Laden..
Geldboom (Pachira aquatica)

Geldboom (Pachira aquatica)

De geldboom herken je aan de lange glanzende bladeren en de stevige, vaak gevlochten stam. Een fors exemplaar met gevlochten stam is een pronkstuk in elk interieur. Deze sterke kamerplant is heel makkelijk te verzorgen, je kunt er dus lang plezier van hebben.

Het handvormige blad van de geldboom plant bestaat uit vijf deelbladeren. Ze symboliseren de vijf basiselementen van de Feng Shui (metaal, hout, water, vuur, aarde) en Pachira zou hierdoor geluk brengen. In het Verre Oosten wordt geloofd dat de boom met zijn groene ‘handen’ geluk en geld kan vangen. Bovendien is de geldboom een goede luchtzuiveraar. Een plant met een verhaal dus, leuk om cadeau te geven! Een andere naam is watercacao, de zaden in de nootachtige vruchten (sabanoten) worden in Amerika wel als alternatief voor cacao gebruikt.

De geldboom groeit oorspronkelijk in de moerassen en langs rivieroevers in Centraal en Zuid-Amerika, Pachira kan daar uitgroeien tot een imposante, wel 20 meter hoge boom. Van Pachira bestaan ongeveer 70 soorten, ze horen bij de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Voor de huiskamer wordt alleen de soort Pachira aquatica gekweekt.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De geldboom in het kort

Bloeiend:

Alleen in oorspronkelijke leefomgeving

Standplaats:

Indirect licht, halfschaduw

Water geven:

Gemiddeld: licht vochtig houden, tussen de gietbeurten op laten drogen

Giftig:

Ja

Stekken:

Ja

Snoeien:

Ja

Kenmerken

Luchtzuiverende plant, tropische plant, makkelijke plant, grote plant

Wat is de groeiwijze van de geldboom?

Je kunt de geldboom op twee manieren stekken. Soms zitten er kleine plantjes aan de stam, snijd ze ervan af met een scherp mesje. Het kan zelfs voorkomen dat deze babyplantjes al wortels hebben. Pot de Pachira stekken op in potjes met stekgrond om ze verder op te kweken.

Je kunt je geldboom ook vermeerderen door een kopstek te nemen. Knip hiervoor de top van een tak af. De stek van je Pachira mag ongeveer 15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Doop de onderkant van de stengel in stekpoeder en steek je geldboom stekje in een potje met stekgrond.

In beide gevallen houd je de grond de eerste tijd vrij vochtig. Dek het stekje af met een doorzichtig plastic zakje, zo blijft de luchtvochtigheid rond je stek hoog. Wel regelmatig even luchten. Hopelijk zijn er na een paar weken worteltjes gevormd en gaat het stekje groeien, het plastic zakje mag er dan af.


Geldbomen


Is de geldboom giftig?

Ja, de geldboom is licht giftig. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.


Komen er bloemen aan de geldboom?

In de woonkamer komen er geen bloemen aan de geldboom. In tropische gebieden bloeit de geldboom met prachtige lichtgele bloemen.


Welke standplaats is ideaal voor de geldboom?

De geldboom groeit goed op een lichte plek met indirect zonlicht en in de halfschaduw, waar toch minimaal 3-5 uur zonlicht per dag komt. Liefst is er ’s morgens of aan het eind van de dag zonlicht. Gefilterd licht voor minimaal 5 uur per dag is ook prima. Zet je Pachira 2-3 meter van een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden kan ook prima, maar dan het liefst wel vlak voor het raam. Een raam op het zuiden is niet zo geschikt, je geldboom staat dan teveel in de felle zon. De Pachira heeft het naar zijn zin bij normale kamertemperaturen. De geldboom houdt van een vochtige lucht, besproeien is daarom aan te raden. Zeker in de winterperiode als de verwarming aanstaat.

GeldboomGeldboom

Kan de geldboom buiten staan?

Een geldboom kan in de zomer ook buiten staan. Zet je Pachira wel beschut en uit de felle middagzon, het liefst bij temperaturen die boven 10 °C blijven. Anders krijgt deze tropische plant het veel  te koud.


