Laden..
Kom bij ons werken! Bekijk hier onze vacatures.
Lavendel snoeien en verzorgen

Lavendel snoeien en verzorgen

Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Ideaal voor in de border maar ook leuk in een pot op het terras. Daarbij trekt lavendel ook nog eens bijen en vlinders aan én is het een sterke plant die goed kan tegen droogte en felle zon, maar ook bestand is tegen een beetje vorst. Een veelzijdige plant dus!

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

Maar hoe zorg je ervoor dat lavendel er zo mooi mogelijk uit blijft zien? Lavendel verzorgen is niet ingewikkeld. De Lavendula is dan wel sterk, maar er moet wel af en toe gesnoeid worden om hem mooi te houden. Snoeien doet groeien en houdt je plant jong, waardoor je ieder jaar weer van een frisse en bloeiende lavendelplant kunt genieten.

TIP: Lavendel is een perfecte plant voor in een pot op het terras. Bij Intratuin vind je een buitenpot voor ieder terras en we geven je ook nog eens handig advies hoe je een plant in een pot moet zetten.

Herkomst van lavendel

Oorspronkelijk komt lavendel uit Frankrijk en de mediterrane buurlanden. Geen verassing natuurlijk, want Frankrijk staat bekend om haar grote velden vol met paarse weelde. Maar wist je dat zelfs de Romeinen en Grieken al gek waren op deze geurende plant? Ze maakten er onder andere lavendelolie van. In de periode na de romeinse tijd werd de lavendelolie ook medicinaal gebruikt. Het geeft pijnverlichting, werkt kalmerend en kan helpen bij slapeloosheid. Daarnaast genoten de mensen in die tijd al van de heerlijke geur van lavendel door er vieze luchtjes (rioollucht of stinkend wasgoed) mee te verdoezelen.
Tegenwoordig wordt de bekende geur van lavendel in heel veel verschillende producten gebruikt zoals geurkaarsen, luchtverfrissers en wasverzachters. De plant in je tuin heeft echter nog meer voordelen. Naast dat de bloemen van lavendel bijen en vlinders aantrekken, werkt deze plant ook andersom. Muggen vermijden lavendel en ook mieren zijn er niet van gecharmeerd. Je zult dan ook niet snel een mierennest in de buurt van je lavendelstruik vinden. De geur kan dus (net zoals bij mensen) voor de één aantrekkelijk zijn en voor de ander juist niet. Wel handig als je last hebt van muggen in huis. Een paar druppels lavendelolie en ze zullen voortaan een blokje om vliegen!

Soorten lavendel

Maar lavendel is meer dan alleen zijn heerlijke geur. Er zijn heel veel verschillende soorten lavendel met kleine verschillen in vorm en kleur. De grootste verdeling is te maken in de vorm van de bloemen.

Lavendel: Lavandula angustifoliaLavendel: Lavandula angustifolia

Lavendel – Lavandula angustifolia

De Lavandula angustifolia is de bekendste soort met een paarse bloeiwijze. Ze zijn er ook in andere kleuren zoals de witte variant Lavandula angustifolia ‘Edelweiss’. Ook de Lavandula angustifolia ‘Rosea’ is erg mooi, deze bloeit met roze bloemen. De Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ bloeit met hele donkerpaarse bloemen. Leuk als afwisseling op het terras!

Naast de verschillende kleuren zijn er ook verschillende maten in de Lavandula angustifolia. Een leuke variant is de Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’. Dit is een dwergsoort die compacter is van vorm en daardoor niet zo hoog zal worden als de ‘normale’ lavendel.

Kuiflavendel – Lavandula stoechas

De kuiflavendel wordt gekenmerkt door de kuif van bloemblaadjes bovenop de bloem. Qua formaat wijkt hij niet veel af van de Lavandula angustifolia. De Lavandula stoechas is er in verschillende kleuren waaronder de roze variant: Lavandula stoechas ‘Bandera Pink’.

Kuiflavendel: Lavandula stoechasKuiflavendel: Lavandula stoechas

Diverse soorten lavendel

Ideale standplaats van de lavendel

Door zijn mediterrane achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek in kalkrijke grond. Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond, de grond moet niet te vochtig zijn. Dit maakt hem zeer geschikt voor rotstuinen en ook voor in een pot op het terras of balkon.

