Laden..
Lelie (Lilium)

Lelie (Lilium)

De lelie is een bolgewas met grote, prachtig gevormde bloemen die in de zomer verschijnen. Ze zijn trompetvormig of stervormig, in bijna alle kleuren verkrijgbaar en bovendien geuren leliebloemen heerlijk. De lelie is er in zachte pasteltinten, maar ook in felle kleuren en vaak zijn de bloemblaadjes versierd met opvallende strepen of stippen.

De lelie is een geliefde snijbloem en wordt hiervoor zelfs al meer dan 3000 gekweekt. Ook in de border, in een plantvak en in een pot op het terras of balkon is de lelie een blikvanger dankzij de grote, kleurrijke bloemen. De lelie is een winterharde bloembol en daarom kun je de lelie plant in de tuin als vaste plant gebruiken. De lelie kan zelfs tijdelijk als kamerplant je interieur versieren.

De lelie heet officieel Lilium en hoort bij de leliefamilie (Liliaceae), er zijn meer dan 100 soorten en duizenden tuinvormen (hybriden). De meeste leliesoorten komen voor op het Noordelijk Halfrond.

  • Delen: Deel dit artikel:
5 minuten leestijd

De lelie in het kort

Soorten:

Meer dan 100 soorten en duizenden hybriden

Bekendste soorten:

Lilium candidum, Lilium martagon, Lilium regale, Lilium Aziatische-hybriden, Lilium Oriënt-hybriden

Bloeiend:

Ja

Bloeitijd:

Juni-augustus

Bollen planten:

In het najaar of in het voorjaar, afhankelijk van de soort

Standplaats:

volle zon

Giftig:

Ja

Winterhard:

Ja

Groenblijvend:

Nee

Snoeien:

Uitgebloeide bloemen wegknippen

Kenmerken:

Bolgewas, bloembol, zomerbol


Wat is de groeiwijze en groeisnelheid van de lelie?

De lelie groeit vanuit een ondergrondse bol, deze bol heeft dikke schubben en bevat reservevoedsel voor de lelie. De lange stengels die uit de bol groeien, dragen smalle bladeren. Bovenaan de stengel zitten de bloemen, opstaand, zijwaarts gericht of meer hangend. De hoogte varieert van 60 cm tot ruim 1,5 meter of zelfs meer, afhankelijk van de soort. De lelie groeit in het voorjaar vrij snel naar de volwassen grootte en bereikt die in de zomer.


Welke lelie soorten zijn er?

Madonnalelie (Lilium candidum)Madonnalelie (Lilium candidum)

Madonnalelie (Lilium candidum)

De Lilium candidum is een prachtige, zuiver witte lelie. Bloeit vrij vroeg voor een lelie en moet al in augustus geplant worden. De bloemen geuren. Voor vrij droge, kalkrijke grond.


Turkse lelie (Lilium martagon)Turkse lelie (Lilium martagon)

Turkse lelie (Lilium martagon)

De Lilium martgon is een vroegbloeiende lelie met kleine rode bloemen, er zijn ook vormen in wit of oranje. De bloemblaadjes zijn sterk teruggeslagen, zodat de bloem doet denken aan een Turkse tulband. Moet al in augustus geplant worden.


Koningslelie (Lilium regale)Koningslelie (Lilium regale)

Koningslelie (Lilium regale) 

De Lilium regale is een sterke lelie met witte, trompetvormige bloemen, aan de buitenzijde gesierd met roze strepen. In het hart zijn de blaadjes geel. Sterk geurend.


Aziatische lelie (Lilium Aziatische-hybriden) Aziatische lelie (Lilium Aziatische-hybriden)

Aziatische lelie (Lilium Aziatische-hybriden) 

De Aziatische-hybriden bloeien met middelgrote, vrij platte opgerichte bloemen in allerlei kleuren, niet geurend. Middelhoge lelies die wat vroeger bloeien.


Orientaalse lelie (Lilium Oriënt-hybriden)Orientaalse lelie (Lilium Oriënt-hybriden)

Orientaalse lelie (Lilium Oriënt-hybriden)

De Lilium Oriënt-hybriden zijn lelies met zeer grote bloemen, vrij plant en vaak gespikkeld. Heerlijk geurend en in veel kleuren verkrijgbaar. Een hoge lelie die wat later bloeit.


Lelie


Is de lelie giftig?

