Laden..
Amaryllis (Hippeastrum)

Amaryllis (Hippeastrum)

De Amaryllis, of Hippeastrum in het Latijn, is een bolgewas en daarbij redelijk uniek in onze winterse huiskamers. Het is bij ons een echte kerstbloem. Vanaf november komt de indrukwekkende bloem uit de Amaryllisbol  en dan wordt de Hippeastrum vaak een echte eyecatcher tussen de kerstversiering. De Hippeastrum komt uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae) en komt van nature voor in de (sub)tropische gebieden van Amerika.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

De Amaryllis in het kort

Soorten:

Diverse kleuren en bloemvormen

Bloeiend:

Jazeker, grote bloemen op lange holle stelen

Bloeitijd:

Winter

Standplaats:

Lichte standplaats

Water geven:

In grond de plant 1 á 2 keer per week water geven vanaf zichtbare groei. De losse bol hoeft geen water

Giftig:

Ja, met ernstige schade voor katten

Vermeerderen:

De Amaryllisbol kan nieuwe bolletjes maken aan de moederbol

Wat is de groeiwijze van de Amaryllis?

De Amaryllis groeit vanuit een grote bol. De Amaryllisbol heeft een rustperiode met lagere temperaturen nodig voor ze gaat bloeien, net als de tulp, narcis en hyacint. Deze rustperiode vindt bij ons meestal plaats in het najaar en dan kunnen de bollen eind oktober /november, na de rust, verder groeien in onze huiskamer. De Amaryllis begint met een grote bloem op een lange stevige holle steel en heeft zo’n 6 tot 10 weken nodig om tot bloei te komen. Afhankelijk van de grootte van de bol kun je meerdere bloemstelen krijgen. Na de bloem volgen pas de lange bladeren. De Amaryllis maakt 4 tot 6 grote bloemen per steel en die vormen een echte eyecatcher in huis.

AmaryllisbolAmaryllisbol

Welke soorten Amaryllis zijn er?

De soorten Amaryllissen verschillen qua bloem en bloeikleur. De kleuren variëren van rood, roze, donkerroze, oranje, geel, wit en bleekgroen tot varianten met gekleurde strepen en gekleurde randen. Er zijn soorten met 4 bloemen, 6 bloemen, dubbele of juist smalle bloemen.

Amaryllis bollen


Is de Amaryllis giftig?

Ja, de sappen in de Amaryllisbol zijn giftig. Vooral voor katten kunnen deze erg gevaarlijk zijn, raadpleeg direct een dierenarts als je het idee hebt dat je huisdier aan je Amaryllis heeft gezeten. En als je uitgebloeide stengels hebt afgeknipt of gesneden maak daarna de schaar of het mes én je handen goed schoon.


Wat is de bloeitijd van de Amaryllis?

De bloeitijd van de Amaryllis is bij ons in de winter, maar in zijn oorspronkelijke leefomgeving komt de bloem in de lente, na de milde winter. Wij bootsen de cyclus echter na voor de Amaryllis, zodat hij bij ons in de winter prima groeiomstandigheden heeft in onze huiskamer!


Hoe moet je de Amaryllisbol planten?

Alle benodigde voedingsstoffen kan de plant uit de bol halen, maar indien je de bol in de aarde plant zal je nog meer plezier hebben van de Amaryllis. Kies een pot met afwateringsgat, laat éénderde van de bol boven de potgrond uitsteken en laat een klein randje van enkele centimeters rondom. Je hoeft pas water te geven als de bol gaat groeien, maar je kunt de bol vooraf wel een half dagje in water leggen om te weken. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan de wortelgroei stimuleren.


Welke standplaats is ideaal voor de Amaryllis?

De Amaryllis is een subtropische plant en houdt van warmte. Bij een hogere temperatuur, dus bijvoorbeeld naast of boven de kachel, zullen er sneller wortels worden gevormd en zal de bloem sneller uitkomen. Zodra de groei er goed in zit kun je hem beter wat koeler neerzetten, dan zal de bloem langer goed blijven. Een snelle ontwikkeling betekent namelijk ook sneller uitgebloeid. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 20 graden, dan geniet je het langst van de bloem.