De verzorging van de Pachira aquatica

Water geven

De Pachira aquatica heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig. De grond moet tussen de gietbeurten opdrogen omdat de geldboom water in zijn stam opslaat. Geef je Pachira liever af en toe een flinke plons water dan vaak een beetje. Gemiddeld is 1 keer in de anderhalf tot twee weken ruim water geven voldoende. Je kunt de vochtigheid van de grond controleren met een vochtmeter of door je vinger diep in de pot te steken. Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot? Dan heeft de Pachira meer water nodig. Onderin de pot mag geen water blijven staan. In te natte grond gaan de wortels van je geldboom rotten en zullen de bladeren afvallen. Zorg dus voor een goede drainage. In de zomer heeft je geldboom meer water nodig dan in de winter, een groot exemplaar moet je ook meer water geven dan een kleintje.

Sproeien

Besproei je Pachira 1 keer in de week met een fijne nevel. Door te sproeien verwijder je meteen stof van de bladeren en ziet je geldboom er weer lekker fris uit.

Voeding

Bemest de geldboom van april tot oktober 1 x per maand door universele kamerplanten voeding voor groene planten in het water te doen. Gebruik de helft van de dosering die op de verpakking staat. Geef niet te veel voeding want dit kan schadelijk zijn voor je plant. In de herfst en winter is je Pachira in rust, voeding is dan niet nodig.

Moet je de geldboom snoeien of bijknippen?

Een geldboom kun je snoeien of bijknippen als hij uit model raakt. Vaak groeien er na een tijdje lange scheuten zodat je Pachira zijn mooie vorm verliest of aan de onderkant kaal wordt. Knip de lange uitlopers bovenin de plant af, hierdoor zal je geldboom wat meer in de breedte groeien. Knip altijd vlak boven een blad, zijscheut of knoop (verdikking in de stengel). Oudere bladeren die lelijk worden, kun je gerust afknippen. Is je geldboom echt niet meer mooi? Je kunt dan heel drastisch alle uitlopers bovenaan de stam sterk terugknippen, het duurt wel 2-3 maanden tot de Pachira weer een bos blad heeft gevormd. De beste tijd om je Pachira te snoeien is het voorjaar.

Wanneer en hoe moet je de geldboom oppotten en verpotten?

Heb je een Pachira in een vrij kleine pot gekocht? Zet deze dan direct na aankoop over in een iets grotere pot. Kies het liefst een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed weglopen. Vul de ruimte in de pot op met universele potgrond voor kamerplanten. Druk langs de randen goed aan met je vingers.


Een Pachira kan best snel groeien, verpotten is dus regelmatig nodig. We raden je aan om jonge planten elk jaar te verpotten en oudere planten om de 2-3 jaar. Gebruik een pot die 20% groter is dan de oude pot. De vroege lente is de beste tijd om je Pachira te verpotten. Dit is het begin van het groeiseizoen en dan kan jouw geldboom meteen goed doorgroeien. Heb je een grote plant die eigenlijk niet meer verpot kan worden? Dan kun je ervoor kiezen alleen de bovenste laag potgrond te verwijderen. Strooi af met een laagje verse potgrond.


Heb je veel nieuwe potgrond toegevoegd? Hou er dan ook even rekening mee dat daar voeding in zit voor ongeveer 2 maanden, dus pas daar je hoeveelheid voeding op aan.

Verzorgingsproducten voor je geldboom


Kun je de geldboom stekken?

Je kunt de geldboom op twee manieren stekken. Soms zitten er kleine plantjes van de stam, snijd ze ervan af met een scherp mesje. Het kan zelfs voorkomen dat deze babyplantjes al wortels hebben. Pot de Pachira stekken op in potjes met stekgrond om ze verder op te kweken.

Je kunt je geldboom ook vermeerderen door een kopstek te nemen. Knip hiervoor de top van een tak af. De stek van je Pachira mag ongeveer 15 centimeter lang zijn en moet minimaal twee bladeren hebben. Doop de onderkant van de stengel in stekpoeder en steek je geldboom stekje in een potje met stekgrond.

In beide gevallen houd je de grond de eerste tijd vrij vochtig. Dek het stekje af met een doorzichtig plastic zakje, zo blijft de luchtvochtigheid rond je stek hoog. Wel regelmatig even luchten. Hopelijk zijn er na een paar weken worteltjes gevormd en gaat het stekje groeien, het plastic zakje mag er dan af.


