Laden..
Vlinderstruik snoeien en verzorgen

Vlinderstruik snoeien en verzorgen

Niet alleen bijen en vlinders zijn gek op de vlinderstruik, ook wij krijgen er geen genoeg van. Maar als je de hele zomer wil kunnen genieten van zijn bloemenpracht dan moet je een vlinderstruik of vlinderplant snoeien. Gelukkig heeft hij daarnaast niet veel verzorging nodig, alleen zijn snoeibeurt is noodzakelijk. Als je een Buddleja niet snoeit, zal hij erg groot worden en minder lang bloeien. Wij leggen je daarom in deze blog uit hoe en wanneer je een vlinderstruik moet snoeien zodat je ieder jaar weer kunt genieten van zijn prachtig gekleurde bloemen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De vlinderstruik heet niet voor niets vlinderstruik, hij wordt ook wel vlinderboom genoemd, omdat hij zo lekker kan uitgroeien. Voor bijen en vlinders is de Buddleja een echte lekkernij. En zij zorgen op hun beurt weer voor meer biodiversiteit in de tuin. Fijn voor hen, maar ook voor jou!

Waarom is het zo belangrijk om hen naar je tuin te lokken? En welke planten zijn bijen- en vlinderlokkend? Wij leggen het uit en geven je tips hoe je jouw tuin bijvriendelijk en vlindervriendelijk kunt maken

Herkomst van de vlinderstruik

De vlinderstruik komt oorspronkelijk uit China. Daar bloeide hij prachtig, waardoor niet veel later enkele Europese landen aan de Middellandse Zee de Buddleja lieten overkomen.

Vlinderstruik Buddleja Davidii White ProfusionVlinderstruik Buddleja Davidii White Profusion

Soorten vlinderstruiken

De Buddleja kun je onderverdelen in 3 hoofdsoorten. Onder deze soorten zijn er heel veel cultivar te vinden, dat zijn gecultiveerde soorten van een plant.

Een gecultiveerde soort is een plant die opgekweekt is door een kweker. Als er bijvoorbeeld vraag is naar een roze vlinderstruik, kruist de kweker een rode en een witte vlinderstruik met elkaar. De roze vlinderstruik is dan een gecultiveerde soort. Deze soort is vaak sterker dan minder vaak gekruiste soorten.

Iedere soort heeft zijn eigen bloeikleur en groeivorm en stelt ook verschillende eisen aan de grond waar ze in geplant worden.

De ‘gewone’ vlinderstruik

De meest voorkomende soort vlinderstruik in Nederland is de Buddleja davidii en daarom zien we deze als de gewone vlinderstruik. Je ziet hem in veel verschillende soorten en kleuren, van helder wit tot donker paars. Ook rode en roze tinten komen voor. Per jaar kan een tak van deze vlinderstruik wel 1,20 meter groeien!

Wilde vlinderstruik

Een wilde vlinderstruik ontstaat vanuit een zaailing of het zaad van een gewone vlinderstruik. Als deze zaden ontkiemen kunnen ze uitgroeien tot volwaardige vlinderstruiken, maar deze soort groeit een stuk wilder en heeft minder bloemen die ook korter bloeien. Ze zijn ook wat minder goed bestand dan de gecultiveerde soorten van de gewone vlinderstruik. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen prachtige soorten tussen zitten. Probeer dus vooral om een zaailing te laten groeien, dit is de moeite waard! Er kunnen mooie tussenkleuren gaan bloeien.

Vlinderstruik Buddleja Davidii Black KnightVlinderstruik Buddleja Davidii Black Knight

Dwerg vlinderstruik

Zoals de naam al zegt is de dwerg vlinderstruik een Buddleja die minder groot wordt. Ook groeit hij langzamer en zijn de bloempluimen kleiner. Verder zijn de eigenschappen van de dwergsoorten gelijk aan de normale soort vlinderstruik, maar dan in het klein. Deze kleinere plant is daardoor erg geschikt voor wat kleinere tuinen en kan ook in een mooie grote bloempot op het terras.

Vlinderstruiken in verschillende maten en soorten

Ideale standplaats

De Buddleja heeft met name zon nodig. De smalle bladeren zijn ervoor gemaakt om in de volle zon te staan en veel zon zal voor de meeste bloemen zorgen, maar de vlinderstruik kan ook op een plek in de halfschaduw. De Buddleja houdt niet van te vochtige grond, een goede waterdoorlatende bodemstructuur is ideaal voor deze plant. Verder stelt de vlinderstruik niet veel eisen aan de grond, zolang het niet te nat is zal deze heester tevreden zijn!

