Laden..

Ficus microcarpa 'Ginseng' (Chinese vijg)

De Ficus microcarpa ‘Ginseng’ herken je direct aan de bijzondere kronkelige stam en de dikke wortels die boven de grond groeien. Meestal koop je de Ficus ‘Ginseng’ als bonsaiboompje, daarom wordt deze groene kamerplant ook wel bonsai ficus genoemd. De glanzende groene bladeren hebben een goede luchtzuiverende werking. Deze populaire plant is ook nog eens sterk, hij heeft het dus allemaal in zich om je favoriete groene kamergenoot te worden.

Met zijn draaiing in de knoestige stam en de in elkaar groeiende wortels en takken is de Ficus ‘Ginseng’ een echte designplant. De kweker zorgt voor de mooiste vormen, zodat je een uniek exemplaar uit kunt zoeken. Jonge takjes kan je ook zelf vormen door er draad omheen te wikkelen tot ze in de juiste vorm zijn gegroeid. Het kweken en vormen van bonsai is echt verslavend! Wil je hiermee beginnen dan is de Ficus ‘Ginseng’ de beste keuze omdat hij zo goed tegen snoeien kan.

De Ficus microcarpa ‘Ginseng’ hoort bij de Moerbeifamilie (Moraceae). De Ficus-familie is heel groot, er zijn zo’n 750 soorten bekend. Ficus microcarpa heet Chinese vijg en groeit oorspronkelijk in de (sub)tropische gebieden van Zuidoost-Azië. Je ziet deze Ficus ook in Zuid- en Midden-Amerika, waar deze sterke plant verwilderd is en zelfs in steden wordt aangeplant.

Ficus microcarpa 'Ginseng' kopen in de Intratuin webshop »

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De Ficus microcarpa 'Ginseng' in het kort

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld, licht vochtig houden

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja, met een kopstek

Kenmerken:

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant, bonsai


Wat is de groeiwijze van de Ficus microcarpa ‘Ginseng’?

De Ficus microcarpa ‘Ginseng’ is een wintergroene boom met een dikke stam. In zijn land van herkomst kan het een flinke boom worden van meer dan twintig meter hoog met lange, dikke luchtwortels die boven de aarde groeien. Hij kan als boom in de grond groeien maar ook in een andere boom als epifyt. Als de zaadjes in een andere boom ontkiemen, dan stuurt de Ficus zijn lange wortels naar beneden en slingeren de wortels zich strak om de stam van zijn gastheer. Daarom wordt Ficus microcarpa ook wel een wurgvijg genoemd. De wortels hebben weinig nodig en groeien in elk gaatje en kiertje, zo kan de Chinese vijg zelfs tussen stenen en op muren van oude gebouwen groeien.

In de woonkamer groeit je Chinese vijg meestal tot ongeveer 60 cm, maar deze plant kan ook hoger worden. Ook in een pot zie je vaak een deel van de wortels boven de potgrond zitten, soms ontstaan er dunne luchtwortels. De vrij kleine, stevige bladeren glanzen prachtig, ze zitten aan sterk vertakte twijgjes. De Chinese vijg wordt veel als bonsaiboompje gekweekt, een miniatuurversie dus van de volwassen boom. Je kunt kiezen uit verschillende maten en vormen, zoals met een spiraalvormige hoofdtak of met verschillende dikke wortels vlak boven de aarde. Je kunt de Ficus ‘Ginseng’ ook als een wat groter boompje op stam kopen.


Chinese vijg (Ficus microcarpa ‘Ginseng’)


Is de Ficus ‘Ginseng’ giftig?

Ja, de Ficus ‘Ginseng’ is licht giftig, ook voor huisdieren. De Ficus benjamina is dus ook giftig voor katten. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het witte, rubberachtige sap kan irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het verpotten, snoeien en stekken.


Komen er bloemen aan de Ficus microcarpa ‘Ginseng’?

In de natuur bloeit deze plant wel, maar je ziet de bloemen eigenlijk niet omdat ze in de groene bloembodem zitten. De bloembodem groeit uit tot een vrucht, een vijg, de bloempjes staan dan binnenin de holte van de vijg. In de huiskamer komen er meestal geen vijgen aan de Ficus ‘Ginseng’.


Welke standplaats is ideaal voor de Ficus microcarpa ‘Ginseng’?

De Ficus microcarpa ‘Ginseng’ groeit het best op een plek met veel indirect licht. Deze Ficus verdraagt ook direct zonlicht, maar laat je plant hier wel geleidelijk aan wennen. De Chinese vijg kan zich goed aanpassen en kan daarom ook prima in de halfschaduw groeien. Zet je Chinese vijg bijvoorbeeld op 3-4 meter afstand van een raam op het zuiden of 2-3 meter van een raam op het westen of op het oosten. Zelfs een raam op het noorden is prima, zet je Ficus ‘Ginseng’ dan wel dicht bij het raam.

De Ficus ‘Ginseng’ groeit prima bij normale kamertemperaturen en kan vrij warm staan. Hij heeft geen koele winterse rustperiode nodig, dat kent hij ook niet in de tropische bossen waar hij vandaan komt. ’s Nachts krijgt deze tropische plant het liever niet kouder dan 15 °C. Je Chinese vijg staat niet graag op de tocht.

Omdat de Ficus ‘Ginseng’ zich zo goed kan aanpassen, groeit hij prima bij een lage luchtvochtigheid, maar een hoge luchtvochtigheid heeft wel de voorkeur. Door veel te sproeien doe je hem een plezier, een luchtbevochtiger is nog beter. Zet je bonsai ficus niet naast of boven de verwarming, daar is de lucht namelijk extra droog. Nieuwe luchtwortels worden alleen gevormd bij een zeer hoge luchtvochtigheid.

