Laden..
Kom bij ons werken! | Door drukte bij PostNL kan verzending iets langer duren.
Blauweregen snoeien en verzorgen

Blauweregen snoeien en verzorgen

De blauweregen (Wisteria sinensis) is een prachtige klimplant die je tuin in het voorjaar paars/blauw laat kleuren. Wanneer je de blauweregen niet snoeit, kan hij erg groot worden. Als je deze klimmer de ruimte geeft, kunnen de ranken wel 2 à 3 meter per jaar groeien.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Wanneer blauweregen snoeien

Om volle blauwe trossen te behouden kun je de blauweregen het beste twee keer per jaar snoeien: in het voorjaar en in de zomer.

 

Blauweregen snoeien in de zomer

In de zomer, na de bloei, kunnen de jonge nieuwe uitlopers gesnoeid worden. Dit is meestal rond juli/augustus. De lange uitlopers kunnen tot 30 á 40 cm tot het oude hout teruggesnoeid worden. Door deze zomersnoei wordt de plant al goed ingekort.

Blauweregen snoeien in het voorjaar

In het voorjaar, rond maart /april, kunnen de lange uitlopers van de blauweregen verder teruggesnoeid worden. Snoei de jonge scheuten tot 10 cm tot het oude hout terug. De plant heeft dan alsnog genoeg ruimte om uit te lopen en een volle plant te worden. Als je de blauweregen op deze manier terugsnoeit, zullen er mooie bloemtrossen gevormd worden. Zorg er wel voor dat het niet meer vriest.

Wat is dat oude hout precies?

De blauweregen bloeit zoals verschillende heesters op het oude hout. Dat betekent dat hij bloemen maakt vanuit de oude takken. Snoei je het oude hout, dan knip je dus de bloei van die tak voor het jaar erop eruit.

Wil je de blauweregen toch terugsnoeien in het oude hout? Dat kan wel, maar zorg er dan voor dat de plant nog genoeg ruimte heeft om uit te kunnen lopen. Snoei niet verder dan een zijtak, anders kan deze tak afsterven. Deze grove snoei kan ervoor zorgen dat er vanaf onderaan de plant nieuwe scheuten kunnen groeien.

Een mooi alternatief

De voorjaars- en zomersnoei van de blauweregen geldt ook voor de witte blauweregen (Wisteria sinensis ‘Alba’). Deze plant is een mooi alternatief  en heeft dezelfde eigenschappen als de Wisteria met blauwe bloemtrossen.

Reacties (4)
W
Willie Van der beek- Suidema
18 april 2022, 11:27
Het filmpje over het snoeien is donker kon niet goed zien waar te snoeien.
I
Intratuin
19 april 2022, 09:31

Hallo Willie,

bedankt voor je reactie. Helaas was het op de dag van de opname heel erg zonnig, en dat betekende harde schaduwen! Lees de tekst van de blog goed, dan wordt het wel duidelijk waar je moet knippen voor het beste resultaat. Succes!

^Intratuin

T
Tamara
22 april 2022, 16:10
Hallo, ik ben benieuwd wat de snoei tactiek is om uitlopers te stimuleren. Mijn blauwe regen is inmiddels al een jaar of 4. Hij is bedoeld om de pergola te begroeien, geeft al een paar jaar blad, maar geen uitlopers. Wat kan ik doen?
I
Intratuin
25 april 2022, 09:45

Hallo Tamara,

Wat er met jouw blauweregen aan de hand is, is een lastige. Meestal groeit deze plant 'vanzelf', hier kun je niet zo heel fout in doen. Snoeien zal hierbij niet helpen, dat is vooral bedoeld om de blauwe regen in toom te houden. Het enige wat kan zijn is dat je wisteria in te arme grond staat, oftewel grond met weinig mineralen en voedingsstoffen. Verbeter de grond rond je blauwe regen door wat compost te mengen door de tuinaarde. Het kan misschien ook zijn dat je blauwe regen te weinig zon krijgt, in dat geval kun je hem misschien overplanten naar een zonnigere plek naast de pergola.

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE
Back to top