Laden..
Aglaonema

Aglaonema

Bij de Aglaonema gaat het om het blad. Het ovale blad van deze groene kamerplant is schitterend om te zien dankzij een decoratief vlekkenpatroon. Elk blad is versierd met een uniek motief van vlekken of strepen: groen met zilvergrijs en wit, maar ook groen met rozerood. De Aglaonema is een van onze favoriete kamerplanten!

Ook al heeft deze bladplant een moeilijke naam, de Aglaonema is helemaal niet lastig. Groene vingers zijn echt geen vereiste voor deze schoonheid. Deze kamerplant doet namelijk niet zo moeilijk over water geven en kan zelfs op een wat donkerder plekje staan. Omdat Aglaonema van een hoge luchtvochtigheid houdt, is het ook een perfecte badkamerplant. Bovendien heeft deze groene kamerplant zeer goede luchtzuiverende eigenschappen.

Aglaonema is een tropische plant, oorspronkelijk groeit deze beauty in de vochtige jungles van Oost-Azië, waaronder Indonesië. Aglaonema hoort bij de aronskelkfamilie (Araceae), het is een broertje van de bekende Dieffenbachia.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Aglaonema in het kort

Soorten:

50 soorten

Bekendste soorten:

Aglaonema 'Pink Princess', 'Silver Bay', 'Pictum Tricolor', 'Maria', 'Spotted Star'

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld, 1-2 x per week

Giftig:

Ja, licht giftig

Stekken:

Ja, via stengelstek of uitlopers

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Aglaonema?

De Aglaonema groeit met zijn stengels direct uit de grond. Al vlak boven de aarde groeien de bladeren, hierdoor wordt deze kamerplant niet zo hoog. Een hoogt van zo’n 90 cm kan gehaald worden, maar meestal blijft Aglaonema veel lager. Op den duur worden de stengels dikker, elke wat oudere stengel (stam) draagt meerdere bladeren. Het blad is vrij groot en heeft een ovale vorm.


Welke soorten Aglaonema zijn er?

Er zijn zo’n 50 Aglaonema soorten bekend, voor de huiskamer zijn er kweekvormen met extra mooi getekend blad.

Aglaonema (Aglaonema 'Maria')Aglaonema (Aglaonema 'Maria')

Aglaonema (Aglaonema 'Maria')

De Aglaonema 'Maria' heeft extra grote, langwerpige bladeren die op wat langere stelen staan. Het donkergroene blad heeft een fijne zilvergrijze tekening, maar wel minder ‘zilverig’ dan andere kweekvormen.

Aglaonema (Aglaonema 'Maria')Aglaonema (Aglaonema 'Maria')

Aglaonema (Aglaonema 'Maria')

De Aglaonema 'Maria' heeft extra grote, langwerpige bladeren die op wat langere stelen staan. Het donkergroene blad heeft een fijne zilvergrijze tekening, maar wel minder ‘zilverig’ dan andere kweekvormen.


Aglaonema (Aglaonema pictum ‘Tricolor')

De Aglaonema pictum 'Tricolor' is een zeldzame cultivar, het blad is prachtig gevlekt in drie kleuren: wit, lichtgroen en donkergroen. Het lijkt wel een camouflagepatroon. Zeer gewild en daarom nogal kostbaar!


Aglaonema (Aglaonema 'Pink Princess')

De Aglaonema 'Pink Princess' is een blikvanger dankzij de vrolijke, bijna helemaal lichtroze bladeren, alleen de stelen en bladranden zijn groen.


Aglaonema (Aglaonema 'Silver Bay')Aglaonema (Aglaonema 'Silver Bay')

Aglaonema (Aglaonema 'Silver Bay')

De Aglaonema 'Silver Bay' is een van de bekendste cultivars, de grote bladeren zijn tweekleurig. De randen zijn donkergroen, daarbinnen zie je een zilvergrijs vlekkenpatroon.

