Laden..
Onkruid verwijderen en bestrijden tussen tegels en in het gazon

Onkruid verwijderen en bestrijden tussen tegels en in het gazon

Onkruid vergaat niet, maar jij zit er vaak niet op te wachten! Onkruid is hardnekkig, het groeit razendsnel en komt altijd op plekken omhoog waar jij het niet wil, tussen de tegels of in het gras. Onkruid voorkomen is heel moeilijk, maar er zijn wel wat tips, welke wij graag met je delen. En is het tijd om je tuin eens goed te ontdoen van alle onkruid? Onkruid verwijderen is dan de beste optie. Onkruid bestrijden of verdelgen is namelijk een laatste redmiddel en iets wat je liever niet wil. Wij vertellen je de beste manieren om onkruid te wieden op de verschillende plekken in je tuin, zodat je op een verantwoorde manier van die ongewenste plantjes af komt. Uiteraard geven wij ook tips als je toch moet overgaan tot onkruidbestrijding of onkruidverdelging.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd
PaardenbloemPaardenbloem

Onkruid herkennen

Wat is onkruid eigenlijk? Heel simpel: onkruid is een verzamelnaam van alle planten die groeien op een plek waar je ze liever kwijt dan rijk bent. Wist je dat onkruid eigenlijk niet bestaat? Het zijn uit- en inheemse planten die hier thuishoren. Ze groeien alleen op plekken waar jij ze liever niet hebt! Of een plantje onkruid is of een ‘gewone’ plant, is dus afhankelijk van jouw mening. Wat de één onkruid vind, kun jij best leuk vinden en gewoon laten staan. Onkruid herkennen is daardoor heel simpel: als jij vindt dat de plant niet thuishoort op de plek waar hij groeit, dan is het onkruid. Meestal zijn dit de plantjes die je niet zelf hebt geplant én waar je lastig vanaf komt.
Maar hoe komen die ongewenste plantjes dan tussen je tegels, in je gazon, je border en zelfs balkonbak? Vaak worden de zaadjes meegenomen door de wind of vogels, of ze groeien via een ondergronds wortelstelsel via de tuin van de buren. Helaas kun je daar meestal weinig tegen doen!

Welke soorten onkruid zijn er?

Voor de juiste manier van onkruid verwijderen is het van belang dat je het onderscheid weet tussen verschillende soorten onkruid. Er is namelijk zogenoemd zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid produceert in een rap tempo heel veel zaden. Deze zaden worden verspreid door de wind en zijn erg sterk. Ze kunnen wel tot een halve eeuw blijven wachten tot de juiste omstandigheden zijn gekomen om te ontkiemen! Daarnaast is er ook wortelonkruid. Via een ondergronds diep worstelstelsel (wortelstokken) verspreidt dit type onkruid zich door je tuin. De ondergrondse delen bevatten de reservestoffen waarmee een snelle groei boven de grond wordt bevorderd. Je hoeft niet op te zoeken met welk soort onkruid je te maken hebt, als je vaker onkruid wiedt, dan herken je ze vanzelf. Zaadonkruid is namelijk makkelijker te verwijderen en zit meestal meer verspreid over je tuin. Wortelonkruid bedekt steeds grotere oppervlakken in je tuin en je zult zien dat er geen einde lijkt te komen aan de wortels!

 

Herfst border in roodtintenHerfst border in roodtinten

Onkruid voor biodiversiteit

Wees niet te hard voor de spontane plantjes in je tuin. Onkruid speelt namelijk ook een rol in het behoud van de biodiversiteit in je tuin. Hommels maken bijvoorbeeld gebruik van het stuifmeel van de paarse dovenetel en hondsdraf, op het moment dat er nog geen fruitsoorten in bloei staan. Daarnaast zijn er vlinders die distels en brandnetels kiezen om hun eitjes op te leggen. Het is dus zeker geen schande om af en toe een onvoorzien plantje te laten staan! Wij snappen natuurlijk ook dat er ook goede redenen zijn om wél van onkruid af te willen komen.

Waarom onkruid verwijderen?

