Laden..
Vlinderstruik (Buddleja)

Vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik moet je elk jaar snoeien, anders groeit deze snelle groeier je tuin uit! Wij vertellen je graag hoe je je vlinderstruik moet snoeien. De Buddleja is een erg makkelijke struik om te snoeien, je kunt niet veel verkeerd doen. Wil je meer lezen over de vlinderstruik? Alles over de verzorging van de vlinderstruik en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Waarom moet je een vlinderstruik snoeien?

Als je een vlinderstruik niet snoeit, wordt hij heel erg groot, de Buddleja kan met gemak uitgroeien tot 2,5 tot 3 meter hoog! Als je het mooi vindt kun je deze struik dus tot een boom laten uitgroeien. Door een goede stam (of meerdere) te laten groeien krijgt je vlinderstruik de vorm van een boom. Maar zware takken die kunnen doorbuigen en afbreken moeten wel gesnoeid, anders gaat dit ten koste van het model van je mooie heester.

Nog een reden om de vlinderstruik te snoeien is voor de bloemen. Een vlinderstruik bloeit heel rijk: aan elke scheut komen bloemen en deze trekken veel vlinders en bijen naar je tuin. Echter groeien de bloemen op de uiteinden van de scheuten die hetzelfde jaar zijn gegroeid. Oftewel: de Buddleja bloeit op eenjarig hout. Door te snoeien krijg je meer jonge scheuten en dus meer bloemen! De vlinderstruik kan zonder snoeibeurt binnenin wat kaler worden en de bloemen zullen steeds hoger in de struik komen te zitten.

Tot slot: als je uitgebloeide bloemen wegknipt in de Buddleja, zul je langer kunnen genieten van de bloemen in je vlinderstruik. Bloemknoppen eronder zullen dan namelijk tot bloei komen! Deze zogenaamde tweede bloei is wat minder uitbundig dan de eerste, maar je Buddleja zal er wel langer mooi bij staan.

Hoe vaak en wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

Een Buddleja snoei je in het vroege voorjaar, vanaf maart. Let op dat er geen strenge vorst meer kan komen na het snoeien, anders kan de struik invriezen. Wanneer een tak is ingevroren kun je dit pas zien zodra hij gaat groeien. Aan een tak die aangetast is door de vorst zullen namelijk geen nieuwe takken en ook geen bloemen groeien. Als je dit ziet kun je deze tak het beste verwijderen want dit herstelt niet meer.

Een vlinderstruik bloeit ongeveer vanaf augustus. Hij bloeit lang, maar je zal zien dat er ook uitgebloeide bloemen tussen zullen gaan zitten. Knip deze bloemen weg zodra ze volledig zijn uitgebloeid. Er zitten namelijk nieuwe bloemknoppen onder en deze zullen pas tot bloei komen als de oude bloem weg is. Wegknippen van de uitgebloeide bloemen is dus een regelmatig klusje tegen het einde van de zomer, maar als je dit een beetje bijhoudt heb je niet alleen een mooiere struik om naar te kijken, maar kun je ook langer van de bloemen genieten.

Een derde moment om de vlinderstruiken te snoeien is in het najaar, maar dit doe je eigenlijk alleen als hij te zwaar is geworden.

TIP: Heb je meerdere vlinderstruiken? Snoei ze dan niet tegelijkertijd, zo spreid je de bloei!

Hoe snoei je een vlinderstruik?

Een Buddleja is niet lastig om te snoeien. Je kunt namelijk niets verkeerd doen! Een vlinderstruik kan tegen een stootje en loopt altijd aan alle kanten weer uit. Je mag best rigoureus zijn en de takken tot 30 – 50 cm boven de grond afknippen. Meestal kies je een plek net boven een onderste uitlopertje, dan weet je zeker dat hij snel weer groeit. Waar je uiteindelijk knipt is aan jou: doe af en toe een stapje naar achteren om te kijken wat er nog staat en wees gerust: je hebt snel genoeg weer een volle struik!

Met name bij een grotere (oudere) vlinderstruik zal je veel vertakkingen zien, want waar je snoeit gaat hij vertakken. Het is dan aan jou de keus of je de tak dan onder de vertakkingen knipt, dan zal hij opnieuw gaan vertakken, of juist de vertakkingen laat zitten en erboven snoeit. Hier moet je een evenwicht in vinden, want de vertakkingen gaan ook weer vertakken. Je vlinderstruik wordt dan heel vol, maar met name bij een groot exemplaar kan dat er ook voor zorgen dat het te zwaar gaat worden voor de onderste tak. Hij kan dan doorbuigen of afbreken.

TIP: Knip de takken schuin af, dan blijft regenwater niet in de snijwond staan.

Bekijk ook de video, waarin we je alles over het snoeien van de vlinderstruik uitleggen en laten zien!

Uitgebloeide bloemen snoeien uit de vlinderstruik

Zoals gezegd zal het wegknippen van uitgebloeide bloemen een nieuwe bloei stimuleren. Bij het snoeien van uitgebloeide bloemen knip je simpelweg de bloem weg. Kijk even goed waar je knipt, want het is de bedoeling dat je alleen de bloem wegknipt en niet de hele tak! Iets onder de bloemen komen namelijk weer nieuwe bloemen. De bloemen zitten met zijn drieën aan 1 tak, laat de splitsing zitten en knip elke bloem afzonderlijk.

Met welk gereedschap snoei je een vlinderstruik?

Voor het snoeien van de vlinderstruik gebruik je een snoeischaar met aambeeld. Deze snoeischaren bieden meer kracht en daardoor knip je makkelijker door de stevige takken van de Buddleja. Voor hele dikke takken kun je een takkenschaar gebruiken. Als je alleen de uitgebloeide bloemen gaat snoeien kun je ook prima een bypass snoeischaar gebruiken. Deze worden ook wel papegaaienschaar of snoeischaar met papegaaienbek genoemd. Voor al je snoeigereedschap geldt dat de scharen scherp en schoon moeten zijn.

Gereedschap voor het snoeien van een vlinderstruik

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top