 

+
Bekijken
+
Bekijken
+
+
+
Bekijken
+
Bekijken

Hoe moet je de Ficus ‘Ginseng’ verzorgen?

Water geven

De potgrond moet constant licht vochtig blijven voor je Ficus ‘Ginseng’, maar mag zeker niet te nat zijn. Gemiddeld is 1 x per week gieten voldoende, je kunt ook twee keer per week een klein scheutje geven. Geef liever wat vaker een klein beetje dan in één keer veel. De bovenste 2-3 cm van de grond mag net wat droog aanvoelen voor je weer water gaat geven. Hoeveel water jouw plant nodig heeft, hangt af van de standplaats en de maat van de plant. Op een lichte, zonnige plek wil hij graag meer water dan op een schaduwrijke plek, een grote plant heeft meer water nodig dan een klein exemplaar. Laat het water altijd eerst op kamertemperatuur komen, voordat je het aan de Ficus geeft.

Controleer de vochtigheid van de grond regelmatig, vooral als je de plant net hebt. Je kunt dit doen door een vochtmeter helemaal in de aarde te steken of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na vier dagen nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist na twee dagen al snel droog? Dan heeft de Chinese vijg meer water nodig. Zo leer je precies hoeveel water jouw plant graag wil hebben. Zorg er altijd voor dat het water uit de pot kan lopen, het water mag niet in een schotel blijven staan. Als de wortels van je Ficus ‘Ginseng’ constant in te natte grond groeien dan kunnen ze namelijk gaan rotten.

Sproeien

De Chinese vijg is dol op sproeien, zo wordt de luchtvochtigheid tussen de bladeren verhoogd. Sproeien helpt ook tegen aantasting door beestjes. Het blad gaat weer mooi glanzen en kan bovendien meer licht opvangen. Sproei zeker regelmatig in de winter, dan is de lucht in je kamer droger omdat de verwarming aan staat. Gebruik voor het sproeien het liefst regenwater dat je eerst op kamertemperatuur laat komen.

Voeding

Bemest je Ficus ‘Ginseng’ in de lente en zomer 1 x per maand door voeding voor groene kamerplanten in het water te doen. Je vindt de dosering op de verpakking. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is voeding is niet nodig. De eerste twee maanden na het kopen van je Ficus ‘Ginseng’, en ook na het verpotten, hoef je geen mest te geven, er zit dan nog voldoende voeding in de potgrond.

Wanneer en hoe moet je de Ficus microcarpa ‘Ginseng’ oppotten en verpotten?

Je kunt de Ficus ‘Ginseng’ om de twee tot drie jaar verpotten. Kies een pot die 10-20% groter is dan de oude pot, het liefst met gaten in de bodem. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit voorzichtig een beetje los. Vul de ruimte op met verse potgrond, universele potgrond voor kamerplanten is prima geschikt voor de Chinese vijg. De lente is de beste tijd om je Ficus ‘Ginseng’ te verpotten.

Hoe snoei je de bonsai Ficus ‘Ginseng’?

De Ficus ‘Ginseng’ kan goed tegen snoeien, zo kun je de bijzondere vorm van een bonsaiboompje goed behouden. Door stengels terug te knippen zorg je ervoor dat je Ficus zich meer gaat vertakken en voller in het blad komt te staan. Snoei een jong takje terug tot op twee blaadjes van de stam, waar je hebt geknipt gaat je Ficus weer uitlopen. Gebruik een fijn snoeischaartje, zo kun je heel precies knippen.

Het voorjaar is de beste tijd om je Ficus ‘Ginseng’ te snoeien, maar een lichte snoei kan het hele jaar door. Pas op dat je de bast van je plant niet beschadigd, want dit kan hij moeilijk herstellen. Draag bij het snoeien altijd handschoenen, het witte sap dat uit de stengels komt kan tot huidirritatie leiden. Omdat het sap ook op de grond kan lekken, is het handig om tijdens het snoeien een krant onder je Ficus ‘Ginseng’ te leggen.

Voor je Ficus microcarpa 'Ginseng'


Hoe kun je de Ficus ‘Ginseng’ stekken?

De Ficus ‘Ginseng’ is goed te stekken door een kopstek te nemen. Knip met een scherpe snoeischaar het uiteinde van een tak af. Knip een al iets dikker takje van ongeveer 15 cm met minimaal twee bladeren, de onderste bladeren mogen er af. Spoel het witte sap weg onder de kraan en doop de onderkant van het takje in stekpoeder. Plaats de stek 5 cm diep in een potje met stekgrond, het blad moet boven de grond blijven. Dek af met een doorzichtig plastic zakje, zo blijft de luchtvochtigheid om de stek hoog. De grond mag licht vochtig blijven. Het stekje van je Ficus ‘Ginseng’ heeft nu wel flink wat warmte nodig om te kunnen wortelen. Plaatsing in een elektrisch verwarmd kamerkasje geeft het beste resultaat. De beste tijd om je Ficus ‘Ginseng’ te stekken is het voorjaar.


Verliest je bonsai Ficus ‘Ginseng’ bladeren?

Als je Ficus ‘Ginseng’ zijn bladeren verliest dan komt dat meestal door een gebrek aan licht. Zet je plant dan op een lichtere plek, daar kan hij zich meestal goed herstellen. Ook te natte grond, te droge grond en een te lage temperatuur kunnen de oorzaak zijn. Kale takken kun je het best wegknippen. Verzorg je Chinese vijg zoals we hier beschrijven dan zal deze sterke plant gelukkig weer snel uitlopen en ziet jouw plant er weer prachtig uit.


De Chinese vijg bij jou thuis

Deel jouw Ficus microcarpa 'Ginseng' met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (1)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top