Vlinderstruik planten

Een vlinderstruik kun je het hele jaar door planten, zolang het niet vriest. Let er wel op dat de vlinderstruik erg groot kan worden, dus geef hem genoeg ruimte! Het is jammer als hij straks over al je andere zorgvuldig geselecteerde planten heen groeit.

Vlinderstruik verzorgen

Water geven

Heb je een vlinderstruik in een pot staan? Dan moet je hem wekelijks water geven. Een vlinderstruik in de volle grond heeft geen extra water nodig. Zorg ervoor dat hij in de pot geen natte voeten krijgt, want daar houdt hij niet van. Als de bladeren van een vlinderstruik gaan hangen is de grond wel erg droog. Hij kan prima zonder extra water, maar het moet niet te extreem zijn.

Bemesten

De Buddleja is een makkelijke struik. Hij heeft niet veel tot eigenlijk geen verzorging nodig. In het voorjaar kun je hem wat extra voeding geven voor een goede start van het nieuwe jaar, kies hiervoor een meststof voor siertuinen. Vooral vlinderstruiken in pot stellen dit zeer op prijs.

Meststoffen voor de vlinderstruik

Tip: sommige Buddleja’s worden groot en soms zelfs zo groot dat de plant zichzelf niet meer kan dragen. Dan is het handig om de struik te ondersteunen met wat grotere bamboestokken. Na de bloei kun je in het najaar een stuk van de struik afknippen.

Bladluis op een vlinderstruik

De jonge uitlopers van een vlinderstruik kunnen last hebben van bladluis. Zonder dat je het doorhebt kunnen ze zich in grote getale voortplanten aan de onderzijde van het blad. De plant heeft er zelf weinig last van en kan gewoon net zo hard groeien zoals voorgaande jaren, maar bladeren zullen omkrullen en loslaten en de Buddleja zal dan wat minder vol zijn. Er zijn verschillende middelen om bladluizen te bestrijden, maar doe dit alleen als je plant er echt onder gaat lijden en kies altijd voor een biologisch bestrijdingsmiddel!

Vlinderstruik BuddlejaVlinderstruik Buddleja

Vlinderstruik snoeien

Een vlinderstruik heeft weinig verzorging nodig, maar snoeien moet je hem wel! We leggen je graag uit waarom en hoe.

Waarom moet je een vlinderstruik snoeien

Als je een vlinderstruik niet snoeit, wordt hij heel erg groot, de Buddleja kan met gemak uitgroeien tot 2,5 tot 3 meter hoog! Dit kun je laten gebeuren als je het mooi vindt, maar let wel op dat je te zware takken weghaalt voor ze teveel doorbuigen en afbreken. Daarnaast bloeit de vlinderstruik aan de uiteinden van jonge scheuten, op eenjarig hout. Snoeien zorgt voor meer jonge scheuten en dus meer bloemen! De vlinderstruik kan zonder snoeibeurt binnenin wat kaler worden en de bloemen zullen steeds hoger in de struik komen te zitten.

Hoe vaak en wanneer moet je een vlinderstruik snoeien?

Een Buddleja snoei je in het vroege voorjaar, vanaf maart. Let op dat er geen strenge vorst meer kan komen na het snoeien, anders kan de struik invriezen. Wanneer een tak is ingevroren kun je dit pas zien als hij gaat groeien en bloeien. Aan deze tak zullen geen nieuwe takken en bloemen groeien. Als je dit ziet kun je deze tak het beste verwijderen want er zal helaas niks meer aan kunnen groeien. Een vlinderstruik bloeit ongeveer vanaf augustus. Als bloemen zijn uitgebloeid dan kun je deze het beste regelmatig wegknippen, want nieuwe bloemknoppen eronder kunnen daarna weer tot bloei komen en zal je langer kunnen genieten van bloemen in je vlinderstruik. Je kunt hem ook nogmaals in het najaar snoeien indien hij te zwaar is geworden. Doe dit na de bloei en snoei hem nooit verder dan 1/3 terug.

TIP: heb je meerdere vlinderstruiken? Snoei ze dan niet tegelijkertijd, zo spreid je de bloei!

Hoe snoei je een vlinderstruik?

Een Buddleja is niet lastig om te snoeien. Je mag best rigoureus zijn en de takken tot vlak boven de grond op 30 – 50 cm afknippen. Hij kan wel tegen een stootje en zal altijd uitlopen. Let er wel op dat je bij voorkeur boven de kleine uitlopers snoeit en niet eronder. Als je boven de uitlopers snoeit (en deze dus laat zitten) is de kans groter dat deze tak in het voorjaar weer uitloopt en bloemen geeft.

