Laden..
Amberboom (Liquidambar)

Amberboom (Liquidambar)

De amberboom herken je aan het mooie handvormige blad, als een vijfpuntige ster, dat in het najaar een spectaculaire herfstkleur krijgt. Bij een wat oudere boom groeien er kurklijsten op de stam en de takken, ook heel herkenbaar. Deze boom is erg populair vanwege de mooie groeiwijze maar zeker ook door de felle gele, oranje, rode en zelfs paarse herfsttinten. Met deze bonte kleurenpracht is hij een van de meest opvallende bomen in het najaar. Met een amberboom in je tuin geniet je optimaal van een ‘Indian Summer’!

De bekendste amberboom is Liquidambar styraciflua. Dit kan op den duur een flinke boom worden van 10-20 meter hoog, prachtig voor een grote tuin! Gelukkig zijn er ook soorten voor de kleinere en middelgrote tuin, de amberboom is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Bijvoorbeeld de bolamberboom of de struikvorm Liquidambar styraciflua ‘Gumball’, de zuilvorm Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’ en de amberboom als leiboom, dakboom of meerstammige boom.

De amberboom komt oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika en hoort bij de toverhazelaarfamilie (Hamamelidaceae). Er zijn ongeveer 15 soorten bekend, voor de tuin kun je kiezen uit een aantal cultivars (kweekvormen). De naam amberboom kreeg deze boom dankzij de amberkleurige, sterk geurende hars die uit de stam komt als die beschadigd raakt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De amberboom in het kort

Soorten:

15 Soorten

Bekendste soorten:

Liquidambar styraciflua, Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’, Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’, Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette'

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

April-mei

Standplaats:

Volle zon/halfschaduw

Giftig:

Nee

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Nee, eventueel in de zomer

Kenmerken:

Heester, boom, haagplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de amberboom?

De amberboom is een grote loofboom met een meestal rechte, doorgaande stam en een fraaie vertakking die zorgt voor een brede kroon. De schors is grijsbruin en krijgt na verloop van tijd een kurklaag met karakteristieke groeven. Op de takken zitten ook kurkachtige delen (kurklijsten). De glanzende bladeren zijn handvormig ingesneden en lijken wel wat op die van een esdoorn. Een amberboom kan als struik en als boom groeien, dit hangt af van hoe je de Liquidambar snoeit. De amberboom wordt zelfs als haagplant gebruikt. Als boom kan de Liquidambar in Noord-Amerika wel 40 meter hoog worden. In ons klimaat blijft hij meestal veel kleiner, gemiddeld tot maximaal 20 meter, maar de gewone soort is niet geschikt voor een kleine tuin. Kijk daarom goed welke amberboom je kiest voor je tuin. De amberboom groeit vrij langzaam naar zijn volwassen hoogte.


Welke amberboom soorten zijn er?

Amerikaanse amberboom (Liquidambar styraciflua)Amerikaanse amberboom (Liquidambar styraciflua)

Amerikaanse amberboom (Liquidambar styraciflua)

De Liquidambar styraciflua is de gewone soort met een brede kroon. Deze amberboom kan tot 20 meter hoog worden.


Amberboom leiboom / amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’)

De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ heeft een piramidevormige kroon en krijgt extra vrolijke herfsttinten. Deze amberboom wordt minder hoog. De Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ wordt ook als leiboom aangeboden. De takken zijn dan in een verticaal vlak geleid in etages, of als vol scherm. Alle zijtakjes worden jaarlijks gesnoeid zodat er een dicht bladerdek ontstaat. Hij is goed bestand tegen wind. Hoogte 8-12 meter.


Bol amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’)Bol amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’)

Bol amberboom / amberboom op stam  (Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’)

De Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ is een bolvormig boompje met een dichte ronde kroon, welke vanzelf groeit in een bol. Deze amberboom wordt vaak als amberboom op stam gekweekt, maar is ook verkrijgbaar als struik en zelfs als bonsai. De hoogte van de bolamberboom hangt af van de lengte van de stam, de stam is meestal rond de 2 meter. Deze bolboom wordt bovenaan de stam geënt, vanaf deze plek groeien de takken vanzelf in een bolvorm. De diameter van de dik vertakte bol wordt op den duur 1,5 meter of iets meer. De hoogte van de bolboom gaat tot 4 meter, een struikvorm tot 1,5 meter.


