Laden..
Goed nieuws, we zijn weer open! Zoek hier jouw Intratuin.
Appelboom (Malus domestica)

Appelboom (Malus domestica)

De appelboom is samen met de perenboom een van de meest bekende fruitboomsoorten in Nederland en is er in heel veel verschillende soorten en maten. Als tuinliefhebber mag deze prachtige fruitboom dan ook zeker niet ontbreken in jouw tuin. Appelbomen zijn geen moeilijke bomen, ze hebben niet veel verzorging nodig, al zal je wel willen snoeien voor de beste oogst. Lees hier alles over de appelboom, wat hij nodig heeft en wat je kunt tegenkomen met deze fruitboom in je tuin.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Malus domestica (Latijnse naam van de appelboom) is een oude fruitbomensoort die in de gematigde gebieden van Europa voorkomt tot in de richting van Rusland. De Chinezen begonnen met het kruisen van appelbomen om betere en grotere appels te kweken. Pas in de Romeinse tijd werden appelbomen breder bekend en werden ze door Europa verspreid.

Welke soorten appelbomen zijn er?

De gecultiveerde appelboom rassen, die allemaal tot de familie van de appelbomen behoren, zijn in verschillende groepen te verdelen. Zo heb je appelbomen met appels die je kunt eten maar er zijn ook appelbomen die enkel voor de sier zijn geteeld. De verschillende appelboomrassen zijn:

Een gecultiveerde soort is een plant die opgekweekt is door een kweker. Als er bijvoorbeeld vraag is naar een kleine appelboom met grote rode appels kruist de kweker een kleine appelboom en een appelboom met grote rode appels met elkaar. Deze appelboom is dan een gecultiveerde soort. Deze soort is vaak sterker dan de minder vaak gekruiste soorten.

De eigenschap die alle verschillende soorten appelbomen gemeen hebben is de bloesem die nooit helemaal helder wit is. De kleur van de bloesem kan per soort verschillen maar zit altijd tussen heel lichtroze en donkerrood in.

Wilde appel

In Nederland komt er nog maar één soort van de wilde appel voor: de Malus sylvestris. Deze appel komt in kleine getalen in het wild voor in en om de gebieden van de Veluwe. De bloesem is wit-roze en er komen kleine gelige vruchten uit voort. Deze wilde appelboom wordt soms ook gekweekt en aangeboden maar de sierwaarde is niet heel groot. De wilde appelboom wordt wel gebruikt om gecultiveerde soorten op te enten. De wortels van deze wilde appel zijn sterker dan de gecultiveerde soorten, waardoor ze bijna altijd worden gebruikt als onderstam.

Sierappel

Een sierappel is een soort appelboom die alleen voor de sierwaarde is geteeld en gekruist. Er zijn verschillende sier appel rassen te benoemen met als groot verschil de kleur van de vruchten, deze kan tussen felrood tot oranje-geel zijn. De appeltjes zijn klein, ongeveer 2 tot 3 cm, maar hebben dezelfde eigenschappen als een grotere appel. Voor vogels, zoals merels, gaaien en kauwtjes, zijn deze appeltjes een echte delicatesse. Voor ons zijn de appeltjes alleen leuk voor het oog. De bloesem van deze sierappel is net zo mooi als die van de andere appelboomsoorten.

Eetbare appel

De appelboom met eetbare appels is een van de meest voorkomende soorten in Nederland. Er zijn over de hele wereld zo´n 7000 rassen en elke appel heeft zijn eigen smaak, structuur, vorm en kleur. Sommige soorten appelbomen zijn specifiek gemaakt voor de smaak en de kleur va de appel, maar soms ook voor de vorm van de appel.

De eetbare appel kunnen we nog een keer onderverdelen in twee soorten.

De moesappel

De moesappel is geteeld voor de smaak en de structuur van de appel. Meestal zijn dit soorten waarvan de vruchten wat groter en zuurder zijn dan die van de handappelbomen. Ze vallen tijdens het koken sneller uit elkaar dan handappels en zijn daardoor uitermate geschikt voor appelmoes.