TIP: knip de takken schuin af, dan blijft regenwater niet in de snijwond staan.

Bekijk ook de video, waarin Lodewijk je alles over het snoeien van de vlinderstruik nog een keer uitlegt en laat zien!

Waarmee snoei je een vlinderstruik

Voor het snoeien van de vlinderstruik gebruik je de snoeischaar met aambeeld. Dit beschadigt de plant het minst. Voor de dikke takken kun je een takkenschaar gebruiken. Voor beide geldt dat de scharen scherp en schoon moeten zijn.

Gereedschap voor het snoeien van een vlinderstruik

Vlinderstruik stekken

Een Buddleja kun je ook stekken en dat is nog vrij eenvoudig ook. Het makkelijkst is om het te doen op het moment dat je hem toch gaat snoeien, dus in maart. Knip Je knipt eerst lange takken van 30 tot 40 centimeter van de vlinderstruik. Neem grote stevige takken en niet te dunne uiteinden. Kijk goed dat de tak die je kiest ook zijtakjes of knopjes heeft. Deze moeten ook hoger op de tak zitten, want het onderste stuk gaat later de grond in. Je kunt de tak nu in de grond steken, water geven en afwachten, maar makkelijker is om de tak eerst in een vaas te zetten en wachten tot er worteltjes vormen. Dit geeft hem een grotere kans en kun jij hem beter in de gaten houden. Zet de vaas niet in de volle zon en ververs het water af en toe om schimmels tegen te gaan. Na een week of 3 zullen er wortels aan de tak zitten en kun je hem in de tuin zetten.

Vlinderstruik verplaatsen

Wil je je vlinderstruik op een andere plek zetten? Dit kan wel, maar hou er rekening mee dat de plant wel wat tijd nodig zal hebben om zich te herstellen. Tijdens het verplaatsen zullen de haarwortels grotendeels beschadigd raken en hiermee nemen ze voeding en water op. Om deze wortels te herstellen kan de plant minder snel groeien en minder bloeien. Zorg dat je bij het verplaatsen dus heel voorzichtig bent met de wortels en probeer ze zo min mogelijk te beschadigen. Verplaats de plant bij voorkeur als hij in rust is, dus vanaf de herfst, of juist aan het einde van de rustperiode, vlak voor hij weer gaat groeien in de vroege lente. Je kunt de vlinderstruik bij een verhuizing ook gewoon snoeien, maar doe het niet te rigoureus. De verplaatsing kost kracht, dus de plant zal daarna toch wat minder gaan groeien!

