Laden..
Duizendblad (Achillea)

Duizendblad (Achillea)

Het duizendblad herken je meteen aan het fijn ingesneden blad en de vlakke bloemschermen. Het vaak iets grijsgroene blad blijft in zachte winters aan de plant en heeft een typische kruidige geur. Per plant lijkt het wel om duizend blaadjes te gaan, millefolium betekent ‘duizend blaadjes’.

Houd je van roomwit, kanariegeel, terracotta, wijnrood of juist van snoepkleurtjes in pastel? Bij het duizendblad vind je het allemaal. De bloemen zijn piepklein, maar ze zitten met tientallen bij elkaar in de platte schermen. Een perfecte plant voor een zonnige border én een lievelingsplant van bijen, vlinders en andere nuttige insecten.

Duizendblad is een kleurrijke langbloeier, vanwege de bijzondere bloemkleuren is deze sterke vaste plant prachtig in een gemengde border. Vooral in grote groepen geven de bloemen veel effect! Deze droogtebestendige zomerbloeier is een perfecte keuze voor een warme en zonnige tuin op het zuiden en mag zeker niet ontbreken in een natuurtuin. Ook prachtig in een prairietuin of een bloemenweide. Je vindt deze charmante inheemse plant zelfs tussen de tegels op de stoep. Achillea millefolium staat bekend als geneeskrachtige plant, als snijbloem en als droogbloem.

Het duizendblad maakt deel uit van de composietenfamilie (Asteraceae) en heet officieel Achillea. Het wilde duizendblad Achillea millefolium kun je in Noord-Amerika en heel Europa tegenkomen in bermen, weilanden en op braakliggende terreinen. Er zijn ook soorten die oorspronkelijk in Eurazië, Noord-Amerika en Afrika groeien. Er zijn ongeveer honderd soorten bekend, voor de tuin zijn er heel wat mooie cultivars.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Duizendblad in het kort

Soorten:

Ca. 100 soorten

Bekendste soorten:

Achillea filipendulina, Achillea millefolium, Achillea millefolium 'Terracotta', Achillea 'Moonshine', Achillea ptarmica

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni-november

Zaaien:

Februari-maart (binnen), april-mei (buiten)

Standplaats:

Volle zon

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Ja, vroege voorjaar en na de bloei

Kenmerken:

Vaste plant, kruid, borderplant, snijbloem


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van duizendblad?

Het duizendblad is een polvormende of iets kruipende vaste plant. Vanuit de wortels groeien opstaande stengels die de platte bloemschermen dragen. Deze bloemschermen, eigenlijk een schermvormige tros, bestaan uit tientallen ronde bloempjes. Het blad is heel fijn, dubbel geveerd en ongeveer 20 cm hoog. De blaadjes blijven in zachte winters groen en hebben een typische kruidige geur. Het duizendblad groeit vanaf het voorjaar snel naar de volwassen hoogte.

Het wilde duizendblad (Achillea millefolium) woekert met ondergrondse wortelstokken of door uitzaaien en past het best in een natuurlijke tuin. Ook de Wilde Bertram (Achillea ptarmica) kan woekeren. Maar Achillea filipendulina en de tuinvormen (cultivars) van Achillea millefolium en Achillea ptarmica woekeren niet of nauwelijks. Deze duizendblad soorten vormen een pol die elk jaar iets groter wordt.


Welke soorten duizendblad zijn er?

Duizendblad (Achillea filipendulina)Duizendblad (Achillea filipendulina)

Duizendblad (Achillea filipendulina)

De Achillea filipendulina is een sterke soort met dichte schermen van felgele bloemen op sterke stengels. Kan jarenlang vast blijven staan. ‘Gold Plate’ en ‘Parker’s Variety’ zijn de bekendste cultivars.

  • Hoogte: 100-120 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Gewoon duizendblad (Achillea millefolium)Gewoon duizendblad (Achillea millefolium)

Gewoon duizendblad (Achillea millefolium)

De Achillea millefolium is een inheemse soort die wit tot lichtroze bloeit. Zaait zich uit en kan woekeren. Voor de border worden niet woekerende cultivars van deze soort gebruikt.