Aglaonema (Aglaonema 'Silver Bay')Aglaonema (Aglaonema 'Silver Bay')

Aglaonema (Aglaonema 'Silver Bay')

De Aglaonema 'Silver Bay' is een van de bekendste cultivars, de grote bladeren zijn tweekleurig. De randen zijn donkergroen, daarbinnen zie je een zilvergrijs vlekkenpatroon.


Aglaonema (Aglaonema 'Spotted Star')Aglaonema (Aglaonema 'Spotted Star')

Aglaonema (Aglaonema 'Spotted Star')

De Aglaonema 'Spotted Star' heeft wat bredere donkergroene bladeren die een boeiend roze vlekkenpatroon hebben.

Aglaonema (Aglaonema 'Spotted Star')Aglaonema (Aglaonema 'Spotted Star')

Aglaonema (Aglaonema 'Spotted Star')

De Aglaonema 'Spotted Star' heeft wat bredere donkergroene bladeren die een boeiend roze vlekkenpatroon hebben.


Aglaonema


Is de Aglaonema giftig?

Ja, de Aglaonema is licht giftig. De Aglaonema is dus ook giftig voor kinderen en huisdieren zoals katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien.


De bloem van de Aglaonema

De Aglaonema bloeit met kleine aronskelkachtige bloemen, ze hebben een wit schutblad. Dit komt echter niet zo vaak voor in de huiskamer. Zie je toch bloemen aan je Aglaonema? Dan kun je ze het best wegknippen. Jouw plant steekt dan namelijk volop energie in de bloemen en dat gaat ten koste van zijn gezondheid. Eigenlijk wil je dus helemaal niet dat deze plant gaat bloeien!


Welke standplaats is ideaal voor de Aglaonema?

De Aglaonema groeit in het tropische regenwoud onder andere planten, daarom groeit de plant het best in de halfschaduw. Een plek in de schaduw is ook prima, als de Aglaonema maar wel minimaal 3 uur per dag zonlicht krijgt. Een raam op het noorden is prima, daar mag de plant dicht bij het raam staan. Houd bij een raam op het oosten of westen 2-3 meter afstand aan, bij een raam op het zuiden 3-4 meter Op een lichte plek zal je Aglaonema wel sneller groeien dan op een donkere plek. De soorten met rood in hun blad willen meer licht dan de groene soorten Aglaonema. Hoe lichter de bladeren zijn, des te meer licht wil je Aglaonema. Door te veel direct zonlicht kan het blad verbranden.

De Aglaonema heeft het naar zijn zin bij een normale kamertemperatuur. Deze plant staat liever niet vlakbij een verwarming of airco en ook niet op de tocht.

De Aglaonema houdt van een hoge luchtvochtigheid. Is de lucht erg droog dan is je plant wat vatbaarder voor aantasting door spint of luis.


Hoe moet je de Aglaonema verzorgen?

De Aglaonema is een makkelijke kamerplant.

Water geven

De Aglaonema doet niet moeilijk over een slokje meer of minder water. Gemiddeld is 1 x per week water geven voldoende. De potgrond mag in de zomer constant licht vochtig blijven, dan kun je ook 2 x per week gieten. Maar de grond moet zeker niet te nat zijn. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen en niet in de schotel blijft staan. In te natte grond kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Geef dus liever wat te weinig dan te veel water, om natte voeten te voorkomen. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de Aglaonema meer water nodig. In de winterperiode heeft je Aglaonema minder water nodig, dan mag de grond tussen de gietbeurten in licht opdrogen. Regenwater of onthard water heeft de voorkeur.

Sproeien

De Aglaonema regelmatig sproeien is een goed idee, zeker in de winterperiode als de lucht in je kamer droger is. Besproei je Aglaonema minstens 1 x per week met de plantenspuit. Is de Aglaonema misschien na een tijdje wat stoffig geworden? Je kunt de hele plant dan onder een lauwe douche zetten om het stof van de bladeren te spoelen. Je zult zien dat het blad dan weer prachtig gaat glanzen.

