Laden..
Zevenblad (Aegopodium podagraria)

Zevenblad bestrijden

Staat er zevenblad in jouw tuin? Zevenblad groeit snel en ook snel overal in je tuin. Maar deze plant ook heel lekker en gezond. Het is dus maar net hoe je deze plant benadert: is deze bijenlokkende bodembedekker welkom in jouw tuin, of is zevenblad voor jou een woekerend en niet-weg-te-krijgen onkruid? Wij vertellen je alles over de inheemse plant zevenblad. Hoe je hem herkent, waarom je hem in je tuin wil én hoe je hem kunt bestrijden.

  • Delen: Deel dit artikel:
0 minuten leestijd

Wat is zevenblad?

Zevenblad is een vaste plant met de wetenschappelijke naam Aegopodium podagraria en behoort tot de schermbloemenfamilie. Zevenblad is bekend onder vele andere namen, waaronder tuinmansverdriet, geitenpoot en heers. De Aegopodium podagraria is inheems in ons land, je vindt hem bijna overal in noord-Europa. Deze plant is gek op schaduwrijke vochtige plekken met voedingsrijke grond. Je vind zevenblad vaak onder heggen en in wegbermen. In de winter verdwijnt de plant, om vanaf januari/februari weer vrolijk terug te komen. De bloemen zijn populair onder vele bijensoorten!

Is zevenblad onkruid?

De plant zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Op zich zegt dit genoeg: in heel veel landen wordt deze plant als ongewenst beschouwd. Dit komt waarschijnlijk omdat zevenblad zich makkelijk verspreidt via een diepgeworteld wortelstelsel, de wortels kunnen op 40 centimeter diepte zitten. Daardoor is het verwijderen van zevenblad heel lastig. Het komt eigenlijk altijd weer omhoog! De wortels breken ook makkelijk af, waardoor je nauwelijks in staat bent om zevenblad met wortel en al te verwijderen.

Hoe kun je zevenblad herkennen?

Zevenblad herken je aan de zeven bladeren die zich aan de bladstengel bevinden. Er zijn drie blaadjes bovenaan in een waaier en daaronder nog twee keer twee blaadjes. Overigens zijn er ook zevenblad soorten met drie, vijf of negen blaadjes, maar die noemen we toch ook zevenblad. Meestal zie je vooral de vijf- en zevenbladige soorten. De bladeren zijn gezaagd. De vorm van de bladeren bij elkaar lijken wel wat op de afdruk van de poot van een geit, zevenblad wordt daarom ook wel geitenpoot genoemd. De bladsteel is driehoekig en de wortels van zevenblad zijn wit. Zevenblad bloeit in mei tot augustus met een bloemenscherm van witte bloemetjes. Het groeit meestal tot een hoogte van 60 tot 80 centimeter. Het (snel) herkennen van zevenblad is belangrijk, want zodra het opduikt in je tuin wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk actie ondernemen!

Is zevenblad giftig of kun je zevenblad eten?

Zevenblad is niet giftig. Sterker nog: je kunt zevenblad eten! De bladeren kun je net als spinazie bereiden, je kunt er ook thee van zetten. Als je zevenblad droogt, dan heeft de smaak iets weg van peterselie. Zevenblad is zelfs gezond te noemen, het bevat onder andere vitamine C, caroteen en calcium. Nog nooit was je moestuin zo makkelijk gevuld! Vanaf maart zijn de eerste blaadjes klaar om te plukken. Pluk wel alleen jong blad om te eten, diep donkergroene bladeren zijn niet lekker meer. Ook als zevenblad is gaan bloeien kun je de bladeren beter niet meer eten, het blad is dan taai. Heb je een cavia of konijn? Zij zullen ook graag een blaadje zevenblad lusten. Van zevenblad wordt ook gezegd dat het zou helpen tegen jicht.

Zevenblad bestrijden

We snappen dat je van zevenblad af wil, want het groeit overal tussendoor en verdringt je andere planten. Het wordt ook hoog en is daardoor erg aanwezig.

