Laden..
Vogelhuisje of nestkastje in de tuin

Vogelhuisje of nestkastje in de tuin

Het geluid van fluitende vogels op de vroege morgen. Voor veel mensen zorgt dit voor een ultiem geluksgevoel: gewekt worden door de natuur. Bij Intratuin snappen we dit maar al te goed. Door vogelhuisjes in je tuin te plaatsen kun jij helpen aan het behoud van de tuinvogels én dus hun vrolijke zang in de ochtend!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Vogelhuisjes en nestkastjes zijn een-en-hetzelfde ding: kleine kastjes welke door vogels gebruikt worden om te broeden en hun nest groot te brengen. Raak niet in de war met vogelvoederhuisjes, want voederhuisjes zijn bedoeld om vogels bij te voeren en niet om te verblijven.
Maar wat voor soort vogelhuisjes zijn er? En waar en wanneer hang je je vogelhuisje het beste op? Wij helpen je graag op weg naar een tuin die ook bij vogels in trek is!

Nestkastjes aan boom met pindaslingerNestkastjes aan boom met pindaslinger

Waarom een vogelhuisje ophangen?

Veel mensen schaffen een vogelhuisje, ofwel een nestkast, aan, omdat ze het zo gezellig vinden, die vogeltjes in de tuin. Maar wist je dat de vogelpopulatie in Nederland het moeilijk heeft? Leefgebieden worden kleiner door bebouwing en er zijn minder insecten door gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Met name de ‘gewone’ vogels als zwaluwen, mussen, merels en lijsters hebben het moeilijk en de aantallen dalen razendsnel. Met een vogelhuisje geef je een vogel een veilige plek om te broeden en dit helpt om hun aantallen in stand te houden!

Nestkastje aan boomNestkastje aan boom

Nog een goede reden om een vogelhuisje in je tuin te plaatsen is het tegengaan van eikenprocessierupsen. Inmiddels kent nagenoeg iedereen deze rups wel: een rupsje met brandharen die in de zomermaanden jeuk, bultjes en oogklachten geeft. Wist je dat bijna alle vogels maar wat graag deze rups eten? In het bijzonder de koolmees, die lust die rups in alle stadia. Meer vogels betekent dus minder van die vervelende rups!

Oftewel, een vogelhuisje is een goede aanvulling voor jouw tuin als…
• … je blij wordt van de gezelligheid van vogels in je tuin
• … je wilt helpen de vogelpopulatie in stand te houden
• … je een makkelijke manier zoekt om rupsen en ander ongedierte in je tuin tegen te gaan

Soorten nestkastjes

Voor verschillende soorten vogels zijn er verschillende soorten nestkastjes. Het verschil zit hem vooral in de grootte van het invlieg-gat. Zo wenst de koolmees een andere maat invliegopening dan een pimpelmees.

Grootte invliegopening nestkast Geschikt voor tuinvogel
 28 mm  Pimpelmees
 32 mm  Koolmees
 34 mm (ovaal)  Mus
 45 mm  Spreeuw
 80 mm  Kauw
  Half open nestkastje  Roodborstje en Merel

 

Het is aan jou te bepalen voor welke vogelsoort je een kastje wil ophangen in de tuin. Kies bij voorkeur een nestkast van een vogel die je al in je tuin hebt, dit maakt de kans op daadwerkelijke bewoning groter. Uiteraard kun je meerdere vogelhuisjes ophangen voor verschillende soorten vogels. De meest voorkomende tuinvogel nestkastjes zetten we hier voor je op een rij.

Nestkastje met koolmeesNestkastje met koolmees

Nestkastje koolmees

De koolmees: het vogeltje dat we bijna allemaal wel (her)kennen. Het is niet voor niets een van de meest bekende tuinvogels van Nederland. Zijn gele borst en buik met zwarte band, zwarte kop en witte wangen laten hem opvallen. Leuk detail: ook de zangkunsten van de koolmees zijn vaak goed getraind en zoals gezegd helpt de koolmees jou van vervelende rupsen in je tuin af. Voor koolmezen moet een vogelhuisje een binnenmaat hebben van 12 x 12 x 26 centimeter met een invliegopening van 3,2 centimeter.


