Wanneer kun je het beste graszoden leggen?
Aan het begin van het groeiseizoen. Bij warm weer kan het al vanaf maart. Het kan ook in de zomer, maar kies dan een bewolkte dag en zorg dat er goed gesproeid wordt na het aanleggen. Bij te droge zomers of vorst aan de grond, kun je beter even wachten.
Voor optimale kwaliteit leg je de zoden binnen 18 uur na levering. De zoden bestaan uit een sterk mengsel van diverse grassoorten, ideaal voor tuinen waar kinderen spelen, maar ook voor plaatsen waar
veel over gelopen wordt.
Het gras kan pas als het 7cm hoog is voor de eerste keer gemaaid worden. Stel de eerste paar keer de grasmaaier zo hoog mogelijk af.
STAPPENPLAN
1. Bepaal waar je je gazon wil hebben. Prik langs de lijnen een paar paaltjes in de grond en span er een touwtje tussen.
2. Bereken het aantal graszoden dat je nodig hebt. Meet de oppervlakte (lengte x breedte). Zoden worden op rollen geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang en 40 cm breed. Één rol is dus 1m .
3. Spit grond 1 spade (10-15cm) diep om en verwijder stenen. Laat de grond een paar weken met rust en schoffel alleen het opkomende onkruid steeds weg.
4. Hark vlak voor het leggen van de zoden de bovenlaag zo’n 1 à 2 cm los. Meng compost en potgrond door de bovenlaag. Maak het egaal door het aan te stampen of gebruik een plank waar je over de bovenlaag heen ‘walst’.
5. Maak de grond voordat je de zoden uitrolt, goed nat. Rol de zoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Het resultaat is het mooist als je de zoden in half-steensverband legt.
6. Stamp de zoden goed aan of rol ze met een roller vast, zodat de ondergrond goed contact krijgt met de aarde. Steek de kantjes af met een kantafsteker.
7. De daaropvolgende twee weken dagelijks goed sproeien, zonodig tweemaal per dag. Na die tijd is het gras vastgegroeid en kan het met minder water toe. Bemest het gazon regelmatig, in elk geval binnen 4 weken na het leggen van de zoden. Afhankelijk van het type mest is dat 2 tot 5 keer per seizoen.
Meer info over hoe je je gazon het best kunt onderhouden?
Klik dan hier