Laden..
Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)

Laurierkers (Prunus laurocerasus)

De laurierkers is een oersterke en makkelijke struik die vooral gebruikt wordt om een wintergroene haag mee te maken. Met de snelgroeiende laurierkers maak je in korte tijd een volle bladhoudende haag, de dichte groei zorgt voor veel privacy. Je herkent de laurierkers aan de langwerpige tot ovale glimmende bladeren. Deze populaire haagplant bloeit met witte bloemen die heerlijk geuren.

Een laurierkers is echter veelzijdiger dan alleen als haag. Je kunt de Prunus laurocerasus ook in je tuin gebruiken als losse struik of bodembedekker en de laurierkers op stam of meerstammige boom is ook prachtig los of zelfs als leiboom. De laurierkers is zelfs geschikt om in een vorm te snoeien, zoals een blok of een bol. Een leuke vervanger voor de Buxus.

De laurierkers (Prunus laurocerasus) wordt ook wel laurier of laurierhaag genoemd, maar de echte laurier is een andere plant. Er is dus verschil tussen de laurier en de laurierkers. De echte laurier heet Laurus nobilis. Je kent het blad van deze laurier vast wel als keukenkruid, bijvoorbeeld als smaakmaker in de soep.

De laurierkers heet officieel Prunus laurocerasus en hoort bij de rozenfamilie (Rosaceae). De struik komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De laurierkers in het kort

Rassen:

Meer dan 50 rassen (cultivars)

Bloeiend:

Ja

Bloeiperiode:

April-juni

Standplaats:

Volle zon, halfschaduw, schaduw

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Ja

Kenmerken:

Haagplant

Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de laurierkers?

De laurierkers is een forse struik of boom, dicht vertakt en met een brede kroon. Het blad is tot 15 cm lang. De laurierkers groeit snel, de nieuwe twijgen kunnen wel 30-60 cm per jaar groeien, met een laurierkers krijg je dus snel een mooie haag. Je kunt van Prunus laurocerasus makkelijk een hoge haag van 2 meter of zelfs hoger laten groeien. Een hoogte van 5 meter is geen uitzondering! De laurierkers groeit in de hoogte maar net zo goed in de breedte. Zonder snoeien kan deze struik ook een breedte van 5 meter krijgen! In de natuur kan de laurierkers een boom worden van zo’n 14 meter hoog of een struik van 6-8 meter hoog.

Laurierkers op stam

De laurierkers is ook als boompje op stam te koop. Een laurierkers op stam is een bolboom met een dichte kroon van glimmende bladeren bovenaan de stam. Een laurierkers op stam is in verschillende hoogtes te koop.

Laurierkers leiboom

De laurierkers als leiboom is populair omdat je met deze snelle groeier een dicht wintergroen scherm kunt vormen. Zo is de groenblijvende leiboom Prunus laurocerasus ideaal om veel privacy in je tuin te creëren. De takken van de leilaurier worden langs een rek geleid om hem als leiboom te laten groeien.

Laurierkers haag

De laurierkers is een van de sterkste groenblijvende heesters en daarom heel populair voor een haag. Een laurierhaag is een mooi alternatief voor een coniferenhaag.


Welke soorten laurierkers zijn er?

De laurierkers is in verschillende variëteiten of rassen verkrijgbaar. Deze cultivars zijn allemaal net wat anders, de een groeit bijvoorbeeld sneller of hoger dan de ander.

Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Caucasica’)

De Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ heeft donkergroen langwerpig blad en is goed vertakt. Dit ras groeit goed in de hoogte met  opgaande takken en is een rijke bloeier. Vooral mooi voor een middelhoge, wat smallere haag. Hoogte 2-3 meter.


Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Etna’)Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Etna’)

Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Etna’)

De Prunus laurocerasus ‘Etna’ (‘Anbri’) groeit compact en valt op door het wat kleinere blad. Het jonge blad heeft een koperoranje kleur. De ‘Etna’ is heel geschikt voor een middelhoge of lage haag. Hoogte tot 3 meter.


Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Genolia’)

De Prunus laurocerasus ‘Genolia’ heeft vrij smal blad en de takken groeien wat meer omhoog. Heel geschikt voor een wat smallere middelhoge of hoge haag. Hoogte tot 3,5 meter.


Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Herbergii’)

De Prunus laurocerasus ‘Herbergii’ groeit compact en heeft wat smaller donkergroen blad. De ‘Herbergii’ groeit ook prima in de schaduw en is een rijke bloeier. Vooral mooi voor een lage of halfhoge, wat smallere haag. Hoogte 1,5-2 meter.


Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Novita’)Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Novita’)

Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Novita’)

De Prunus laurocerasus ‘Novita’ is een sterke cultivar met donkergroen blad. Deze cultivar is een verbetering van ‘Rotundifolia’. Een snelle groeier die goed winterhard is. Heel geschikt voor een hoge haag. Hoogte 3-4 meter.


Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)

Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)

De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is een dicht vertakte struik die wat breder uitgroeit en vrij laag blijft. Smal, donkergroen blad. Groeit wat langzamer, geschikt voor een lage laurierhaag en om plantvakken mee te vullen als bodembedekker. Hoogte tot 2 meter.

Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)

Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’)

De Prunus laurocerasus ‘Otto Luyken’ is een dicht vertakte struik die wat breder uitgroeit en vrij laag blijft. Smal, donkergroen blad. Groeit wat langzamer, geschikt voor een lage laurierhaag en om plantvakken mee te vullen als bodembedekker. Hoogte tot 2 meter.


Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’)Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’)

Laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’)

De Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ is een snelle groeier met wat breder heldergroen blad. De ‘Rotundifolia’ is heel geschikt voor een hoge haag, maar wel iets minder winterhard dan andere rassen. Hoogte 3-5 meter.


Laurierkers


Is de laurierkers giftig?

Ja, de laurierkers is giftig voor mensen en dieren. Alle delen van de laurierkers zijn giftig, dus je moet met alles oppassen. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts. Het sap kan ook irritatie veroorzaken als je het op je huid krijgt. Draag daarom handschoenen bij het planten of snoeien. De rijpe (zwarte) bessen zijn niet giftig voor tuinvogels!


Komen er bloemen aan de laurierkers?

Ja, er komen witte bloemen aan de laurierkers. De kleine witte bloemen zitten in opstaande trossen. De bloei van de laurierkers zie je vooral bij struiken die niet gesnoeid zijn. Een bloeiende laurierkers ruik je al van een afstandje, de bloemen verspreiden een heerlijke geur.

Wat is de bloeitijd van de laurierkers?

De laurierkers bloeit in april-juni, vaak verschijnen er in de zomer ook nog bloemen. Als je een haag van laurierkers vaak snoeit dan kan het voorkomen dat er geen bloemen verschijnen.

Wat te doen als je laurierkers is uitgebloeid?

Als je laurierkers is uitgebloeid, hoef je niets te doen. Volgend jaar komen er weer nieuwe bloemen aan de laurierkers. Soms is er ook een tweede bloei in de zomer. Na de bloei gaan rode besjes groeien, ze lijken wel wat op kersen. Als ze rijpen in augustus dan kleuren ze zwart, de vogels snoepen er dan graag van.

Zijn de bessen van de laurierkers eetbaar?

Nee, de bessen van de laurierkers zijn niet eetbaar, de bessen zijn zelfs giftig voor mensen. De bessen zijn wel eetbaar voor vogels.

Laurierkers (Prunus laurocerasus) bloemenLaurierkers (Prunus laurocerasus) bloemen

Welke standplaats is ideaal voor de laurierkers?

De laurierkers groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Ook in de schaduw kan de laurierkers prima groeien, de bloei zal dan wel minder rijk zijn. Plant de laurierkers het liefst uit de koude wind die ’s winters uit het noorden en oosten kan komen. De laurierkers stelt niet veel eisen aan de grond. Een humusrijke, niet te droge zandgrond heeft de voorkeur. De grond mag aan de droge kant zijn of juist wat vochtiger, maar de laurierkers mag geen natte voeten hebben. Als de grond te nat is, kunnen de wortels gaan rotten. Zorg dus wel voor goed water doorlatende grond.


Is de laurierkers winterhard?

Ja, de laurierkers is prima winterhard en dus zeer geschikt voor onze tuinen.


Is de laurierkers groenblijvend in de winter?

Ja, de laurierkers is groenblijvend in de winter, hij behoudt zijn blad. De Prunus laurocerasus is dus een wintergroene struik.


De laurierkers planten: wanneer en hoe?

