Laden..
Vlooien, teken en wormen bestrijden

Vlooien, teken en wormen bestrijden

Wormen, vlooien en teken komen vaak voor bij honden en katten. Dit is niet leuk voor het dier en voor de baas, dus het liefst wil je deze parasieten voorkomen. Daarom moet je ze preventief behandelen met speciale middelen zoals wormtabletten en antivlooienmiddel. Maar hoe vaak moet je dit doen, en hoe herken je de symptomen als je dier wormen of vlooien heeft? Wij hebben alle kenmerken van parasieten en hoe je ze kunt bestrijden voor je op een rij gezet. Zo voorkom je een hoop narigheid en blijft je huisdier gezond.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Vlooien

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn parasieten die veel voorkomen bij huisdieren zoals honden en katten. Ze voeden zich met hun bloed en planten zich razendsnel voort. Als je ze niet op tijd herkent kun je last krijgen van een ware plaag in je huis, vlooien leggen namelijk wel 30 tot 40 eitjes per dag. Deze eitjes vallen van je dier af en kunnen daardoor overal terecht komen. Als het warm genoeg is komen na ongeveer drie dagen de eitjes uit.

De larven uit deze eitjes voeden zich met onder andere uitwerpselen en huidschilfers van volwassen vlooien. Als ze voldoende gegeten hebben trekken ze zich terug op een donkere plek. De larven maken dan een cocon waarin ze zich verpoppen tot een volwassen vlo. Door warmte of de aanwezigheid van kooldioxide (uitademen van het dier) kunnen de poppen uitkomen. Deze poppen kunnen wel tot 8 maanden in hun cocon blijven zitten.

De volwassen vlooien kunnen springen en eitjes leggen. In de meest ideale omstandigheden kan de hele cyclus van eitje tot volwassen vlo zich in twee weken voltooien. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen, en daarom is het goed om te weten hoe je vlooien kunt voorkomen, herkennen en bestrijden.


Wist je dat 95% van het vlooienprobleem zich in de omgeving bevindt van je dier?


Hoe herken je vlooien?

Vlooien zijn ongeveer 2 tot 3 mm groot en hebben een roodbruine kleur. Je vindt ze vaak op de achterpoten en in de nek van je hond of kat. Controleer de huid van je dier daarom goed en zoek naar kleine zwarte uitwerpselen van de vlooien. Ze zien er een beetje uit als zwarte peper. Het beste is om je dier helemaal te kammen met een vlooienkam en deze uit te kloppen op een wit papier. Het werkt eigenlijk hetzelfde als het controleren op luizen bij mensen.

Check naast je huisdier ook het huis goed op vlooien. Ze bevinden zich namelijk ook vaak in de mand of op de deken van je dier. Ook vloerbedekking en tapijt is erg gevoelig voor besmetting. Vlooien kun je vrij makkelijk herkennen, maar de eitjes helaas niet. Deze zijn ovaal, wit en slechts 0,5 mm groot. Op ruwe oppervlakken zijn ze daardoor lastig te zien. De eitjes vallen uit de vacht van je dier tussen het tapijt, vloerbedekking of spleten in de vloer. Hier kunnen ze wel twee jaar lang of langer in rust blijven liggen. Ze worden pas geactiveerd door trillingen van bijvoorbeeld voetstappen.

Als je dier last heeft van vlooien krijgt het natuurlijk jeuk. Maar daarnaast kunnen ze ook nog andere klachten veroorzaken zoals een vlooienallergie. Dit is een huidaandoening die veel voorkomt en veroorzaakt wordt door een allergische reactie op het speeksel van de vlo. Kittens en puppies kunnen door vlooien ook last krijgen van bloedarmoede.

Hond en katHond en kat

Hoe voorkom je vlooien?

Vlooien voorkomen doe je door je hond of kat regelmatig een anti-vlooienmiddel toe te dienen. Voor iedere soort en maat dier is een passend vlooienmiddel. Er zijn vlooienbanden, vlooiendruppels maar ook vlooientabletten. Vroeger werden meestal vlooienbanden gebruikt maar tegenwoordig zijn de vlooiendruppels het populairst. Dit zijn pipetten met een vloeistof die je tussen de schouderbladen van je hond of kat druppelt. Je moet het regelmatig toedienen voor een goede werking. Hoe vaak je dit moet doen verschilt per middel en dier, maar vaak ligt dit tussen de 4 en 8 weken.