Kun je de geldboom zelf vlechten?

Je kunt de geldboom ook zelf vlechten. Hiervoor heb je drie tot vijf jonge planten nodig, dit kunnen stekjes zijn of kleine planten die je bij het tuincentrum koopt. De stammetjes moeten nog groen zijn en goed buigbaar. Begin je vlecht zoveel mogelijk aan de basis door de ene tak voorzichtig over de andere te kruisen. Niet te veel buigen, want dan kan het stammetje knappen. Er mag best wat ruimte tussen zitten, want de stammetjes van je Pachira worden natuurlijk nog dikker. Stop op het punt waar er bladeren groeien. Je houdt de vlecht bij elkaar door er een zacht touwtje omheen te knopen. Voor de stevigheid kun je er een stokje naast zetten waar je de vlechtstam aan vast zet, zo blijft hij ook mooi recht. Nu moet de geldboom eerst weer gaan groeien, het kan wel een aantal maanden duren voor je weer door kunt gaan met vlechten.


Wat is er aan de hand met mijn geldboom?

Vallen de bladeren van je geldboom?

Als er bladeren van je geldboom vallen, kan dit komen door te droge lucht of tocht. Vooral in de winter kan de Pachira last hebben van te droge lucht. Sproei regelmatig en zet je Pachira niet direct bij de verwarming. Het is normaal als er af en toe een oud blad van je plant valt.

Hangen de bladeren van je Pachira aquatica slap?

De bladeren van je Pachira kunnen slaphangen als je te weinig water hebt gegeven. Jonge bladeren hangen in het begin vaak wat slap en zijn soms ook kreukelig. Dit is normaal, het blad wordt vanzelf steviger.

Krijgt je Pachira gele bladeren?

Als je de geldboom te veel water geeft, kunnen de bladeren geel kleuren. Is het zo dat oudere bladeren eerst lichter worden en later geel dan kan je Pachira te veel licht krijgen, zet je plant een meter verder van het raam. Dat er af en toe een wat ouder blad geel wordt is een normaal proces.

Krijgt je Pachira bruine bladeren?

Als je Pachira bruine bladeren krijgt dan geef je waarschijnlijk te veel of te weinig water. Komen er bruine plekken op de bladeren dan kan je Pachira te veel fel zonlicht krijgen.

Beestjes in je geldboom?

Vooral als je geldboom op de tocht staat, of als de grond te droog is, kan een aantasting door beestjes voorkomen. Regelmatig sproeien kan helpen. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

Symptoom Oorzaak Wat te doen
Bladeren vallen af Droge lucht, tocht Sproeien, zet de plant niet bij de verwarming.
Slappe bladeren Te weinig water Meer water geven
Gele bladeren Te veel water, te veel licht Minder water geven, verder van het raam af
Bruine bladeren Te veel of te weinig water, fel zonlicht Watergift aanpassen, verder van het raam af

De geldboom bij jou thuis

Deel jouw geldboom met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (12)
L
Lia de Vos
28 april 2023, 17:03
Aan de stam van mijn Pachira Aquatica komt vocht uit is dit normaal?
I
Intratuin
1 mei 2023, 20:24

Hallo Lia,

De Pachira houdt vocht vast in zijn stam, heel soms gebeurt het dat hij dan gaat lekken. Je zou hem wat minder water kunnen geven, op zich kan het niet veel kwaad.

^Intratuin

N
Nina
1 mei 2023, 21:23
Hai. Ik heb de geldboom in winter in tuin gelegd en nu de boom heeft ongeveer wit geworden moet ik weg gooien of wordt na paar mnd groen ik wacht op uw reactie vast bedankt
I
Intratuin
4 mei 2023, 09:46

Hallo Nina,

De geldboom is een tropische plant, onze winters zijn te koud voor deze planten om te kunnen overleven. Daarom houden wij in Nederland de geldboom alleen als kamerplant. Je kunt jouw plant weggooien, hij is helaas door de winterkou dood gegaan.

