Laden..
Anemoon (Anemone)

Anemoon (Anemone)

De anemoon herken je aan de schaalvormige bloemen met een geel hartje vol meeldraden. Je kunt de anemoon onderverdelen in voorjaarsbloeiers met knollen, voorjaarsbloeiers zonder knollen en najaarsbloeiers. De bekendste soorten zijn de herfstanemoon en de bosanemoon, de herfstanemoon wordt ook wel Japanse anemoon genoemd. Het geslacht Anemone telt meer dan 120 soorten en hoort bij de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Ze komen vooral voor in de gematigde gebieden van Europa, maar ook in Japan en China.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De anemoon in het kort

Soorten:

120 soorten

Bekendste soorten:

Anemone nemorosa, Anemone hybrida 'Honorine Jobert', Anemone hupehensis, Anemone blanda, Anemone coronaria, Anemone sylvestris, Anemone ranunculoides

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Maart-oktober

Standplaats:

volle zon/halfschaduw/schaduw

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, in het voorjaar 

Kenmerken:

Bodembedekker, vaste plant, stinzenplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de anemoon?

Van de anemoon zijn er soorten met gewone wortels, soorten met knollen (dit worden ook vaak anemoon bollen genoemd) en soorten met wortelstokken. De herfstanemonen groeien opgaand. De hoogte van de herfstanemonen varieert van 40 cm bij de lage cultivars tot ruim anderhalve meter bij de hoge cultivars. Het decoratieve blad blijft altijd lager dan de bloemen, de stevige bloemstelen steken ruim boven het blad uit zodat je de bloemen optimaal kunt bewonderen. Het duurt wel even voordat een herfstanemoon een grote pol blad heeft gevormd en er een massa aan bloemen verschijnt, meestal twee of drie jaar.

De anemonen die in het voorjaar bloeien, de bosanemonen, zijn veel kleiner, tussen 10-50 cm hoog. Deze groeien bodembedekkend. Het zijn vrij bescheiden planten die niet zo snel groeien, maar ze kunnen zich op de juiste plek wel goed uitbreiden. Je krijgt er elk jaar vanzelf steeds meer. Bij de voorjaarsbloeiers sterft het blad vaak al vrij snel na de bloei af, daarom zijn deze anemoontjes goed te combineren met vaste planten die zich later groeien en bloeien.


Welke anemoon soorten zijn er?

Oosterse anemoon/Blauwe Anemoon (Anemone blanda)Oosterse anemoon/Blauwe Anemoon (Anemone blanda)

Oosterse anemoon/Blauwe Anemoon (Anemone blanda)

De Anemone blanda is een lage voorjaarsbloeier met in verhouding grote bloemen. Vaak in mengsels geleverd van wit, violetblauw en roze. De Anemone blanda is een knolgewas.

  • Volle zon of lichte schaduw
  • Bloeitijd maart-april
  • Hoogte 10-15 cm

Gewone anemoon (Anemone coronaria)Gewone anemoon (Anemone coronaria)

Gewone anemoon (Anemone coronaria)

De Anemone coronaria heeft varenachtig blad en tot 6 cm grote bloemen in paars, rood, wit

en roze, in het hartje met donkere meeldraden. Matig winterhard. De Anemone coronaria is een knolgewas (klauwtjes).

  • Volle zon
  • Bloeitijd mei-oktober
  • Hoogte 25-50 cm

Herfstanemoon (Anemone hupehensis)Herfstanemoon (Anemone hupehensis)

Herfstanemoon (Anemone hupehensis)

De Anemone hupehensis heeft lichtroze bloemen aan vertakte stelen. ‘Praecox’ bloeit het eerst van alle herfstanemonen. Heeft gewone wortels.

  • Volle zon of halfschaduw
  • Bloeitijd juli-september
  • Hoogte 60-90 cm

Herfstanemoon (Anemone hybrida 'Honorine Jobert')Herfstanemoon (Anemone hybrida 'Honorine Jobert')

Herfstanemoon (Anemone hybrida 'Honorine Jobert')

De Anemone hybrida 'Honorine Jobert' heeft witte bloemen met een krans van gele meeldraden in het hart. Heeft gewone wortels.

  • Volle zon of halfschaduw
  • Bloeitijd augustus-oktober
  • Hoogte 100-120 cm

Bosanemoon (Anemone nemorosa)Bosanemoon (Anemone nemorosa)

Bosanemoon (Anemone nemorosa)

De Anemone nemorosa is een kleine voorjaarsbloeier met witte bloemen en fijn ingesneden blad. Geschikt voor verwildering en heeft wortelstokjes.

  • Halfschaduw of schaduw
  • Bloeitijd maart-mei
  • Hoogte 5-10 cm

Gele bosanemoon (Anemone ranunculoides)Gele bosanemoon (Anemone ranunculoides)

Gele bosanemoon (Anemone ranunculoides)

De Anemone ranunculoides is een sterke bosplant met heldergele bloemen. Geschikt voor verwildering en heeft wortelstokjes.

