Laden..
Epifyten, soorten en verzorging

Epifyten, soorten en verzorging

De meeste planten groeien met hun wortels in de grond, maar er zijn ook planten die op een andere planten groeien. Meestal groeien ze op een boom in landen met een tropisch klimaat. Deze groep planten noem je epifyten. De term epifyt komt uit het Grieks: epi betekent ‘op’, en phyton betekent ‘plant’.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
TillandsiaTillandsia

Epifyten halen met hun wortels water en voedingsstoffen uit de lucht om van te kunnen groeien en bloeien. Planten die op een andere plant groeien en daar water en voedingsstoffen van onttrekken noem je parasitaire planten. Dit is wel een groot verschil: epifyten brengen dus geen schade aan de plant waartegen ze groeien!

Voorbeelden van epifytische planten zijn orchideeënBromelia’s en Medinilla’s. Een van de meest bekende epifyten is de Tillandsia, die door zijn groeiwijze ook wel luchtplantje wordt genoemd.

Waar vind je epifyten?

Eigenlijk komen epifyten over de hele wereld voor. Het meest zie je ze in tropische klimaten waar het lekker vochtig is, zoals het regenwoud. Daar vind je in de boomtoppen heel veel verschillende soorten epifyten. In ons klimaat vind je alleen epifyten die door omstandigheden zijn ontstaan. Ze groeien bijvoorbeeld toevallig in een mossig gaatje op een knotwilg of eikenboom, maar missen de speciale eigenschappen van een echte epifyt. Deze planten kom je daarom meestal gewoon op de grond tegen.

 

OrchideeënOrchideeën

Epifyten

Epifyten in huis

De meeste epifyten houden dus van een vochtig klimaat. In jouw huis, met de centrale verwarming aan, is de luchtvochtigheid veel te laag voor deze planten. Daarom zitten Bromelia’s en orchideeën in luchtige potgrond en moet je ze water geven. Als je dit soort planten uit de aarde haalt en toch op een epifytische manier wilt laten groeien is genoeg water essentieel. Geef zeker 3 tot 4 keer per week, afhankelijk van het seizoen en de omstandigheden in huis. In de winter hoeft het minder vaak dan in de zomer, maar dat is bij alle andere kamerplanten natuurlijk ook zo.

TijgerorchideeTijgerorchidee

Gieters

Reacties (2)
F
Fleur
22 juni 2022, 20:14
Ik heb nu voor de tweede keer Tillandsia's van Intratuin. Eerste keer drie grotere, die vielen na een paar maanden helemaal uit elkaar. Nu drie kleintjes. Heb nog uitgebreid gevraagd welke behandeling ze moeten hebben. En ook zo opgevolgd. Maar nu na een paar weken is er al één helemaal uitgedroogd. De andere twee zien er nog wel goed uit, dus aan de verzorging ligt het blijkbaar niet. Ze staan op dezelfde plaats.????
I
Intratuin
27 juni 2022, 15:48

Beste Fleur,

Wat jammer dat het niet goed lukt met je Tillandsia's. Het klinkt alsof de luchtvochtigheid in je huis te laag is. Dit kun je ondervangen voor een luchtbevochtiger neer te zetten, regelmatig te sproeien (in de buurt van) je Tillandsia's kan ook helpen en/of een schoteltje water bij de plant in de buurt neerzetten.

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top