Bekijk alle vlinderstruiken in de webshop

About author

Steef Maarsen

Tuinontwerper en hovenier

Reacties (23)
J
Jose
13 maart 2019, 14:21
Kan ik de vlinderstruik snoeien en dan direct verplaatsen?
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 10:56
Hallo, dit is wel een goede volgorde, naast dat het onhandig verplaatsen is als je een struik met lange takken hebt. Vergeet niet de plant extra te bewateren. Succes!
S
Schelte
20 april 2019, 09:36
Ik ben tevreden
M
Mirjam
1 juli 2019, 14:33
Kan ik nu (juli) ook nog takken van een vlinderstruik afknippen omdat hij te breed wordt?
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 08:54
Hallo Mirjam, een vinderstruik zit net als alle andere planten midden in het bloei en groei seizoen. Na snoeien kan schade brengen aan de plant en dat is het laatste wat je wilt. Zou je enkele dunne takken willen weghalen is dat geen probleem, maar echt met mate. Succes!
M
Mirjam s
19 juli 2019, 13:00
Hi, op 1 hoog geniet ik vd vlinderstruik van beneden. De buurvrouw heeft speciaal de takken bij mijn balkon niet gesnoeid. Moet ik ze dan volgend voorjaar terugsnoeien tot vloerhoogte van mijn balkonnetje? \ \ Hartengroet:)
S
Steef Maarsen
26 juli 2019, 11:20
Hallo Mirjam, wat leuk dat de buurvrouw de vlinderstruik deelt! Als jullie de struik echt wat hoger willen hebben dan is snoeien geen eens nodig. Het snoeien van de vlinderstruik is alleen van toepassing als je het een gedrongen struik wilt houden. Dus laten groeien kan ook. Geniet er van!
A
Annette
24 juli 2019, 20:23
Kan ik de uitgebloeide bloemen van de vlinderstruik verwijderen?
S
Steef Maarsen
26 juli 2019, 10:25
Hallo Annette, de grote snoei van de hele vlinderstruik zou ik bewaren voor het vroege voorjaar, maar de bloemen wegknippen is geen probleem. Succes!
M
Marc
28 juli 2019, 13:35
Hoi, \ Ik heb mijn vlinderstruik netjes begin april kort gesnoeid (30-50cm). De nieuwe takken zijn inmiddels al wel weer 2,5m hoog. Dat is voor ons een beetje te hoog. Kan ik er nu een stuk af knippen? En is er misschien een manier om te voorkomen dat ze volgend jaar weer zo hoog worden? \ \ Mvgr Marc
S
Steef Maarsen
8 augustus 2019, 16:17
Hallo Marc, de vlinderstruik heeft het gewoon weg naar zijn zin bij je! Je kan na de bloei een deel van de vlinderstruik inkorten, maar niet te veel. De echte snoei is inderdaad begin april. Deze enorme lengte voorkomen kan helaas niet, de plant is een geweldige groeier.
H
Hilda Veltink
28 augustus 2019, 11:14
Ik heb een spontane vlinderstruik tuin. Super leuk. Vorig jaar heel klein begonnen. Het is een witte. Nu beginnen de bloemen bruin te worden. Is dat dat ze uitgebloeid zijn? Kan ik deze laten zitten of kan ik dat beter weghalen? \ \ En kan het kwaad dat hij tegen een steen in de tuin onder het worteldoek groeit? Hij staat in de volle grond.
S
Steef Maarsen
28 augustus 2019, 12:12
Hallo Hilda, uitgebloeide bloemen kan je uit de vlinderstruik knippen. Er is zelfs een kans dat er op zij takken nieuwe bloemen worden gevormd. Als de vlinderstruik er geen hinder van heeft in de volle grond is er niet veel aan de hand. Vlinderstruiken komt van origine uit gebieden waar een schaarste in de grond, dus een steen is geen probleem.
J
Jefta
13 oktober 2019, 16:30
Wat een goed blog is dit, ik ben onder de indruk. Zelf heb ik ook een vraag. Wij wonen nu net in dit huis met tuin en de vlinderstruik is 2,5 meter hoog. Nu is het oktober. Mag ik hem helemaal terugsnoeien, zo voor de winter. Of juist toch wachten tot maart volgend jaar?
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 09:51
Hallo, dank je wel voor je compliment! Leuk te horen! Een vlinderstruik kan je in het najaar 1/3 snoeien. Dan doe je de andere 1/3 in het voorjaar. De kans op vorstschade is aanwezig als je meer wegsnoeit en dat zou zonde zijn. Succes!
J
Jolene
9 november 2019, 14:13
Kan ik vlinderstruik in november of december snoeien ?
S
Steef Maarsen
11 november 2019, 09:03
Hallo, een vlinderstruik kan je deel snoeien in het na jaar de rest kan je snoeien in het voorjaar. Snoei je te veel in het najaar kan de vlinderstruik invriezen en deels afsterven. Snoei in het najaar ongeveer 1/3 van de plant af, niet meer. Succes!
J
Jos Geurts
12 april 2020, 14:30
Hallo, onze vlinderstruik vertoont behoorlijk veel aangevreten en krom getrokken bladeren. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Ik heb zo’n beetje alle bladeren nagekeken maar kan geen oorzaak vinden.
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 13:32
Hallo Jos, ik denk dat het hier gaat om luis. Deze beestjes prikken de stengels en bladeren aan waardoor de takjes krom groeien en de bladeren gaan krullen. Luis is makkelijk te bestrijden met verschillende middelen, zeker ook de biologische middelen werken prima! Succes.
A
Alma
2 mei 2020, 16:40
Kan ik nu nog de vlinderstruik snoeien en verplaatsen?
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 15:41
Hallo Alma, Voor een vlinderstruik is het behoorlijk laat om nu te snoeien en te verplaatsen. Hopelijk kan het wachten tot het najaar?
K
Kevin
9 mei 2020, 12:28
Hallo. \ Omze vlinderstruik die krijgt gele bladeren. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 15:53
Hallo Kevin, Gele bladeren bij een vlinderstruik betekend in in de meeste gevallen dat hij en tekort heeft. Te kort aan water, licht of voeding. Nu de zomer eraan komt, is licht op dit moment geen probleem. De andere twee kan je wat aan doen, door te voeden met siertuin-voeding en zo af en toe water te geven, om de ergste droogte op te vangen. Dan moet het goed komen. Succes!
GEEF EEN REACTIE
Back to top