Laden..

Onze omgeving

 

Met 65 vestigingen in Nederland, België en Duitsland hebben we als Intratuin heel wat vierkante meters om directe impact te maken op onze omgeving. Daarnaast hebben we met 40 miljoen bezoekers per jaar ook indirecte impact op de omgeving van onze consumenten. ‘Onze omgeving’ is dus tweeledig bij Intratuin en dat realiseren we ons maar al te goed. Zowel via verduurzaming van onze vestigingen als het informeren en inspireren van onze consumenten proberen we een positieve impact op onze omgeving te maken.

Groenere tuinen

Onze missie heeft alles te maken met onze omgeving: 50% groene tuinen in 2030. Momenteel is maar 36% van alle Nederlandse tuinen – zo’n 5 miljoen – groen. Hier valt grote winst te behalen. Op veel plekken kan bestrating worden vervangen door vegetatie. Bij Intratuin doen we er alles aan om onze consumenten te informeren & adviseren over de mogelijkheden van een groene, biodiverse tuin. De meeste vestigingen hebben zelfs een speciale ‘Leven in de Tuin’-afdeling ingericht. Ook houden we jaarlijks de ‘Tegel eruit, plant erin’-actie om mensen aan te moedigen hun bestrating te vervangen voor groen. 

Meer weten? Hier lees je meer over de vergroening van Nederland.

Samenwerkingen

In het najagen van onze visie om Nederland een stukje groener te maken en onze omgeving mooier achter te laten dan we hem aantroffen staan we niet alleen. Er zijn veel specialistische organisaties die van verschillende onderwerpen over onze omgeving meer verstand hebben dan wij. Hiermee werken wij intensief samen. Dat zijn onder andere Naturalis, Vogelbescherming Nederland, De Nederlandse Bijenhouders Vereniging, De Vlinderstichting, IVN, Groei en Bloei, CLM, Natuur & Milieu, Gemeenten en Waterschappen, Milieu Centraal en Tuinbranche Nederland. Samen met deze partners kijken we naar de mogelijkheden om onze krachten te bundelen en de positieve impact op onze omgeving, de Nederlandse natuur, nog verder te vergroten.

In onze winkels

Plastic

Plasticafval vormt een groot probleem voor onze natuurlijke omgeving. Minuscule plasticdeeltjes worden teruggevonden in onze oceanen, rivieren, bossen, natuurgebieden en in voedsel voor dieren en zelfs mensen. Bij Intratuin willen we plasticgebruik zoveel mogelijk terugdringen en het recyclen van plastic aanmoedigen. Zo bieden we sinds 2020 géén plantentrays meer aan. Plantentrays zijn namelijk van een dusdanig groot formaat dat ze in de Nederlandse afvalverwerking bij het restafval terecht komen. De plastic trays gaan dus de verbrandingsoven in, terwijl ze heel goed recyclebaar zijn. Verder hebben we bij alle horecagelegenheden van onze Intratuin vestigingen sinds 2019 alle single use plastics – zoals rietjes – afgeschaft. In lijn met Europese regelgeving gaan we al het andere single use plastics binnen onze organisatie vóór het einde van 2021 zoveel mogelijk reduceren. Daarnaast plaatsen we in 2021 bij al onze vestigingen afvalscheidings-prullenbakken. Ook in ons assortiment proberen we single use plastics waar kan af te schaffen of te vervangen voor een duurzamer alternatief. Klik hier om meer over te lezen duurzamere productie en consumptie.

Zuinig omgaan met water

Planten hebben water nodig om te groeien. Regenwater is hier zeer geschikt voor en daarom vangen we bij alle Intratuin vestigingen regenwater op voor de bewatering van onze planten. Onze medewerkers adviseren de consument daarnaast over hoe ze in hun eigen tuin op verschillende manieren regenwater kunnen opvangen en hiermee waterverspilling kunnen tegengaan.

Duurzame bouw

Alle Intratuin vestigingen hebben in 2021 minimaal een brons klimaatcertificaat en voor nieuwe vestigingen of verbouwingen van vestigingen gaan voor de duurzame opties – bijvoorbeeld volgens de BREEAM methode.

Duurzame energie

In verschillende vestigingen gebruiken we duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Per 1 januari 2020 draaien we volledig op Europese windenergie. Hier lees je meer over het belang van het gebruik van duurzame energiebronnen.

Papier

Niet alleen het hout wat wij voor onze tuinmeubelen gebruiken, maar ook het papier in onze printers is afkomstig van duurzaam beheerde bossen

Bedrijfskleding

Vanaf 2021 zullen alle Intratuin werknemers gekleed zijn in volledig circulaire bedrijfskleding, gemaakt van gerecycled textiel en gerecyclede petflessen.

Back to top