  • Halfschaduw of schaduw
  • Bloeitijd: april-mei
  • Hoogte 10-20 cm

Anemoon (Anemone sylvestris)

De Anemone sylvestris heeft vrij grote, witte bloemen die geuren. Na de bloei krijgt deze anemoon decoratief vruchtpluis. Hij heeft gewone wortels.

  • Volle zon tot lichte schaduw
  • Bloeitijd mei-juni
  • Hoogte 25-35 cm

Anemoon


Is de anemoon giftig?

Ja, de anemoon is giftig voor mensen en dieren. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Omdat alle anemonen een giftig sap bevatten, worden ze niet door dieren gegeten en zijn ze ook compleet slakproof.


Komen er bloemen aan de anemoon?

Ja, er komen prachtige bloemen aan de anemoon. De lepelvormige ‘bloemblaadjes’ ontvouwen zich tot een schaalvorm, eigenlijk zijn het gekleurde kelkbladeren. In het hart zit een dikke krans van meeldraden vol goudgeel stuifmeel. De bosanemonen hebben vrij smalle bloemblaadjes, er zijn bosanemoontjes met enkele en met gevulde bloemen. Bij de herfstanemonen zijn er afhankelijk van het aantal bloemblaadjes enkelbloemige (5 bloemblaadjes), halfgevulde (6-19 bloemblaadjes) en gevulde bloemen (20 of meer smalle bloemblaadjes) te onderscheiden. Na de bloei zijn de groene bolronde bloemhoofdjes van herfstanemonen nog decoratief, soms verschijnt er opvallend wit zaadpluis dat door de wind verspreid wordt.

Wat is de bloeitijd van de anemoon?

De bosanemonen bloeien in het voorjaar van maart tot mei. De Anemone sylvestris bloeit iets later in mei-juni. De herfstanemonen bloeien vanaf half augustus, vaak zelfs al in juli, en tot ver in de herfst gaan er nieuwe bloemknoppen open. De bloeitijd van Anemone coronaria hangt af van de planttijd.

Wat te doen als je anemoon is uitgebloeid?

Als je herfstanemoon of voorjaarsanemoon is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemstengels zijn vaak ook nog decoratief, knip ze daarom pas in het vroege voorjaar af. Volgend jaar gaat je anemoon vanzelf weer bloeien. Bij de Anemone coronaria kun je de steel van uitgebloeide bloemen van de knol afdraaien, de plant zal dan langer bloeien.

Anemoon (Anemone)Anemoon (Anemone)

Welke standplaats is ideaal voor de anemoon?

De meeste voorjaarsbloeiende anemonen zijn echte bosplanten. In het voorjaar verlangen ze veel licht en voldoende vocht, na de bloei sterven ze bovengronds al snel af en mag er volop schaduw en een drogere bodem zijn. Anemone coronaria bloeit het rijkst in de volle zon. De herfstanemonen zijn erg sterk en doen het eigenlijk wel op elke plek in de volle zon of halfschaduw. Anemonen kunnen prima tegen wind, maar de allerhoogste herfstanemonen staat toch wel graag een beetje beschut uit de wind.

Anemonen groeien het best in een losse, humusrijke grond die niet al te droog is en veel humus bevat. De grond mag aan de zure kant zijn. De bosanemonen zijn dol op bladaarde. Anemone sylvestris is geschikt als rotsplant en houdt van wat drogere, kalkhoudende grond. Anemone coronaria groeit het liefst in voedzame maar wel vrij droge grond.

Kan een anemoon in een pot?

De grotere herfstanemonen groeien het best in de volle grond in een border of plantvak. De lagere cultivars zijn wel geschikt voor potten en bakken. De voorjaarsbloeiende anemonen zijn heel geschikt om in potten en bakken te laten groeien, bijvoorbeeld samen met tulpen en narcissen. Ook de Anemone coronaria is prachtig als potplant.


Is de anemoon winterhard?

Ja, de anemoon is goed winterhard. Alleen Anemone coronaria is matig winterhard, je kunt de knollen van deze soort het best vorstvrij overwinteren. Als het blad in de nazomer helemaal is afgestorven, kun je de knollen al uit de grond halen, droog en vorstvrij bewaren. Het is ook mogelijk de knollen in de grond te laten en ze af te dekken met blad of stro.


Is de anemoon groenblijvend in de winter?

Nee, de anemoon is niet groenblijvend in de winter.


De anemoon planten: wanneer en hoe?

De beste planttijd voor herfstanemonen en zomerbloeiende anemonen is het voorjaar. Maar als je een plant in pot koopt dan kun je die ook prima in de zomer of herfst planten. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost of bladaarde. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water, verwijder de pot en zet de wortelkluit in het plantgat. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand is 30-40 cm.

