Laden..
Voorkom wateroverlast in je tuin

Voorkom wateroverlast in je tuin

Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Zo kan het zomaar een paar dagen achter elkaar met bakken uit de hemel vallen. Onze tuinen kunnen de hoeveelheid water moeilijk aan. Door de toenemende bestrating in de tuin kan het water niet weglopen. Dit leidt tot steeds meer overlast van volgelopen tuinen en terrassen. Maar ook de riolen raken overbelast en zo ontstaan er steeds vaker plaatselijke overstromingen. Met deze tips voorkom je wateroverlast in je tuin en help je de natuur een handje mee.

  • Delen: Deel dit artikel:
3 minuten leestijd
1

Tegel eruit, plant erin

De moderne tuin is vaak voorzien van grote strakke tegels, praktisch en makkelijk te onderhouden. Helaas zorgt dit verharde oppervlakte ervoor dat regenwater moeilijk in de grond wegzakt. Het regenwater wordt dus regelrecht afgevoerd naar het riool, die het al zo zwaar te verduren heeft. Probeer daarom het gebruik van tegels te minimaliseren. Wissel het bijvoorbeeld af met groene borders . Dit is niet alleen goed voor de waterafvoer, maar ook voor de bioversiteit in de tuin.
Ga je toch voor strakke tegels? Let er dan goed op dat je terras een klein beetje afloopt zodat het regenwater niet je huis of schuur in loopt.


Tuinplanten


2

Regenton

Water moet goed kunnen weglopen, maar opvangen is natuurlijk ook wel zo handig! Plaats dus een regenton in de tuin om het regenwater te kunnen gebruiken. Wist je dat regenwater minder kalk bevat dan kraanwater wat het uitermate geschikt maakt om aan je kamerplanten te geven, maar ook om je ramen mee te zemen en je auto mee te wassen?


Regentonnen


3

Sedumdak

Maak een groen dak van sedum om water op te vangen. Sedum is eigenlijk een verzameling van allemaal kleine vetplantjes. Deze plantjes nemen heel goed water op, en kunnen daardoor ook heel goed tegen droogte. Op deze manier zorgt het ook voor dakisolatie. Informeer bij jouw Intratuin over het plaatsen van sedum op jouw dak of lees onze blog over het zelf maken van een sedumdak. Bij sommige gemeentes worden zelfs subsidies gegeven voor groene daken, zie hiervoor de website van je gemeente.

4

Halfverharding

Durf je het toch niet aan om je tegels om te ruilen voor groen omdat je bang bent voor onkruid? Kies dan voor halfverharding. Daarmee bedoelen we grind of split. Of zorg voor bredere voegen of speciale voegmortel die het water doorlaat en tegelijk het onkruid tegengaat. Ook natuurlijke bodembedekkers, zoals boomschors en cacaodoppen zijn ideale waterdoorlatende bodembedekkers welke onkruid ook tegengaan. Lees hier alles over de natuurlijke bodembedekkers.

RegentonRegenton
5

Tijdelijke vijver

Creëer een tijdelijke wateropslag door een kleine kuil, of laagte, in je tuin aan te brengen. Als je tuin uit aarde bestaat, kun je heel subtiel reliëf aanbrengen waarin je het water naar de kuil begeleidt. Tegels kun je vervangen door een open goot. Wanneer het regenwater erdoorheen geleid wordt, loopt het lage deel in de tuin vanzelf vol met water. En zo ontstaat er een tijdelijke natuurlijke vijver. Dit wordt ook wel een 'wadi' genoemd: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het water zakt langzaam weg in de bodem. Zo controleer je dus zelf waar het water in je tuin naar toe stroomt en voorkom je wateroverlast in de rest van je tuin. 

6

Geveltuintje

Een regenton is de makkelijkste manier om water op te vangen, maar je kunt ook voor een fleurige oplossing kiezen. In de stad zijn er minder voortuinen te vinden dan buiten de stad. Om toch wat groen en natuur toe te voegen kun je een geveltuintje plaatsen. Het regenwater loopt geleidelijk de grond in door de aarde van de geveltuin. Een aantal gemeenten geven subsidie voor geveltuintjes. Zie hiervoor de website van je gemeente.

Reacties (3)
m
maarten van dijk
18 augustus 2020, 20:57

Het zijn goeie tips voor het regenwater, wij hebben een groene tuin, met geveltuin voor en achter. Het is een eldorado voor de vogels, voederen via de pergola ( zonnebloemzaad en vogelzaad) gr m. van dijk

H
Hans
19 augustus 2020, 17:49
Haha ik heb juist alle beplantingen er uit gegooid aan de straatkant overal zaten rupsjes alles ging dood en daarom hebben we alles er uit laten halen en nu hebben allemaal tegels met plantenbakken en we hebben nu veel meer ruimte en goed schoon te maken. Ik ben er erg blij mee .
A
Ada Peele
24 augustus 2020, 23:13
Wij hebben de hemelwaterafvoer (hwa) van ons huis aangesloten op de vijver. Is de vijver vol dan zetten wij de aansluiting 'om' zodat het water naar een slootje wordt geleid. Wij hebben aan twee kanten van onze tuin een droge sloot voor het opvangen van regenwater.
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top