De handappel

Appelbomen met handappels zijn de bekendste appelboom rassen. Je vindt de appels van deze bomen in de supermarkt, maar het zijn ook de meest gebruikte appelbomen in de tuin als fruitboom. Binnen de handappels zijn er veel soorten en smaken, grofweg zou je kunnen zeggen dat er heel zoete tot zure rassen zijn.

Diverse soorten appelbomen

Hoogstam, halfstam of laagstam appelboom?

Bij het kiezen van een appelboom kom je de termen hoogstam, halfstam en laagstam tegen. Eigenlijk geven deze benamingen al weg waar het hier om gaat, namelijk de hoogte van de stam. Een hoogstam appelboom kan wel 8 meter hoog worden, een kwartstam wordt ongeveer maximaal 4 meter hoog en een laagstam boom wordt slechts een meter of 2 hoog. Hoe kleiner de boom, hoe sneller de boom vruchten zal geven, bij een hoogstam boom kan dit wel 8 jaar duren. Kleinere bomen geven wel minder appels en de boom gaat minder lang mee. 

Bloesem aan je appelboom?

Om vruchten te kunnen vormen moet een appelboom eerst bloeien. De bloesem is meestal ergens tussen half april en half mei te bewonderen. Helaas verdwijnt de bloesem alweer na een week of 2, maar die 2 weken heb je dan wel een prachtige appelboom vol bloemetjes!

Welke standplaats is ideaal voor de appelboom?

Een appelboom staat het liefst in de zon, maar doet het ook op een plek met halfschaduw. Meer zon betekent wel meer bloemen en meer vruchten! Ook wil de appel graag op een beschutte plek staan, uit de wind. Met name in de winter, tijdens vorst, is de boom je hier heel dankbaar voor!

De appelboom planten: wanneer en hoe?

Appelbomen kun je het beste planten als de boom in rust is, in de winter tussen november en februari, zolang het niet vriest. Bij het planten van een appelboom is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te doen om hem een fijne start te geven. Het gat kun je net zo groot maken als de kluit van de boom of groot genoeg om de wortels wijd uit te spreiden. Geef hem na het planten een flinke plens water. Je kunt ook een steunpaal plaatsen, zo’n 20 cm vanaf de stam. Maak met een rubberband de stam aan de paal: niet te strak zodat de boom kan groeien, maar wel zo strak dat je boom er steun van heeft. Controleer regelmatig of de band niet te strak komt te staan als de boom gaat groeien.
Een appelboom heeft bestuiving nodig om vruchten te kunnen vormen en (de weinige) zelfbestuivers krijgen betere en meer vruchten als er een bestuiver in de buurt is! Is er nergens een (sier)appelboom in de buurt? Dan kan je overwegen om zelf 2 appelbomen te planten. Insecten zorgen voor de bestuiving, dus een insectenhotel of insectenlokkende planten kunnen helpen als je vind dat de oogst achterblijft.

Handig bij je (nieuwe) appelboom

Hoe moet je de appelboom verzorgen?

Een appelboom heeft niet veel verzorging nodig. Als je een appelboom hebt geplant hoef je hem alleen nog maar te snoeien en te controleren op ziektes. Als je de boom in een pot hebt geplant moet je wel in de gaten houden of de grond niet uitdroogt.

Wist je dat de manier waarop je een appelboom moet verzorgen bijna hetzelfde is als de verzorging van de perenboom? Lees onze blog over een perenboom snoeien en verzorgen voor de beste tips voor het verzorgen van een perenboom

Als je jouw fruitboom het allerbeste wilt geven kun je in het voorjaar mest geven. De boom kan dan de voedingsstoffen opnemen voor een ‘boost’ richting de zomer. Verder is het snoeien van een appelboom de beste verzorging die je hem kan geven. Door te snoeien geef je hem ieder jaar voldoende lucht en kracht voor nieuwe vruchten. Iets anders om rekening mee te houden is tijdens de oogst. Trek een appel niet zomaar van de boom, want je kunt hiermee de vruchtzetel van de tak mee plukken. Als dat gebeurt, dan zal de boom daar de komende periode geen nieuwe appels kunnen maken. Breek de appel dus af bij het steeltje of gebruik een snoeischaar.