Onkruid heeft over het algemeen een ontsierend effect op ons zorgvuldig aangelegde gazon en terras. Maar daarnaast onttrekt onkruid tussen het gras, in je border of in je moestuin ook voedingsstoffen uit de bodem. Ze vormen een concurrent als het gaat om licht, water en ruimte, waardoor er minder overblijft voor de planten die je wel wil zien. Met name in de moestuin heb je ook een grotere kans op schimmelziekten, als je het onkruid laat staan. De gewassen blijven langer vochtig door de extra planten en schimmel is dol op vochtige plekken.

Onkruid tussen tegels

Die kleine plantjes tussen de tegels van je terras kunnen erg storen, dus we begrijpen dat je er wat tegen wil doen. Onkruid verwijderen tussen tegels kan een frustrerend werkje zijn, maar met wat geduld kom je een heel eind en je kunt ook al een hoop doen om het te voorkomen!

Onkruid tussen tegels voorkomen

 

Leg je een nieuw terras aan, dan begint de onkruidbestrijding met de juiste terrasaanleg.

  • Leg eerst een worteldoek neer, zodat onkruid van onderaf niet tussen je tegels door kan komen.
  • Vul de voegen van je terras met voegselzand of brekerzand. Dit bevat geen voedingsstoffen voor eventuele aangewaaide zaadjes.
  • Veeg je terras regelmatig! Daarmee verwijder je niet alleen aangewaaide zaadjes, maar ook aarde met eventuele voedingsstoffen, waardoor onkruid veel minder kans krijgt.
Onkruid weghalen met een bezem, vegenOnkruid weghalen met een bezem, vegen

Onkruidweerders

Onkruid tussen tegels verwijderen

Helaas vindt onkruid uiteindelijk meestal toch zijn weg tussen kiertjes en gaatjes. Maar hoe eerder je erbij bent, hoe sneller en makkelijker je ervan afkomt. Bijhouden is belangrijk, want kleine plantjes met korte wortels zijn een stuk makkelijker te verwijderen dan groter diepgeworteld onkruid, dat ook al kans heeft gehad zich te verspreiden! Direct actie ondernemen bij de eerste opkomst is dus erg belangrijk.

Een onkruidborstel, onkruidkrabber of voegenkrabber is het gereedschap dat je nodig hebt voor je terras. Dit stukje tuingereedschap krabt de voegen schoon met een smalle staalborstel of stalen punt. Let erop dat je de hele wortel moet verwijderen, anders groeit de plant gewoon weer terug. Dus niet wild gaan hakken met de krabber, maar de grond on de plant losser maker en dan het onkruidplantje eruit trekken. Helaas is dit in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Het helpt als je het doet na een goede regenbui, want de wortel laat makkelijker los in natte grond. Gebruik kniebeschermers of een kniekussen om je knieën te beschermen en handschoenen om ook het prikkende onkruid goed te kunnen beetpakken.

Voegenkrabbers en kniekussens

Je hoort veel over onkruid bestrijden met azijn of schoonmaakazijn tussen tegels. Allereerst willen wij benadrukken dat het gebruik van alle soorten azijn verboden is door de Rijksoverheid en dit heeft een goede reden. Na veelvuldig gebruik helpt azijn wel tegen onkruid, maar de werking is gebaseerd op de verontreiniging van je bodem. Niets zal meer kunnen groeien of leven op een plek waar veelvuldig gebruik is gemaakt van azijn of schoonmaakazijn en dus ook geen andere planten, insecten of bodemleven. De azijn zal via het grondwater nog meer plekken verontreinigen, waardoor je hele tuin er droevig bij kan komen te staan. Ditzelfde geldt overigens voor chloor en zout. Veel vriendelijker, goedkoper en eigenlijk net zo effectief, is het gebruik van kokend water. Het onkruid sterft hierdoor af. In eerste instantie nog niet de wortels, maar na 3 tot 5 keer zou ook de wortel moeten afsterven! Eenzelfde principe wordt toegepast met een gasbrander of elektrische onkruidbrander. Bij beide methoden moet je wel oppassen dat je omliggende planten niet ook per ongeluk aantast. Wieden met de hand blijft altijd het meest veilig voor planten en dieren!