 

Witte AmaryllisWitte Amaryllis

Hoe moet je de Amaryllis verzorgen?

Zodra je de bol wil laten uitkomen moet de Amaryllis wakker worden na de rustperiode. Licht, water en warmte zorgen hiervoor. De Amaryllis is een erg makkelijke plant, maar met wat extra aandacht krijg je er wel langer plezier voor terug!

Water geven

Geef de plant regelmatig water, wat neer komt op 1 à 2 keer in de week. Hou de grond vochtig en let met name goed op als de Amaryllis bol dicht bij of boven de kachel staat. De warme droge lucht droogt de grond snel op. Te nat is echter ook weer niet goed, want dan kan de bol gaan rotten, vandaar dat hij het beste in een pot met afwatering kan staan. Als de plant in volle bloei staat vraagt deze plant veel water!

Voeding

Omdat de Amaryllis zijn voedsel opslaat in de bol heeft de plant in principe geen extra voeding nodig. De bladeren zetten zonlicht om in suikers, welke dienen als voedsel voor de bloem. Bloemen vragen echter veel van een plant, dus in volle bloei kun je overwegen om ongeveer elke 2 weken wat extra plantenvoeding te geven met het water. Na de bloei is voeding wel belangrijk, zodat de bol weer kan aansterken voor een volgende bloei.


Amaryllis in waxAmaryllis in wax

Hoe moet je een Amaryllis in wax verzorgen?

Een Amaryllis in wax is geen speciale soort maar het is een bol die in gekleurd kaarsvet/ wax is gedompeld. Dit laagje wax staat erg mooi en maakt dat je de bol overal neer kunt zetten. De wax beschermt de bol en houdt het vocht binnen. Het maakt een zogenaamde droogbloeier van je Amaryllis. Zonder dat je water of voeding hoeft (of kunt!) geven, komt de bol uit.


Wat te doen als je Amaryllis is uitgebloeid?

Een uitgebloeide Amaryllis kun je het beste afknippen, want de steel blijft voeding gebruiken als hij blijft zitten. Probeer de bladeren niet te beschadigen, want deze zijn nodig voor het ‘herladen’ van de bol. Dit is essentieel als je de bol wil overhouden voor een volgend jaar. Wil je dit niet dan kun je hem na de bloei weggooien, want enkel het blad heeft weinig sierwaarde. Een bol met wax kun je niet overhouden en kun je dus net zo goed direct na de bloei weggooien.


Hoe kun je een Amaryllis overhouden?

Na de bloei zullen de bladeren komen. Deze bladeren moet je laten zitten, zij zorgen voor nieuwe voeding in de bol voor een volgende bloei. De bol kan de rest van het jaar gewoon verzorgd worden met water en af en toe plantenvoeding. Je kan hem ook na ijsheiligen (als het buiten niet meer gaat vriezen) in de tuin zetten. Eind augustus of begin september verplaats je de bol naar een koele plaats in het donker, een kelder is hier ideaal voor. De plant gaat dan in rust en de bladeren zullen afsterven. Een periode van ongeveer 8 tot 10 weken bij een temperatuur van rond de 13 á 15 graden is een goede rustperiode voor dit bolgewas. Alleen de eerste 2 à 3 weken kun je de Amaryllis nog wat water geven, doe dit daarna niet meer. Na deze periode van rust kan je de plant in november weer in het licht en de warmte zetten in huis. Heb je het goed gedaan, dan komen de bloemen weer terug!

Een Amaryllisbol in wax kun je niet overhouden, want deze kan niet genoeg aansterken om weer opnieuw te gaan groeien en bloeien.


Amaryllis in een vaas als snijbloem

De bloem van de Amaryllis is ook zeer geschikt als snijbloem in een vaas. De bloem zal in principe net zo lang bloeien als vanuit de bol!


Hoe kan je de Amaryllis vermeerderen?