^Intratuin

S
Stella
19 september 2023, 18:43
Ik heb ook zo een mooie plant, ik geef mijn planten 1x in de week water, maar helaas mijn boom raakt alle bladeren kwijt, alleen uit de stam komen nieuw blad...staat niet op de toch, geen direct zonlicht. Wel vloerverwarming maar die gaat rond maart april uit!
I
Intratuin
20 september 2023, 09:06

Hoi Stella,

Heb je je Pachira gecontroleerd op beestjes? Luizen kunnen soms het probleem zijn bij uitvallend blad. En heb je de plant ook voeding gegeven in de zomermaanden? Dat er wel nieuw blad komt vanuit de stam is een goed teken, er zit in ieder geval nog genoeg leven in de plant. Het komt wel vaker voor bij de geldboom dat hij zomaar zijn bladeren verliest, de oorzaak is niet altijd goed te achterhalen. Maar gelukkig kan deze plant ook weer heel goed herstellen, dus geef hem vooral niet op!

^Intratuin

V
Vouzia
17 december 2023, 10:47
Hallo. Mijn plant heb sinds kort verpot, maar hij geeft nu gele bladeren en er vallen bladeren dr af.. Hij staat niet ver van de raam of verwarming en ik besproei hem ook regelmatig en ik geef 1x in de week water. Doe ik iets verkeerds of moet ik iets anders doen? Met vriendelijke groet, Vouzia
I
Intratuin
18 december 2023, 09:05

Beste Vouzia,

Het klinkt niet alsof je wat fout doet met je geldboom, wellicht moet hij even bijkomen van het verpotten en laat hij daardoor wat blad vallen. Wacht de lente af, geef hem vanaf maart plantenvoeding en dan zal hij waarschijnlijk vanzelf weer herstellen.

^Intratuin

 

A
Anita
2 januari 2024, 17:36
Hallo, bij mijn geldboom was 1 stam van de vlecht verrot. Deze heb ik eruit moeten halen. Is het mogelijk dat er weer een nieuwe stam groeit die ik er doorheen kan vlechten?
I
Intratuin
8 januari 2024, 14:06

Beste Anita,

Helaas zal er geen nieuwe tak bij je geldboom gaan groeien. Je gevlochten stam is gekweekt met 3 exemplaren, daar is er nu helaas één van dood.

^Intratuin

N
Nancy
27 april 2024, 11:03
Ik hoop dat het nu goed gaat met de pachira van Vouzia. Ik heb nml hetzelfde probleem. Ineens gele bladeren na verpotten naar een ruimere pot
I
Intratuin
30 april 2024, 13:40

Hi Nancy,

Het lijkt erop dat je een vergelijkbaar probleem hebt ervaren met je Pachira na het verpotten naar een ruimere pot, namelijk het verschijnen van gele bladeren. Gele bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder stress door het verpotten, te veel water geven, te weinig water geven, lage luchtvochtigheid, of een gebrek aan voedingsstoffen.

Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken:

  1. Stress minimaliseren: Het verpotten van een plant kan stress veroorzaken, waardoor bladeren geel worden. Probeer de plant zo min mogelijk te storen en geef hem wat tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe pot. Zorg ervoor dat je de plant voorzichtig hebt behandeld tijdens het verpotten en vermijd schokken.

  2. Water geven: Controleer of je de Pachira de juiste hoeveelheid water geeft. Laat de bovenste laag van de potgrond tussen gietbeurten opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot gele bladeren als gevolg van wortelrot.

  3. Licht en luchtvochtigheid: Zorg ervoor dat de Pachira voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht dat kan leiden tot verbranding van de bladeren. Daarnaast kan het verhogen van de luchtvochtigheid rondom de plant helpen om stress te verminderen. Dit kan worden bereikt door de plant te besproeien met water of door een luchtbevochtiger te gebruiken.

  4. Voeding: Geef de plant een uitgebalanceerde meststof volgens de instructies op de verpakking. Een gebrek aan voedingsstoffen kan leiden tot gele bladeren.

  5. Inspectie van de wortels: Controleer de wortels van de plant om te zien of er tekenen zijn van rot of ziekte. Als de wortels er gezond uitzien, is de kans groot dat het probleem elders ligt.

Door deze stappen te volgen en de juiste zorg te bieden, zou je Pachira moeten herstellen en weer gezonde bladeren moeten produceren.

Succes!

^Intratuin

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top