Je hoort veel over onkruid bestrijden met azijn of schoonmaakazijn tussen tegels. Hier zijn duidelijke regels over gemaakt. Deze vind je hier terug op de website van Milieu Centraal. Zorg ervoor dat je bij gebruik de regels opvolgt én je strikt aan de gebruiksaanwijzing op de verpakking houdt zodat mens, dier en milieu geen gevaar lopen.
Veel vriendelijker, goedkoper en eigenlijk net zo effectief, is het gebruik van kokend water. Het onkruid sterft hierdoor af. In eerste instantie nog niet de wortels, maar na 3 tot 5 keer zou ook de wortel moeten afsterven! Eenzelfde principe wordt toegepast met een gasbrander of elektrische onkruidbrander. Bij beide methoden moet je wel oppassen dat je omliggende planten niet ook per ongeluk aantast. Wieden met de hand blijft altijd het meest veilig voor planten en dieren!

Biologische bestrijdingsmiddelen voor je terras

Bij Intratuin vind je diverse terrasreinigers, groene aanslagreinigers, anti-onkruid en anti-mos middelen. Gebruik deze middelen alleen als je niet anders kan, want verwijderen met de hand blijft de beste manier voor je tuin! Kies altijd een biologisch bestrijdingsmiddel en lees voor gebruik goed de verpakking voor de juiste toepassing. Gebruik niet meer dan nodig is, want ook biologische middelen zijn schadelijk voor het milieu bij overmatig gebruik.

Onkruid bestrijdingsmiddelen voor je terras

Onkruid in gazon

Een mooi egaal groen gazon zonder onkruid tussen het gras: dat is wat je het liefste wil!

De meest voorkomende soorten onkruid in het gazon zijn klavertjes, paardenbloemen en madeliefjes. De bloemen trekken bijen aan, wat fijn is voor de biodiversiteit in je tuin, maar een egaal grastapijt is voor de meeste mensen het ideaalbeeld. Gelukkig valt er wel wat te doen tegen de ongewenste plantjes.

Onkruid in gazon voorkomen

In een gezond en vol gazon heeft onkruid veel minder kans, dus om onkruid uit je gras te houden is goed onderhoud van groot belang. Als je gras verzwakt is, krijgt onkruid meer kans om te groeien!

  • Maai het gazon regelmatig maar niet te kort. Houd schaduwgras en speelgras op minimaal 4 cm, siergras mag op minimaal 3 cm worden gemaaid.
  • Zaai kale plekken zo snel mogelijk in met graszaad, zodat het onkruid ook daar minder kans krijgt.
  • Hou je gazon gezond door zo’n 3 keer per jaar gazonmest te geven: in het voorjaar, de zomer en het najaar. 
  • Zorg dat je gazon ook voldoende water krijgt in droge periodes. Gebruik hiervoor bij voorkeur opgevangen regenwater uit de regenton. Gaat het een langere periode erg warm worden, probeer dan om wat schaduw te creëren voor je gras, dan droogt het minder snel uit. Hier kun je bijvoorbeeld een schaduwdoek voor ophangen of een parasol neerzetten.
Madeliefjes en klavers in gazonMadeliefjes en klavers in gazon

Onkruid in gazon verwijderen

Mocht er onkruid tussen je gras aanwezig zijn, dan kun je dit verwijderen met de hand of met behulp van een onkruidsteker. Zorg ook hier dat je er op tijd bij bent, want kleine plantjes haal je er veel makkelijker tussenuit en je hebt minder kans op kale plekken. Haal de plantjes met wortel en al uit de grond, anders groeien ze net zo hard weer terug. Ook hier geldt: in een nat gazon zal je de wortels makkelijker kunnen verwijderen dan uit droge grond. Werk voorzichtig tussen het gras door, zodat je zo min mogelijk beschadiging aan het gazon veroorzaakt. Het onkruid dat je weghaalt kun je het beste direct afvoeren via de GFT bak, zodat het niet opnieuw de kans krijgt verder te groeien of de zaden te verspreiden. Wied ook het onkruid dat naast je gazon groeit, zodat je verspreiding tussen het gras op tijd voorkomt.