Een laurierkers die je koopt in een kweekpot kun je het hele jaar door planten. Stel het planten alleen even uit als het vriest, als de grond erg nat is en als het zeer zonnig is. Een laurierkers met kluit uit de volle grond plant je het best in oktober, maar planten in maart-april is ook mogelijk. Zorg er altijd voor dat de wortelkuit goed vochtig is voor het planten. Een laurierkers met blote wortel moet je snel in de grond zetten omdat de wortels anders uitdrogen. 

Graaf een ruim plantgat dat twee keer zo breed is als de kluit en net zo diep als de hoogte van de kluit. Verbeter de uitgegraven grond met compost. De bovenkant van de wortelkluit moet gelijk komen met het grondniveau. Vul het plantgat met de uitgegraven aarde, druk goed aan met je voet en geef ruim water.

Een laurierkers haag planten gaat bijna hetzelfde, alleen zet je ze dan op een rij. Graaf een sleuf en plant twee tot drie struikjes per meter. Zet de haagplanten niet al te dicht op elkaar, elke plant moet voldoende ruimte hebben voor zijn wortels. Omdat de laurierkers snel groeit zal je haag sowieso mooi dicht worden. Houd minimaal 50 cm vrij aan beide zijden van je haag, want een laurierhaag wordt al snel een meter breed en vaak nog wel wat breder.


Hoe moet je de laurierkers verzorgen?

De laurierkers is goed tegen droogte bestand, maar in een warme en droge periode is het wel aan te raden om je laurierkers water te geven. Je kunt het best af en toe veel water geven, zo dringt het water goed door in de grond en komt het bij de wortels. Geef jonge planten het eerste jaar na aanplant regelmatig water, zo geef je de laurierkers een goede start.

De laurierkers kun je bemesten door een mulchlaag onder de plant te strooien. Deze laag bestaat uit compost en organische mestkorrels. Houd voor de mest altijd de hoeveelheid aan die op de verpakking vermeld staat. De beste tijd om je laurierkers te bemesten is het vroege voorjaar (maart). Geef de Prunus laurocerasus in het najaar een tweede keer mest, gebruik nu een meststof voor het najaar die rijk is aan kali.

Voor je laurierkers


Snoeien van de laurierkers

De laurierkers hoef je niet te snoeien, maar als je een haag van de laurierkers maakt is regelmatig snoeien wel nodig. Je kunt ook een bol of een blok van de laurierkers snoeien. Een losse struik kun je licht snoeien.

Een losse laurierkers struik kun je 1 x per jaar snoeien, dit doe je in juni na de bloei. Je moet een haag van laurierkers 2 x keer per jaar snoeien. Je snoeit de laurierhaag dan in maart en nog eens in augustus-september. Snoei niet als het regent en ook niet als het zeer zonnig weer is. Is je laurierkers of je laurierhaag veel te groot geworden? Je kunt de struik dan in maart drastisch snoeien en zelfs dikke takken doorzagen. Op deze manier verjong je de laurierkers en wordt hij een stuk kleiner. De laurier kan erg goed tegen snoeien en loopt altijd weer uit. Snoei bij je laurierkers eerst dood en beschadigd hout weg en daarna kun je de struik wat uitdunnen door takken die dicht op elkaar staan bij de basis weg te halen. Snoei altijd vlak boven een blad of een zijtakje. Vanwege het vrij grote blad is de laurierkers niet zo geschikt om een strakke haag van te knippen, verwacht dit dus ook niet. Met de laurierkers krijg je een losse maar dichtbegroeide haag. Knip bij een laurierhaag te lange takken terug, vlak boven een blad of zijscheutje.

Snoei jonge haagplanten, die je net in de grond gezet hebt, voor een derde tot de helft terug. Zo gaat de jonge plant zich goed vertakken en krijg je een volle haag. 

Je snoeit de laurierkers het best met een schone en scherpe snoeischaar. Als je voor een laurierhaag een heggenschaar gebruikt, knip je door de bladeren heen en dat is niet zo fraai. Voor dikke takken gebruik je een snoeizaagje. Draag altijd handschoenen tijdens het snoeien om huidirritatie te voorkomen.

Lees meer over het snoeien van de laurier in onze blog: Laurier snoeien.


Een laurierkers verplaatsen of verplanten?

