Laden..
Echeveria

Echeveria

De Echeveria is een kleine bloeiende vetplant met dikke blaadjes. De bladeren staan strak gerangschikt in een rozet en zijn in de mooiste kleuren verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een Echeveria met olijfgroene blaadjes, licht paars, vergrijsd groen, blauwgrijs en zelfs roze gevlekt. Het is super leuk om al die bijzondere kleuren te verzamelen! Ook al kies je deze kamerplant vooral voor zijn leuke blad, veel Echeveria soorten bloeien verrassend mooi.

Omdat de Echeveria een watervoorraadje op kan slaan in zijn bladeren kan hij erg goed tegen droogte. Deze vetplant (succulent) is daarom heel eenvoudig te verzorgen en neemt het je niet kwalijk als je hem eens vergeet water te geven. Een super makkelijke plant dus, die je prima cadeau kan doen aan iemand zonder groene vingers.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Echeveria hoort bij de vetplantenfamilie (Crassulaceae) en komt oorspronkelijk uit Centraal-Amerika, vooral uit de droge gebieden van Mexico. Hij werd daar in de 18e eeuw ontdekt door Antansio Echeveria. Er zijn ongeveer 150 soorten Echeveria bekend, voor de huiskamer zijn er heel wat cultivars.

De Echeveria in het kort

Soorten:

150 soorten

Bekendste soorten:

Echeveria elegans, Echeveria agavoides, Echeveria lilacina, Echeveria pulidonis, Echeveria setosa

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Voorjaar, zomer

Standplaats:

Volle zon, indirect licht

Water geven:

Weinig, langere tijd laten uitdrogen

Giftig:

Nee 

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Tropische plant, makkelijke plant, vetplant, succulent, kleine plant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de Echeveria?

De Echeveria heeft sappige, vlezige blaadjes die in een vrij platte of meer bolvormige rozet op de grond groeien. De blaadjes kunnen lepelvormig zijn, dik en rond of meer puntig en zijn heel regelmatig geplaatst. Zo lijkt het wel een groene roos! Je ziet op de blaadjes vaak een glad waslaagje of kleine donshaartjes, hiermee beschermt de plant zich tegen de felle zon. In zijn natuurlijke omgeving kan een Echeveria wel 50 cm in doorsnede worden, in de huiskamer wordt de plant meestal niet groter dan 15 cm in doorsnede en 10-20 cm hoog. Tussen de bladeren groeien de tot 25 cm lange bloemstengels recht omhoog.


Welke soorten Echeveria zijn er?

Echeveria elegans

De Echeveria elegans heeft licht blauwgroene, lepelvormige blaadjes in een dichte rozet. Roze klokvormige bloemen aan rood getinte stengels. eelding


Echeveria agavoidesEcheveria agavoides

Echeveria agavoides

De Echeveria agavoides heeft frisgroene bladeren met een rood puntje. Kan in het voorjaar bloeien met roze bloemen die gele puntjes hebben.


Echeveria lilacinaEcheveria lilacina

Echeveria lilacina

De Echeveria lilacina heeft brede lepelvormige blaadjes die in het midden een puntje hebben. De bladkleur is grijsgroen tot iets lila of meer roze in de volle zon. Vormt een vrij platte rozet. Soms roze bloemen.


Echeveria pulidonisEcheveria pulidonis

Echeveria lilacina

De Echeveria lilacina heeft brede lepelvormige blaadjes die in het midden een puntje hebben. De bladkleur is grijsgroen tot iets lila of meer roze in de volle zon. Vormt een vrij platte rozet. Soms roze bloemen.


Echeveria setosa

De Echeveria setosa heeft spatelvormig groen blad dat bedekt is met fijne donshaartjes. Bloeit met geelrode bloemen op vrij korte stengels. 


Echeveria


Is de Echeveria giftig?

Nee, de Echeveria is niet giftig. Een Echeveria is dus ook niet giftig voor kinderen en huisdieren, en helemaal veilig voor katten. De Echeveria is echter niet geschikt om te eten, dus we raden je toch aan om deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.


Komen er bloemen aan de Echeveria?

Ja, er kunnen mooie bloemen aan de Echeveria komen. Ze zijn klokvormig en zitten bovenaan lange, vaak rood getinte stengels die tussen de bladeren omhoog groeien. De bloemen zijn geel, oranje, rood of roze van kleur. Vaak bloeit een Echeveria niet in de huiskamer, als je de plant ’s zomers buiten zet, heb je meer kans op bloei.

Wat is de bloeitijd van de Echeveria?

Als je Echeveria gaat bloeien dan is dat meestal in het voorjaar of in de zomer.

Wat te doen als je Echeveria is uitgebloeid?

Als je Echeveria is uitgebloeid dan kun je de bloemstengels zo kort mogelijk afknippen.

Hoe kun je een Echeveria opnieuw laten bloeien?

Met een goede verzorging gaat je Echeveria volgend jaar vanzelf opnieuw bloeien.


Welke standplaats is ideaal voor de Echeveria?

Deze kamerplant houdt van veel licht en doet het zelfs in de volle zon. Minimaal vijf 5 uur per dag in de zon zorgt ervoor dat je Echeveria goed groeit en dat het blad zijn fraaie kleur houdt. Zet de plant voor een raam op het zuiden of oosten. Een raam op het westen kan ook, zet je Echeveria dan wel dicht bij het raam. Laat de Echeveria altijd langzaam aan feller licht wennen, anders kan het blad geel worden. Op een te donkere plek kan de plant naar het licht gaan groeien en zijn mooie vorm verliezen.