Voeding

Omdat de Aglaonema niet zo snel groeit heeft deze plant een kleine hoeveelheid voeding nodig. Bemest de Aglaonema van april tot september 1 x per maand door universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking.

Wanneer en hoe moet je de Aglaonema oppotten en verpotten?

Heb je een Aglaonema in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan direct na aankoop over in een iets grotere pot. De Aglaonema is niet zo’n snelle groeier, daarom hoef je deze kamerplant niet zo vaak te verpotten. We raden je aan de plant om de twee tot drie jaar te verpotten. Gebruik een pot die ongeveer 10-20% groter is. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten, druk langs de randen goed aan met je vingers. De vroege lente is de beste tijd om je Aglaonema te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan herstelt de plant het snelst. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Voor je Aglaonema


Hoe kun je de Aglaonema stekken?

Een Aglaonema kun je op twee manieren stekken: met een stengelstek en door uitlopers af te nemen. Een stengelstek maak je door een wat dikkere stengel (stam) onderaan af te knippen. Er zitten meerdere bladeren aan zo’n stam. Snijd de stam met een scherp mes in meerdere stukken, hierbij moet er aan elk stuk een blad zitten. Je kunt ook alleen de top van de stengel afknippen als je maar één stek wilt hebben. Doop de onderkant van het stekje in stekpoeder en steek dit minimaal 2 cm diep in een potje met stekgrond. Je kunt het stekje ook in water wortels laten maken.

De Aglaonema kun je ook stekken door jonge uitlopers van de moederplant af te halen. Haal de Aglaonema uit de pot en kijk goed of er kleine uitlopers of jonge stengels zitten. Die zie je vaak aan de buitenkant van de plant. Trek ze heel voorzichtig los, het liefst met wat wortels eraan. Pot het stekje op in een potje met stekgrond.

In beide gevallen de eerste tijd de grond vrij vochtig houden, tot het stekje gaat groeien. De beste tijd om je Aglaonema te stekken is de lente.


Wat is er aan de hand met mijn Aglaonema?

Waarom krijgt mijn Aglaonema gele bladeren?

De bladeren van de Aglaonema kunnen lichter verkleuren, je plant kan ook last krijgen van gele bladeren. Dit komt vaak door teveel licht, je kunt de plant het best iets verder van het raam afzetten. Ook als de grond te lang droog is geweest of juist veel te nat, kunnen er gele of bruine bladeren aan de plant komen. Controleer de vochtigheid van de grond en pas je watergift aan. Knip de lelijke bladeren van je Aglaonema zo diep mogelijk weg, maar knip alleen aan de bladsteel en niet aan de stam. Bovenin zal je Aglaonema weer nieuwe bladeren gaan maken. Als er af en toe een oud blad geel of bruin wordt dan is dit normaal.

Waarom krijgt mijn Aglaonema slappe bladeren?

Krijgt je Aglaonema slappe bladeren dan kan dat komen door te natte grond. Controleer de vochtigheid van de grond door je vinger diep in de pot te steken. Is de grond juist super droog? Dan gaan de bladeren slap hangen door vochtgebrek. Ook als de bladeren echt te weinig licht op kunnen vangen, gaan ze slap hangen.

Beestjes in je Aglaonema?

Zitten er beestjes op je Aglaonema dan kunnen dit luizen of spint zijn. Wil je meer weten over de bestrijding van deze plaagbeestjes? Lees dan onze blogs over bladluis bestrijden en spint bestrijden.

 

Symptoom Aglaonema Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te veel licht, te droog, te nat Verder van het raam zetten, vochtigheid van de grond controleren
Slappe bladeren Te nat of te droog Vochtigheid van de grond controleren

De Aglaonema bij jou thuis

Deel jouw Aglaonema met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top