Een laurierkers is goed te verplaatsen of verplanten. Alleen als een laurierkers al lang op dezelfde plek staat, kun je Prunus laurocerasus beter niet meer verplanten. De beste tijd is het najaar (september-oktober), eind maart/begin april kan ook. Graaf de wortelkluit zo ruim mogelijk uit, beschadig de wortels zo weinig mogelijk. Verbeter de grond met compost en graaf de wortelkluit op de nieuwe plek op dezelfde diepte weer in. Snoei daarna de struik voor een derde tot de helft terug. Geef ruim water om de plant op zijn nieuwe plek een goede start te geven.


Welke laurierkers ziektes zijn er?

Hagelschotziekte

De ziekte hagelschot is een schimmelinfectie. Je ziet eerst blaren op de bladeren van je laurierkers verschijnen, als deze blaren loslaten blijft er een gaatje over. Rondom het gaatje zit een bruine rand en het lijkt wel of er met hagel op het blad is geschoten. Het blad wordt steeds bruiner en valt dan af. Je kunt deze schimmelziekte bestrijden door vanaf mei regelmatig te spuiten met een speciaal middel tegen hagelschot. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op. Gelukkig gaat het om een vrij onschuldige ziekte en de laurierhaag herstelt zich meestal prima.

Taxuskever

De taxuskever eet graag aan het blad van de laurierkers en eet kleine hapjes uit de rand van de bladeren. Dit kevertje eet meestal alleen aan de randen en niet in het midden van het blad. Aan het aangevreten blad zie je dus duidelijk dat het niet om de hagelschotziekte gaat maar waarschijnlijk om deze berichte kever. Je kunt de taxuskever op een biologische manier bestrijden met aaltjes tegen taxuskevers. Lees hier alles over de bestrijding van de taxuskever.


Wat is er aan de hand met mijn laurierkers?

Krijgt je laurierkers gele bladeren?

Als je laurierkers gele bladeren krijgt dan kan de grond te droog zijn. Het is ook mogelijk dat er te weinig voeding in de bodem zit. Controleer de vochtigheid van de grond en bemest je laurierkers jaarlijks.

Krijgt je laurierkers bruine bladeren?

Zitten er bruine vlekken op de bladeren dan kan dit een aantasting door bacteriën zijn. Vaak ontstaan er ook gaten in de bladeren. Knip aangetast blad weg. De laurierkers zal niet al te veel last hebben van deze aantasting, je hoeft het niet te bestrijden. Krijgt je laurierkers in de winter of in het vroege voorjaar ineens bruine bladeren? Dan kan dit komen door vorstschade. Knip aangetaste takken terug, meestal loopt de laurier weer opnieuw uit.

Komen er witte vlekken op de bladeren van je laurierkers?

Als er witte vlekken of poederachtig laagjes op de bladeren van je laurierkers komen dan is dit waarschijnlijk meeldauw. Deze schimmel groeit vooral bij warm en vochtig weer. De onderkant van het blad kan bruin worden, ook komen er bruine vlekken op het blad en kan het blad gaan krullen. Meeldauw is lastig te bestrijden. Probeer de laurierhaag al vroeg te knippen, vanaf april of zodra je de eerste witte waas op de bladeren ziet. Ontsmet je snoeigereedschap met ontsmettingsspray en verwijder al het knipsel. Meestal herstelt de laurier zich weer na deze knipbeurt.

Valt het blad van je laurierkers?

Als het blad van je laurierkers valt dan kan de grond te nat zijn, de grond is te zuur of er zitten te weinig voedingsstoffen in. Je kunt een bodemtest doen om meer te weten te komen over de grond. Bij elke wintergroene plant is het normaal dat er af en toe bladeren van de struik vallen, vooral in het voorjaar. De struik stoot de oude bladeren af en vervangt ze daarna al snel door nieuwe.

 

Symptoom laurierkers Oorzaak Wat te doen
Gele bladeren Te droog, te weinig voeding Meer water geven, bemesten
Bruine bladeren Bacteriën, vorstschade Aangetast blad en takken wegknippen
Witte vlekken op het blad Meeldauw Vroeg snoeien, meeldauw bestrijden
Bladval Te nat, te zuur, te weinig voeding Zorgen voor drainage, bodemtest uitvoeren
Gaatjes in het blad Hagelschotziekte Bestrijdingsmiddel hagelschot
Hapjes uit de bladrand Taxuskevers Taxuskever bestrijden

De laurierkers bij jou thuis

Deel jouw laurierkers met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top