De Echeveria heeft het naar zijn zin bij normale kamertemperaturen, hij heeft het ’s nachts liever niet kouder dan 10 °C. Heb je voor de winterperiode een lichte plek waar het minder warm is dan in je woonkamer? Dan vind jouw plant dat wel zo fijn. De Echeveria is gewend aan droge lucht, hij heeft dus geen problemen met een lage luchtvochtigheid.

Kan een Echeveria ook buiten?

Een Echeveria kan in de zomer prima buiten staan in een pot. Zet je plant wel beschut en het liefst onder een afdakje. Als de regen direct op je Echeveria valt, wordt de plant veel te nat en kunnen de bladeren gaan rotten. De Echeveria wordt ook wel eens gebruikt in de rotstuin en kan daar in de volle grond groeien. Maar als het kouder wordt dan zo’n 10 °C dan moet de plant weer naar binnen.

EcheveriaEcheveria

Hoe moet je de Echeveria verzorgen?

Water geven

Geef de Echeveria weinig water. Hij is eraan gewend om in gebieden te groeien waar het nauwelijks regent en de grond regelmatig uitdroogt. Dus ook in de pot mag de grond tussen de gietbeurten in bijna helemaal opdrogen. Als je ziet dat de grond droog wordt, kan de Echeveria nog een week zonder water. Geef dus ongeveer 1 x in de twee weken een slokje water. In de winter heeft je Echeveria nog minder water nodig, geef dan ongeveer 1 x in de drie weken water. Je kunt beter wat te weinig dan te veel water geven, want in te natte grond kan je Echeveria gaan rotten en worden de bladeren bruin. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren door een vochtmeter diep in de pot te steken. Voorkom dus in elk geval dat er een laagje water onderin de pot blijft staan. Zorg er ook voor dat er geen water tussen de bladeren blijft staan, giet dus beter direct op de aarde en niet op de plant.

Ook al is de Echeveria een vetplant, deze kamerplant heeft natuurlijk wel water nodig om goed te kunnen groeien en doet het niet goed in gortdroge grond. Zie je dat de blaadjes slap gaan hangen of gaan rimpelen? Dan heeft je Echeveria toch wat meer water nodig. Na een gietbeurt wordt het slappe blad meestal weer mooi glad. Heb je de Echeveria in de zomer buiten staan? Dan heeft je plant wel wat meer water nodig dan binnen. Op een lichte en warme plek heeft je Echeveria ook meer water nodig dan op een donkerder en koelere plek.

Voeding

De Echeveria heeft niet zoveel voeding nodig. Bemest je Echeveria van april tot september door 1 x per maand cactusvoeding in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking, gebruik voor je Echeveria de helft van deze dosering. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je Echeveria in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de Echeveria snoeien of bijknippen?

Je hoeft de Echeveria niet te snoeien of bij te knippen. Het komt af en toe voor dat er een oud blad afsterft, dit is een normaal proces. Meestal verschrompelt het blad vanzelf, valt af en verdwijnt onder de andere bladeren. Je kunt het voorzichtig weghalen, maar pas daarbij wel op dat je de gezonde bladeren niet afbreekt.

Wanneer en hoe moet je de Echeveria oppotten en verpotten?

De Echeveria groeit gemiddeld snel, om de drie jaar verpotten is over het algemeen voldoende. Als je een Echeveria net gekocht hebt en hij staat in een vrij kleine pot, dan raden we je aan de plant meteen in een iets grotere pot te zetten. Kies het liefst een pot die 10-20% groter is, met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. Vul de ruimte in de pot op met cactus potgrond. Pak de plant heel voorzichtig vast want de blaadjes breken snel af! Druk langs de randen goed aan met je vingers of met een stokje. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit, je hoeft dan de komende twee maanden geen voeding in het water te doen. De beste tijd om je Echeveria te verpotten is het voorjaar.

Voor je Echeveria


Hoe kun je de Echeveria stekken?

Je kunt een Echeveria stekken door een bladstekje te nemen. Neem hiervoor een gezond blad van de plant, dat gaat het best door het blad er zachtjes af te draaien. Laat het blad 24 uur drogen. Vul een bakje of potje met iets vochtige stekgrond en leg het blad hierop. Je kunt ook meerdere blaadjes bij elkaar leggen, zo krijg je een vollere plant. De onderkant van het blad moet goed contact maken met de grond, maar je hoeft het blad niet met aarde te bedekken. Kies een warme en licht plek en besproei het blaadje na drie dagen met een fijne nevel. Herhaal dit als je ziet dat het blad helemaal is opgedroogd. Als je ziet dat er worteltjes gaan groeien dan kun je de aarde iets vochtig gaan maken. Soms gaan er eerst aan de basis van het blad mini rozetjes groeien. Als het stekje gaat verder gaat groeien, kun je het in een potje met cactus potgrond zetten de baby Echeveria verder op te kweken.

Ook met een kopstekje kun je een Echeveria vermeerderen. Knip hiervoor de top van een wat hogere plant af, het liefst minimaal 3 cm lang. Soms groeien er ook uitlopers met een dun stengeltje uit de rozet die je met een scherp mesje af kunt snijden. Laat de stek goed drogen voor ongeveer drie dagen, dit zorgt er namelijk voor dat de stengel eerder wortels gaat maken. Je kunt de stek nu in een potje met iets vochtige stekgrond zetten. Kies een warme en licht plek. Als je ziet dat er worteltjes gaan groeien dan kun je het stekje van je Echeveria in een groter potje met cactus potgrond zetten om verder op te kweken.


De Echeveria bij jou thuis

Deel jouw Echeveria met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top