Ja, de lelie is giftig voor mensen en dieren. Lelies zijn zeer giftig voor katten. Ook het stuifmeel uit de bloemen kan giftig zijn voor katten en zelfs het water waar de lelie in staat als snijbloem is giftig voor katten. Neem bij inname contact op met de huisarts of de dierenarts.


Wanneer moet je de lelie bollen planten?

De lelie bollen kunnen het best in april geplant worden, er groeien vanaf het voorjaar stengels en bladeren. De madonnalelie en de Turkse lelie maken al blad voor de winter en daarom plant je ze het best al in augustus. Plant lelie bollen het liefst zo snel mogelijk na ontvangst want ze zijn gevoelig voor uitdroging.

Hoe diep moet je de lelie bollen planten en op welke afstand?

De lelie bollen moeten gemiddeld 15-20 cm diep geplant worden, in ieder geval minstens 3x zo diep als de hoogte van de bol. Er moet 10-15 cm aarde bovenop de bol komen. Vrij diep dus, omdat de lelie boven zijn bol, aan de stengel dus, zijn wortels maakt. Graaf een ruim plantgat en verbeter de uitgegraven aarde met vruchtbare grond, zoals tuinaarde, aanplantgrond, potgrond of compost. Strooi op de bodem van het plantgat een laagje fijn grind of scherp zand, hier bovenop een laagje potgrond. Leg de leliebol met de punt naar boven op de bodem van het plantgat en vul aan met de uitgegraven aarde. Druk aan en geef water. Plant de bollen 20-25 cm uit elkaar. In een pot mogen de bollen dichter op elkaar komen, ongeveer 15-20 cm. Voor een wow-effect plant je minstens vijf leliebollen bij elkaar.


Komen er bloemen aan de lelie?

De lelie bloeit met prachtige grote bloemen, ze kunnen vrij plat, schotelvormig zijn, trompetvormig, stervormig of de vorm hebben van een tulband met sterk omgeslagen bloemblaadjes. De grootste leliebloemen kunnen wel 25 cm in doorsnede zijn! De bloemen hebben zes bloemblaadjes, in het hart zitten lange meeldraden met aan het eind helmknoppen vol stuifmeel. De bloemen laten vaak veel stuifmeel vallen, dit kan voor vlekken zorgen.

Wat is de bloeitijd van de lelie?

De lelie bloeit van juni tot in augustus. De Aziatische lelies bloemen in de vroege zomer, de Orientaalse lelies bloeien wat later in de zomer. Een lelie plant bloeit 2-4 weken.

Wat te doen als je lelie is uitgebloeid?

Als je lelie is uitgebloeid kun je de plant snoeien. Uitgebloeide bloemen knip je weg, als de hele stengel is uitgebloeid dan knip je ongeveer een derde van de stengel af.

Koningslelie (Lilium regale)Koningslelie (Lilium regale)

Welke standplaats is ideaal voor de lelie?

De lelie groeit het best op een plek met de bloemen in de volle zon, maar plant de leliebollen wel uit de felle middagzon. De leliebollen groeien namelijk het best in koele aarde, plant je lelie daarom niet op een plek waar de zon direct op de aarde schijnt. Je kunt voor koelte zorgen door voor de lelie een lage, bodembedekkende plant de zetten en ook door de bodem af te dekken met schors. Of plant de lelie bollen tussen de vaste planten in je border. Lelies houden van koude voeten en een warm hoofd!

De lelie plant je het liefst op een beschutte plek, zeker de hoge soorten kunnen omwaaien door harde wind. Steun ze zo nodig door ze aan een stevige stok te binden.

De lelie groeit graag in losse, humusrijke en vruchtbare grond die licht zuur is. Goed gedraineerd maar ook niet te droog, het water moet goed weg kunnen lopen.

Kan de lelie bol in een pot?

De lelie bol kan prima in een pot groeien. Kies voor een lelie in pot wel de wat lagere soorten. Gebruik een pot met gaten in de bodem, zo kan het water goed uit de pot lopen. Het is aan te raden de potten met lelies in de winter onder een afdak te zetten, in te natte grond kunnen ze namelijk gaan rotten.


Is de lelie winterhard?

Ja, de lelie is winterhard. Dek de aarde boven de bollen bij strenge vorst wel af met stro of droog blad. Als de lelies in het vroege voorjaar boven de grond komen, zijn de jonge scheuten gevoelig voor late nachtvorst, bescherm ze daarom met droog blad, noppenfolie of vliesdoek.


Is de lelie groenblijvend in de winter?

Nee, de lelie is niet groenblijvend in de winter, in het najaar sterft het blad af.


