Laden..
Water geven in je tuin

Water geven in je tuin

Mooi weer betekent water geven! In de zomer is het belangrijk om je dorstige planten en je grasmat van voldoende water te voorzien. Het liefst wel op een efficiënte manier. Hieronder lees je onze tips voor water geven tijdens de hete dagen. En hoe zorg je eigenlijk dat jouw tuin het overleeft wanneer je op vakantie bent?

 • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Planten water geven

Net als mensen hebben planten voldoende water nodig om te overleven én te groeien. Elke dag een klein beetje gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan nooit de belangrijke dieper gelegen wortels.

Het is dus beter om eens per week flink veel water te geven, bijvoorbeeld door te sproeien met een tuinslang. Let er wel op dat de ene plant meer water nodig heeft dan de andere. Sommige planten hebben juist een hekel aan natte voeten, maar toch hebben ook deze planten voldoende water nodig om te groeien.


Tuinslangen en sproeiers


Regenwater opvangen

Veel mensen geven hun planten water met drinkwater. Dat is eigenlijk hartstikke zonde! Er komt namelijk ook gewoon hemelwater naar beneden dat je kunt gebruiken. Dat is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook nog eens beter voor je planten. Regenwater bevat namelijk nauwelijks kalk én heeft al de juiste temperatuur. Zo schrikken je planten niet van ijskoud water! Het opvangen van regenwater zorgt ook dat de riolen minder worden belast, sommige gemeentes geven daarom zelfs subsidie voor het aanschaffen van een regenton. Daarnaast zal je het aan het eind van het jaar merken op je waterrekening. Een regenton is de makkelijkste manier om water op te vangen.

Regenton in de tuinRegenton in de tuin

Gieters en regentonnen


Water besparen

Probeer in je tuin zo efficiënt mogelijk met water om te gaan. Zo kun je per jaar heel wat liters besparen! Natuurlijk is het belangrijk dat de planten genoeg te drinken hebben, je wilt immers niet dat ze uitdrogen en sterven. Toch zijn er genoeg manieren om water te besparen. Je kunt namelijk ook te veel water geven. Een aantal tips voor het water geven van je tuinplanten:

 1. Sproei alleen als de grond echt droog is. Wanneer alleen de bovenlaag droog is en de grond eronder nog vochtig, is water geven nog niet nodig.
 2. Geef je planten ’s avonds water. Als je in de zon water geeft verdampt het water namelijk snel.
 3. Zet de sproeiers één keer per week een uur aan en niet elke dag kort.
 4. Maak rondom dorstige planten die je net hebt een geplant een dijkje zodat het water niet snel wegloopt.
 5. Bedek lege grond tussen planten met een laag cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers.
 6. Zet dorstige planten niet in grond die snel uitdroogt.

Tip: Vergeet de hangplanten niet! Deze hebben net zo hard water en voeding nodig.


Gazon water geven

Net zo belangrijk als bij planten is water je gazon. Voor het onderhoud van een onlangs gezaaid én een gelegd gazon, is dat het de eerste tijd na aanleg geen kans krijgt om uit te drogen. Wanneer het gras te weinig vocht bevat, wordt de kleur blauwgrijzig. Om een vol en groen gazon te krijgen en te houden – ook gedurende de zomer – is het daarom belangrijk om je gazon te besproeien.

Hoe vaak besproei je je gazon?

Wanneer en met welke frequentie je je grasmat water moet geven, is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad buiten. Een nieuw gezaaid gazon moet meestal één keer per dag worden besproeid. Zo kunnen de zaden goed ontkiemen en ontstaat er een solide wortelsysteem. Let er wel op dat het niet in één keer doorweekt raakt; de wortels van de zoden kunnen gaan rotten en graszaad spoelt mogelijk samen met het water weg.

Watergereedschap voor je gazon

Tegenwoordig is het besproeien van het gazon heel gemakkelijk. Intratuin heeft verschillende sproeiers voor je gazon in het assortiment, grofweg op te delen in zwenksproeiers en (ondergrondse) sprinklers. Een zwenksproeier wordt aangesloten op een tuinslang en kan op iedere plaats in de tuin neergelegd worden om een bepaalde plaats te besproeien.

Bij een ondergronds systeem breng je op verschillende plaatsen in het gazon sprinklers aan, die om de beurt een bepaald gebied in de tuin besproeien. Sprinklers kunnen handmatig geactiveerd worden (door simpelweg de tuinkraan open te draaien), maar zijn er ook in geautomatiseerde variant (computergestuurd).


Gazonsproeiers


Water geven tijdens de vakantie

Ook tijdens je vakantie heeft je tuin voldoende water nodig. Je kunt natuurlijk de buurvrouw vragen om voor je tuin te zorgen, maar nog makkelijker is het om een watergeefsysteem te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een sproeisysteem installeren dat op ingestelde momenten zal gaan sproeien. Met een eenvoudige besproeiingscomputer kun je zorgeloos op vakantie gaan en ziet je tuin er bij thuiskomst nog net zo fris uit.  Voor een balkon of terras kun je het Micro Drip systeem gebruiken. Hiermee krijgen de wortels van elke plant precies de juiste hoeveelheid water op het juiste moment. Je sluit het systeem simpel aan op je buitenkraan!