Mest voor de appelboom

Snoeien van je appelboom

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Een appelboom moet je snoeien om betere en meer vruchten te kunnen oogsten. Ook is het goed voor de boom zelf. Zo kan hij zijn energie richten op de bloesem en de vruchten in plaats van op de bladeren. Daarbij zijn appelbomen enorme groeiers: als je ze niet snoeit, dan worden het enorme bomen! Snoeien zorgt voor een mooie vorm en een luchtige boom, waardoor schimmels en ziektes minder kans krijgen en de boom onderin meer zon vanuit de kruin krijgt.

Hoe vaak en wanneer moet je een appelboom snoeien?

Een appelboom snoei je bij voorkeur 2 keer per jaar. Eénmaal in de winter, als de boom in ruststand is en de sapstromen nog niet op gang zijn gekomen. Dit is tussen december en februari. Snoei de boom niet bij nat of regenachtig weer, dat maakt de boom extra gevoelig voor ziektes en kies een moment dat een periode boven de 5 graden is. In de zomer snoei je de boom nog een keer, dit is tussen juni en augustus.

Hoe snoei je een appelboom?

Voordat je een appelboom gaat snoeien moet je weten welke verschillende takken de boom aanmaakt. Als je een appelboom eenmaal een keer gesnoeid hebt zal je de takken al gaan herkennen. Een appelboom kent zogenoemd bloesemhout en waterlot.

Bloesemhout

Bloesemhout kun je herkennen aan korte takjes met bloemknoppen aan het uiteinde. Naast bloemknoppen krijgt de boom ook bladknoppen. Bloemknoppen ontstaan als eerste, bladknoppen volgen een week of 2 erna. Bloemknoppen staan op de tak en bladknoppen liggen erop. De bloemknoppen wil je graag behouden, want daar komen de bloemen en de appels!

Waterlot

Waterloten zijn net even anders van kleur. Ze zijn meestal rood/bruin met witte stipjes. Waterloten groeien enorm snel en staan ze vaak recht omhoog.

De wintersnoei van de appelboom

In de winter, als de boom in ruststand is, mag je oude grote takken terugsnoeien en dood hout en zieke takken moet je weghalen. Snoei daarnaast met name de naar binnen groeiende takken zodat de boom lucht krijgt en snoei ook een deel van de waterloten: de recht omhoog groeiende takken. Let bij de knippen op de knoppen: zorg ervoor dat je 1 of 2 knoppen aan de tak laat zitten en knip de tak boven een knop die naar buiten of naar onder wijst. Hier komt een nieuwe tak en deze staat dan direct de goede kant op. Deze nieuwe tak gaat breed of horizontaal uitlopen en daar komen de vruchten aan!

Zomersnoei bij de appelboom

In de zomer mag je een boom snoeien om hem in vorm te houden. Dit noem je ook wel vormsnoei. Hierbij gaat het erom dat je een deel van de waterloten snoeit waardoor de energie van de boom niet in de bladeren gaat zitten maar naar de vruchten gaat. Hierdoor heeft de boom geen gekke uitschietende takken meer en krijgt hij zijn vorm weer terug. Daarnaast komt er meer licht via de kroon of de top van de boom, dit is goed voor de ontwikkeling van de appels. Snoei ook weer niet te veel: de boom heeft ook zijn bladeren nodig!

Waarmee snoei je een appelboom?

Het snoeien van takken kun je doen met een ‘normale snoeischaar’. Wil je wat dikkere takken snoeien dan raden wij een takkenschaar aan. Deze kan tot 4 cm dikke takken snoeien. Wil je echt rigoureus grote zijtakken/armen van een appelboom afhalen? Neem dan een scherpe takkenzaag. Voor ieder soort gereedschap geldt dat de scharen of bladen scherp moeten zijn. Een nette en schone snede zorgt voor minder ziektes en de appelboom kan er beter van herstellen.

Gereedschap voor het snoeien van een appelboom

Wil je je appelboom verplaatsen of verplanten?