Een vlooienband heeft als voordeel dat je hem maar eenmalig om hoeft te doen voor een langdurige bescherming. Er zijn ook tabletten die vlooien bestrijden. Deze werken net zoals de pipetten snel en bestrijden de volwassen vlooien. Om de eitjes, larven en poppen te bestrijden is het nodig om de tabletten te combineren met een ander anti-vlooien middel zoals pipetten.

Naast middeltjes is een goede hygiëne heel belangrijk. Stofzuig dus regelmatig en zorgvuldig en maak de slaapplaats van je dier goed schoon. Was de bekleding op minimaal 60 graden. Als uitwassen niet mogelijk is kun je manden en kleden het beste buiten goed uitkloppen en in de zon leggen. Ook de keuze voor laminaat of parket in plaats van vloerbedekking kan vlooien voorkomen.


Antivlooienmiddel


Hoe bestrijd je vlooien?

Als je hond of kat vlooien heeft kun je het beste direct een anti-vlooienmiddel toedienen. De anti-vlooiendruppels en –tabletten werken erg snel. Er is ook vlooienshampoo waar je je hond of kat mee kunt wassen. Nadat je je huisdier hebt behandeld moet je ook zo snel mogelijk de omgeving reinigen. Wij hebben de stappen voor een vlo-vrij huis voor je op een rij gezet.

  1. Stofzuig de omgeving van je dier grondig. Vooral op zijn slaapplek en in het tapijt kunnen veel vlooieneitjes zitten.
  2. Was na het stofzuigen de bekleding van de slaapplek van je dier op minimaal 60 graden. Als dit niet kan kun je deze het beste behandelen met een omgevingsspray tegen vlooien.
  3. Als je de slaapplek hebt gereinigd moet je ook de rest van de omgeving van je dier behandelen met een anti-vlooien omgevingsspray. Door eerst te stofzuigen komen de slapende poppen uit die je daarna bestrijdt met de spray.

 


TIP!
Als je dier veel vlooien heeft gehad is er een kans dat hij ook last krijgt van wormen. Daarom is het verstandig om je huisdier na het anti-vlooienmiddel ook een ontwormingsmiddel te geven.


Teken

Gapende katGapende kat

Wat zijn teken?

Een teek is een heel klein spinachtig beestje dat zich voedt met bloed van gewervelde dieren en zoogdieren. Ze kunnen ziektes overbrengen zoals Lyme en FSME. De meest voorkomende teek in Nederland is de schapenteek, de Ixodes Ricinus. Die kan drager zijn van de Borrelia bacterie die het Lyme virus veroorzaakt.

Ook dieren kunnen de ziekte van Lyme krijgen. De teek moet zich minimaal 24 uur voeden om voldoende bacteriën over te dragen die de ziekte te veroorzaken. Hoe sneller je de teek dus verwijdert, hoe kleiner de kans is dat je dier besmet raakt. Dieren die de ziekte van Lyme kunnen last krijgen van gewrichtsontsteking, koorts, sloomheid, uitdroging en verlies van eetlust. Vaak is deze ziekte lastig te herkennen omdat de symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben.

Hoe herken je een teek?

Een teek kan verschillende groottes hebben omdat ze zich volzuigen met bloed. Een teek die zich net gevoed heeft is veel groter, en heeft een andere kleur dan een jonge teek die nog geen bloed heeft gedronken. Ze zitten vaak achter de oren, onder de oksels, in de nek of bij de liezen van je huisdier.  Controleer die plekken op je huisdier regelmatig zodat je ze op tijd kunt verwijderen.


TIP!
Vergeet niet de poten van je dier te controleren. Tussen de tenen kunnen ook teken zitten!


Hoe voorkom je teken?

Veel anti-vlooienmiddelen werken ook tegen teken. Dus wanneer je jouw huisdier regelmatig behandelt tegen vlooien zal dit ook teken weren. Toch is het verstandig om je dier te blijven controleren op teken. Ze kunnen niet springen maar laten zich los als je voorbij loopt. Ze zitten meestal op gras en lage bosjes en vallen niet uit bomen. Wanneer je dus in een bosrijke omgeving bent geweest met je dier moet je hem of haar na afloop goed controleren.

Hoe verwijder je een teek bij je huisdier?