Als het je lukt om de Amaryllis over te houden, dan zal je zien dat de bol is gegroeid. Op een gegeven moment kan hij dan ook kleine zijbolletjes aanmaken, welke je los kunt halen om een nieuwe Amaryllis te kweken. Het kan wel enkele jaren duren voordat hier een bloem uit zal komen, dus wat geduld is wel gevraagd.

Witte Amaryllis is een vaasWitte Amaryllis is een vaas

Wat is er aan de hand met mijn Amaryllis?

Heb je iets ontdekt aan je kamerplant? Wij hebben de symptomen, oorzaken en oplossingen voor je op een rij gezet.

Symptoom Amaryllis Oorzaak Wat te doen
Ingedroogde bloem Te weinig water Als je de plant laat groeien zonder water of grond kan het voorkomen dat de bloem sneller zal opdrogen, soms al voor de bloei. Hier kan je weinig aan doen. Als de plant in grond staat moet je meer water geven.
Misvormde steel Natuurlijk foutje Hier kan je helaas weinig aan doen
De bloemen verwelken snel Te warm Zet de Amaryllis op een koelere plek, dan blijven de bloemen langer mooi
De bloem groeit niet na het overhouden Diverse mogelijkheden Het overhouden van de Amaryllis is niet moeilijk, maar als de bol niet voldoende was aangesterkt of als de rustperiode te warm of te kort was, dan kan het gebeuren dat de Amaryllis niet meer gaat bloeien. Helaas kun je dan niets meer doen.

De Amaryllis bij jou thuis

Deel jouw Amaryllis met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (23)
m
mondelaers omer
16 mei 2022, 15:28
mag de amaryllisbol na de bloei uit de pot gehaald worden en in de tuin geplant worden om die tegen het najaar naar binnen te verhuizen?
I
Intratuin
17 mei 2022, 16:29

Beste Omer,

Je kunt een Amaryllis na ijsheiligen, vanaf ongeveer half mei als het buiten niet meer gaat vriezen, prima in de tuin zetten. Eind augustus of begin september verplaats je de bol dan naar een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld een kelder. Laat hem daar liggen voor een periode van ongeveer 8 tot 10 weken en haal hem dan terug in de warmte en het licht van de huiskamer. Je Amaryllis zou dan opnieuw in bloei moeten komen!

Succes! ^Intratuin

m
mondelaers omer
17 mei 2022, 16:32
hartelijk bedankt voor de snelle reactie
I
Ineke Brave-Korteland
18 oktober 2022, 19:56
Hoe weet je, hoeveel stelen er uit een bol zullen komen? Ik weet dat het toemaken heeft met de grootte van de bol, maar welke grootte, geeft hoeveel stelen?
I
Intratuin
21 oktober 2022, 10:18

Beste Ineke,

Helaas is dat niet te zeggen. Hoe groter de bol, hoe groter de kans op meer stelen. Maar een grote bol kan er ook maar één geven en een kleinere ook meerdere. Het is dus altijd even afwachten!

^Intratuin

R
Ria Bevaart-Weeda
2 januari 2023, 14:34
Uit mijn Amaryllis bol zijn alleen maar 60cm lange bladen gekomen, geen bloemen, wat is het probleem?
I
Intratuin
4 januari 2023, 12:56

Beste Ria,

Wat jammer dat je Amaryllis geen bloem heeft gekregen! Een enkele keer komt een bol niet tot bloei en de oorzaak is meestal lastig te achterhalen. Wat wel zeker is dat de Amaryllis warmte nodig heeft om te kunnen bloeien, dus wellicht heeft hij te koud gestaan waardoor er geen bloem is gevormd. Of je hebt helaas gewoon pecht gehad met deze bol, helaas is er weinig aan te doen!