Lavendel planten

Lavendel kun je het hele jaar door planten, zolang het niet vriest. Woel wat extra kalk door de grond voor het aanplanten van de Lavandula angustifolia, voor de Lavandula stoechas is dit niet nodig. Maak vervolgens een gat voor de plant, één centimeter dieper dan de hoogte van de kluit. Geef hem na het planten een flinke slok water. De Lavendula zal je rijkelijk belonen met zijn prachtige bloemen! Deze manier van aanplanten gebruik je zowel voor het planten in de volle grond als voor het planten in een mooie buitenpotten.

Lavendel verzorgen

Een lavendel heeft weinig nodig, alleen voor de ‘echte lavendel’ kan eens in de 1 á 2 jaar wat extra kalk geen kwaad. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking. Lavendel heeft geen mest nodig, integendeel. Mest kan ervoor zorgen dat de lavendel doodgaat! Plant een lavendel dan ook nooit in bemeste tuinaarde. Water hoef je ook niet te geven, tenzij het echt extreem lang droog is. Lavendel in potten moet je wel af en toe van een slokje voorzien, maar overdrijf hierbij niet en laat de lavendel nooit in een laagje water staan!

Kalk

Lavendel snoeien

Waarom moet je lavendel snoeien?

Om hem zo mooi mogelijk te houden is het terugsnoeien van lavendel noodzakelijk. Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk ‘verhout’ aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi.

Hoe vaak en wanneer moet je lavendel snoeien?

Het snoeien van een lavendel doe je bij voorkeur 2 keer per jaar: in het voorjaar, bij voorkeur in april, en (aan het eind van) de zomer in augustus of september. Het snoeien in het voorjaar noemen de we hoofdsnoei. In de zomer gaat het meer om het wegknippen van bloemen en een beetje in vorm brengen.

Lavendel snoeien in het voorjaar (hoofdsnoei)

In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt, op het moment dat de lavendel nét weer begint te groeien. Je kunt lavendel snoeien zodra hij jonge groene uitlopers begint te krijgen. Hoe later je snoeit, hoe later hij zal gaan bloeien, maar een lavendel die later is gesnoeid bloeit wel langer door. De beste maand om in het voorjaar te snoeien is april, maar het blijft afhankelijk van het weer in die maand. Als het nog té koud is en het vriest, kun je beter even wachten. Je wil niet dat de snoeiwonden bevriezen!

Lavendel snoeien na de bloei

De meeste lavendel bloeit rond juni en juli. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid wil je deze eigenlijk zo snel mogelijk verwijderen, want door direct na de bloei te snoeien stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten. In augustus en september kun je meestal de eerste snoei toepassen. Zorg ervoor dat je uiterlijk voor het invallen van oktober snoeit. Ben je te laat, dan kun je beter wachten tot het voorjaar, anders kan vorst je plant aantasten via de snijwonden.

Hoe snoei je lavendel?

Als je je lavendel op de verkeerde manier snoeit, heb je kans dat je lavendel kaal wordt of zelf doodgaat. Je hebt dan te diep geknipt. Snoei je lavendel nooit tot op het kale hout, maar zorg dat er altijd een beetje groen zichtbaar blijft, anders loopt de plant niet meer uit.

Voorjaarssnoei

In het voorjaar kun je lavendel best rigoureus snoeien. Snoei de plant ver terug tot boven de laatste groene uitlopers. De takjes die dood zijn kun je tot aan de grond wegknippen. Snoei de kleine struik altijd iets bol voor de mooiste vorm.

Zomersnoei

Knip bij deze snoei de uitgebloeide bloemen af met daarbij ook kleine topjes van het groen. Deze knipbeurt is met name cosmetisch bedoeld, je kunt hem hiermee weer een beetje in model knippen, zodat het struikje mooi compact blijft. Door het toppen zal je lavendel net voor de winter nieuwe topjes maken, voor een volle groene plant in de koude wintermaanden. Knip ook weer niet te ver, want het groen beschermt in de winter de plant tegen vorst.

Bekijk ook de video, waarin Lodewijk je alles over het snoeien van lavendel nog een keer uitlegt en laat zien!

