Laden..
Erwtenplant (Senecio rowleyanus)

Erwtenplant (Senecio rowleyanus)

Het erwtenplantje is een decoratieve hangplant met dikke blaadjes. Dit hippe vetplantje is heel makkelijk en vraagt maar weinig verzorging. De bolronde, vlezige blaadjes lijken op doperwten, vandaar de naam erwtenplant. In het Engels wordt deze Senecio ‘string-of-pearls’ genoemd. Inderdaad hebben de lange, met dikke blaadjes bezette stengels, wel iets weg van een groen parelsnoer!

De erwtenplant is het mooist als je de lange stengels als een groene waterval uit een hangpot of hoge pot laat hangen. Of zet het erwtenplantje bovenop een kast, zodat de stengels alle ruimte hebben om naar beneden te groeien.

Senecio rowleyanus is een vetplant (succulent) uit de drogere gebieden van Zuidwest-Afrika. De erwtenplant wordt ook wel Curio rowleyanus genoemd en hoort bij de composietenfamilie (Asteraceae). Van Senecio zijn er wel meer dan 1.000 soorten, maar de erwtenplant is maar één soort.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De erwtenplant in het kort

Bloeiend:

Ja, maar meestal niet in de huiskamer

Standplaats:

Indirect licht

Water geven:

Gemiddeld, 1 x per week (zomer), 1 x per twee weken (winter)

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja

Kenmerken:

Makkelijke plant, vetplant, hangplant


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de erwtenplant?

De erwtenplant groeit in de warme gebieden van Afrika als bodembedekker, in de kamer kun je deze plant beter laten hangen. De hangende stengels van je erwtenplant groeien direct uit de grond. Ze kunnen op den duur wel 90 cm lang worden, maar dit plantje wordt niet meer dan 10 cm hoog. De erwtenplant groeit redelijk snel, maar als hij eenmaal op lengte is en de bloempot is gevuld met de stengels dan groeit hij nauwelijks verder. De dunne stengels zijn bezet met ronde tot iets ovale dikke blaadjes, die veel vocht bevatten.


Erwtenplant


Is de erwtenplant giftig?

Ja, de erwtenplant is giftig. De Senecio rowleyanus is dus ook giftig voor katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt, draag daarom handschoenen bij het verpotten of snoeien. Ook al lijken de blaadjes op doperwtjes, Senecio rowleyanaus is niet eetbaar!


Komen er bloemen aan de erwtenplant?

Ja, er kunnen bloemen aan je erwtenplant komen. Ze zijn net wat groter dan de blaadjes, wit van kleur met rozerode meeldraden. Het komt niet zo vaak voor dat je erwtenplant in de huiskamer gaat bloeien. Als je erwtenplant gaat bloeien dan zal dat meestal in de zomer zijn. Als je je erwtenplant is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Je kunt de uitgebloeide bloemetjes wegknippen of juist laten zitten. De bloemen worden dan kleine droogbloemetjes waar je nog lang van kan genieten.

Bij een goede verzorging kan het erwtenplantje volgend jaar weer gaan bloeien.

Erwtenplant (Senecio rowleyanus) bloemErwtenplant (Senecio rowleyanus) bloem
Bloem van de erwtenplant
Erwtenplant (Senecio rowleyanus) uitgebloeide bloemErwtenplant (Senecio rowleyanus) uitgebloeide bloem
Uitgebloeide bloem van de erwtenplant

Welke standplaats is ideaal voor de erwtenplant?

De erwtenplant houdt van veel indirect licht. Deze kamerplant groeit graag op een lichte plek, maar zet de Senecio niet de hele dag in het felle zonlicht. Een paar uur direct zonlicht is meer dan genoeg. Heb je een plek waar vooral de ochtendzon en avondzon komt, dan is dat perfect. Bijvoorbeeld bij een raam op het oosten of westen. Wil je de erwtenplant bij een raam op het zuiden zetten? Houd dan wel zo’n twee meter afstand van het raam. Bij een raam op het noorden mag de erwtenplant dicht bij het raam staan. Omdat de erwtenplant uit een warm klimaat komt, zijn kamertemperaturen ideaal voor dit vetplantje. Hij heeft het liever niet kouder dan ongeveer 13 °C. Tocht vindt de erwtenplant niet zo fijn. Een hoge luchtvochtigheid is niet nodig, dit vetplantje is wel gewend aan droge lucht.

 

9.99
Vriesea (Vriesea multiflower 'Astrid') D 12 H 30 cm
64.99
Xanthosoma (Xanthosoma lindenii) D 24 H 60 cm
6.99
Vioolbladplant (Ficus lyrata 'Bambino') D 12 H 35 cm
54.99
Scindapsus met mosstok (Epipremnum pictus 'Trebie') D 27 H 150 cm
18.99
Blauwvaren in hangpot (Phlebodium aureum 'Davana') D 20 H 50 cm

Hoe moet je de erwtenplant verzorgen?