Als je je appelboom wil verplaatsen kun je dit het beste doen als de boom in rust is, in de winter tussen december en februari. Verplaatsen zal altijd schade toebrengen aan je boom, dus denk hier goed over na. Hoe meer je beschadiging aan de boom en aan de wortels kunt voorkomen, hoe sneller de appelboom zal herstellen.

Ziektes bij een appelboom

Een sterke boom heeft minder last van ziektes en plagen, dus zorg goed voor je appelboom om problemen te voorkomen! Hou wel in de gaten of je fruitboom misschien last begint te krijgen van beestjes of ziektes.

Spinselmot

Een veelvoorkomende ziekte bij appelbomen is spinselmot. Dit is een kleine mot waarvan de rupsjes de meeste schade aan richten aan de boom. De beste oplossing is om de tak waar de rupsjes aan zitten af te knippen en weg te gooien. Er zijn ook verschillende bestrijdingsmiddelen te koop om van deze beetjes af te komen.

Luizen

Naast spinselmot kan ook de luis een plaag vormen op je appelboom. Gelukkig zijn luizen makkelijk te bestrijden met een harde straal water, daarmee kun je de luis gewoon wegspoelen.

Vruchtboomkanker

Vruchtboomkanker is een schimmelziekte, welke de stam en takken aantast. Met name tijdens vochtig weer is je boom hier gevoelig voor! Helaas doe je hier weinig aan, je boom moet hier zelf overheen groeien.