Nestkastjes voor de koolmees


Mussenflat

Mussen bevinden zich het liefst in groepen en komen zowel voor op natuurplekken als in de stad. In steden nestelen ze veelal in daken en muren. De huismus is erg gebonden aan zijn huis en zal er nooit heel ver weg van vliegen. Vandaar dat mensen, die graag en veel thuis zijn, ook wel huismussen genoemd worden!

Een mussennestkast is vaak ingericht voor meerdere mussen tegelijk en een mussenkast wordt daarom ook wel aangeduid als mussenflat of mussenhotel. In een nestkast voor de huismus zitten meerdere ingangen boven of naast elkaar. Zo kunnen de vogels veilig en dicht bij elkaar nestelen. De afmetingen van een mussenflat zijn bij voorkeur 11 x 12 x 21 centimeter per broedplekje.

Mus, huismusMus, huismus

Nestkastjes voor de mus


PimpelmeesPimpelmees

Pimpelmees nestkast

Naast de koolmees en de huismus, is het de pimpelmees die het meest gelokt wordt. De koolmees en pimpelmees zijn twee kleurrijke en actieve vogeltjes, die erg op elkaar lijken doordat ze allebei een gele buik hebben. Toch kun je ze makkelijk uit elkaar houden:
• De pimpelmees is de kleinste van de twee.
• Je herkent de pimpelmees aan het helderblauwe petje op z’n kop en zijn blauwe vleugels.
• De pimpelmees heeft over de ogen een dunne zwarte rand, terwijl de koolmees een zwarte streep over zijn buik heeft.

De nestkastjes voor pimpelmezen hebben een opening van 2,8 centimeter en zijn bij voorkeur 12 x 12 x 26 centimeter.


Nestkastjes voor de pimpelmees


Nestkast Roodborst

Roodborstjes komen als brutaal over en schuwen er niet voor toe te kijken of er wat te eten tevoorschijn komt als je de tuin aan het omwoelen bent. Ze zijn daarnaast erg nieuwsgierig. Je herkent ze gemakkelijk aan de rode veren op hun borst, niet te missen! Roodborstjes nestelen in nestkasten die half open zijn, deze worden ook wel balkonkasten genoemd.

RoodborstjeRoodborstje

Nestkastjes voor roodborstjes


Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Ben je enthousiast geworden over een nestkastje in je tuin? Dan wordt het tijd voor de aanschaf van jouw vogelhuisje. Maak hierbij een paar afwegingen om tot de juiste keuze te komen, we zetten deze graag even voor je op een rij.

  • Zoals al gezegd is van eerste belang om te kijken voor welke vogelsoort je je nestkastje aanschaft. De invliegopening moet hier geschikt voor zijn, anders zul je nooit de juiste bewoners aantrekken.
  • Wil je meerdere vogelhuisjes in je tuin? Zorg dan dat ze ver genoeg van elkaar kunnen afhangen! Heb je nestkastjes voor verschillende vogels dan moet er minimaal 3 meter tussen zitten. Meerdere nestkastjes voor één vogelsoort moeten 10 meter van elkaar hangen. Bij een kleinere tuin kun je je dus beter richten op vogelhuisjes voor verschillende tuinvogels.
  • Het materiaal van jouw vogelhuisje. De meeste nestkasten zijn van hout. De houtdikte moet minimaal anderhalve centimeter zijn. Er zijn ook enkele varianten van houtbeton, deze gaan veel langer mee en zijn dus duurzamer. Ook zijn er nestkasten van keramiek en kunststof.
  • Is het nestkastje stevig genoeg, met een goede haak om deze op te hangen?
  • Het nestkastje moet open kunnen, zodat je hem kunt schoonmaken in de herfst.

Zelf een vogelhuisje maken: hoe?