Water geven

De erwtenplant heeft niet zoveel water nodig. Omdat er een voorraadje vocht in de dikke blaadjes zit, kan hij in vrij droge grond groeien. Maar de grond mag nu ook weer niet helemaal uitdrogen. In de lente en de zomer is 1 x per week een scheutje water voldoende. Giet direct op de aarde en probeer te voorkomen dat de blaadjes nat worden. Het is ook handig om de plant van onderen water te geven. Zet de pot voor een paar minuten op een schoteltje met water, zo kan de aarde het water opzuigen. Er moeten dan natuurlijk wel gaten onderin het potje zitten. Tussen de gietbeurten in mag de grond bijna helemaal uitdrogen. In de herfst en winter is 1 x per twee weken gieten genoeg.

Let er op dat er geen water onderin de pot blijft staan, de wortels van je erwtenplant kunnen dan namelijk gaan rotten. Geef dus liever wat minder water als je twijfelt.

Sproeien

De erwtenplant is gewend aan droge lucht, dus sproeien is niet nodig.

Voeding

Bemest de erwtenplant van april tot september door 2 x per maand universele kamerplantenvoeding voor groene planten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je erwtenplant. In de herfst en winter is het erwtenplantje in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de erwtenplant snoeien of bijknippen?

Je hoeft de erwtenplant niet te snoeien of bij te knippen, maar deze kamerplant kan daar wel prima tegen. Dus als de stengels te lang worden, kun je er gerust een stukje afknippen. Knip daarbij vlak boven een blaadje. Meestal zal de stengel gewoon weer verder groeien, vaak vertakt hij op de plek waar je hebt geknipt. De afgeknipte stengel is makkelijk te stekken, leuk om een stekje van je Senecio rowleyanus weg te geven!

Wanneer en hoe moet je de erwtenplant oppotten en verpotten?

De erwtenplant groeit redelijk snel en wil toch wel graag om de twee tot drie jaar een iets ruimere pot. Neem niet een veel grotere pot, je loopt dan namelijk het risico dat de nieuwe potgrond te veel water vast gaat houden en dan wordt het al snel te nat voor je erwtenplant. Speciale vetplantengrond of cactusgrond is heel geschikt voor je erwtenplantje.

Omdat de stengeltjes vrij teer zijn, is verpotten wel een delicaat klusje. Zet de nieuwe pot vast klaar en doe een laagje aarde op de bodem. Het is handig de stengeltjes voorzichtig wat op te rollen bovenop de kluit. Plaats je hand dan bovenop de plant en keer de pot om. Knijp in de pot zodat de wortelkluit loskomt. Draai het kluitje nu weer om en laat het in de nieuwe pot zakken. Laat de stengels nog even bovenop liggen, vul aan met aarde en druk aan (eventueel met een stokje). Dan kun je de stengels weer over de rand van de pot laten bungelen.

De beste tijd om je erwtenplant te verpotten is het voorjaar. Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Voor je erwtenplant


Hoe kun je de erwtenplant stekken?

De erwtenplant is makkelijk te stekken. Je neemt gewoon een stukje stengel van de plant van ongeveer 10 cm lang. Laat het stekje een paar dagen drogen. De onderste erwtjes mogen van de stengel af, steek de stengel dan in een potje met iets vochtige stekgrond. Al vrij snel zullen er worteltjes gaan groeien en kun je de stek van je erwtenplant verder opkweken.

Je kunt een stekje van de erwtenplant ook in een glas water zetten. De ‘erwtjes’ moeten boven het water blijven, anders gaan deze rotten. Haal de erwtjes die onder water komen van de stengel. Er zullen al vrij snel wortels gaan groeien. Als de worteltjes minimaal 5 cm lang zijn, kun je het stekje overzetten in een potje met stekgrond. Houd de aarde de eerste tijd nog vrij vochtig, de wortels moeten er even aan wennen dat ze nu in de aarde groeien.


Verschrompelt je erwtenplant en gaat hij dood?

Als je erwtenplant verschrompelt en daarna ook doodgaat dan geef je waarschijnlijk te veel water. Als de wortels te lang in natte grond zitten, dan gaan ze rotten. Rotte wortels kunnen geen water meer doorgeven aan de blaadjes, waardoor ze verschrompelen. Probeer een stengeltje dat nog goed is te stekken, zo heb je snel weer een nieuw erwtenplantje.


De erwtenplant bij jou thuis

Deel jouw erwtenplant met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top