Reacties (16)
M
Menno
10 juli 2018, 15:29
Leuk Steef! \ \ Vraagje: Kan ik ook een appelboom op mijn balkon zetten? \ \ gr \ \ Menno
S
Steef Maarsen
11 juli 2018, 08:16
Hallo Menno, Naast dat er speciaal gekweekte appelbomen zijn die niet breed, hoog en dus niet zwaar worden, kan een normale appelboom in een grote pot het echt goed doen. Het snoeien van normale soorten is echt een must anders overgroeien ze zichzelf zonder veel vrucht. succes!
M
Maartje
12 maart 2019, 14:48
Beste Steef, \ \ Ik heb een vraag over mijn appelboompje in een bak op het balkon. Hij bloeit ieder jaar goed. Afgelopen jaar zelfs iets van 20 appels eraan gehad (schatting..). Nu is het probleem een beetje dat het een heel wijduitstaand boompje is. Met 2 'hoofdtakken' die erg ver uitsteken en daar door is de boom eerder heel breed dan hoger en rond. Als er vruchten aan zitten, hangt het erg ver over de balkonrand. Heb je tips over eventueel bijsnoeien zodat ik 'm een andere vorm kan geven of eventueel iets kan doen met 'opbinden'? \ \ Alvast dank! \ \ Maartje
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 11:03
Hallo, als een tak onhandig is of als de vorm van het boompje te wensen overlaat, dan kan je de tak wegsnoeien. Zorg er voor dat de tak een zijtak heeft waar de boom kan uitlopen. Nu (begin april) is het best laat om te snoeien, kan je nog een seizoen aan? Richting november dan de tak er af. Binden van de takken is ook een optie. Let wel op dat het touw niet insnijdt. Succes.
C
Corrie van Gemeren
31 maart 2019, 21:26
Wat is de beste tijd dat een appel of perenboom geplant moet worden? \ Moet hij op een zonnige plek geplaatst worden of mag hij ook op een schaduwplek geplant worden.
S
Steef Maarsen
5 april 2019, 09:29
Hallo, De beste tijd om een appel- of perenboom te planten is in de rust periode van de plant, de winterperiode. Maar doordat de bomen in potten worden gekweekt kunnen ze ook op andere tijden in het jaar geplant worden. Ik zou wel afraden om bij mooi zomers weer een goede boom in de grond te plaatsen. Een Appel of een peer staat graag in de zon, maar als de zon wegdraait en de boom komt in de schaduw terecht dan hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Succes!
j
jolanda
13 april 2019, 16:26
Beste, \ Elk jaar, net als nu, is er veel bloesem in mijn appelboom. Echter er blijft altijd maar 1 hooguit 2 appels aan de boom zitten die het einde ook niet eens haalt. Waar zou dit aan kunnen liggen? \ Alvast bedankt voor uw reactie
S
Steef Maarsen
3 mei 2019, 16:18
Hallo, dit kan aan heel veel factoren liggen. Kou of juist een hitte golf in het voorjaar, geen bevruchting van de bloemen, beestjes of een schimmel (zoals meeldauw, die ook de vruchtbeginsels aantasten) of -als laatste- dat de boom voedingsmiddelen mist. Een jaarlijkse snoei en pluizen -dat je het merendeel dan de vruchtbeginsels weghaalt zodat er minder appels zijn om zijn energie heen te laten gaan- met de juiste voeding kunnen bijstaan bij het tot rijp fruit te komen, kan helpen! Succes!
M
Marion Beijer
22 mei 2019, 18:47
mijn appelboom heeft een hele dunne stam. hij staat veilig met ondersteuning maar is er iets wat ik zou kunnen doen om de stam wat dikker te krijgen?
h
het inspiratieteam
23 mei 2019, 15:23
Hi Marion, de boom groeit vanzelf, en de stam daardoor ook. Verzorg hem goed op de manier die hierboven in de blog beschreven staat, dan zal de stam vanzelf dikker worden!
J
Jeanne
15 juni 2019, 07:57
Dag Steef, vorig jaar heb ik een mooie, grote appelboom van zo'n 3,5 m laten planten. Goed water gegeven en regelmatig bemest. Na de eerste bloei hier waren de appeltjes allemaal rot voor ze volgroeid waren. (Ik zag zoiets ook in Slovenië). Na de winter zag ik dat de boom verschillende grote, verticale bastscheuren heeft opgelopen, helaas. Na de bloei dit voorjaar zijn praktisch alle blaadjes aangetast, geel en afgevallen. De boom heeft het bijzonder zwaar en ik weet niet precies wat ik kan doen om haar te helpen. Als ik al weet wat het is, ben ik misschien weer iets verder. Ze is verder prachtig en ik hoop dat ze het kan overleven. Wellicht moet ik met foto's naar een bomenkweker o.i.d.. De leverancier geeft vooralsnog helaas niet thuis. Alvast dank voor je reactie, groet, Jeanne.
S
Steef Maarsen
4 juli 2019, 10:30
Hallo Jeanne, de scheuren in de barst is helaas vorstschade. Hier kan je niet veel aan doen maar de bladeren en de vruchten kunnen hier hinder van ondervinden en afvallen. De appelboom groeit hier overheen. Volgend jaar weer appels! Succes!
E
Eline
9 juli 2019, 16:46
Hoi Steef, \ Ook wij hebben een mooie grote appelboom in de voortuin. Hij doet het super goed echter erger ik me aan de vogels/insecten die de appels aantasten. Is er een manier om deze zoveel mogelijk af te schrikken of weg te houden? Dankje!
S
Steef Maarsen
26 juli 2019, 11:41
Hallo Eline, als het gaat om vogels zijn netten de enige optie, al staat dat niet echt heel mooi en kan een vogel er verstrikt in raken. Insecten kunnen op verschillende wijze bestreden worden maar dat is voor elk insect anders. Voor Wespen (die appels heerlijk vinden) is een wespen/insectenval met siroop een optie, waar (biologische) bestrijding meer iets is voor luis en andere kleine beestjes.
W
Wimmers
11 augustus 2019, 22:47
Ik heb vorig jaar een pruimenboom geplant \ Maar hij groeit zo hoog en er komt geen fruit aan
S
Steef Maarsen
15 augustus 2019, 14:27
Hallo, wat leuk dat je een fruitboom hebt geplaatst! Bomen zullen in de eerste jaar en soms jaren zich moeten focussen op wortelgroei en bladgroei om een gezonde boom te worden. Fruit/vruchten komen pas hierna. Wacht af tot volgend jaar met meer vruchtkans.
GEEF EEN REACTIE
Back to top