Vind jij het leuk om zelf een mooi vogelhuisje te maken voor de vogels in je tuin? Ook dat kan natuurlijk. Het belangrijkste waar je in dat geval op moet letten, zijn de afmetingen van het huisje en het invlieg-gat. Let verder hier op:

  • Gebruik bij voorkeur natuurlijke materialen zoals hout.
  • Zorg voor hout met een minimale dikte van anderhalve centimeter.
  • Maak het dak goed dicht, zodat er geen water binnen druppelt.
  • Je vogelhuisje moet weerbestendig zijn en niet tochten.
  • Gebruik een betrouwbare ophanghaak.
  • Zorg dat je het kastje later weer kunt openmaken en en na het schoonmaken ook weer goed kunt afsluiten.

Waar en hoe moet je een vogelhuisje ophangen?

Je hebt je vogelhuisje aangeschaft, maar dan… Waar hang je het nestkastje op? En hoe doe je dit bij voorkeur? Wij geven je graag wat tips voor het ophangen van je vogelhuisje, zodat de kans op snelle bewoning groter wordt.

NestkastjesNestkastjes
  • Zoek allereerst een passende plek in je tuin. Let er daarbij op dat het voor de vogels een veilige en rustige plek is, dus niet een plek waar vaak mensen zitten of waar katten erbij kunnen. Je kunt hierbij denken aan een boom, de schutting, de gevel van je huis, de schuur, het tuinhuis of geïntegreerd in de heg.
  • Wil je het nestkastje aan een boom hangen? Dat betekent wel dat katten er altijd bij kunnen. Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld gaas aan de boom te hangen.
  • Houd rekening met de stand van de zon. Zorg dat je het nestkastje niet op een plek hangt waar de hele dag de zon schijnt.
  • Ook de wind is van belang: bij voorkeur hang je het nestkastje met de opening op het noordoosten gericht. Wind komt vaak uit het zuidwesten.
  • Zorg dat de opening van het vogelhuisje vrij is. Let erop dat takken de opening niet blokkeren. Takken dicht in de buurt van het vogelhuisje vinden de tuinvogels wel fijn. Dit geeft ze een aanvliegroute en een goed overzicht bij het naar binnen vliegen. Daarnaast kunnen jonge vogels deze takken gebruiken bij de eerste vlucht.
  • Zoals al gezegd: zorg voor voldoende ruimte tussen verschillende vogelhuisjes. 3 Meter tussen nestkastjes voor verschillende soorten vogels en 10 meter tussen nestkastjes voor dezelfde soort vogels.
  • Wellicht overbodig, maar zorg ervoor dat je het nestkastje stevig vastmaakt. Er wordt immers in geleefd en het kan loslaten als je dit niet goed vastmaakt. Gebruik bij voorkeur boomvriendelijke spijkers voor het ophangen van een vogelhuisje aan een boom. Deze zijn gemaakt van aluminium en roesten niet, terwijl roestende spijkers het gat in de boom kunnen vergroten.
  • Voor de meeste vogels is de ideale ophanghoogte is 1,5 tot 2 meter van de grond.

Wanneer moet je een vogelhuisje ophangen?

Je mag je vogelhuisje het hele jaar door ophangen, maar er is wel een voorkeursperiode om dit te doen. Dit is in de herfst. Door nestkastjes in de herfst op te hangen, kunnen vogels alvast wennen aan het nestkastje voordat de winter zijn intrede doet. Je zult zien dat vogels er al in het najaar zullen schuilen voor regen en wind en er alvast hun nest in gaan bouwen. Maar nogmaals: ook op andere momenten in het jaar ben je vrij een nestkastje op te hangen.

Wanneer moet je een vogelhuisje schoonmaken?

Pak in de herfst een moment om het vogelhuisje goed schoon te maken. Haal hem helemaal leeg en borstel alle resten eruit met heet water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, dit is slecht voor het nestkastje en voor de vogels. En draag handschoenen bij deze klus, want de nestkastjes kunnen erg vies zijn!

Vogelhuisje aan schuttingVogelhuisje aan schutting

Vogelhuisje kopen bij Intratuin

Word jij vrolijk van het idee van vogeltjes in je tuin? Dan is de aanschaf van een nestkastje een goed idee! Bij Intratuin verkopen we verschillende soorten vogelhuisjes, voor verschillende soorten vogels. Mocht je twijfelen over welk soort vogelhuisje het beste past in jouw tuin? Laat je dan informeren in de winkels door een van onze medewerkers.

 

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top