  • Hoogte: 25-50 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Duizendblad (Achillea millefolium 'Terracotta')Duizendblad (Achillea millefolium 'Terracotta')

Duizendblad (Achillea millefolium 'Terracotta')

De Achillea millefolium 'Terracotta' heeft brede bloemschermen in lichte en donkere geeloranje tinten, die inderdaad aan terracotta doen denken. Verkleurt naar zacht geel. Het blad is grijsgroen.

  • Hoogte: 80-100 cm
  • Bloeitijd: juni-augustus

Duizendblad (Achillea 'Moonshine')Duizendblad (Achillea 'Moonshine')

Duizendblad (Achillea 'Moonshine')

De Achillea 'Moonshine' is een mooie, wat lagere cultivar met grijsgroen blad en lichtgele bloemschermen. Bloeit wat eerder.

  • Hoogte: 40-50 cm
  • Bloeitijd: mei-juli

Wilde Bertram (Achillea ptarmica)Wilde Bertram (Achillea ptarmica)

Wilde Bertram (Achillea ptarmica)

De Achillea ptarmica is een inheemse plant met kleine witte bloemen, in het wild nog te vinden op iets vochtige plaatsen. Breidt zich uit via wortelstokken. ‘The Pearl’ heeft gevulde bloemen.

  • Hoogte: 50-70 cm
  • Bloeitijd: juli-augustus

Duizendblad


Is duizendblad giftig?

Ja, het duizendblad kan giftig zijn voor katten, honden, paarden en andere huisdieren. Mensen kunnen de jonge bladeren wel eten en je kunt ook thee maken van duizendblad. Gebruik duizendblad echter alleen in kleine hoeveelheden voor een korte periode.


Wanneer moet je duizendblad zaaien?

Duizendblad binnen zaaien in potjes

Het duizendblad kun je binnen in potjes of bakjes zaaien in de periode februari-maart. De zaadjes kiemen het best bij ongeveer 20 °C. Als de zaadjes gekiemd zijn dan mag de temperatuur iets lager worden. Als de jonge plantjes twee paar blaadjes hebben, kun je ze verspenen. Je zet dan voorzichtig elke zaailing over in een potje om ze verder op te kweken. Vanaf half april langzaam laten wennen aan de buitentemperatuur, begin mei kunnen de plantjes naar buiten. Pas wel op met late nachtvorst.

Duizendblad buiten zaaien

Duizendblad kun je buiten zaaien in april-mei. Maak een zaaibedje door de grond goed los te maken en te mengen met wat potgrond. Het is handig om op rijtjes te zaaien, zo zie je makkelijk wat het gezaaide duizendblad is en wat onkruid is. Laat de grond niet uitdrogen. Het wilde duizendblad Achillea millefolium kun je ook in een bloemenweide zaaien.

Hoe diep moet je duizendblad zaaien en op welke afstand?

De zaadjes van duizendblad zijn zeer fijn. Je strooit ze op losgemaakt grond, daarna niet bedekken met aarde maar alleen aandrukken. De zaadjes hebben namelijk licht nodig om te kunnen kiemen. Zaai zo dun mogelijk en dun de zaailingen uit tot er ongeveer 25-30 cm tussen elk plantje zit.


Komen er bloemen aan duizendblad?

Ja, er komen kleine bloemen aan het duizendblad, ze staan in een vlak scherm. Typisch voor duizendblad is de verkleuring van de oudere bloemen, ze worden steeds lichter zodat er een tweekleurig effect ontstaat in de bloemschermen. De platte bloemschermen van het duizendblad zijn prachtig in (veld)boeketten. De bloemen zijn goed te drogen door ze op de kop te hangen op een droge en donkere plek.

Wat is de bloeitijd van duizendblad?

De bloei van duizendblad begint vanaf juni, de hoofdbloei valt in juni-juli maar in de nazomer en zelfs tot in november is er vaak nabloei.

Wat te doen als duizendblad is uitgebloeid?

Als je duizendblad is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Je kunt eventueel wel de uitgebloeide bloemstelen afknippen om zo de vorming van nieuwe bloemen te stimuleren.

Duizendblad (Achillea)Duizendblad (Achillea)

Duizendblad thee?