Zuil amberboom / zuilvorm amberboom (Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette')

De Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' groeit vanzelf zuilvormig. De takken groeien vanaf de stam meer omhoog waardoor de kroon small en hoog wordt. Deze zuilvorm amberboom blijft dus veel smaller dan andere amberbomen, ongeveer drie meter breed. De herfstkleur is minder uitbundig. Hoogte 10-16 meter.


Dakamberboom

De Liquidambar styraciflua en Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ worden ook als dakboom gekweekt. De takken zijn dan in een plat horizontaal vlak geleid, alle zijtakjes worden jaarlijks gesnoeid zodat er een dicht bladerdek ontstaat. Perfect tegen inkijk en als natuurlijke parasol.


Amberboom meerstammig

De Liquidambar styraciflua en Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ worden ook als meerstammige boom gekweekt. De boom komt dan met meerdere stammen uit de grond. De onderste zijtakken worden weg gesnoeid, zodat je tussen de stammen door kunt kijken. Zo’n meerstammige boom blijft kleiner dan een amberboom met één stam.  


Amberbomen


Is de amberboom giftig?

Nee, de amberboom is niet giftig.


Komen er bloemen aan de amberboom?

Er komen kleine bloemen aan de amberboom, maar die vallen niet zo op. Na de bloei gaan bij een volwassen boom de ronde, stekelige vruchtjes groeien. Als in de herfst het blad van de takken is gevallen, zie je ze hangen. Deze aparte vruchtjes blijven tot diep in de winter aan de takken hangen.

Wat is de bloeitijd van de amberboom?

De bloeitijd van de amberboom is april-mei.

Wat te doen als je amberboom is uitgebloeid?

Als je amberboom is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De boom gaat volgend jaar vanzelf opnieuw bloeien.

Kun je de vrucht van de amberboom eten?

De stekelige vruchten van de amberboom kun je niet eten.


Welke standplaats is ideaal voor de amberboom?

De amberboom groeit het best in de volle zon, maar een plek in de halfschaduw is ook geschikt. De mooiste herfstkleuren krijgt de Liquidambar wel op een zonnige plek.

Plant de amberboom het liefst op een beschutte plek, uit de wind. De gewone soort Liquidambar styraciflua is gevoelig voor harde wind, de takken kunnen breken.

Een amberboom groeit het best in losse, vruchtbare grond, het liefst leemhoudend en niet te droog. De grond mag ook iets vochtig zijn, maar moet wel goed waterdoorlatend zijn. Gelukkig is de amberboom heel sterk en zal hij het in bijna elke grond goed doen. Welke herfstkleur een amberboom precies krijgt, is ook afhankelijk van de vochtigheid van de grond. In vochtige grond zijn de herfstkleuren meestal donkerder paars en rood, op drogere grond juist oranjerood tot geel.


Is de amberboom winterhard?

Ja, de amberboom is goed winterhard. Jonge twijgen kunnen wel bevriezen, maar na terugsnoeien lopen de takken gewoon weer uit.


Is de amberboom groenblijvend in de winter?

Nee, de amberboom is niet groenblijvend in de winter, het is een bladverliezende boom. Wel blijven de stekelige vruchtjes tot diep in de winter hangen.


De amberboom planten: wanneer en hoe?

De amberboom in een pot kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is of als het zeer zonnig is. Voor bomen met losse kluit is de plantperiode oktober-april.

Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost, bladaarde of aanplantgrond. Dompel de kluit (met pot en al) in een emmer water. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Plant je een nieuwe amberboom met een kluit waar doek of gaas omheen zit dan moet dit blijven zitten. De wortels zullen er gewoon doorheen groeien. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water.

Na het planten van een amberboom is het plaatsen van boompalen belangrijk. Als de jonge boom door de wind bewogen wordt, zullen de wortels niet goed kunnen vastgroeien. Met een of meerdere boompalen krijgt de boom een tijdelijke steun en blijven de wortels op hun plek. Voor een klein exemplaar is een korte boompaal of een schuin geplaatste lat vaak al voldoende. Plaats de paal aan de kant waar de wind meestal vandaan komt (vaak zuidwest), iets schuin van de stam af gericht. Bij grote maten en op een plek waar het veel waait zijn twee of drie palen gewenst. Meestal zijn korte palen (60 cm boven de grond) met een diameter van 10 cm voldoende. Plaats de palen op een plek waar geen wortels liggen, sla de paal in de grond of gebruik een palenboor. Een boompaal moet minstens 15-30 cm van de stam af staan, bij korte palen mag het meer zijn. Bind de stam van de amberboom aan de boompaal met touw, boomband of een verstelbare boomband met afstandshouder en gesp.

