Laden..
Beukenhaag

Beukenhaag snoeien

Een beukenhaag bestaat uit beuken en is een erg populaire haag. Daarnaast zie je ook vaak hagen die bestaan uit een rij van de haagbeuk. Het verschil is heel duidelijk te zien in de winter: de beukenhaag behoudt zijn bladeren, welke verdrogen en bruin worden, en de haagbeuk verliest zijn blad en is kaal in de winter.

Alles over de verzorging van de beukenhaag en meer vind je in onze plantengids.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Beukenhaag en de haagbeuk

De beukenhaag is een haag van een echte beuk, de Fagus. Een beukenhaag wordt soms verward met een haag van de haagbeuk. De echte beuk en de haagbeuk zijn 2 verschillende soorten planten, maar ze lijken wel op elkaar. De Fagus heeft gladde, glanzende bladeren in de kleur rood of groen. In de herfst verdorren de bladeren, ze worden droog en bruin. De bladeren blijven echter wel aan de beukenhaag zitten, waardoor je ook in de winter nog privacy hebt. De nieuwe knoppen gaan groeien in het voorjaar, tegen eind april, en duwen dan de bruine bladeren van de haag af. De haagbeuk is een Carpinus. De Carpinus kan uitgroeien tot een forse boom. De haagbeuk heeft wat grilliger en kleiner blad dan de Fagus. Het groene blad heeft kleine kartels en duidelijk zichtbare bladnerven. De Carpinus verliest zijn bladeren in het najaar en is dus kaal in de winter, maar krijgt in het voorjaar wel ongeveer 3 weken eerder nieuwe bladeren dan de Fagus.

Voor het snoeien maakt het eigenlijk niet zoveel uit of je een beukenhaag hebt of een haag van de haagbeuk. Je kunt onderstaande dus voor beide soorten hagen gebruiken.

Waarom moet je een beukenhaag snoeien?

Als je een beukenhaag niet snoeit wordt hij steeds breder en verliest hij zijn vorm. Om je haag de juiste grootte en vorm te laten houden moet je hem snoeien! Ben je het vergeten? Geen probleem, de beukenhaag kan er goed tegen om flink teruggesnoeid te worden, dus hij is altijd weer te redden.

Hoe vaak en wanneer moet je een beukenhaag snoeien?

Een beukenhaag snoei je voor de eerste keer direct na de aanplant. Je knipt dan de zijkanten netjes recht. Blijf nog even af van de bovenkant: je wil de hoofdtak eerst naar de juiste hoogte laten groeien voor je deze gaat afknippen. Hij gaat namelijk vertakken als je hem afknipt en dit wil je graag bovenop, voor een mooie volle bovenkant.

Daarna snoei je de beukenhaag 2 keer per jaar. De eerste snoeibeurt kun je het beste uitvoeren in juni, vóór de langste dag (21 juni). Hierna zal de haag namelijk nog nieuwe scheuten aanmaken en groeit hij snel weer mooi dicht. De tweede keer snoei je de beukenhaag aan het einde van de zomer, in september of oktober. Kies een dag dat de zon niet schijnt, want de zon kan ervoor zorgen dat je blad verbrandt. De bladeren die je gaat onthullen zijn namelijk nog niet gewend aan zonlicht. Kijk ook of er geen nachtvorst gaat komen, dit komt niet ten goede van de gezondheid van je haag.

Let op: Vogels kunnen hun nestje hebben gemaakt in je beukenhaag! Kijk altijd even of dit het geval is en sla in dat geval de snoeibeurt (op dat deel) van de haag even over.

Hoe snoei je een beukenhaag?

Pak een heggenschaar en knippen maar? Zo simpel is het eigenlijk wel. Je zal niet snel te veel knippen, want je beukenhaag herstelt wel weer. Het makkelijkst is om onderaan te beginnen, dan vallen de takken direct op de grond en blijven ze niet hangen op de stukken die je nog moet snoeien. Naar boven toe maak je de haag steeds smaller, zodat uiteindelijk de haag aan de onderkant zo’n 10 cm breder is dan aan de bovenkant. Op deze manier komt zonlicht ook goed bij de onderste takken. Blijf goed kijken of je de juiste lijn volgt en je haag overal mooi gelijk wordt. Doe hiervoor af en toe een stapje terug. Je kunt eventueel ook een touwtje spannen om de juiste vorm aan te houden. Moet de haag echt rigoureus terug geknipt worden? Doe dit dan in de lente. Dan heeft je haag voldoende tijd om zich te herstellen. Snoei niet helemaal terug tot de stam, maar ongeveer tot de helft voor het mooiste resultaat.

Ruim na het snoeien de afgeknipte takken even op, vooral van bovenop de haag. Losse takken zullen anders bruin kleuren en dat staat niet mooi en bovendien blokkeren ze het zonlicht. Je kunt eventueel een zeil onder de haag leggen om de losse takken op te vangen.

Met welk gereedschap snoei je een beukenhaag ?

Voor het mooiste resultaat kun je het beste een (hand)heggenschaar gebruiken. Je kunt hiermee het makkelijkst sturen en maakt nettere snoeiwonden dan met een elektrische heggenschaar. Snoeien met een elektrische heggenschaar gaat sneller, maar de apparaten kunnen ook zwaar zijn. Een elektrische accu heggenschaar heeft geen ongemak van een snoer, let er bij andere elektrische heggenscharen goed op dat je niet per ongeluk het snoer doorknipt!

Ga je je beukenhaag ver terugsnoeien? Pak er dan een snoeischaar bij, want hier moet je wat beter gaan kijken waar je wil knippen zodat je haag weer mooi kan uitlopen. Een heggenschaar werkt daar wat te grof voor en is minder geschikt voor de dikkere takken binnenin.

Beukenhaag snoeienBeukenhaag snoeien

Gereedschap voor het snoeien van een beukenhaag

Beukenhaag bemesten

Geef je beukenhaag na het snoeien mest voor hagen, dit doe je dus 2 keer per jaar. Je geeft je beukenhaag dan direct de juiste voedingsstoffen om weer gezond te herstellen en verder te groeien. Meng de meststoffen door de grond rond je haag. Kijk goed naar de dosering op de verpakking, te veel mest is ook niet goed!

Meststoffen voor een beukenhaag

Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top