Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.
Beukenhaag snoeien en verzorgen

Beukenhaag snoeien en verzorgen

Beukenhagen zijn erg populair en niet voor niks: ze passen in elke tuin en zijn prachtig als groene afscheiding. Wat goed is om te weten, is dat er 2 verschillende soorten zijn. Deze worden niet door iedereen onderscheiden, maar hebben wel belangrijke kenmerken die je moet weten voor je voor de één of de ander kiest! Lees in deze blog alles over de beukenhaag en haagbeuk en hoe je deze moet verzorgen en snoeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Beukenhaag en de haagbeuk

Een mooie haag van beuken kan bestaan uit 2 verschillende soorten beuken: de buikenhaag van een echte beuk of een haag van de haagbeuk. Het grootste verschil zie je in de winter: de beukenhaag behoudt zijn verdroogde bruine blad en de haagbeuk verliest zijn blad.

Beukenhaag

De beukenhaag is een haag van een echte beuk, de Fagus. Deze is er met groene of rode bladeren en ze hebben gladde, glanzende bladeren. Zoals al gezegd behoudt de echte beuk zijn verdorde blad in de winter en zorgt hiermee voor wat meer privacy. In het voorjaar groeien de nieuwe knoppen en die duwen de bruine bladeren er dan af.

Beukenblad in de winterBeukenblad in de winter

Haagbeuk

De haagbeuk is een Carpinus en dit een boom die tot forse afmetingen kan groeien. De haagbeuk heeft wat grilliger blad, dat kleiner is dan dat van de Fagus. Ook heeft het blad kleine kartels en zie je duidelijk de nerven van het blad. De Carpinus komt alleen voor met groene bladeren en heeft als voordeel dat hij niet luisgevoelig is, zoals de echte beuk. De haagbeuk verliest zijn bladeren in het najaar, maar krijgt in het voorjaar wel ongeveer 3 weken eerder nieuwe bladeren dan de Fagus of beukenhaag.
Het planten, de verzorging en de manieren van snoeien zijn hetzelfde voor de haagbeuk als voor de beukenhaag, gebruik onze uitleg dus vooral voor allebei de soorten.


Verschillende soorten beukenhagen


Ideale standplaats van de beukenhaag

Het fijne van een haag van beuken of van de haagbeuk, is dat de ideale plek eigenlijk elke plek is. Een beukenhaag kan in de zon, de schaduw en in de wind.

Beukenhaag of haagbeuk planten

Een haag van beuken of de haagbeuk kun je het hele jaar door planten, maar het beste is als de planten in rust zijn, dus in het najaar. Voor een mooie dichte haag plaats je ongeveer 5 planten per meter. Als de planten al hoger zijn dan 1,5 meter bij aankoop, zet je er 4 per meter. Het makkelijkst is om een gleuf te graven waar je de afzonderlijke planten in zet, dan staan ze mooi op één lijn en kun je ze eventueel nog wat dichter naar elkaar toe of van elkaar af schuiven voor je het gat vult. Meng wat meststoffen voor hagen door de grond voor een goede start en geef water na het planten. De eerste snoeibeurt volgt daarna: knip de toppen op gelijke hoogte af, zodat hij vanaf onderaan goed gaat groeien. Hoe vaker je een haag knipt, hoe strakker en dichter hij zal worden. Want door te snoeien zal de tak op dat punt vertakken. Je wil een mooie volle haag krijgen, dus focus je in het begin nog niet op de hoogte, maar knip de bovenkant een stukje mee om eerst de onderkant vol te krijgen.

Beukenhaag verzorgen

Als een beukenhaag al meerdere jaren in de grond staat zal de haag niet veel verzorging nodig hebben. Na het snoeien kan je de haag wat organische meststof voor hagen geven. Dit geeft je haag wat extra kracht om te herstellen van de snoeibeurt. Als je een haag net hebt aangeplant is een extra keer water geven in de zomermaanden geen overbodige luxe. De planten krijgen dan de mogelijkheid om betere wortels te maken en sterk het najaar in te gaan.


Meststoffen voor de beukenhaag


BladBlad

De Carpinus heeft als voordeel dat hij niet luisgevoelig is zoals de echte beuk

Beukenhaag snoeien

Waarom moet je de beukenhaag snoeien?

Als je de beukenhaag niet snoeit wordt hij steeds breder en verliest hij zijn vorm. En beukenhaag groeit heel snel, dus je ziet vanzelf wanneer het weer moet!

Hoe vaak en wanneer moet je de beukenhaag snoeien?

De beukenhaag snoei je minimaal 2 keer per jaar. De eerste snoeibeurt kun je het beste uitvoeren in mei of juni, vóór de langste dag (21 juni). Hierna zal de haag namelijk nog nieuwe scheuten aanmaken. De tweede keer snoei je de haag aan het einde van de zomer, van september tot oktober. Kies een dag dat de zon niet schijnt, want de zon kan ervoor zorgen dat je blad verbrandt. De bladeren die je gaat onthullen zijn namelijk nog niet gewend aan zonlicht! Vaker snoeien kan altijd, dit zal zorgen voor een mooie volle compacte haag.

Hoe snoei je een beukenhaag?

Pak een heggenschaar en knippen maar? Zo simpel is het eigenlijk wel. Je zal niet snel te veel knippen, want je beukenhaag herstelt wel weer. Het makkelijkst is om onderaan te beginnen. Naar boven toe maak je de haag dan steeds smaller, zodat uiteindelijk de haag aan de onderkant zo’n 10 cm breder is dan de bovenkant. Op deze manier komt zonlicht ook goed bij de onderste takken. Blijf goed kijken of je de juiste lijn volgt en je haag overal mooi gelijk wordt. Doe hiervoor af en toe een stapje terug. Je kunt eventueel ook een touwtje spanen om de juiste vorm aan te houden. Moet de haag echt rigoureus terug geknipt worden? Doe dit dan aan het eind van de de winter, bijvoorbeeld in februari, dan heeft je haag voldoende tijd om zich te herstellen. Snoei nooit helemaal terug te snoeien tot de stam, maar terugsnoeien tot de helft moet zeker goed gaan. Afgeknipte takken kun je het beste direct weghalen, vooral van bovenop de haag, deze zullen anders bruin kleuren en dat staat niet mooi. Bovendien blokkeren ze het zonlicht. Je kunt eventueel een zeil onder de haag leggen om de losse takken op te vangen.

Tip: zorg ervoor dat je van onder naar boven snoeit en doe dit taps toe. Zo krijgt de hele haag water en voldoende zonlicht.

Bekijk ook de video, waarin Arjan je het verschil laat zien tussen de haagbeuk en beukenhaag én alles over het snoeien van de haagbeuk nog een keer uitlegt en laat zien.

 

Met welk gereedschap snoei je een beukenhaag?

Voor het mooiste resultaat kun je het beste in de winter en in de zomer een (hand)heggenschaar gebruiken. De sneden/wonden die je maakt zijn dan glad en schoon. De plant groeit hier dan makkelijk over heen. Is de haag lang of hoog? Dan kan je de haag natuurlijk ook met een elektrische heggenschaar snoeien. In de zomer kan een elektrische heggenschaar wel schade maken aan de bladeren.


Snoeigereedschap voor de beukenhaag

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE
Back to top