Hoe moet je de lelie verzorgen?

De lelie heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, de aarde mag altijd licht vochtig zijn. Zeker ook de bovenste laag grond moet voldoende vochtig zijn, omdat hier veel wortels groeien. Geef je lelie dus regelmatig water in een droge periode, ook in het voorjaar. Het water moet wel goed weg kunnen lopen, te natte grond is ook niet goed voor de leliebol. Voor een lelie die in een pot groeit mag de aarde niet uitdrogen. Zorg er wel voor dat het water goed uit de pot kan lopen en laat geen water in de schotel staan.

De lelie bollen hebben voldoende voeding nodig om goed te kunnen groeien. Strooi in het voorjaar organische mestkorrels rond voet van de plant of geef speciale mest voor bloembollen.

Voor je lelie


Snoeien van de lelie

De lelie hoef je niet beslist te snoeien, maar door uitgebloeide bloemen weg te knippen zorg je er wel voor dat de andere bloemen langer mooi blijven. Als alle stengels uitgebloeid zijn, knip je de stengels terug tot ongeveer 2/3 van de steel. Laat de bladeren rustig afsterven in de herfst, ze zorgen voor voedsel in de bol.


Een lelie verplaatsen of verplanten?

De lelie kun je verplaatsen of verplanten. De madonnalelie en de Turkse lelie verplant je het best in het najaar (september-oktober) als het blad is afgestorven. De andere lelies in het voorjaar (april). Graaf de bollen voorzichtig op, zonder ze te beschadigen, en plant ze op dezelfde diepte op hun nieuwe plek. Laat alle wortels aan de lelie zitten. Verbeter de aarde in het plantgat met compost of aanplantgrond. Het is aan te raden om de leliebollen na ongeveer vijf jaar op te graven en opnieuw te planten.


Kun je de lelie zelf vermeerderen?

De lelie is niet zo makkelijk zelf te vermeerderen. De kweker vermeerdert leliebollen via de schubben van de bol en via weefselkweek. Je kunt een lelie zelf vermeerderen door het delen van bollen als het gaat om een bol met twee groeipunten (dubbelneus), die kun je uit elkaar breken en apart opkweken. Je kunt een lelie ook in het voorjaar zaaien, maar het duurt wel jaren voordat je een bloeiende plant hebt. Sommige lelies maken zogenaamd broedbolletjes aan de stengels, in de oksels van de bladeren. Ook zie je wel eens mini bolletjes aan de schubben van de bol zitten. Deze kleine bolletjes kun je voorzichtig van de stengels of schubben afhalen en apart opkweken.


Van welke ziektes kan de lelie last krijgen?

Rhizoctonia

De Rhizoctonia ziekte is een schimmelziekte, de bladeren worden bruin en hebben vaak ook bruine vlekjes. De lelie groeit niet goed en bloeit vaak helemaal niet. De schimmel leeft in de grond, plant nieuwe leliebollen niet op dezelfde plek.

Botrytis-rot

De leliebol kan last hebben van Botrytis, dit is een schimmel die ervoor zorgt dat de bol gaat rotten. De bol wordt bruin en zacht. Het rotten kan ontstaan in te natte grond, beschadigde bollen zijn er extra gevoelig voor, ook vorstschade kan leiden tot Botrytis-rot. 


Wat is er aan de hand met mijn lelie?

Leliehaantje

Vaak hebben lelies last van het leliehaantje, een felrood kevertje dat samen met zijn larven het blad opeet. Vooral de larven zorgen voor veel schade, je ziet ze bijna niet maar wel de zwarte uitwerpselen. De kevertjes op tijd wegvangen (in maart) is de enige remedie. Verwijder ook de hoopjes uitwerpselen met daarin de larven.

Beestjes

De bladeren en bloemknoppen van je lelie kunnen aangetast worden door verschillende insecten, zoals bladluizen. Je ziet vaak vlekjes verschijnen op de bladeren en knoppen. Wil je meer weten over de bestrijding van beestjes op jouw lelie? Lees dan onze blogs over trips, bladluis, spint, wolluis.

 

Symptoom Oorzaak Wat te doen

Vraat aan de bladeren

Leliehaantje

Kevertjes wegvangen, larven verwijderen

Vlekjes op bladeren en bloemknoppen

Beestjes zoals luizen

Beestjes bestrijden


De lelie bij jou thuis

Deel jouw lelie met #intratuin en zie hem hier terug! Lees meer.


Reacties (0)
GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top