze moeten kunnen. Zo heb je bv ook oeverplanten, die staan dus iets dieper dan moerasplanten. Succes

S
Sylvia van Collenburg
7 mei 2021, 20:11

Erg goede tips. Bedankt.

GEEF EEN REACTIE
Back to top