Onkruidstekers

Mos verwijderen uit je gazon

Een ander ontsierend element in je gazon is mos. Mos ontstaat meestal als de omstandigheden van je gazon niet ideaal zijn voor de groei van gras, bijvoorbeeld als er teveel schaduw is, gras te kort wordt gemaaid, bomen en struiken teveel voedingsstoffen aan de grond onttrekken of als de bodem te zuur is. Mos groeit makkelijker dan gras, dus neemt dan vaak de plek over. De zuurgraad kun je verbeteren met kalk (eenmaal per jaar, in najaar, winter of vroege voorjaar), op de andere factoren heb je meestal minder invloed. Om mos te verwijderen heb je een verticuteerhark of verticuteermachine nodig. Verticuteren mag slechts eenmaal per jaar, want het is erg intensief voor je gazon en het heeft echt tijd nodig om te herstellen. Kies het voorjaar of najaar om te verticuteren.
Mosbestrijding met gebruik van organische meststoffen werkt ook goed. Het gras wordt hierdoor sterker en mos zal afsterven. Let wel op: er moeten minimaal 6 weken zitten tussen het geven van kalk en meststoffen aan je gazon!
Mos kan ook eenvoudig worden bestreden met bestrijdingsmiddelen op basis van ijzersulfaat, maar deze oplossing is slechts van zeer tijdelijke aard. Het mos zal altijd weer terugkomen en daarom raden we dit niet aan.

Onkruid in gazon bestrijden

Blijft het onkruid in je gazon maar terugkomen of lukt het je lichamelijk niet (meer) om onkruid te wieden in het gras? Dan kun je overwegen om over te gaan op een biologisch bestrijdingsmiddel, dit is soms gecombineerd met gazonmest.

  • Gebruik uitsluitend een biologisch bestrijdingsmiddel dat specifiek bedoeld is voor het gazon.
  • Gebruik een onkruidbestrijdingsmiddel tussen maart en september, dit is de periode dat onkruid groeit. De beste periode is in de lente of begin zomer.
  • Maai je gras enkele dagen een paar dagen vóór én een paar dagen na de onkruidbestrijding voor het beste resultaat.
  • Als je gebruik maakt van een anti-onkruid spray, spuit dan alleen als het windstil is. Je kunt ook de bodem van een grote (lege) fles afhalen en deze over het onkruid in het gras plaatsen. Spuit daarna door de dopopening, zodat je bestrijdingsmiddel alleen op de plek terecht komt waar je het wil hebben.
  • Gebruik bestrijdingsmiddelen alleen als het daarna minimaal 24 uur droog blijft, dan blijft het middel op het onkruid zitten en kan het zijn werk doen.
  • Breek de steel van paardebloemen, dan wordt het bestrijdingsmiddel beter opgenomen.
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddel in de buurt van je goede planten, anders verdelg je deze misschien ook per ongeluk.
Border met bloemenBorder met bloemen

Onkruid in je border

Hoewel onkruid vaak ook een extra vol groen zicht in je tuin geeft, wil je wellicht liever dat je vaste planten meer ruimte krijgen. Ook in de border kun je weer maatregelen nemen om onkruid te weren!

Onkruid in je border voorkomen

Je kunt onkruid eigenlijk nooit geheel voorkomen, maar je kunt wel zeker maatregelen nemen om het onkruid extra lastig te maken!

  • Bij de aanleg van een border is het allereerst goed om te kijken naar de aansluiting op de tuin van de buren. Met name wortelonkruid kan zich onder grond heel goed verspreiden van de buren naar jouw tuin. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een kunststof border, bij voorkeur natuurlijk gemaakt van gerecycled materiaal. Sla deze border zo’n 30 cm de grond in, dit zal het onkruid tegenhouden.
  • Zorg dat je geen lege stukken grond in je tuin laat, maar bedek deze bij voorkeur met groene bodembedekkers. Deze dichtgroeiende plantjes groeien alles dicht, waardoor er geen ruimte is voor onkruid.
  • Wil je liever geen groene bodembedekkers, gebruik dan andere bodembedekking, zoals houtsnippers, boomschors, kokosvezels, cacaodoppen of grind. Groen is wel effectiever én beter voor de biodiversiteit van je tuin! Kies liever geen cacaodoppen als je een hond hebt: een hond kan ziek worden van cacaodoppen.
  • Verwijder onkruid regelmatig, het gaat makkelijker als de planten nog klein zijn en ze krijgen minder kans tot verspreiding.