Zevenblad verwijderen

Gewoon uit de grond trekken is een snelle methode om zevenblad weg te halen, alleen zal het altijd terugkomen, omdat de wortelstok afbreekt en het achtergebleven stuk een nieuwe plant wordt. Schoffelen heeft dus niet zoveel zin. Sterker nog: door te schoffelen of omspitten breken de wortels in stukjes en elk stukje groeit weer uit tot een nieuwe plant. Toch kan het regelmatig verwijderen van zevenblad wel degelijk resultaat opleveren. Zodra je een blaadje zevenblad tevoorschijn ziet komen, moet je deze eigenlijk zo snel mogelijk plukken. Het kost de plant kracht om elke keer nieuwe bladeren te maken en hij zal steeds zwakker worden. Pluk het blad en alle wortel die je meetrekt is mooi meegenomen, maar zorg dus wel dat je geen extra losse stukjes wortel maakt. Verwijderen van zoveel mogelijk wortel gaat het beste na een goede regenbui: uit natte grond komt alles makkelijker los.

Onkruidstekers

Zevenblad bestrijden met azijn?

Je hoort (helaas) vaker dat mensen onkruid te lijf gaan met azijn of schoonmaakazijn. Het gebruik van alle soorten azijn tegen onkruid is echter verboden door de Rijksoverheid en dit heeft een goede reden. Azijn zal na verloop van tijd en na veelvuldig gebruik wel helpen tegen zevenblad, maar de werking is gebaseerd op de verontreiniging van je bodem. Op een plek waar veel azijn of schoonmaakazijn is gespoten of gesproeid, zal niets meer kunnen groeien of leven. Het is dus enorm schadelijk voor de biodiversiteit, ook al bij kleine hoeveelheden! De azijn zal via het grondwater nog meer plekken verontreinigen, waardoor het probleem zich verspreid. Niet doen dus, er zijn genoeg alternatieven!

Zevenblad bestrijden met aardappelen?

Ga zevenblad te lijf met de aardappel! En dan bedoelen we natuurlijk niet dat je het onkruid moet gaan bekogelen met deze knollen, maar zevenblad en de aardappel zijn geen vrienden. De schil van aardappel bevat solanine en dat staat erom bekend dat het vele soorten onkruid doodt. Dus plant een paar aardappelen op de plek waar je zevenblad ziet verschijnen en na enkele weken zie je al resultaat. Extra voordeel: je houdt er nog aardappelen aan over ook.

Onze lezeres Karin heeft de aardappel uitgeprobeerd en een paar uitlopende exemplaren tussen haar zevenblad gepoot. Al na 3 dagen toonde het zevenblad verschromelde blaadjes (zie de foto). 3 Weken later vertelt Karin ons dat het erop lijkt dat de worstelstok is aangetast: nieuwe scheuten laten heel makkelijk los en het ombrengen van het zevenblad gaat heel voorspoedig!

Zevenblad aangetast door aardappelZevenblad aangetast door aardappel

Zevenblad bestrijden met kalk?

Zevenblad houdt niet van kalkrijke grond. Dus je grond voorzien van extra kalk zal er op termijn voor zorgen dat zevenblad het elders gaat zoeken. Je kunt tuinkalk toevoegen aan je tuinaarde, maar je kunt ook eierschalen gebruiken. Gebruik geen schillen van gekookte eieren, want die krijg je niet goed genoeg schoon en dit zal gaan stinken. Droog schoongespoelde eierschalen een minuut of 10 in de oven op 200 graden en verkruimel ze. Je kunt ze daarna verspreiden in de tuin. Let wel goed op de hoeveelheid, bij tuinkalk uit een zak is dat wat makkelijker bepalen omdat je op de verpakking de dosering kunt terugvinden.

Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum 'Spessart')Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum 'Spessart')

Zevenblad bestrijden met de ooievaarsbek?

Onkruid ontstaat op lege grond. Het heeft licht en ruimte nodig om te groeien. Als je tuin vol met planten staat, dan zal er dus geen zevenblad groeien. Oftewel: bestrijd het ongewenste zevenblad met wel gewenste planten! Een perfecte bodembedekker tegen zevenblad is de ooievaarsbek of tuingeranium (Geranium macrorrhizum). Dit charmante plantje bloeit rijkelijk van mei t/m juni met lichtroze, paarse of witte bloemetjes en bedekt de grond snel. Het is een plantje met weinig eisen en je kunt een teveel aan ooievaarsbek makkelijk verwijderen. Je kunt daarnaast het plantje ook erg makkelijk stekken om nog meer van je tuin te laten bedekken. Lees alles over de ooievaarsbek in onze plantengids.

