Laden..

Veelgestelde vragen

Zoveel planten op 3m², past dat wel? Hoe hoog worden de bomen en heesters? Deze en vele andere vragen over jouw 3m² mini-bos vind je in onze FAQ.

Hoe werkt het bestellen/bezorgen? 
Je hebt jouw minibos in de webwinkel van Intratuin besteld. Je kan het ophalen bij het filiaal naar jouw keuze in maart. 

 

Kan een minibos in elke tuin?
Meestal wel. We hebben planten gekozen die het in vrijwel elke tuin en op elke grondsoort in Nederland goed kunnen doen. Heb je nu een terras of grasveld? Geen probleem. Je tovert het zo om tot een microbos. Zelfs in een schaduwtuin kun je planten, al heeft het bosje natuurlijk wel een beetje zonlicht nodig. Je hebt al genoeg aan een stuk van 3m² (tweepersoonsbed). Groter mag ook! Het is natuurlijk wel van belang om de bodem voor te bewerken. Dat is eenvoudig zelf te doen volgens de bijgeleverde instructie. 

 

Zoveel planten op 3m², past dat eigenlijk wel?
Als je de bomen en heesters krijgt zijn ze nog vrij klein (60-80cmen zien ze er nog uit als satéprikkers. Maar vergis je niet, ze kunnen natuurlijk groot worden. Past dat allemaal wel in zo’n klein stukje tuin? Het past zeker, sterker nog, we planten met opzet vrij dicht naast elkaar. We proberen zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje te creëren. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat fijn voor bomen is. De manier van planten lijkt veel op het planten van een haag. Je kan de planten lekker laten groeien, of bijsnoeien naar smaak. Wil je jouw bomen graag meer ruimte geven of er een paar uitdelen aan vrienden? Geen probleemVoordeel van meer ruimte is dat de individuele boompjes lekker kunnen uitdijen. 

Weetje: we gebruiken elementen uit de plantmethode van Japanse plantkundige prof. Akira Miyawaki. Hij bestudeerde meer dan 40 jaar oerbossen en ontdekte hoe je dit type bos weer versneld kan aanleggen. Hij legde wereldwijd al meer dan 1.700 bossen op deze manier aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar ontwikkelde tot een veerkrachtige ecosysteem. 

 

Hoe hoog worden de bomen en heesters in het pakket?
Als je de bomen en heesters ontvangt, zijn ze 80-90 cm hoog. Als je zelf niets doet, kunnen sommige van deze bomen enkele tientallen meters hoog worden. Maar dat is in veel tuinen niet erg handig. Daarom hebben we een soortenmix gemaakt die je makkelijk kunt snoeien, zodat jouw bos niet hoger hoeft te laten worden dan je zelf wil. Het zijn soorten die je ook vaak in een gemengde haag tegenkomt. Je kan jouw minibos op de voor door jouw gewenste hoogte snoeien (of je kan de boompjes hun gang laten gaan en zo groot laten worden als ze zelf willen).  

 

Kan ik mijn minibos zelf aanleggen?
Zeker! Je krijgt handige tips voor het maken van een ontwerp. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van onze instructie. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog het stro voor de mulchlaag te kopen en wat compost. Als je een wat zanderige bodem hebt, is wat extra compost slimEn heb je dikke klei in je tuin, voeg dan wat zand toe.  

 

Hoe moet ik mijn minibos onderhouden?
Een minibos  is ideaal voor de luie tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig. 

Je bepaalt zelf hoeveel je ingrijpt. Sommige tuinders zullen het bosje zijn eigen gang willen laten gaan. Hierdoor gaan sommige planten domineren, waardoor anderen kleiner blijven of zelfs op termijn het loodje leggen. Voor het ecosysteem dat jouw minibos, is dat helemaal niet erg. Maar je kan er ook voor kiezen om met de snoeischaar te bepalen hoeveel ruimte je de individuele planten geeft 

 

Waarom moet ik stro of blad op de bodem leggen (mulchen)?
In een bos ligt de grond bezaaid met bladeren, takjes en zaden. Bij de start van het minibos produceren jouw boompjes nog niet genoeg blad en zaden om zelf de bosvloer te vullen. Het stro of verzamelde blad vervangt deze laag. Dat noemen we mulchen. Deze laag beschermt de bodem en bodemdiertjes tegen direct zonlicht, uitdroging en vorst. En het voorkomt dat onkruid jouw bos overneemt. Daarnaast breken bodemdieren de mulch af tot humus, wat weer voeding is voor jouw bos. Doen dus dat mulchen.  

 

Waarom staan er alleen inheemse soorten in het minibos?
Inheemse planten trekken meer insecten, bestuivers, vogels en vlinders aan dan exotische planten. Ze zijn bovendien vaak sterker én beter bestand tegen ons klimaat. Op andere plekken in de tuin kun je overigens prima wél exoten planten. Tot slot willen we onze wilde natuur graag een beetje steunen, want er is helaas niet zo veel inheems boommateriaal meer over. 

 

Wat is biodiversiteit en hoe draagt een minibos daaraan bij?
Met biodiversiteit bedoelen we de hoeveelheid soorten dieren en planten die op een bepaalde plek voorkomen. Door het planten van een minibos zorg je direct voor meer soorten (inheemse) planten in jouw tuin. En daar komen weer vlinders, bijen, vogels en andere diertjes op af. Zo draag je met je eigen tuin bij aan een groenere omgeving voor iedereen! 

 

Zijn de planten giftig?
Eet nooit zomaar planten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. De planten uit het minibos pakket zijn niet voor menselijke consumptie bedoeld en er zitten ook een aantal soorten bij die voor ons giftig zijn, zoals de kardinaalsmuts. Die kunnen bij inname klachten veroorzaken. Eet zelf geen planten uit het minibos en laat ook kinderen niet van de bladeren of vruchten eten. Heb je per ongeluk toch iets uit het bosje gegeten? Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.  

 

Hebben jullie rekening gehouden met hooikoorts?
De berk is de meest beruchte boom als het om hooikoorts gaat. Deze zit dan ook niet in ons pakket. Daarnaast kunnen de els en de hazelaar in februari en maart voor hooikoorts-klachten zorgen. De els zit niet in het beplantingspakket, maar de hazelaar wel. Ben je echt allergisch voor hazelaars, plant deze dan niet. Geef de hazelaar cadeau aan familie of vrienden. 

 

Ik heb een minibos gekocht, kan ik nu al zien welke bomen en heesters ik heb?
Zeker, in de lente krijgen de planten bladeren en dan kan je ze goed herkennen. We hebben een pdf gemaakt (klik hier) waarbij je de verschillende soorten nu al kunt proberen te herkennen.

 

Plant je eigen minibos

Vergroen je tuin met een minibos-pakket van 3 m2. In dit pakketzitten 9 inheemse bomen & heesters, een bloemenmix en een inheemse bomenwaaier.

Bestel hier je minibos

Plantinstructie

Het minibos kan je prima zelf aanleggen, maar een beetje hulp is best handig. Met ons handige stappenplan plant je binnen no-time jouw minibos aan.

Lees DE PLANTINSTRUCTIE
Back to top