Op zoek naar de beste manier om jouw tuin te voorzien van water? Kom dan naar een Intratuin bij jou in de buurt.


Automatische sproeisystemen


Water geven op je balkon of terras

Veel planten in potten maken je terras of balkon een flexibel stukje tuin. In de volle zon geven eenjarige bloemen en andere soorten planten in pot of bak een spektakel van kleur en een zomerse sfeer. Om zomerbloeiers zo mooi mogelijk te houden moet je ze natuurlijk voldoende water geven.

Hoe vaak moet ik water geven aan mijn potten op het terras of balkon?

Watergifte bij potten op terras en balkon is afhankelijk van de locatie.

 • Staat het terras of balkon in de volle zon dan moeten de planten elke dag water krijgen. De planten kunnen geen reserve opbouwen zoals planten die in de volle grond staan
 • Staat het terras of balkon het grootste tijd van de dag in de schaduw is het aan te raden om eerst goed te controleren of de grond al niet vochtig is. Anders kan je 1 keer in de 2 á 3 dagen water geven. Is de temperatuur hoog dan kan je er voor kiezen of dagelijks water te geven maar dan een beperkte portie.

Let op: Geef planten nooit in de volle zon water! Wacht tot de schaduw of de avond komt.

Water geven per soort

Er zijn 3 soorten terras of potplanten te onderscheiden met ieder zijn specifieke water- en voedingsbehoefte in de zomer, uiteraard afhanelijk van de standplaats van de plant.

 • Eenjarige planten
 • Vaste planten/ heesters/ boompjes
 • Vetplanten

Eenjarige planten

Eenjarige planten zoals de Mandevilla, Petunia, Verbena, Violen en andere lente- of zomerbloeiers hebben regelmatig water nodig. In de zon bijna elke dag, in halfschaduw of schaduw volstaat om de dag. Geef deze planten eens in de 2 weken voeding.

Vaste planten/ heesters/ boompjes

Vaste planten hebben vaak een beter worstelstelsel en hebben iets minder vaak water nodig. Voorbeelden zijn rozen, de hosta en de Agapanthus. Geef deze bij een standplaats in volle zon 5 tot 6 keer per week water. In halfschduw 3 tot 4 keer per week en in de schaduw volstaat 1 tot 2 keer per week. Geef deze planten eens in de 3 weken voeding.

Vetplanten

Het best tegen droogte kunnen de vetplanten, zoals Aloë en Sedumsoorten. Geef deze planten alleen in volle zon 1 tot 2 keer per week. Ook voeding mag minimaal, tot maximaal 1 keer per maand.

Hoe moet je water geven op je terras of balkon

Er zijn twee mogelijkheden om planten in potten water te geven.

Met een tuinslang

 • Met de tuinslang kan je snel en over al bij op het terras, nadeel: je sproeit in potten snel te hard! Dus sproei liever zachter en dan dus iets langer.

Met een gieter

 • Met de gieter kun je ook overal bij, een klein nadeel is dat je ‘m moet vullen maar vooral dat je snel te veel geeft. Als de grond vochtig is, is dat genoeg. Schotels vol na het gieten kan als buffer werken maar er is ook een kans dat de onderste laag gaat rotten als het water niet snel genoeg wordt op genomen.

 

Reacties (7)
K
Kitty Cuijpers
4 juli 2018, 08:58
Zeer goede en bruikbare tips
I
Ingrid Allenstein
18 juli 2018, 20:26
Voor een net beginnende( 3 jaar geleden) tuin verzorging zeer nuttige tips
l
lea
22 april 2020, 14:57
Zeer goede tips, weer wat geleerd!
A
Annet
27 mei 2020, 19:18
Ik doe de hangpotten onderdompelen in een grote emmer tot aan de rand, bloemetjes blijven boven water! Lekker het water op laten zuigen en weer ophangen na eerst even uitlekken boven de emmer helpt beter dan water geven loopt er allemaal weer onderuit! Is water besparend en de grond is goed vochtig. Alleen voor de zomerbloeiers die veel water nodig hebben. Deze methode is niet voor geraniums en mandeville planten geschikt die hebben liever droge voeten.
F
Frans Sprakel.
10 juni 2020, 08:54
Ik heb veel opgestoken van de tuininformatie die jullie mij verstrekt hebben! In mijn Engelse tuin staan bodembedekkers en stamrozen van Intratuin. En op de begraafplaats in Enschede, waar mijn ouders begraven liggen staan elk jaar in de zomer op het voeteneind Vlijtige Liesjes van Intratuin. De bemeste potaarde is ook van jullie. Verder lees ik altijd jullie informatie die jullie mij mailen. Tot ziens!
L
Ludian de Ruiter
8 juni 2022, 13:14
Wat betreft het water geven. Schaf een grote regenton aan naar rato de grootte van je tuin. Vang zoveel als mogelijk regenwater op. Is op temperatuur en zonder kalk. Neem deze tip aan en je planten bloeien langer en uitbundiger.
A
Adrie Butzelaar
3 mei 2023, 07:28
Ik gebruik het regenwater ook voor de binnenplanten
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top