Ooievaarsbek

De grond afdekken tegen zevenblad

Om te kunnen groeien heeft zevenblad licht nodig, net als iedere andere plant. Een methode om plantengroei, en dus ook de groei van zevenblad, tegen te gaan is het afdekken van de aarde. Dit moet dan gebeuren met iets wat geen licht doorlaat, zoals vijverfolie of worteldoek. Dit is meestal niet echt een werkbare oplossing. Om al het zevenblad uit te roeien zou je het eigenlijk 2 jaar moeten laten liggen! Dit betekent dan ook dat je twee jaar lang tegen een kaal doek zit aan te kijken. Daarnaast verspreiden de wortelstokken van zevenblad zich zo makkelijk, dat zevenblad naast het doek of de folie gewoon weer kan opduiken. Andere bodembedekking, zoals houtsnippers, boomschors, cacaodoppen, kokosvezels of grind kun je ook inzetten. Dit kun je wel gewoon laten liggen en dit weert ook onkruid. Het zal alleen waarschijnlijk niet helemaal genoeg zijn om geheel van het zevenblad af te komen. Een groene bodembedekker zoals de ooievaarsbek is effectiever én beter voor de biodiversiteit! Let op: Kies liever geen cacaodoppen als je een hond hebt, honden kunnen ziek worden van cacaodoppen.

Zevenblad natuurlijk of biologisch bestrijden

Echte natuurlijke bestrijding doe je door het plukken van zevenblad én het planten van aardappelen en/of een bodembedekker zoals de ooievaarsbek. Bestrijdingsmiddelen en ook biologische bestrijdingsmiddelen zijn een laatste redmiddel en dan nog kun je je afvragen hoe erg dat zevenblad je nu eigenlijk in de weg staat. Zoek een biologisch bestrijdingsmiddel tegen zevenblad? Kom dan langs in één van onze winkels, wij adviseren je graag welk middel je dan het beste kan kiezen. Wees altijd spaarzaam in het gebruik en zet een bestrijdingsmiddel alleen heel gericht in, om schade aan de natuur en je andere tuinplanten zoveel mogelijk te voorkomen. De beste tijd is zodra het zevenblad omhoog komt, in februari. Elke keer als er weer een nieuwe scheut van de plant naar boven komt, moet je opnieuw het bestrijdingsmiddel toepassen. Behandel alleen het zevenblad zodat je andere planten zo min mogelijk last krijgen.

Reacties (16)
E
Eric Kuyper
27 februari 2023, 08:40
Weer wat geleerd over zevenblad.
S
Stefan Boer
2 maart 2023, 10:08
Sinds ik kippen heb die loslopen door de tuin heb ik ook geen last meer van zevenblad.
J
Jacqueline Fluijt
8 maart 2023, 17:55
Bedankt zeg! Mooi artikel over het zevenblad. Ik kijk er nu ook anders naar, zal de plant het en der blijven uittrekken maar zeker ook een plekje geven waar het kan.
I
Intratuin
9 maart 2023, 15:48

Bedankt voor deze mooie reactie Jacqueline! Dit was precies wat ik met deze blog wilde bereiken. :-)

^Intratuin

K
Karin
10 mei 2023, 08:03
Goed artikel over zevenblad. Ik ga aardappelen als bestrijding uit proberen. Kan ik biologische aardappelen van de supermarkt die uitlopen gewoon in de grond stoppen?
I
Intratuin
10 mei 2023, 09:40

Bedankt voor het compliment Karin! Het is altijd leuk om te horen als je werk wordt gewaardeerd. :-)

En biologische aardappels uit de supermarkt zouden prima moeten werken. Wacht wel even met in de grond stoppen tot de aardappels wat uitlopers hebben, dan weet je zeker dat hij 'het doet'. Ik zou het heel leuk vinden als je met ons zou willen delen of het geholpen heeft! ik heb deze tip namelijk zelf nog niet geprobeerd, ikzelf laat mijn zevenblad lekker staan tot ik er wat anders neer wil zetten.

