Laden..
Help vogels de hitte door. Hitteplan voor vogels

Help vogels de hitte door. Hitteplan voor vogels

Heerlijk, die zomerse dagen! Maar wanneer de temperatuur oploopt krijgen ook de vogels last van de warmte. Jonge vogels in een nestkast die vol in de zon hangt zullen het niet lang volhouden. Ook is er minder water voor ze te vinden. Daarnaast zijn er nog een paar dingen waar je op kunt letten om de vogels een handje te helpen.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Net als mensen moeten vogels op warme dagen extra drinken om niet uit te drogen. Uiteraard zijn in het wild levende vogels prima opgewassen tegen de hitte. Maar als de omstandigheden minder natuurlijk zijn – zoals in steden en dorpen – is jouw helpende hand soms zeer welkom. Poeltjes en plassen drogen uit tijdens hete zomers en schoon water en verkoeling vinden is dan niet altijd makkelijk voor vogels.

Oververhitte vogels

Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo’n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Voorkom dat vogels oververhit raken, door bij warm weer een platte waterschaal neer te zetten. Zo kunnen vogels drinken en baden zonder ver te hoeven vliegen en krijgen ze sneller verkoeling. Daar knappen ze meestal zienderogen van op.

Koolmees en pimpelmees aan het badderenKoolmees en pimpelmees aan het badderen

Stik maar van de hitte kriebelbeestjes!

Overigens zitten vogels soms ook met hun veren gespreid in de zon om parasieten te verjagen. Dat zijn kriebelbeestjes die bijvoorbeeld bloed of huidschilfers van vogels eten. Vogels trekken ze van de veren met hun snavel, krabben ze weg met hun poten, maar doen nog wat grappigs om die rotparasieten kwijt te raken: op het heetst van de dag gaan ze in de zon liggen met gespreide vleugels. Het wordt dan zo droog en warm, dat de kriebelaars het veld ruimen. Een zonnebad! (Daarna maar weer een koel waterbad dan.) In dat geval zijn ze niet lusteloos en vliegen direct op bij gevaar.

Vogels zijn bang voor diep water

Let wel: vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee als je een waterschaal neerzet. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.

Heb je een vijver? Maak in dat geval een schuin aflopend, ondiep deel, dat dienst kan doen als vogelbad. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een platte steen of grind.

 

Pimpelmees op waterschaalPimpelmees op waterschaal

Waterschaal op een veilige plek

Zorg er ook voor dat de waterschaal op een veilige plek staat. Plaats de schaal zo dat katten er niet gemakkelijk bij kunnen -bijvoorbeeld op een verhoging. En zet de schaal het liefst in de buurt van een struik, pol bloemen of laag boompje, zodat de vogels kunnen vluchten bij gevaar. Ze zijn namelijk extra kwetsbaar als ze nat zijn, omdat ze dan niet snel kunnen opvliegen.

Een bad, ik moet een bad!

Niet alleen drinken, maar ook badderen is absoluut onmisbaar voor vogels. Ze maken hun veren dan niet alleen schoon, maar smeren er ook een laagje vet over. Dat vet is afkomstig van hun stuitklier – net boven de staart – en lijkt makkelijker te verspreiden over natte veren. Het vet verzorgt ze, maakt ze waterafstotend en beter isolerend. Als vogel overleef je gewoonweg niet zonder.


Vogelbaden en drinkschalen


Koolmees bij nestkastKoolmees bij nestkast

Geen last van muggen

Voorkom dat je last krijgt van extra muggen door het water dagelijks te verversen. Spuit even met de tuinslang door de schaal en alle muggenlarven zijn er weer uit. Op deze manier voorkom je ook dat vogels ziektes oplopen of elkaar besmetten bij de drinkplaats. Zo blijft het voor iedereen leuk, dat badderen en plonsen!

Hitte fataal voor jonge vogels

Nog belangrijker dan water, is schaduw voor nestkasten. Voor veel jonge vogels, zoals koolmezen en pimpelmezen kan extreme hitte namelijk snel fataal zijn. Daarom moeten nestkasten eigenlijk nooit in de volle zon hangen, maar juist op een koele, schaduwrijke plaats. De invliegopening mag in elk geval nooit op het zuiden gericht zijn en het liefst op het noordoosten, want dan is de kans het grootste dat de jongen ook beschut zijn tegen de wind.

Ingenieuze reddingsacties

Hangt een nestkast toch in de zon, probeer dan zoveel mogelijk schaduw te creëren boven de nestkast. Dit voorkomt dat de kuikens oververhit raken, uitdrogen en uiteindelijk sterven. Mensen sturen wel eens mooie voorbeelden naar Vogelbescherming van dat soort reddingsacties. Bijvoorbeeld van een laken of parasol, boven de kast bevestigd op allerlei ingenieuze manieren. Ziet u een zorgelijke situatie, dan kunt u altijd even bellen met het Servicecentrum van Vogelbescherming voor overleg: 030 – 69 37 700.

Jeanet van Zoelen

Vogelbescherming Nederland

Reacties (3)
G
G. Kolios
23 november 2022, 10:20
Leuke dingen allemaal. Maar wat te doen met al die eksters en kraaien? Alles moet je afzetten met gaas.
I
Intratuin
25 november 2022, 09:26

Eksters en kraaien staan er inderdaad om bekend dat ze de kleinere tuinvogels wegjagen bij het vogelvoer dat wij aanbieden. Wat kan helpen is om het voer hangend aan te bieden, aan een bungelende vetbol zal je zo'n grotere vogel niet snel zien hangen. Een overdekte voedertafel of het voer onder wat takken leggen kan ook helpen. Een enkele draad aan de zijkant van een voederhuisje, waar de grotere vogels niet onderdoor kunnen, kan ook de kleinere vogels een grotere kans te geven. ^Intratuin

G
G. Kolios
25 november 2022, 10:07
Dank u u heeft gelijk. Maar er zijn ook hier teveel groene parkieten. Die ook heel brutaal zijn. Dank u voor de mededeling.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top