Laden..
Voorkom wateroverlast in je tuin

Voorkom wateroverlast in je tuin

In Nederland regent het steeds vaker en harder. Dit zorgt voor problemen in onze tuinen, die de grote hoeveelheden water niet goed kunnen verwerken. Door de toename van bestrating in tuinen kan regenwater moeilijk wegstromen. Dit leidt tot overlast in tuinen en terrassen en overbelaste riolen, met als gevolg plaatselijke overstromingen. Met de volgende tips kun je wateroverlast in je tuin voorkomen én de natuur helpen.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd
1

Tegel eruit, plant erin

Veel tuinen zijn grotendeels bestraat met grote tegels. Dit is praktisch, maar het verharde oppervlak verhindert dat regenwater in de grond zakt. In plaats daarvan stroomt het water direct naar het riool, wat al overbelast is. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor meer groen in de tuin of gebruik tegels met een open structuur, zodat water beter kan doordringen. Als je toch tegels wilt, ga dan voor kleinere tegels en bredere voegen; zo ontstaat er meer ruimte voor water om weg te stromen. Wissel tegels af met groene borders. Dit verbetert de waterafvoer en bevordert de biodiversiteit.

2

Gebruik waterdoorlatende materialen

Kies bijvoorbeeld voor halfverharders van hernieuwbare grondstoffen zoals boomschors en houtsnippers, omdat deze het meest milieuvriendelijk zijn.


Tuinplanten


3

Optimaliseer de afwatering

Laat het terras licht aflopen om te voorkomen dat water je huis of schuur inloopt.

Een groene tuin is niet alleen functioneel tegen wateroverlast, maar helpt ook bij het vasthouden van water tijdens droogte en vermindert hittestress in warme periodes. Kies voor inheemse planten die goed passen bij de omstandigheden in jouw tuin, zoals zon, schaduw, droge of natte grond.

4

Vang regenwater op 

  • Plaats een regenton: Deze kun je eenvoudig aansluiten op een regenpijp.
  • Afkoppelen van de regenpijp: Laat water direct in de tuin sijpelen in plaats van het riool te belasten.
  • Let op veiligheid: Dek de regenton goed af om muggen te weren, en controleer of je regenpijp asbestvrij is.
  • Vang regenwater onder de grond op: Met infiltratiekratten kun je regenwater ondergronds opslaan en geleidelijk afgeven aan de bodem. Hoe werkt het? De kratten worden onder de grond geplaatst, bijvoorbeeld onder een terras. Of je kiest voor een grindkoffer, waarbij je een geotextiel beklede kuil opvult met grind.
  • Voorkom verstoppingen: Combineer infiltratiekratten met een bladvanger of zandvanger.
  • Buffervijver of wadi: Afhankelijk van je bodemtype kun je kiezen voor een regenwatervijver of een wadi.
  • Regenwatervijver: Ideaal voor kleigrond of gebieden met hoge grondwaterstanden. Deze buffert water tijdens regenbuien en laat het langzaam wegzakken.
  • Wadi: Geschikt voor zandgrond. Dit is een lager gelegen deel van de tuin waar tijdelijk water kan staan en in de bodem wegzakt.
  • Creëer hoogteverschillen: Hoogteverschillen in de tuin helpen om regenwater te geleiden naar lager gelegen, onverharde delen. Hier kan het water blijven staan en langzaam in de bodem zakken.
  • Subtiele reliëfs: Een kleine kuil of goot kan dienen als natuurlijke opvang.
  • Planten in natte en droge zones: De verschillende waterstanden bieden ruimte voor een gevarieerde beplanting.
  • Maak een groen dak: Een groen dak kan veel water opvangen. De grootste waterbufferende werking hebben groene daken met een dikke substraatlaag en een dikkere laag begroeiing. Door de substraatlaag opgevangen regenwater kan vervolgens verdampen via de planten. Let op dat niet elk dak geschikt is voor een groen dak.
  • Effectiviteit: Een groen dak zorgt al snel dat ongeveer 45% van het regenwater jaarrond wordt verdampt en dus niet direct het riool in stroomt. Subsidie: In sommige gemeenten kun je een vergoeding krijgen voor de aanleg van een groen dak. Check op Groenesubsidiewijzer.nl of je subsidie kunt krijgen in jouw gemeente.

Regentonnen


5

Meer groen op balkon of gevel

Heb je geen tuin? Ook een balkon of gevel kan bijdragen aan wateropvang!

  • Geveltuin: Vervang tegels langs de gevel door groen.
  • Balkon: Gebruik verticale tuinieren, zoals plantenbakken of pallets gevuld met planten, om meer groen te creëren.
6

Met slimme maatregelen kun je wateroverlast in je tuin voorkomen

  • Vervang tegels voor groen.
  • Vang regenwater op in een regenton of infiltratiesysteem.
  • Creëer hoogteverschillen en gebruik een wadi of vijver voor opvang.
  • Kies voor een groen dak of geveltuin.

Begin vandaag nog met het verduurzamen van jouw tuin. Elke tegel die je vervangt en elke druppel die je opvangt, maakt een verschil! Samen zorgen we voor minder wateroverlast en een groenere, koelere leefomgeving.

RegentonRegenton
5

Tijdelijke vijver

Creëer een tijdelijke wateropslag door een kleine kuil, of laagte, in je tuin aan te brengen. Als je tuin uit aarde bestaat, kun je heel subtiel reliëf aanbrengen waarin je het water naar de kuil begeleidt. Tegels kun je vervangen door een open goot. Wanneer het regenwater erdoorheen geleid wordt, loopt het lage deel in de tuin vanzelf vol met water. En zo ontstaat er een tijdelijke natuurlijke vijver. Dit wordt ook wel een 'wadi' genoemd: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het water zakt langzaam weg in de bodem. Zo controleer je dus zelf waar het water in je tuin naar toe stroomt en voorkom je wateroverlast in de rest van je tuin. 

6

Geveltuintje

Een regenton is de makkelijkste manier om water op te vangen, maar je kunt ook voor een fleurige oplossing kiezen. In de stad zijn er minder voortuinen te vinden dan buiten de stad. Om toch wat groen en natuur toe te voegen kun je een geveltuintje plaatsen. Het regenwater loopt geleidelijk de grond in door de aarde van de geveltuin. Een aantal gemeenten geven subsidie voor geveltuintjes. Zie hiervoor de website van je gemeente.

Reacties (3)
A
Ada Peele
24 augustus 2020, 23:13
Wij hebben de hemelwaterafvoer (hwa) van ons huis aangesloten op de vijver. Is de vijver vol dan zetten wij de aansluiting 'om' zodat het water naar een slootje wordt geleid. Wij hebben aan twee kanten van onze tuin een droge sloot voor het opvangen van regenwater.
H
Hans
19 augustus 2020, 17:49
Haha ik heb juist alle beplantingen er uit gegooid aan de straatkant overal zaten rupsjes alles ging dood en daarom hebben we alles er uit laten halen en nu hebben allemaal tegels met plantenbakken en we hebben nu veel meer ruimte en goed schoon te maken. Ik ben er erg blij mee .
m
maarten van dijk
18 augustus 2020, 20:57

Het zijn goeie tips voor het regenwater, wij hebben een groene tuin, met geveltuin voor en achter. Het is een eldorado voor de vogels, voederen via de pergola ( zonnebloemzaad en vogelzaad) gr m. van dijk

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top