^Intratuin

N
Nathalie
25 januari 2023, 13:32
Hallo, mijn amaryilles bollen zijn zo goed als uitgebloeid, ik heb nog net een 2de bloei gehad.. de bladeren staan nog heel mooi groen. Als ik het goed begrijp mag ik deze bladeren niet verwijderen enkel de steel kort knippen maar moet ik de bol in de aarde laten en in de huiskamer tot ongeveer midden mei? Dan de bol buiten planten voor 1/3 en ook nog wekelijks water blijven geven? Dan tegen eind augustus, begin september binnen halen? Terug uit de aarde halen of erin laten ? maar verplaatsen naar de kelder voor 8 tot 10 weken dus ongeveer eind oktober midden november terug naar de huiskamer verplaatsen en terug inplanten in verse aarde? mogen ze na de bloei dus nu ongeveer niet naar de kelder of is daar nu nog te fris voor.. of gaan ze dan misschien in de zomer gaan schieten ? het is mijn eerste keer en ik hoop namelijk om volgende kerst er weer van te kunnen genieten. Alvast bedankt. lieve groetjes
I
Intratuin
26 januari 2023, 09:31

Beste Nathalie,

Het klinkt alsof jouw Amaryllisen een goede kans hebben om te kunnen overblijven! Een 2e bloei gebeurt niet vaak, daar heb je geluk mee gehad.

Laat inderdaad de bladeren zitten, maar knip de stengel van de bloem af. Waar je hem vervolgens neerzet is aan jou: alleen de bladeren hebben niet veel sierwaarde meer, dus misschien wil je ze niet in het zicht houden. Maar inderdaad blijf je de bollen verzorgen als vanouds, ze hebben nog steeds licht en water nodig. Na ijsheiligen mogen de bollen in de tuin, dat is meer voor jouw gemak dan noodzaak. Je kunt ze binnen houden, maar dan moet je ze blijven verzorgen. Buiten krijgen ze vanzelf water van de regen, daar hoef je ze dus geen water te geven. Buiten in volle grond kunnen alle planten wat meer hebben, want buiten is er altijd wel vocht in de lucht en aarde. Als het langere tijd extreem droog en warm is dan kun je natuurlijk wel wat extra water geven, maar dat willen al je tuinplanten dan wel.

Eind augustus/begin september moeten de bollen een periode wat koeler staan om nieuwe bloei te stimuleren. Een koele plaats binnen is dan het meest constant., dus als je een kelder hebt met een constante temperatuur van 13 á 15 graden dan is dit ideaal. Een garage of tuinschuurtje kan ook geschikt zijn. Als je de bollen in de tuin had gezet, dan zet je ze weer over in een pot met (nieuwe) aarde, als ze nog in hun pot stonden dan kun je ze gewoon verplaatsen. Nog een weekje of 2 á 3 water geven, maar daarna met rust laten. Na 8 tot 10 weken in de kou, dus inderdaad ongeveer in november, haal je ze weer naar de warme huiskamer. Als je Amaryllis bollen niet in de tuin hebben gestaan kun je ze nu voorzien van nieuwe potgrond voor wat extra voedingsstoffen.

Nu, direct na de bloei, al direct kouder zetten zal niet goed werken. De plant moet nu eerst met zijn bladeren nieuwe voedingsstoffen gaan opbouwen in de bol, daar heeft hij licht en water voor nodig. Een beetje geduld zul je wel moeten hebben!

Hopelijk heb je iets aan mijn extra uitleg. Ik hoop dat het je gaat lukken, erg leuk dat je dit gaat proberen!

^Intratuin

J
J. de Vries
17 juli 2023, 12:19
Ik heb een amaryllisbol nu buiten in een bakje staan. Hij heeft mooi groen blad maar nu komt er een knop uit, hij gaat bloeien! Wat nu!!@
I
Intratuin
17 juli 2023, 14:53

Wow! Jij hebt geluk! Ik heb nog nooit eerder gehoord dat een Amaryllis zomaar weer gaat bloeien in de zomer. Wat je nu moet doen? Laat hem lekker gaan en geniet straks van de mooie bloem!

^Intratuin

J
J. de Vries
17 juli 2023, 15:45
Maar nu is hij wel in de war qua ritme rust/bloei. Wat als de bol is uitgebloeid!
I
Intratuin
18 juli 2023, 08:49

Je kunt voor je Amaryllis redelijk hetzelfde 'tijdschema' aanhouden als normaal. Eind augustus of begin september óf zodra hij is uitgebloeid, verplaats je de bol naar een koele plaats in het donker voor 8 tot 10 weken. Het is even afwachten, maar er is zeker wel een kans dat hij dan weer gaat bloeien.