Jonge lavendel snoeien: toppen

Het is belangrijk om ook een jonge lavendelplant te snoeien, liefst 2 keer per jaar extra. De bedoeling is dat je de lavendel ‘topt’. Knip hierbij de topjes af van de verse scheuten. Hierdoor zullen er weer extra scheuten ontstaan in de basis van de plant. De plant kan hierdoor wat later gaan bloeien, maar als de jonge plant goed vol en groen is vanuit de basis, zal je minder snel last krijgen van een kale houten onder- en binnenkant.

Oude lavendel snoeien

Heb je een oudere lavendel die kaal en houtig is aan de onderzijde? Bij veel planten kun je een verjongingssnoei toepassen maar helaas reageert lavendel daar heel slecht op. De kans dat hij volledig afsterft is groter dan dat hij weer jong groen gaat vormen aan de onderzijde. Het beste kun je hem daarom vervangen door een fris nieuw exemplaar als hij te kaal is geworden.

Met welk gereedschap snoei je een lavendel?

Snoei de lavendel met een snoeischaar of heggenschaar. Met een heggenschaar kun je iets preciezer knippen, maar als je deze niet hebt dan is elke universele snoeischaar ook prima geschikt voor het snoeien van de lavendel. Indien de lavendel al wat meer verhout is, dan heb je sowieso een snoeischaar nodig.

Gereedschap voor het snoeien van lavendel

Lavendel stekken

Het stekken van een lavendelplant is mogelijk een eenvoudig. Knip in augustus of september een niet bloeiende stengel schuin af en haal aan de onderkant het blad eraf. Steek de stengel hierna in stekgrond, tot het eerste blaadje, en zorg dat er genoeg licht op schijnt. Je kunt de lavendel het beste binnenhouden, geef hem regelmatig water, maar voorkom natte voeten! Na 1 of maanden zullen er wortels worden gevormd en dan kun je je nieuwe plantje in het voorjaar in de tuin of bloempot voor buiten zetten.

Bekijk alle lavendel in de webshop

Reacties (7)
g
giglot annie
20 oktober 2018, 15:47
hoe kan ik onkruid tussen lavendel voorkomen, mag ik schors of cacaodoppen ertussen doen?
S
Steef Maarsen
24 oktober 2018, 08:46
Hallo, \ onkruid blijf vervelend en zeker tussen mooie lavendel. Schors en cacaodoppen zijn hierin een goede oplossing, maar het zijn beide organische materialen dus ook hier tussen kan een onkruidje groeien. Succes.
P
Paulien
16 augustus 2019, 15:29
Ik heb in het voorjaar nieuwe lavendel geplant in de tuin. Nu vallen ze om alsof iemand er boven op heeft gelegen. Ik heb ook slakken gevonden . \ Wat kan er zijn en wat moet ik doen?
S
Steef Maarsen
28 augustus 2019, 14:00
Hallo Paulien, dan is er vast iets aan de hand met de wortels. Ik denk ook dat de hitte mee heeft gespeeld met de nieuwe plantjes. Slakken kunnen de planten iets aangetast hebben maar dat zal niet de oorzaak zijn. Voeding, water en licht, dan moet het weer goed komen. Succes!
M
Marijke
16 april 2020, 18:41
Ik heb net een lavendula stoechas gekocht in het tuintcentrum, die al vol met bloemen zit en een mooie ronde vorm heeft. Moet ik deze nog snoeien volgens het voorjaarsprincipe? Of is het met deze bloei pas in augustus aan de orde en is volgens jaar pas een rigoreuzere snoei nodig? \ \ Alvast bedankt!
S
Steef Maarsen
25 mei 2020, 14:14
Hallo Marijke, deze lavendel hoef je niet te snoeien. de lavendel is voor getrokken in de kwekerijen waardoor deze vroeger bloeit. Haal na het bloeien alleen de bloemen en de steeltjes er al. In het vroege voorjaar volgend jaar kan je de vorm weer terug knippen.
r
reinhilde
27 mei 2022, 10:09
kan ik lavendel combineren met een vetplant ?... heb er eentje (ken zijn naam niet) die elk jaar terugkomt en in de herfst feloranje wordt
GEEF EEN REACTIE
Back to top