Als je een teek hebt ontdekt op je hond of kat kun je deze voorzichtig verwijderen met een tekenpen. Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid vast te pakken met de pen en draai hem rustig los. Zo kun je hem makkelijk weghalen. Let op dat je niet te hard draait waardoor het monddeel van de teek blijft zitten.


Tegen teken


Wormen

Wat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten die voorkomen bij mensen en dieren. De soorten die in Nederland het meest voorkomen zijn spoel-, haak- en lintwormen. Ook komen er steeds vaker ander wormsoorten voor zoals de Franse hartworm en de vossenlintworm. Nu komen deze soorten nog vooral voor in zuid-, oost- en noord Europa en niet in Nederland. Als je met je dier op vakantie gaat is het dus belangrijk om je dier voor- en achteraf te behandelen met een wormmiddel.

Hoe herken je wormen?

Wormen zijn vaak een onzichtbaar probleem. Soms zijn er kenmerken zichtbaar zoals “rijstkorrels” in de ontlasting, een doffe vacht of sleetje rijden. Alle huisdieren raken in hun leven wel een keer besmet met wormen. Ze verspreiden zich door eitjes te leggen in de ontlasting van de drager. Hier kunnen ze lang overleven en komen pas uit als ze weer door een nieuwe drager zijn opgenomen. Volwassen dieren worden vaak besmet door het eten van prooidieren of de ontlasting van andere dieren. Ook rauw voedsel kan voor besmetting zorgen.

Hond met stok buitenHond met stok buiten

Kittens en puppies worden altijd besmet via moedermelk of in de baarmoeder. Ze hebben dan spoel- en haakwormen, ook wanneer het moederdier wordt ontwormd. De moeder heeft namelijk slapende wormstadia in zich die door de dracht geactiveerd worden. Deze kun je niet bestrijden met wormmiddel. Mensen raken vaak besmet door zandbakken, slecht gewassen groenten en tuinieren.

Hoe voorkom je wormen?

Wormen kun je voorkomen door je dier regelmatig te ontwormen. Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van het risico dat je huisdier loopt om besmet te raken. Gemiddeld is zo’n 4 tot 8 keer per jaar voldoende als je dier naar buiten gaat, contact heeft met ontlasting van andere dieren en in een park of speelweide komt. Ook wanneer je je dier rauw vlees te eten geeft is het verstandig hem of haar regelmatig te ontwormen.

Als je in Zuid-Limburg of Oost-Groningen woont is de kans op besmetting van de Franse hartworm en de vossenlintworm groter. Daar moet je jouw dier dus extra vaak ontwormen, zo’n 12 keer per jaar. Ook als je kleine kinderen hebt en je dier naar buiten gaat is het goed om hem of haar maandelijks te behandelen met een wormmiddel.


TIP!
Behandel alle huisdieren tegelijk met een ontwormingsmiddel


Puppies en kittens zijn altijd besmet met wormen na hun geboorte. Dit gebeurt meestal via de moedermelk. Daarom moet je pups al na 2 weken en kittens al na 3 weken ontwormen. Dit moet je daarna regelmatig herhalen: pups na 2, 4, 6 en 8 weken en 3, 4, 5, en 6 maanden. Daarna 4 keer per jaar. Kittens na 3, 5 en 7 weken en 3, 4, 5, 6 maanden. Daarna ook 4 keer per jaar.

Er zijn verschillende soorten ontwormingsmiddelen zoals tabletjes, poeders of pipetten. Sommige pipetten werken voor vlooien én wormen. Ze pakken alleen niet altijd alle soorten wormen aan. Daarom werken vaak tabletjes of poeders het beste. Voor kleine en jonge dieren is een pasta of poeder prettig omdat dit is afgestemd op een laag gewicht en door het eten kan worden gemengd.

Deze middelen voorkomen de wormen eigenlijk niet echt. Ze bestrijden de volwassen wormen en voorkomen zo dat ze eitjes kunnen leggen. De larven en eitjes worden niet bestreden met een ontwormmiddel. Daarom is het belangrijk om de behandeling te herhalen en zo de later tot volwassen wormen gegroeide eitjes en larven alsnog te bestrijden.


Ontwormingsmiddelen 


Hoe bestrijd je wormen?

Als je denkt dat je hond of kat wormen heeft kun je hem of haar het beste zo snel mogelijk een ontwormmiddel geven. Dit middel zal de aanwezige wormen doden. Om ook de eitjes en larven te bestrijden moet je de behandeling herhalen volgens het gebruiksaanwijzing van het middel.

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top