J
J. de Vries
18 juli 2023, 09:49
Dankjewel, ik blijf de bol goed verzorgen en hopen dat hij na deze krachtsinspanning in leven blijft!
A
A Beek
6 augustus 2023, 11:16
Mijn amarillessen hebben allemaal niet gebloeid in de winter, heb ze met pot buiten op balkon gezet. Surprise: in Juli begon de eerste uitbundig te bloeien, daarna nog twee. Zelfs die bol in was. Nu in augustus bloeit nr 4. Het is wel zo dat ik vorige herfst tot half december geen verwarming had. Mss te koud dan voor bloei.
H
Hilly van der Kooi
10 augustus 2023, 12:11
Goedemorgen, Mijn amaryllis heeft prachtig gebloeid. Heb de bol in de tuin gezet en wat blijkt er komen 5 jonge planten boven de bol. Nu is dus mijn vraag hoe ga ik de jonge planten verder behandelen. Graag advies. Groetjes Hilly
I
Intratuin
16 augustus 2023, 09:28

Hallo Hilly, bedankt voor je reactie! Dat is een goede vraag. Je kunt de jonge planten het beste aan de bol laten zitten het eerste jaar, daarna kunnen ze als volwaardige bollen behandelt worden zoals je de Amaryllis normaal overhoudt na de bloei. ^Intratuin

H
Hans De Vries
3 november 2023, 15:46
Hallo, ik heb hier een adhd amaryllisbol. Vorig jaar heeft hij met kerst mooi gebloeid. Na de vorstperiode heb ik hem in een pot in de tuin gezet en regelmatig voeding gegeven. Daar was hij zo blij mee dat hij in augustus weer ging bloeien!! Dat niet alleen, ook kwamen er twee jonge stengeltjes aan weerszijden. 2 nieuwe bolletjes dus! Een maand terug heb ik ze in de donkere koele garage gezet en vandaag heb ik hem uit de grond gehaald. Vraag 1: wat doe ik met die nieuwe bolletjes? Laten zitten? Vraag 2: zal ik deze druktemaker eind deze maand weer in de grond zetten ,hopende dat hij weer gaat bloeien? Dank voor uw reactie alvast!
I
Intratuin
6 november 2023, 11:13

Hallo Michel,

Wat een geweldige Amaryllis heb jij! Het komt vaker voor dat een goed verzorgde Amaryllis al in de zomer opnieuw tot bloei komt. Die bolletjes kun je van de bol afhalen en verder kweken tot nieuwe Amarylissen, al kan het zijn dat je daar tot enkele jaren op moet wachten. Ik zou ze wel verwijderen, zodat de energie van je oorspronkelijk bol naar de nieuwe bloei kan gaan. En ik zou hem absoluut weer opnieuw in de aarde zetten. Misschien moet je wachten tot volgend jaar op een nieuwe bloem, maar wie weet verrast hij je opnieuw!

^Intratuin

T
Trijntje van den Blink
27 november 2023, 20:07
Laatst een mooie bol gekocht met 3 stelen. Tot mijn grote verrassing zag ik een vierde tevoorschijn komen. Kan mijn geluk niet op.
M
Manon Hille
1 februari 2024, 19:31
Ik heb een prachtige bol gekregen maar zonder aarde. Gewoon op een schijfje hout maar wel met een spijker onderin. Mijn dochter zegt nu dat ik hem niet over kan houden omdat hij door de spijker beschadigd is. Toch wil ik het proberen. Moet ik de bol dan wel in aarde zetten in de tuin in een pot? als het niet meer vriest en hem dan in september in de koude schuur zetten. hij heeft 8 rode bloemen gegeven!
I
Intratuin
2 februari 2024, 10:18

Hallo Manon,

De bol is wel beschadigd, maar proberen kan altijd! De plantenwereld is vaak veerkrachtiger dan wij denken. Inderdaad doen wat jijzelf al aangeeft en dan duimen.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top