Laden..
Kom bij ons werken! | Door drukte bij PostNL kan verzending iets langer duren.

SD-wat? SDG’s – voor de wereld van morgen

Waarom Intratuin focust op doelstelling 12,13 en 15

Sinds haar oprichting in 1980 ligt groen in het hart van de Intratuin organisatie. Met de 69 vestigingen in Nederland, België en Duitsland is het tuincentrum altijd op zoek naar een balans tussen duurzaamheid, de wensen van de consument, de mogelijkheden van de kwekers en leveranciers en de ideeën van de Intratuin ondernemers. De laatste jaren zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals/SDG’s) van de Verenigde Naties (VN) hier een belangrijke overweging in geworden. Deze doelen, opgesteld in 2015, moeten ervoor zorgen dat we de aarde in goede (of betere) staat doorgeven aan de generaties na ons. Want, zoals Ban Ki-moon (de voormalige Secretaris-Generaal van de VN) ooit zei: “[…] there is no planet B.” Intratuin koos drie van de zeventien SDG’s om op te focussen.

De in totaal zeventien SDG’s hebben onder andere te maken met thema’s als armoede, energie, water en sanitaire voorzieningen en gezondheid. En natuurlijk zijn de natuur en de biodiversiteit op aarde ook een belangrijk onderdeel van het geheel. De 193 VN-lidstaten die zich aan de SDG’s hebben gecommitteerd hebben de intentie uitgesproken om in 2030 aan alle doelstellingen te kunnen voldoen. Iedereen – consumenten, bedrijven en overheden – kan op zijn eigen manier een steentje bijdragen aan de doelstellingen. Ook Intratuin vindt het belangrijk om de SDG’s serieus te nemen en heeft hierin drie van de zeventien SDG’s gekozen, die het best bij de organisatie aansluiten. Doel twaalf, dertien en vijftien.


Doel 12: Verzeker duurzame consumptie-, en productiepatronen

Doel twaalf is gericht op een efficiënter gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen. Met een groeiend aantal mensen, die allemaal eten en goederen nodig hebben, wordt er steeds meer geproduceerd. Dit leunt zwaar op de natuurlijke grondstoffen en hulpbronnen van de aarde zoals water, zuurstof en bomen. Voor het behoud van de aarde is het daarom ontzettend belangrijk om ‘meer met minder’ te doen. Zo moet het gebruik van vervuilende energiebronnen teruggeschroefd worden en is het doel om de wereldwijde voedselverspilling – één derde van de volledige voedselproductie! – in 2030 te halveren. De productie moet ook verbeterd worden, met minder chemicaliën en ander afval die in de lucht, het water en de bodem belanden. De bedoeling is om de hele keten bewust te maken van de problemen en te laten meehelpen bij de oplossingen. Van boer tot supermarkt, tot gemeentes, waterbedrijven en uiteindelijk de consument: zorg dat iedereen voldoende informatie heeft over een groene levensstijl.


Doel 13: Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden

Doel 13 heeft alles te maken met klimaatverandering. Klimaatverandering is een serieus probleem van de 21ste eeuw dat over de hele wereld merkbaar is. De opwarming van de aarde heeft invloed op het dagelijks leven en het inkomen van miljoenen mensen wereldwijd en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Door klimaatverandering zijn er steeds meer droogtes, overstromingen en extreme stormen. Om hier wat aan te doen en te voorkomen dat de aarde nog verder opwarmt, moeten broeikasgassen zoals CO2 fors teruggedrongen worden en moeten fossiele energiebronnen vervangen worden door duurzame energie. Verder is het belangrijk dat we ons – wereldwijd – kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. 


Doel 15: Leven op land

Voluit luidt SDG 15 ‘bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe’. Een hele mond vol. Bossen staan binnen deze doelstelling centraal. Ze bedekken 30 procent van het landoppervlak van de aarde en zijn belangrijk voor de voedselveiligheid, onderdak (voor dieren) en tegen de opwarming van de aarde. Jaarlijks gaat er maar liefst 13 miljoen hectare bos verloren. Dit moet stoppen. Sterker nog, we moeten bos bij planten en ook andere ecosystemen zoals moerassen en berggebieden beschermen. 


Back to top