Plant de dunne wortelstokken van bosanemonen in september of oktober, direct na ontvangst. Leg de wortelstokjes horizontaal in de grond. De plantafstand voor bosanemonen is 10 cm, plant de wortelstokjes 3-5 cm diep in humusrijke grond. Goed aandrukken en water geven.


Gewone anemoon (Anemone coronaria)Gewone anemoon (Anemone coronaria)

Anemoon bollen planten: wanneer en hoe?

De knollen (bollen) van Anemone coronaria kun je het best elk jaar opnieuw planten in zanderige grond. Laat voor het planten de anemoon knollen eerst een nacht weken in water, ze worden dan zacht en lopen makkelijker uit. Met Anemone coronaria kun je alle kanten op, de knollen zijn bijna het hele jaar door te planten. Plant de knollen vanaf begin mei in de volle grond voor bloei in de zomer (juli-oktober). Voor een late bloei in september plant je in juni. Je kunt de anemoonknollen ook vanaf maart in een pot planten en op een warme plek plaatsen. De knollen lopen dan eerder uit en zullen ook eerder bloeien. Of plant de knollen al in het najaar voor bloei in het voorjaar (april-juni). De plantafstand voor de knollen van de anemoon is 8-12 cm, de plantdiepte 6-8 cm.


Hoe moet je de anemoon verzorgen?

De herfstanemonen hebben een gemiddelde hoeveelheid water nodig, ze zijn heel sterk en redden zich meestal prima. In warme en droge perioden is het wel aan te raden om extra water te geven, zeker als de planten nog maar net in de grond staan. De voorjaarsbloeiende anemonen willen in het voorjaar graag voldoende water, in de zomer mag het droog zijn.

Geef de herfstanemoon jaarlijks voor de winter invalt een laagje compost. Bij de voorjaarsanemoon geef je in de vroege zomer een laagje compost of bladaarde. Mest Anemone coronaria tijdens de bloei regelmatig bij met mest voor terrasplanten.

Voor je Anemoon


Snoeien van de anemoon

Waarom moet je een anemoon snoeien?

Je moet een anemoon snoeien om in het voorjaar alle dode stengels weg te halen. Zo is er weer ruimte voor nieuwe groei en ziet je anemoon er mooi uit. Uit de wortels verschijnen dan al snel weer jonge scheuten. Voorjaarsbloeiende anemonen hoef je niet te snoeien, het blad verdwijnt vanzelf in de zomer, er komt in het voorjaar weer nieuw blad tevoorschijn. Bij Anemone coronaria moet je snoeien voor een langere bloei.

Hoe vaak en wanneer moet je een anemoon snoeien?

De herfstanemoon snoei je 1 x per jaar in het vroege voorjaar, vlak voordat de nieuwe blaadjes verschijnen. Bij Anemone coronaria snoei je regelmatig tijdens de bloei.

Hoe snoei je een anemoon?

Je snoeit een herfstanemoon door de dode stengels vlak boven de grond af te knippen. Bij Anemone coronaria draai je uitgebloeide stengels van de knol af.

Waarmee snoei je een anemoon?

De anemoon snoei je met een scherpe en schone snoeischaar.


Een anemoon verplaatsen of verplanten?

Een herfstanemoon is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april) of het najaar (september-oktober). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven. De voorjaarsbloeiende anemonen kun je in september-oktober verplanten.


Kun je de anemoon stekken?

Herfstanemonen zijn te vermeerderen via wortelstek. Knip in het late najaar enkele dikke wortels af en snijd ze in stukjes van 5-7 cm. Leg de stukjes wortel horizontaal in een bakje met stekgrond, bedek met een centimeter grof zand. Maak de aarde vochtig en zet weg op een donkere, niet te koude plek. In het voorjaar zullen er nieuwe uitlopers verschijnen. Door wat grotere pollen in het voorjaar te delen (scheuren), maak je ook eenvoudig meer planten. Herfstanemonen kunnen zeer oud worden, scheuren is niet beslist nodig.

Bosanemonen kun je ook vermeerderen via wortelstek. Graaf het plantje op als het blad na de bloei zo goed als afgestorven is. Snijd met een scherp mes enkele wortelstokjes af of trek het wortelkluitje voorzichtig uit elkaar. De stekjes moeten minimaal 5 cm lang zijn. Zet de moederplant weer in de grond, goed aandrukken en water geven, de plant zal gewoon verder groeien. Leg de stekjes van je bosanemoon dan op een plekje met zanderige aarde en bedek ze met 1-2 cm aarde. Houd de aarde de komende tijd licht vochtig. Hopelijk gaan de wortelstokjes op hun nieuwe plek verder groeien.


De anemoon bij jou thuis

Deel jouw anemoon met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top