Bodembedekkers

Onkruid wieden in je border

Onkruid wieden blijft een terugkerende bezigheid, maar maak er een vaste routine van, dan zal je zien dat het steeds minder tijd zal kosten! Bijhouden is echt heel belangrijk om onkruid niet de vrije hand te geven.

Zaadonkruid is makkelijk te verwijderen uit je tuin met behulp van een schoffel of een hak, deze heb je beide met zowel lange als korte stelen. Met een schoffel kun je zowel duwend als trekkend het onkruid afsnijden. Met een hak werk je achteruit met enkel trekkende bewegingen. Doe dit bij droog weer, het afgesneden zaadonkruid zal dan verdrogen en niet meer terugkomen. Uiteraard kun je het onkruid natuurlijk ook met de hand wieden of plukken. Bij wortelonkruid is het meer van belang dat je zoveel mogelijk van de wortel verwijderd, dus wieden is beter. Doe dit na een goede regenbui, als je bodem goed nat is.  De wortel komt dan makkelijker los. Gebruik nooit een onkruidbrander in je border, dit zal de andere planten aantasten!

Onkruid in je border bestrijden

Wij raden sterk af om bestrijdingsmiddelen in je border te gebruiken. Het risico op schade aan de vaste planten is veel te groot en je brengt snel schade aan je tuin. Je border wil je juist groen en een beetje wild, dit maakt je tuin veel natuurlijker en je zal meer vlinders, bijen en andere insecten trekken, welke bijdragen aan de biodiversiteit. Daar is je tuin toch voor!

Onkruid bestrijden? Intratuin helpt je verder

Wil jij aan de slag met het verwijderen van onkruid? Kijk eerst of dit écht nodig is en onthoud goed: voorkomen is beter dan genezen. Wil je advies over jouw situatie? Onze medewerkers in de vestigingen staan voor je klaar met het beste advies!

Bekijk het gereedschap om onkruid te verwijderen in onze webshop.

Reacties (7)
F
Frans Didden
15 april 2022, 20:32
Prima overzicht van verschillende mogelijkheden. Mis nog h.e.e.a. voor op het balkon. o.a. kleine fontein eo klein planten hoekje.
L
Leanne van Tiggelen
6 mei 2023, 23:02

Wat te doen tegen zevenblad?

I
Intratuin
8 mei 2023, 09:05

Hoi Leanne,

Zevenblad is een lastige om geheel weg te krijgen uit je tuin. In onze blog zevenblad bestrijden vertellen we je daar alles over!

^Intratuin

L
Leanne
8 mei 2023, 09:22

Super bedankt voor uw uitgebreide reactie op het bestrijden van zevenblad. Hopelijk gaan de aardappels hulp bieden

J
Jan P.W. de Vries
10 mei 2023, 14:09
Wat een grote hoeveelheid informatie. Grote dank daarvoor
J
Janita Karssing
10 mei 2023, 20:48
Kokend water over het ‘ niet-gewenste- kruid’ Hoe zit dat dan met het bodenleven?? Wormen. Kevers, poppen enz?
I
Intratuin
12 mei 2023, 09:33

Beste Janita,

Je hebt gelijk dat kokend water ook schade kan toebrengen aan onderliggend bodemleven, maar in vergelijking met (bestrijdings)middelen is water natuurlijk volledig veilig. Alleen het kleine stukje dat geraakt wordt zal lijden onder de hitte. Vandaar dat we ook zeggen: "Wieden met de hand blijft altijd het meest veilig voor planten en dieren!", maar helaas is niet iedereen hier fysiek toe in staat.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top