Je kunt van duizendblad thee maken, een aftreksel van duizendblad bevat veel mineralen en vitaminen. Duizendbladthee zou goed zijn voor bloedzuivering en de bloedvaten versterken. Ook heeft het een vochtafdrijvende werking. Thee van gedroogd duizendblad smaakt fris, licht bitter en iets pittig. Gebruik de bloemen van het duizendblad uit de tuin eens om een kruidenthee te maken. Oogst de bloemen vers, ze smaken zoet, peperig en iets bitter. Gebruik twee theelepels fijngemaakte bloemen per kop en laat vijf minuten trekken. Gebruik thee van duizendblad niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Drink de duizendblad thee altijd in kleine hoeveelheden en niet langer dan drie weken achter elkaar.


Welke standplaats is ideaal voor duizendblad?

Duizendblad groeit en bloeit het best in de volle zon. Lichte schaduw wordt wel verdragen, maar daar zal je duizendblad minder rijk bloeien. De sterke stengels kunnen prima tegen wind. Duizendblad groeit het best in vrij droge, goed doorlatende en bij voorkeur kalkrijke zandgrond. Droge zandgrond is dus prima, maar duizendblad heeft wel een voorkeur voor voedselrijke grond. Zware en natte gronden zijn niet geschikt. Achillea ptarmica kan wel vrij vochtig staan.

Duizendblad in pot?

Duizendblad kan ook prima in een pot groeien. Kies een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. Geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt.


Is duizendblad winterhard?

Ja, duizendblad is een winterharde vaste plant.


Is duizendblad groenblijvend in de winter?

Nee, duizendblad is niet groenblijvend in de winter. Maar als het niet al te koud wordt, dan blijven vooral bij Achillea millefolium de blaadjes wel groen.


Duizendblad planten: wanneer en hoe?

Het duizendblad kun je het hele jaar door planten. Maar het voorjaar is de beste tijd om het duizendblad te planten. Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Dompel de kluit met pot en al in een emmer water als de kluit erg droog aanvoelt. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan en geef ruim water. De plantafstand is 25-30 cm.


Hoe moet je duizendblad verzorgen?

Duizendblad is een sterke plant die weinig verzorging vraagt. Als het een tijdje droog is dan wordt dit goed verdragen, duizendblad is dus goed droogtebestendig. Te veel nattigheid in de winter kan ervoor zorgen dat het duizendblad niet lang leeft. Bemest je duizendblad door in het vroege voorjaar een lage dosering organische mestkorrels te strooien. Een handje kalk wordt ook op prijs gesteld.

Voor je duizendblad


Snoeien van duizendblad

Waarom moet je een duizendblad snoeien?

Je hoeft het duizendblad niet beslist te snoeien. In het vroege voorjaar kun je alle dode plantendelen wegknippen. Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemstengels wegknippen. Dit hoeft echter niet, want ook uitgebloeid zijn de schermen van het duizendblad nog mooi. Ze blijven zelfs de hele winter door staan en zorgen zo voor een fraai wintersilhouet. Het gewone duizendblad kan ook tegen maaien als de plant in een bloemenweide groeit.

Hoe vaak en wanneer moet je een duizendblad snoeien?

Het duizendblad snoei je in het vroege voorjaar en na de bloei in juli.

Hoe snoei je een duizendblad?

Je snoeit het duizendblad door dode plantendelen of uitgebloeide bloemstengels vlak boven de grond af te knippen.

Waarmee snoei je een duizendblad?

Het duizendblad snoei je met een scherpe en schone snoeischaar. Voor het weghalen van uitgebloeide bloemstengels kun je ook een bloemenschaartje gebruiken.


Duizendblad verplaatsen of verplanten?

Duizendblad is goed te verplaatsen of verplanten. De beste tijd hiervoor is het voorjaar (maart-april). Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, schud de aarde er voorzichtig af en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek weer in. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Duizendblad stekken?

Duizendblad is makkelijk te vermeerderen door de wortelkluit in het voorjaar op te graven en in stukken te delen (scheuren). De gescheurde stukken zijn dan eigenlijk stekjes van het duizendblad. Plant ze opnieuw in goede tuingrond en geef ruim water. Een goede tijd om je duizendblad te stekken is het voorjaar. Voor een goede groei en bloei is het aan te raden je duizendblad om de drie jaar te delen (scheuren), zo verjong je de plant en gaat je duizendblad langer mee.


Duizendblad bij jou thuis

Deel jouw duizendblad met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top