^Intratuin

K
Karin
27 mei 2023, 14:47
Jl woensdag, de 24e mei heb ik uitgelopen aardappelen gepoot tussen het 7blad. En vanmorgen dacht ik “even kijken” en wat schetst mijn verbazing? Heel veel blaadjes vertoonde verschrompeling, ongelooflijk. Ik heb een foto gemaakt, maar weet niet hoe toe te voegen. Echt hoopvol hoor!
I
Intratuin
27 mei 2023, 20:27

Hi Karin,

Dat klinkt zeker veelbelovend en ook nog zo snel! Helaas hebben we (nog) geen optie om foto's toe te voegen bij een opmerking op onze blog, maar het zou heel leuk zijn als we jouw resultaat met de aardappelen bij ons artikel zouden kunnen plaatsen. Zou je dat goed vinden? Je kunt de foto dan e-mailen naar online@intratuin.nl en als je er dan bij vermeldt dat wij hem mogen gebruiken dan plaats ik hem erbij!

^Intratuin

D
Dieneke Blanken
29 mei 2023, 11:08
Leuk artikel ook ik heb zevenblad in de tuin begin het een beetje te accepteren. Die aardappel ga ik zeker proberen maar wat doe ik met de bloemen van zevenblad? Vr.gr.Dieneke
I
Intratuin
30 mei 2023, 19:56

Hoi Dieneke,

Wat leuk om te horen! De bloemen van zevenblad kun je lekker laten staan voor de insecten. Het zijn niet de mooiste bloemen, dus je mag ze ook weghalen. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je daardoor nóg meer zevenblad krijgt, hij verspreidt zich toch wel. ;-)

^Intratuin

K
Karin
13 juni 2023, 23:03
Beste medewerker, eind mei heb ik een foto opgestuurd vang het 7 blad dat aangetast is nadat ik aardappelen gepoot had. online @intratuin.nl Heeft u het berichtje met de foto ontvangen. Intussen gaat het “ombrengen” van het 7 blad voorspoedig; nieuwe scheuten laten heel makkelijk los, het lijkt erop dat de wortelstok ondergronds is aangetast. Ik ben echt blij! Karin
I
Intratuin
16 juni 2023, 09:24

Beste Karin,

heel erg bedankt voor de foto en wat fijn dat het zo goed helpt. Ik ga het bij ons artikel vermelden, hier help je een hoop mensen mee!

^Maaike - Intratuin

H
Huub
20 juni 2023, 18:16
Een tijdje geleden kocht ik een huis met een totaal door zevenblad overwoekerde tuin. Uittrekken had om meerdere reden nauwelijks zin. Ik las ergens dat zevenblad niet houdt van een kalkrijke bodem. Daarom de hele tuin omgespit en vervolgens royaal kalkkorrels gestrooid. Ietwat sceptisch was ik wel omdat in de praktijk de eenvoudigste oplossingen niet altijd werken. Maar het werkte perfect. Sindsdien geen overlast meer gehad.
I
Intratuin
26 juni 2023, 09:16

Bedankt voor deze bijdrage Huub!

Het is altijd fijn om te horen als het iemand gelukt is (met één van de methodes die wij aanraden) om van de overlast van zevenblad af te komen.

^Intratuin

H
Hanne
7 oktober 2023, 12:01
Welke aardappel en hoeveel per m2. Ik had namelijk aardappels geplant, maar zonder resultaat. Het schijnt dat bepaalde aardappels gekweekt worden die minder solanine bevatten.
I
Intratuin
9 oktober 2023, 13:27

Hallo Hanne,

De aardappelrassen in onze supermarkten zijn de soorten met minder solanine en ik kan je eigenlijk niet vertellen waar je soorten met veel solanine kunt kopen. Wel is het zo dat aardappels die je in het licht bewaard groen worden: die groene kleur geeft aan dat er solanine is aangemaakt in de knol. (Vandaar dat je groene aardappels dus niet meer moet eten!) Leg dus een paar aardappelen in de vensterbank en wacht tot ze groen worden. Daarna kunnen ze de grond in. Hoeveel je er moet doen, ligt ook een beetje aan hoeveel ruimte je hebt om de aardappelen te planten. Hoe meer aardappelen, hoe meer effect. Ik zou tussen de 10 en 20 cm plantafstand aanhouden.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top