De plantafstand hangt af van welke amberboom je koopt. De Liquidambar styraciflua kan 10/15 meter breed worden, Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ wordt ongeveer 6 meter breed, Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' zo´n 3 meter. De breedte van de kroon is ook de plantafstand. Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’ plant je 2 tot 2,5 meter van elkaar. Een leiboom zet je gemiddeld 2 meter uit elkaar, afhankelijk van de breedte van het scherm.


Hoe moet je de amberboom verzorgen?

De amberboom is heel sterk en kan eenmaal goed aangeslagen wel wat droogte aan. Maar het is aan te raden in lange droge perioden de Liquidambar wel extra water te geven. Geef een jonge amberboom na het planten nog drie jaar extra water als het langere tijd droog is. Een amberboom heeft niet veel mest nodig, geef jaarlijks in het vroege voorjaar een beetje organische mest. Op vruchtbare grond is mesten niet nodig.

Voor je amberboom


Snoeien van de amberboom

Een amberboom moet je snoeien om te zorgen voor een mooie vorm. Dit geldt vooral voor een nog jong exemplaar, maar ook voor een meerstammige boom, een dakboom, een bolboom en een leiboom. Dode of bevroren takken snoei je in het voorjaar. Een leiboom en een dakboom snoei je 2x per jaar: in juni en in de herfst-winter als de bladeren van de takken zijn gevallen. Een bolamberboom snoei je 1 x per jaar in de zomer.

Als een (jonge) boom lelijk geplaatste takken, kruisende takken of een dubbele top heeft, dan snoei je die zo snel mogelijk weg bij de basis van die tak. Een bol amberboom, een lei amberboom en een dak amberboom snoei je door te lange takken in te korten. Knip altijd vlak boven een scheutje dat naar buiten wijst. De amberboom snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van wat dikkere takken kun je een snoeizaagje gebruiken.

Heb je een grote amberboom die gesnoeid moet worden, dan raden we je aan hier een boomverzorger bij te halen.

Lees meer over het snoeien van de amberboom in onze blog: Amberboom snoeien.


Een amberboom verplaatsen of verplanten?

Een amberboom kan niet goed tegen verplanten. Een jonge boom die nog maar net in de grond staat, kun je nog wel verplanten. Maar wacht je te lang met verplanten dan breken er teveel wortels af en dan zal je amberboom het verplanten mogelijk niet overleven. Plant je amberboom dus direct op de juiste plek.


Kun je de amberboom stekken?

Ja een amberboom kun je stekken, maar het duurt natuurlijk wel een hele tijd voordat je een boom hebt. Knip in de late zomer/vroege herfst een stekje van 10-15 cm. Neem een gezonde jonge tak die dit jaar gegroeid is, de onderkant van het stekje moet al wat houtig zijn, de top is nog zacht. Kies een takje waar de blaadjes vrij dicht op elkaar zitten. De beste tijd om je stek te knippen is de vroege ochtend. Snij het takje met een scherp mesje schuin af, vlak onder een knop of verdikking. Bij de verdikking in het takje gaan de worteltjes groeien. Doe de stek direct in een plastic zakje om uitdroging te voorkomen. Verwijder de onderste bladeren, laat vier blaadjes aan de top zitten. Knip de zachte top uit de stek en doop het stekje in stekpoeder. Maak een gat in een potje met potgrond en steek de stek hierin, de blaadjes moeten net boven de grond uitkomen. Geef water en doe dan een doorzichtig plastic zakje over de pot om verdamping te voorkomen. Zet de stek op een warme en lichte plek. Twee keer per week luchten door het zakje er tien minuten af te halen. Na 2-4 weken zijn er hopelijk worteltjes gegroeid.


De amberboom bij jou thuis

Deel jouw amberboom met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top