Laden..

Onze planten

Schoon en sterk

Planten zijn natuurproducten. Bij Intratuin zijn we er daarom van overtuigd dat planten het beste gedijen in een natuurlijke omgeving. Levende aarde, bacteriën en schimmels, frisse lucht, regenwater en insecten zijn de beste ingrediënten voor een gezonde, stevig groeiende plant zonder ziekten. Gewasbeschermingsmiddelen zijn in veel gevallen schadelijk voor de natuurlijke omgeving. Om deze reden zorgen wij er samen met onze kwekers voor dat de planten die wij verkopen zo schoon mogelijk zijn – er zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden bij hun groei, en dat de gewasbeschermingsmiddelen aan bepaalde eisen voldoen. Hiermee gaan we een stap verder dan de nationale en Europese regulering. We verlangen daarnaast van al onze kwekers dat zij Ambitie 3.0 ondertekenen. Hierin stellen we bovenwettelijke eisen met betrekking tot gewasbescherming en stimuleren we de kweker om met biologische bestrijders te werken. Meer over Ambitie 3.0 lees je hier. Naast dat we voor planten uit zo’n natuurlijk mogelijke kweekomgeving kiezen, gaan we bij Intratuin ook altijd voor de sterke soorten.

Om de paar jaar wordt de ambitie geac­tualiseerd. In februari van 2021 hebben we Ambitie 4.0 ondertekend. Nieuw voor de komende drie jaar is dat de verbonden tuincentra ieder op jaarlijkse basis een individueel actie­plan formuleren. Drie speerpunten in de nieuwe ambitie: teeltsystemen weerbaar­der maken, betere communicatie en meer kennisdeling.

Plantverzorging in de vestigingen

In de vestigingen hanteert Intratuin dezelfde regels als de regels die door de kwekers moeten worden gehandhaafd: zo min mogelijk gewasbescherming en groene gewasbescherming wanneer het echt nodig is. Vestiging Amsterdam handhaaft zelfs enkel natuurlijke gewasbeschermers, oftwel, beestjes. Er wordt gekeken of ook andere vestigingen dit kunnen gaan doen, maar het blijft lastig omdat de beestjes die de planten kunnen beschermen (zoals lieveheersbeestjes en de sluipwesp) niet het hele jaar door leven.

Géén kwalijke exotische waterplanten

Waterplanten zijn niet alleen een versiering van de vijver, maar zorgen ook voor een verrijking van het water-ecosysteem. Net als andere planten nemen ze CO2 op, geven ze zuurstof af en bieden ze dieren (bijvoorbeeld kikkers) een schuilplaats. Er zijn Nederlandse en exotische waterplanten. Laatstgenoemde komen van origine niet uit Nederland en hebben hier vaak geen natuurlijke vijanden. Om die reden kunnen ze gaan ‘woekeren’. Dat is in een vijver al vervelend, maar je kunt je voorstellen dat het nóg vervelender is als deze woekeraars in gemeentewater terecht komen. Gemeenten en waterschappen hebben hier ontzetten veel werk aan: het kost ze vaak de grootste moeite om dit soort invasies onder de duim te houden. Bij Intratuin verkopen we daarom geen exotische waterplanten die invasief zijn en dus kunnen gaan woekeren. We houden ons aan Europese regelgeving op het gebied van exotische invoer en houden mogelijke overlast van exoten goed in de gaten. Op het etiket van al onze waterplanten wordt bovendien benadrukt dat weggooien in openbaar water niet is toegestaan.

 

Advies

Planten in het algemeen dragen bij aan een duurzame omgeving. Maar er zijn ook specifieke planten die extra goed zijn voor bijvoorbeeld het aantrekken van bijen en vlinders. Intratuin treedt op als kenniscentrum over groen en biodiversiteit. Op elke vestiging zijn getrainde medewerkers aanwezig om advies te geven over bijvoorbeeld bijen- en vlinderlokkende planten en het aanleggen van een biodiverse tuin. Consumenten kunnen bij ons terecht voor vragen over het verduurzamen van hun tuin, het aantrekken van vogels, insecten en (kleine) zoogdieren en het op de juiste manier beschermen van hun bloemen en planten (zonder schadelijke gewasbeschermingsmiddelen!).

Eetbare planten

Een bewuste, groene levensstijl begint bij een gezond eetpatroon. Daarom verkopen we bij Intratuin ook eetbare planten voor in de moestuin: kruiden, sla plantjes, pluktomaatjes, fruitbomen, en nog veel meer. Sinds 2019 is ons assortiment kweken en oogsten volledig biologisch. Bonus is dat de planten voor in de moestuin niet alleen bijdragen aan een gezond eetpatroon, maar ook aan de biodiversiteit in de tuin!


Blog

Hoe trek je dieren naar je tuin?

Dieren zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit in de tuin. Maar hoe kun je er voor zorgen dat jouw tuin aantrekkelijk wordt voor vogels, insecten en egels? Guido Keijl van Naturalis Biodiversity Center geeft je tips.

Lees verder

Blog

Moestuin ontwerpen en aanleggen; zo doe je dat

Je eigen moestuin beginnen? Wij vertellen je alles over het ontwerpen, aanleggen, onderhouden en bemesten van de moestuin.

Lees verder

Back to top